1. Hoş geldiniz, Akvaryum Portalı ailesine katılım için kendinizi hazır hissediyorsanız üye olun.
    Yardım sayfasından forum kullanım desteği alın.

Bir bildiğin var mı abi?

Başlığı 'Akvaryum Yemi Araştırma Portalı' kategorisinde YIKIKTEMO tarafından 2 Ekim 2008 başlatılmıştır.

  1. YIKIKTEMO

    YIKIKTEMO

    Mesajlar:
    30.098
    Yer:
    İstanbul
    İsim:
    Temel Sert
    Selam arkadaşlar,
    Gerek özelden, gerek telefola arayan bazı arkadaşlardan gelen sorular içerisinden bir taneside, benim balıklarıma verdiğim, çilek, havuç, karpuz, salatalık, kırmızı lahana, muz, kivi, , kapuska, elma, soya fasulyesi filizi, pişmiş fasulye, bezelye, haşlanmış patates, yağsız tarafından patlıcan, pişmiş karnı bahar, brokoli ve herkesin bildiği bazı karoteinli gıdalar.
    Bu gıdaların çoğunu dergi ve yazılarda zaten verildiğini görebilirsiniz. Benim kendi eklemelerim olan gıdalar ise benim açımdan son derece uygun gıdalardır.

    Bunları yazmam size tuhaf gelebilir. Bana ise yazmaz isem tuhaf gelecekti.
    Madem bu gıdaları veriyorum sebebini ve varsa faydasını yazmalıydım. Sevgili arkadaşlar, yukarıda yazılan gıdalar benim tarafımdan balıklara veriliyor, peki neden?

    Bunların içerisinden belki size komik gelenler vardır. Ancak balıkları bunları yerken görseniz fikriniz değişecektir. Zararı varmıdır? Zararı olsa sen verirmisin?
    Bu sorular aramızdan merak eden arkadaşların soruları. Ben bu gıdaları neden verdiğimi acıklamadan önce size benim bir, iki sorum olacak.

    Sizler akvaryumcunuzdan yem alırken içeriğini ne kadar biliyorsunuz?
    Balıklar üzerinde hayati önem taşıyan vitaminlerin aldığınız yemde olduğuna kaçınız bakıyor?
    Üremede isteksiz olan balıklara iyi beslenme önerilir ama hangi vitamin kimse yazmaz. Neden?

    Balıkların görme, üreme, hareketlilik, canlılık, bağışıklık sistemi ile yakından alakalı olan bu vitaminler evimizde üç ceşit yem bulundurmamıza rahmen bu vitaminleri ya içermez yada aynı vitaminleri içerir. Oysa balık beslemek demek akvaryumumuzda ölmeden kuyruk sallaması demek değildir. Balık beslemek her açıdan sizi şaşırtan sağlıklı görünüm, üremeye aşırı istekli erkekler, yem verme zamanlarında akvaryumun yüzeyinden dışarı cıkacakmış gibi davranan balıklardır. Bu davranışları sağlıklı bir balığın yapacağından hiç kimsenin şüphesi yoktur. Öyleyse beslenme olmadan bu güzel tavırların olmayacağını unutmamalıyız.

    Malesef yemler alınırken içerdikleri vitaminler tamamen göz ardı ediliyor. Ben bunları balıklarıma veriyorum, çünkü her biri ayrı vitaminler içeriyor. Balıkların vitamin ihtiyacının insanlarla benzerlik göstermesini bilmek bunu yapmak için yeterlidir. Örnek vermek gerekirse, yeteri kadar B vitamini almayan balık, üremede isteksiz davranır. Vitaminler, balıklarda göz sağlığı, balıkların büyümesine katkıda bulunma, bağışıklık sistemini güçlenmesinde önemli rol oynar.. Vitaminlerin kendi aralarında bir birlerini tamamladıklarını da unutmayalım. Bu gıdaları denemek isteyen arkadaşlara tavsiyem, balıklarınıza mantık çerçevesinde yenmeyen kabul görmeyen sebzeleri, zorlamadan, suyumuzu bozmamaya dikkat ederek ve zaman içerisinde alıştırmaya bakın tavsiyesinde bulunuyorum. İlk denemelerde balıklar tarafından kabul edilmeyebilir bu gıdalar, onlara bu alışkanlıkları kazandırmaya çalışmalıyız. Kabul gören sebze ve diğer gıdaları vitamin açısından dikkate alarak balıklarımıza verebiliriz. Ben kendi balıklarımın sağlık durumundan söz etmeyeceğim. Ben sizlerle merak eden arkadaşlar adına, benim balıklarımın besleme şeklimi sizlerle paylaştım.
    Azgın balıklar...

    YIKIKTEMO,
    Saygılarımla...
     
  2. Desert Falcon

    Desert Falcon

    Mesajlar:
    608
    Ynt: Bir bildiğin var mı abi?

    Dneyeceğim bakalım lepisteslerim alışacakmı bunlara.Alışırlarsa sofrayada çağırırım hep beraber yeriz,içeriz :D :icki:

    Lepisteslerin ağızları çok küçük biraz zor olacak ama belki yazın karpuz verebilirdim.Öneriniz varmı?
    Bunu hiç denemedim ama vitaminin hayvan vitamini insan vitamini diye ayrılmadığını biliyorum bunlar verilebilir balıklara.
     
  3. emmi_06

    emmi_06

    Mesajlar:
    1.090
    İsim:
    Özgür ABAY
    Ynt: Bir bildiğin var mı abi?

    Temel abi her türlü meyva ve sebzeyi vermissin.Gözlemlerim abi 3 farklı child yemim+2 adette farklı makrakanta+vatoz yemi var.Malavilerin maşallahı var 5 tür yemi yıyorlar.Salatalık ve ıspanak verdim,kavga ederek bunları yediler.Abi genelde dişli balık besliyorsak ne veriyorsak yiyorlar.Ama zararlarını bilmıyoruz abi genelde
     
  4. Desert Falcon

    Desert Falcon

    Mesajlar:
    608
    Ynt: Bir bildiğin var mı abi?

    Ne olabilir ki Özgür abi? Kabızlıkdan öte bi problem olurmu ? Belki Dropsy :dusunceli: :hink:
     
  5. YIKIKTEMO

    YIKIKTEMO

    Mesajlar:
    30.098
    Yer:
    İstanbul
    İsim:
    Temel Sert
    Ynt: Bir bildiğin var mı abi?

    Bu gıdaları denemek elbette dikkatli olmayı ve balıkların türünü, boyutunu hesaba katarak yapılmalıdır.
    Zaten vitaminlerin gıdalar içerisinde bulunmasının ve balıklar tarafından bu gıdaların tüketilmesinin bilimsel olarak da sakıncası olmadığı açıklanmıştır. Aşağıdaki bilimsel yazı balıklar üzerine yazılmıştır.

    Ana tema:
    Dengeli beslenme ve optimal yemleme, akvaryum balıklarını sağlıklı tutan faktörlerin başında gelir. Balıkları bir an doğada düşünürseniz, hayatlarının değişik evrelerinde çok farklı besinlerle beslendikleri gibi, belli bir evrede de seçtikleri av sayısının çeşitli olduğunun ayırtına varırsınız. Dolayısı ile akvaryum balıklarının sadece tek tip bir besin maddesiyle (yemle) ihtiyaçları olan her şeyi alacakları düşünülemez.

    Şimdi bazıları balık vitaminleri derken neden insanlarla başladığımızı sorgulayabilir. Vitaminler konusunda her nedense bizim toplumumuzda bir bilinçlenme gerçekleşememiştir. Vitaminler insanlarda olduğu kadar tüm diğer canlılarda da aynı maddelerdir, aynı şekillerde etki ya da tepkiye neden olurlar.

    Balık karaciğerinde, yumurta sarısında bulunduğu gibi koyu renkli sebzelerdeki bazı maddeler vitamin A'ya dönüştürülebilmektedir. B12 vitamini gereklidir. Bu vitamin bakterilerden gelmektedir. Her iki madde birlikte çalışarak kan yapımına yardım ederler. Yumurta, kırmızı et,balık Süt ürünlerinde bulunmaktadır.

    En son bulunan vitamin PDQ'dir. Bu vitamin hastalıklara karşı savunma sisteminde ve üremede önemli foksiyonlara sahiptir. Bu vitamin Yeşil çay, maydonoz, yeşil biber ve kivide bol miktarda bulunur.

    Bilinmeyen daha pek çok vitamin mevcuttur. Farklı besin maddelerini diyete sokmak sağlıklı yaşamın devamlılığını en yukarıda tutacaktır.

    Yrd.doç.Dr.Hamdi ÖĞÜT


    Benim saksıda yetiştirdiğim tere ve balıkların yemi alma videosu.
    http://video.google.com/videoplay?docid=7762829622761145981&hl=en

    Saygılarımla...
     
  6. veyko61

    veyko61

    Mesajlar:
    11
    İsim:
    Recep sarı
    Ynt: Bir bildiğin var mı abi?

    Tecrübelerinizi aktardığınız için teşekkür ederim. balıkların beslenmesinin geniş bir yelpaze içerisinde yapılmasında sizinle hem fikirim. tabi bunu yaparken her elimize geçen gıdayı vermek olarak algılamamak lazım. Siz örnek olarak sebze ağırlıklı besinleri kullanıyorsunuz, bunlar zaten genel olarak otçul balıkların tüketeceği besinler. Mantıklı olduğunu düşünüyorum.
    Ellerinize sağlık.
     

Sayfayı Paylaş