1. Hoş geldiniz, Akvaryum Portalı ailesine katılım için kendinizi hazır hissediyorsanız üye olun.
    Yardım sayfasından forum kullanım desteği alın.

Bir Hobihane Doğuyor

Başlığı 'Tatlı Su Üretme ve Yetiştirme' kategorisinde DizD@R21 tarafından 16 Nisan 2010 başlatılmıştır.

  1. DizD@R21

    DizD@R21

    Mesajlar:
    192
    İsim:
    Semih DALA
    Değerli akvaryumportalı üyeleri bir hobihane yapmak istiyorum bu konu hakkında herhangi bir fikrim yok.Elimde bu iş için 2 tabaka 6 mm den oluşan camlar var bunlardan set yapmak istiyorum.Üretim filitresi olarak fikriniz nedir,Elektirik tesisatı ne şekilde olmalı.Akvaryum dizayn hakkında
     
  2. YIKIKTEMO

    YIKIKTEMO

    Mesajlar:
    30.098
    Yer:
    İstanbul
    İsim:
    Temel Sert
    Aslında üretim için üretimhane konusu akvaristlik dışında bir kavram bana göre. Bu işten kazanç sağlayanların hobiciler içinden çıkması alt yapısı nedeniyle güzeldir. Fakat üretimhane dediğinizde bunun sermaye ile alakası olduğunu düşünüyorum.

    Üretilmesi hedeflenen türler neler ? Babaannemizin margarini tarzındaki türler mi ?

    Üretimi zor olan yani bir anlamda talebi karşılamak için ithal edilen türler mi ?

    Yoksa hobiye değer katacak farklı ve yeni türler mi ?
     
  3. reis

    reis

    Mesajlar:
    5.928
    İsim:
    Olcay Aksu
    Sabah sabah koptum resmen yaa nerden bulursun bu lafları.:D


    Semih,öncelikle kararın hayırlı olsun. İnşallah hayata geçirirsin haylindeki projeyi.Aslında bu proje senin aklında uzun zamandır var ama araya askerlik vs girince ertelemek zorunda kalmıştın. Hüseyinle birliktemi kuracaksınız bu hobihaneyi ve nereye kuracaksınız eve felanmı ? Gerçi sizin oradalar sıcak bölge ama genede şimdiden hobihaneyi kuracağın yeri straforla kaplasan iyi olur.İlerde akvaryumları kurduktan sonra izolasyon yapmak zor oluyor. :der:

    Filtrasyon yapacağın akvaryumların hacmine göre değişir. Ufak üretim akvaryumları yapacaksan en ideali ve tasarruflusu pipo filitrelerdir. Büyük bir hava motoruyla 30-40 tane akvaryumun filtrasyonunu sağlayabilirsin. Ancak akvaryumların büyük olacaksa,duruma göre iç,dış,şelale filitrenin yanında sump sistemide kurabilirsain.

    Bu arada hobihanenin kurulumun başından sonuna kadar resimlemeyide unutma.;)
     
  4. terk-i derya

    terk-i derya

    Mesajlar:
    25
    İsim:
    Serhat ÇETİN
    Öncelikle böyle bir karar aldığın için tebrik ederim hayırlı olur inşallah. Uzun uğraşlar sonucunda bende kafamdaki projeyi biraz maliyetli yüksek olsada (bana göre) hayata geçirdim bir üretimhane kurdum bunun için;

    1- Kurulacak yer
    2-Yalıtım izolasyon
    3-Üretim için uygun tanklar, tanklara uygun sağlam profiller (4*2)
    4-Filtrasyon sistemi pipo,şelale,iç filtre,sump(tavsiyem sump bir kere olsun tam olsun)
    5-Beslenecek tür
    6-Tanklara Göre uygun koloniler
    7-Elektrik faturası:D
    8-SABIR

    Allah kolaylıklar versin.
     
  5. DizD@R21

    DizD@R21

    Mesajlar:
    192
    İsim:
    Semih DALA
    Selamlar temel abi.Kendi babamın dükkanın elimde bulunan akvaryumlar bunlar.3 Adet 125/40/40.2 Adet 60/40/40.Elimde tahmin edemeyeceğiniz kadar cam var bunlardan akvaryum yapmak istiyorum ve yakında reimleri ekleyecem elimde bulunan raflarada akvaryum yapmayı planlıyorum.
    Üretilmesi hedeflenen türler neler?
    Sarı prenses,yunus,beyaz prenses,mavi prenses,aysmen,Calico,cüce vatoz.Eğer elimdeki türlerden yavru alıp kendi alışveriş yaptığım akvaryumcuya verip değişik türlere geçmek istiyorum yanlış anlaşılmasın amacaım kesinlikle para değil akvaryumların sayısını yükseltip daha fazla alıp hem kendimi geliştirmek hem de sattığım balıklardan alıcağım akvaryum,vb aksesuarlarla daha da ileriye gitmek.Bende isterdim Üretimi zor olan türleri beslemek ve hobiye değer katacak farklı ve yeni türler beslemek ama bu hemen olucak birşey değil ki.Piyasada bulunan türlerden başlayıp kendimi ilerletip farklı türler üretimi zor olan türler beslemek elbette benim gibi bir balık sevdasının hayali inşallah bu hayalle sizin gibi değerli insanların yardımıyla başarıcam.

    Olcay abi babamın dükkanın arkası boş ve kullanmıyo orayı güzelce temzileyip onunda rızasını alıp kurmak ama hep çıkılıyo elektirik fazla geliyo diye ben ise ondan değil diye diyorum.Kışın dükkanda soba kuruluyo zaten ısı kaybı olmayacaktır.
    Olcay abi temel abide haklı bu konuda.Sağol abi.İnşallah abi valla artık bu sevdayı durduramıyorum:DResimleri eklicem abi elimde bulunan akvaryumlar bunlar 3 Adet 125/40/40.2 Adet 60/40/40.Elimde tahmin edemeyeceğiniz kadar cam var bunlardan akvaryum yapmak istiyorum ve yakında resimleri ekleyecem elimde bulunan raflarada akvaryum yapmayı planlıyorum.
    Büyük hava motorlarıyla ilgili yardımlarını bekliyorum elimde iki adet çift çıkışlı hava motorum var.Elimde büyük akvaryum sadece 3 tane var diğerleri ufak.Resimleri eklemeye çalışacam.Fikirlerini bekliyorum olcay abi.


    Serhat bey çok sağolun artık büyütelim dedik.İnşallah bende sisin gibi kurmayı başarırım.
    1- Kurulacak yer(Market arka tarafı boş orayı kullanmayı düşünüyorum.
    2-Yalıtım izolasyon (Isı bakımdan birşey düşünmedim bizim buralar hava bakımdan iyi sorun yaşacağımı sanmıyorum.Kışın için markette soba kuruluyo)
    3-Üretim için uygun tanklar, tanklara uygun sağlam profiller (4*2) -(Şu an elimde 3 lü raf ve demir raflar var.Akvaryumlarım 3 Adet 125/40/40.2 Adet 60/40/40.Akvaryumla ilgili sorunum yok elimde camdan çok cam var)
    4-Filtrasyon sistemi pipo,şelale,iç filtre,sump(tavsiyem sump bir kere olsun tam olsun)-(Ufak akvaryumlara pipo filitre düşünüyorum bu konuda tavsiyenizi bekliyorum hangi boyut konusunda.İç filire elimde 3 adet rs 2004 iç filitre mevcut.Sump sistemi hakkında bilgim yok ama yapmaya çalışırım.Kendi yaptığım dıy filitrem var.)
    5-Beslenecek tür(Malawi düşünüyorum Sarı prenses,yunus,beyaz prenses,mavi prenses,aysmen,Calico,cüce vatoz gibi.
    6-Tanklara Göre uygun koloniler(Akvaryumlar boyutlarına göre akvaryumda iki türe yer vermek istiyorum sarı prenses ve yunus gibi.1E 5 dişi gibi.)
    7-Elektrik faturası:D(Hiç bir bilgim yok:()
    8-SABIR(Allaha çok şükür sabretmeyi öğrendik ve sabırlı bir insanımdır epk olucak diye üzerine gittiğim birşey olmadı zamanla yapıyordum o işlerimi)
    Serhat abi bütün konularda senin üretimhaneni kurduğum gibi bana bu forumdan yardımcı olup senin ve değerli abilerimizin fikirleriyle inşallah güzel bir yer yapıcaz
     
  6. YIKIKTEMO

    YIKIKTEMO

    Mesajlar:
    30.098
    Yer:
    İstanbul
    İsim:
    Temel Sert
    Semih itiraf etmek gerekirse sadece bize ait bir akvaryum odası, yahut ne bileyim bir bodrum katı hepimizin en azından evdeki dırdırdan kurtulmak için hayalidir. Olcay bir hobihane sahibi ve kendisine ben dağıt burayı demekten helak oldum. Masrafı bir yana zaman içinde ipin ucu kaçıyor. Eğer dengeli bir seviyede sayıda tutabileceksen ve gerçekten zevk alacaksan ve yine masrafını üretimlerden çıkarabileceksen neden olmasın.

    Fakat itiraf etmeliyim ki benim bu imakanım olsa ya da karar versem sıradan türleri üretmeye çalışmazdım. Sıradan tür derken yanlış anlaşılmasın ama sarı prenses, ahli vs bunlar tüm hobicilerin ürettiği ve esnaf elinde de bolca bulunan türlerdir. Üretimi daha zor ve zor bulunan kıymetli türlere eğilirdim. Az olsun öz olsun.
     
  7. rappier

    rappier

    Mesajlar:
    320
    İsim:
    Mecit BAĞCI
    Üretimhane olayı bana göre profesyonel düşünülmüyorsa olacak iş değil. Neden demeden önce çevrenizdeki akvaryum esnafını incelemenizi tavsiye ederim. Adamlar profesyonel olarak ilgilendikleri halde pekçok akvaryum mağazasından ortamın hali içler acısı. Eğer bir üretim hane yapılacaksa buna oldukça fazla miktarda zaman ve emek harcamak gerekir. Bakmazsanız ise yapmak için emek ve sermaye harcadığınız şey tarumar olur gider.

    Bugüne kadar gördüğüm tek profesyonel üretimhane Eskişehirli bir arkadaşımızın yaptığı diskus üretimhanesi idi. Volkan bilir ilgili linki onada göndermiştim. Adam gelen elektrik faturasının miktarını söylemiyor. Sadece tankların günlük su değişiminin 2 ton olduğundan falan bahsediyor. Gelin gerisini siz düşünün.

    Bana kalırsa 300 lt'nin üzeri bile akıl karı değil ama renklerle zevkler tartışılmazmış. Zevkler ve renkler olayı sizin hobihane olayınız içinde geçerli.
    Eğer yapacaksanız şimdiden başarılar...
     
  8. DizD@R21

    DizD@R21

    Mesajlar:
    192
    İsim:
    Semih DALA
    Temel abi ben bu hayali 2006 yılından beri düşünüyordum ama gerek askerliğim gerekse evin baskısından dolayı hobi yerdinde sayıyordu.Artık bende kendime ait bir ufakta olsa gidip oturacağım balıklarımı seyredebileceğim bir yer olmasını istiyorum.Masraflara gelince bugüne kadar yaptığım harcamları düşünürsem akıl karı değil.Dediğim gibi temel abi üretilmesi kolay olan türlerden başlayarak kendimi geliştirdikten sonra malawi türlerinin farklı varyeteleriyle piyasaya farklı renkler kazanmak istiyorum.Sıradan türler akvaryumcularda klasik olsalar bile alınmaya devam ediliyo.Ama dediğiniz gibi frontazalar olsun vb türleride aşama aşama geçerek beslemek istiyorum.Saygılarımla bu konuda tür tavsiyelerinizide bekliyorum temel abi
     
  9. Muzikopat

    Muzikopat

    Mesajlar:
    2.586
    İsim:
    Hüseyin ÇELİK
    Seni biliyorum ben eninde sonunda kuracaksın bir hobihane. :D Elimden geldiğince sana destek olurum hiç merak etme. Kolay gelsin.
     
  10. DizD@R21

    DizD@R21

    Mesajlar:
    192
    İsim:
    Semih DALA
    Sevgili abilerim hobihanemi kurdum sayılır şu an kurulu 3 akvaryumum var elimde canlı sayısı az bugün yarın bir kaç tür alıcam kısmetse en kısa zamanda resimleri ekleyecem
     
  11. myillar

    myillar Marmara Tuzlucu Üstad Üye

    Mesajlar:
    1.189
    Yer:
    istanbul-pendik
    İsim:
    Mesut YILLAR
    Semih resimleri en kısa zamanda görmek isteriz
     
  12. reis

    reis

    Mesajlar:
    5.928
    İsim:
    Olcay Aksu
    Semih çok adetli akvaryum düşünüyorsan tek tek sump yada iç filitre vs pahalıya mal olur sana. Bunun yerine bir tane salyangoz hava motoru alıp pipo filitre kullanırsan daha ekonomik olur. Ama abi o motorlar çok pahalı yokmu bunun başka yolu drsen; burası akvaryumportalı herşeyin bir dıy yapımı mutlaka vardır.Hava motorunada bir çözüm buluruz. :ay: Parmaktan sonra....:D
     
  13. YIKIKTEMO

    YIKIKTEMO

    Mesajlar:
    30.098
    Yer:
    İstanbul
    İsim:
    Temel Sert
    Olcay aslında böyle bir hobihane sahibi olarak düşünceni daha net yaz bence. Uzun zaman orada mücadele verdin ve sence sana artısı zevk anlamında ne oldu ? Biliyoruz hobihane tarzı yerlere kurulan akvaryumlar daha rahat kuruluyor ve birden fazla olunca kurulumları kumsuz dekorsuz oluyor ve zaman içinde orada burada içinde yavru balıklar olan akvaryumlar oluyor. Gerçekten çok merak ediyorum bu tarz bir yer için düşüncelerini.

    Hobihaneye tabela da eklenmeli mi bir süre sonra masraflardan dolayı Olcay ? :D
     
  14. reis

    reis

    Mesajlar:
    5.928
    İsim:
    Olcay Aksu
    Abi yıktın beni gene gülmekten.:F


    Kendimi bildim bileli hep balık besledim.Tabi çocukluk yıllarda imkanların darlığı ve alım gücününde kısıtlı olmasıyla tabi bukadar rahat değildik. Ama ozamanlar bile tek akvaryumla yetinemiyorduk. Akvaryum bulamayınca evde leğenden tutunda tencereye kadar ne bulursam içinde balık beslerdim. Bu yüzden çok dayakta yemişimdir valideden.:D

    Tabi şimdilerde biliyorsunuz herbiri yarım tonluk 18 akvaryumum ve hobihanem var.Aslında hiçbirzaman şikayet etmedim zorluğundan onca akvaryumla boğuşmaktan ve çektiğim sıkıntılara rağmen. Tabi zaman zaman sıkıntı vermiyor desem yalan our. Zamanla daraldığım,gına geldiği,balık ölümleri olduğunda elime keseri alıpta içindeki balıklara rağmen akvaryumları parçaladığım çok olmuştur.Ama herşeye rağmen benim gözümde hobihanenin verdiği haz çok farklı. Nezaman daralsam birşeye canım sıkılsa atarım kendimi odaya başlarım filtrelerini temizlemeye,su değiştirmeye,kusturmaya vs rahatlarım.Tabi eskiden hobi odam büyüktü ve rahat rahat takılıyordum. Zamanla artan elektirik su fiyatları yüzünden akvaryumları ufacık yere sıkıştırınca haliyle aldığım hazzında değeri düştü.:yaz: Birde ev ortamında olmuyor. Su basması biryana,kokusu vs sonuç itibarı ile insanı soğutuyor. Ama müsait bir ortamda olsa neden olmasın.Boş zamanlarında gidip kahveye oraya buraya takılmaktansa çekilirsin hobihanene kafana göre takılırsın. Ama tabi balıklara zaman ayırlabilmek,bakımlarını zamanında yapabilmek çok önemli.Şu sıralar balıkların bakımını yapmayı boşverin yüzlerini bile görecek zamanım olmadığından tüm setleri dağıtıyorum mesela.

    Bir diğer konu ise dekor vs sanırım?

    Tabi bu tarz bir ortamda herbir akvaryuma dekor yapma şansı olmuyor ne yazık. Kolay temizlik açısından ve istediğiniz balığı rahatlıkla yakalayabilmek için dolayısıyla kum ve dekor tercih edilmesede,istendiğinde neden olmasın. Tabiki herbir akvaryuma dekor kum vs yapılsa süper olur.


    Semih; şimdi gelelim senin asıl konuna. Senin bu hobihaneden maddi olarak bir beklentin varmı ? Yada maddi beklentin yok,sadece masrafını çıkartsın,bende boş zamanlarımı burda değerlendireyimmi diyorsun ?


    Eğer maddi bir beklentin varsa, aylık enaz 5000 yavru çıkartabilirsen para kazanırsın.

    3000 yavru çıkartırsan masrafını çıkartırsın.

    2000 yavru çıkartırsan cepten gider.

    1000 yavru çıkartırsan külliyen içerdesin.

    Tablo yukarda buna göre bir değerlendirme yap kendine. Tabi bu rakamlar 20 akvaryumluk bir hobihanenin masrafını hesaplayarak yaptım. Tabi bu arada zaman zmaan nekadar dikkat edersen et bu yavrular fire verecek ve tabi gene zaman zaman hiç istemesekte toplu ölümler olacak. Bir gecede damızlık tam 2000 tane balığımı kaybettiğimi bilirim. Damızlık altı ve yavrularıda hesaba katarsak onbinlerce balığım bir gecede gitti.


    Neyse daha çok yazardımda montaja geç kalıyorum oyacaklar beni. Sonra devam ederiz.:F
     
  15. DizD@R21

    DizD@R21

    Mesajlar:
    192
    İsim:
    Semih DALA
    Sevgili olcay abi dediğin gibi sadece balıklarımın masrafını ve elektirik masrfaını karşılamak bana yeter para istemiyorum.Senin sistemi görmedim olcaya bai bana nasıl ürettiğini bakımlarını nasıl yaptığını hakkında bilg verirsen çok sevinirim.Şu an üç akvaryum var.Dekor konusunda ,filitre konusunda,Tesisat Konusunda,Tür konusunda,anlayacağın abi o değerli bilgilerini bekliyorum.Şimdiden çok tşkler ediyorum
     
  16. reis

    reis

    Mesajlar:
    5.928
    İsim:
    Olcay Aksu
    Semih beslemeyi ve üretmeyi düşündüğün balıklar çok kolay türler olduğundan çokta fazla tecrübe gerektirmiyor açıkcası.herdaim temizsu ( yani haftalık %30 su değişimi) damızlıklarda kesinlikle bir öğün yem.(Fazlası zarar) Sp ahli vs gibi balıklarda bol kayalık yada mağara tarzı dekor,yunuslarda açık ve geniş alanlı akvaryum.Ve ortalama 28 derece su sıcaklığı.Yavrularda ise çok sık su değişimi,sık ama az yemeleme,30 dereceye kadar su sıcaklığı,her ay boylama,( her ay yavruları boyutlarına göre ayırıp ayrı ayrı tanklara almak ) Ve çok fazla balıklarla muhattab olmamak.(Zırt pırt elini ayağını akvaryuma sokmayacaksın)


    Bundan sonrası balıklarına kalmış.:ay:
     
  17. DizD@R21

    DizD@R21

    Mesajlar:
    192
    İsim:
    Semih DALA
    Akvaryum ekipmanları sence ne olmalı.Hava Motoru,iç filitre dış filitre,iç filitre,pipo filitre,Tesisatı ne şekilde kuralım.Şu an da bende iki tane çift çıkışlı hava motoru var.Onları 4 lü vanayla birleştirip tek hava motoru yaptım ve akvaryumlarıma o şekilde hava veriyorum.
     
  18. reis

    reis

    Mesajlar:
    5.928
    İsim:
    Olcay Aksu
    Semih bir önceki yazımı dikkatli okumadın sanırım ?

    Çok sayıda,yani 10 ve üzeri akvaryumlarda pipo filitre kullanman senin açından daha ekonomik olur. Ama 3-5 akvaryum kuracaksan iç filitreler yeterli gelir. Tabi 3-5 akvaryumda da pipo filitre kullanabilirsin. Tercih senin ama dediğim gibi çok sayıda akvaryum hedefliyorsan,en ekonomik olanı pipo filitrelerdir.:ay:
     
  19. DizD@R21

    DizD@R21

    Mesajlar:
    192
    İsim:
    Semih DALA
    Olcay abi akvaryumlarda tek tür olmalı yoksa iki türü bir arada beslemem mümkün mü
     
  20. reis

    reis

    Mesajlar:
    5.928
    İsim:
    Olcay Aksu
    Her akvaryumda kesinlikle tek tür Semih. Aksi takdirde ciddi yavru kaybı yaşarın.:ay:
     

Sayfayı Paylaş