1. Hoş geldiniz, Akvaryum Portalı ailesine katılım için kendinizi hazır hissediyorsanız üye olun.
    Yardım sayfasından forum kullanım desteği alın.

Beyaz Kurt Üretim Teknikleri (resimli)

Başlığı 'Akvaryum Yemi Araştırma Portalı' kategorisinde YIKIKTEMO tarafından 2 Ekim 2008 başlatılmıştır.

  1. YIKIKTEMO

    YIKIKTEMO

    Mesajlar:
    30.098
    Yer:
    İstanbul
    İsim:
    Temel Sert
    BEYAZ KURT ÜRETİM TEKNİKLERİ (RESİMLİ)

    Beyaz kurt üretimi yapmak isteyen arkadaşlara yol göstermesi amacı ile Beyaz Kurt Üretim Teknikleri ve Beyaz Kurt İle İlgili Genel Bilgiler başlıkları altındaki makalemi sizlerle paylaşmaya karar verdim.

    Gerekli Malzemeler;
    1- Beyaz Kurt Kültürü (Resim-1)
    2- Beyaz Kurt Üretim Kabı (15x20x10), ilk başlangıçta (12x12x6)’lık kapta işinizi görecektir. (Resim-2)
    3- Beyaz Kurt Yataklık Toprağı (Resim-3)
    4- Beyaz Kurt İçin Mama (Resim-4)
    5- Beyaz Kurt Toplama Pensi (Resim-5)

    Bu malzemelerin tamamını forum’daki ilanlardan temin edebilirsiniz. Temin etmekte zorluk çektiğiniz malzemeler için öm veya msn’den iletişim kurduğunuz takdirde tarafınıza gönderilecektir.

    RESİM-1
    http://img293.imageshack.us/img293/8324/34568902va6.jpg"][​IMG][/URL]

    RESİM-2
    http://img367.imageshack.us/img367/8517/beyazkurturetimkabicy0.jpg"][​IMG][/URL]

    RESİM-3
    http://img98.imageshack.us/img98/9590/torflutoprakyn3.jpg"][​IMG][/URL]

    RESİM-4
    http://img116.imageshack.us/img116/5717/beyazvegrindalicinmamapx3.jpg"][​IMG][/URL]

    RESİM-5
    http://img228.imageshack.us/img228/6116/beyazkurtpensi2pg5.jpg"][​IMG][/URL]

    Beyaz kurt üretimi yapabilmek için öncelikle resim-1’de görüldüğü gibi beyaz kurt kültürüne, resim-2’de görülen 12x12x6 ebatında 1 adet ağzı kapaklı başlangıç üretim kabına, resim-3’de görülen özel beyaz kurt yataklık toprağına, resim-4’de görülen beyaz kurtların temel besin kaynağı olan beyaz kurt mamasına ve resim-5’de görülen beyaz kurtları toplayabilmeniz için özel olarak imal edilmiş beyaz kurt toplama pensine ihtiyacımız bulunmaktadır

    Üretime başlayabilmek için öncelikle ağzı kapaklı bir başlangıç üretim kabına (12x12x6) ihtiyacımız var demiştik. (Resim-2) İlerleyen zamanlarda (beyaz kurtlarınız çoğaldığında) Resim-6’da görülen üretim kaplarına (15x20x10) geçiş yapabilirsiniz.


    RESİM-6
    http://img231.imageshack.us/img231/8743/67534156em4ha0.jpg"][​IMG][/URL]

    Bu kabın içerisine resim-3’de görülen beyaz kurt yataklık toprağı dökülür. Burada önemli olan; yataklık toprağı 4-5 cm’den fazla konulmamalıdır. Kaba aşırı miktarda yataklık toprağı konulması üretimi yavaşlatacaktır.

    Bu aşamadan sonra toprağa su serpiştirilerek toprak nemlendirilir. Unutmayınız ki; beyaz kurtlar yaşamlarını sürdürebilmeleri için nemli bir ortama ihtiyaç duyarlar. Bu nedenle yataklık toprağı ne kuru, ne de çok ıslak olmalıdır.

    Daha sonra Resim-7’de görülen beyaz kurt kültürünü üretim kabımıza aşılamamız gerekir.


    RESİM-7
    http://img361.imageshack.us/img361/2383/68176370sm4yf1.jpg"][​IMG][/URL]

    Resim-7’de görüldüğü gibi beyaz kurt kültürümüzü dökerek aşılama işlemini gerçekleştirmiş oluruz.

    Şimdi sıra geldi yem konusuna. Beyaz kurt üretimi için şimdiye kadar değişik yöntemler denedim. Genel olarak mısır unu ve bebekler için kullanılan bebelac mama beyaz kurtlar için faydalı bir besin kaynağıdır. Bunun yanı sıra özel olarak imal edilmiş ve vitamin ile desteklenmiş beyaz kurt mamasının (Resim-4), beyaz kurtların üremesini olumlu bir şekilde etkilediğini ve üremelerini hızlandırdığını gözlemledim.

    Mısır unu / bebelac mama’dan veya üretimin daha hızlı olmasını istiyorsanız beyaz kurt mamasından haftada 1 tatlı kaşığı kadar vermeniz yeterli olacaktır. Kabınızdaki kurtların yoğunluğuna göre bu oran arttırılabilir / azaltılabilir. Vermiş olduğunuz mama toprak altında ve de nemli olmalıdır. Yani mamayı toprak içerisine koyduktan sonra su ile ıslatmanız gerekmektedir. Kurtlar genelde bu yemin altına gelecek ve buradan besleneceklerdir. Mamayı ıslatma işlemini yapmazsanız yem kuru olacağından kurtlar bu yemi uzun süre yiyemeyeceklerdir. Vermiş olduğunuz yem kurtlara normalde yaklaşık 1 hafta yetecektir. 1 hafta sonra aynı şekilde yem vermeniz gerekmektedir. Bazen vermiş olduğunuz yemlerde tüylenme,pamukçuk oluşabilir. Bu durumda kurtların daha iyi üremeleri açısından yemi yenilemeniz gerekmektedir.

    Beyaz kurtların üremeleri yavaştır. Bu yüzden aşılamayı yaptıktan 20 gün sonra üremeye başlarlar. Bu 20 günlük süre zarfında kurtlarınızın bir an önce üremeleri açısından balıklarınıza vermenizi tavsiye etmiyorum. 20.günden itibaren beyaz kurt toplama pensi (Resim-5) ile kurtları topraktan alıp, düzenli olarak haftada 1 kez vermeye başlayabilirsiniz. Resim-8’de beyaz kurtların yakından çekilmiş görüntüsü bulunmaktadır.


    RESİM-8
    http://img230.imageshack.us/img230/966/48314670rz0.jpg"][​IMG][/URL]

    Beyaz kurtların oksijen almaları açısından kabın kapağını günde 1 kez açıp kapatmanız yeterli olacaktır.

    Beyaz kurtların en iyi üredikleri sıcaklık 16-18 derece arasında olup, 2 derecenin altında üreme durur, 24 derece ve üzerindeki değerlerde ise kısa sürede ölürler.


    BEYAZ KURT İLE İLGİLİ GENEL BİLGİLER

    1- Beyaz kurtlar başta balıklar olmak üzere pek çok amfibyum ( semenderler, kurbağalar) ve bazı kuş türleri ( bülbüller) için de kullanılabilecek ideal canlı yemlerdir.

    2- Beyaz kurtlar tatlı su içerisinde birkaç gün, tuzlu suda ise birkaç saat kadar canlı kalabilmektedirler. Su içerisindeki hareketleri ve kendilerine has kokuları ile balıkları cezbetmekte ve en iştahsız balık bile beyaz kurtlara hayır diyememektedir.

    3- Beyaz kurtların ömürleri ortalama olarak 2 ay kadardır. Bir beyaz kurt günde ortalama 20 yumurta, hayatı boyunca ise ortalama 750-1000 kadar yumurta bırakır.

    4- Beyaz kurtlarda yaşamlarını sürdürebilmek için nemli bir ortama ihtiyaç duyarlar. Toprak ne kuru ne de çok ıslak olmalıdır.

    5- Beyaz kurtlar ışıktan hoşlanmazlar ve karanlık yerleri tercih ederler.

    6- Beyaz kurtlar birçok besini iştahla tüketirler. Ezilmiş patates, süt ile ıslatılmış bir dilim ekmek, süt ile ıslatılmış kuru kedi-köpek mamaları, balık yemleri, sebze-meyve artıkları, tahıllar, çeşitli hububat unları kullanılabilecek besinler arasındadır. Süt toprak içerisinde zamanla koku yapacağı için tavsiye etmiyorum. Beyaz kurt üretiminde genel olarak mısır unu / bebelac kullanılmaktadır. Daha hızlı üretim yapmak isteyenler için özel olarak imal edilmiş beyaz kurt maması (Resim-4) tavsiye edilir.

    7- Beyaz kurtlar sadece nemli besinleri tüketebilirler. Eğer besini kuru olarak verirseniz yem yumuşayana kadar bekleyeceklerdir. Besinleri yeteri kadar nemlendirip vermeniz bu durumun önüne geçecektir.

    Sonuç olarak beyaz kurtlar yetişkin ve damızlık balıklarımız için ideal bir canlı yemdir. Son derece besleyicidir. Beyaz kurtlar yıllardır balık üretiminde eşlerin kondisyon kazanması için kullanılır. Üremeye katkısı olduğu uzman akvaristler tarafından ispatlanmıştır. Üretimi basit olmakla beraber, toplayıp balıklara vermesi de çok kolaydır. Beyaz kurtlar tubifex gibi parazit ve hastalık riski içermezler. Son derece sterildir. Ev ortamında kapalı kaplarda kolaylıkla yetiştirilebilir. Balıklarınızı ve diğer canlıları sadece beyaz kurt ile beslemenizi tavsiye etmiyorum. Her gün beyaz kurt vermek obesite ve üreme gibi sorunlara yol açabilir.

    Haftada 1 kez veya İki haftada 1 kez vermeniz daha uygun olacaktır.

    Saygılarımla….

    Koray KARAGÖZ
    msn / mail : [EMAIL="akvaryumvakti@hotmail.com"
    Cep: 0543 494 47 70

    Bu makale ve fotoğrafların tamamı Koray KARAGÖZ'e ait olup, izin alınmaksızın başka sitelerde yayınlanması ve kullanılması yasaktır.
     
    TencoMelih, Homeros, secret1980 ve diğer 1 kişi bunu beğendiniz.
  2. BassKiller

    BassKiller

    Mesajlar:
    534
    İsim:
    mehmet yılmaz
    Cevap: Beyaz Kurt Üretim Teknikleri (resimli)

    Temel abi,iki sorum olucak;

    -Beyaz kurt kültürünü nereden buluruz?

    -Bizim bahçedeki gübre çuvallarının içinden çıkan kurtlar ve solucanlar olur mu?
     
    TencoMelih bunu beğendi.
  3. YIKIKTEMO

    YIKIKTEMO

    Mesajlar:
    30.098
    Yer:
    İstanbul
    İsim:
    Temel Sert
    Cevap: Beyaz Kurt Üretim Teknikleri (resimli)

    Beyaz kurt kültürünü temin edersen daha kolay üretirsin, bulunacağı yerler canlı yem üreticileri veya büyük akvaryum mağazaları. Aslında bazı yöntemler var kültür olmadan ancak şartlara göre oluşup oluşmaması söz konusu. Yeni sağılmış inek sütünden kurt elde etmek gibi ama dediğim gibi göreceli bir konu.

    Söz ettiğin kurtları kaya tuzu eritilmiş bir miktar suyun içerisinde 15 dakika tutarsan balıklarına güvenle verebilirsin. Elini korkak alıştırma.
     
    TencoMelih bunu beğendi.
  4. BassKiller

    BassKiller

    Mesajlar:
    534
    İsim:
    mehmet yılmaz
    Cevap: Beyaz Kurt Üretim Teknikleri (resimli)

    Yarın okuldan gelince ilk işim gübre çuvalından kurt toplamak olcak balıklarım için bunuda yapıcam :) Hatta bunları üretmeyi denesem çok iyi olucak...
     
    TencoMelih bunu beğendi.
  5. METİN SUVAR

    METİN SUVAR

    Mesajlar:
    404
    İsim:
    METİN SUVAR
    Cevap: Beyaz Kurt Üretim Teknikleri (resimli)

    Çok güzel ve faydalı bir paylaşım olmuş,emeği geçen herkese teşekkürler.
     
    TencoMelih bunu beğendi.

Sayfayı Paylaş