1. Hoş geldiniz, Akvaryum Portalı ailesine katılım için kendinizi hazır hissediyorsanız üye olun.
    Yardım sayfasından forum kullanım desteği alın.

Bitki Budama

Başlığı 'Bitkili Akvaryum Portalı' kategorisinde turqer tarafından 19 Ekim 2008 başlatılmıştır.

1. turqer

turqer

İsim:
    Türker Sezgin
    Her bitki farklı bir teknikle budanmalıdır.

Kayaya, kütüğe ya da lav kırğı gibi zeminde sabitlenmiş anubiaslar belli bir boydan sonra ya da istemediğimiz bir bölgeye doğru uzaması sonucu rizom denilen bölgelerinden kesilerek yeniden uygun yerlere sabitlenebilirler.

Gövdelerinden filizlenen saplı bitkiler istenilen boya geldiğinde uygun yerlerinden kesilerek budanabilirler. Kesilen filizler istenilen bölgeye dikilerek çoğalmaları sağlanabilir.

Moss'lar ile ilgili fazla tecrübem olmasa da saç gibi kesilerek budandıklarını öğrendim.

Vallisneria ( saz ) gibi kökten sürgün vererek gelişen bitkiler sürgünlerin birbirinden kesilmesiyle budanırlar. Ayrıca çok fazla uzayan saz yaprakları belli bir süre sonra su yüzeyini kapatarak diğer bitkilerin gelişimi için gerekli olan ışığı engelleyebilirler. Böyle bir durumda dauzayan yapraklar özenle kesilebilirler.

Cryptocoryne gibi bitkiler köke en yakın yerden budanmalılar. Yaprak sayısı 20 ye yakın olan bir kök cryptocoryne bitkimi akvaryum dışına alıp, kök kısmına dokunmamla birlikte 3 ayrı köke ayrılmıştı. Ayrılması gereken yerleri bitkinin kendisi belli etmişti.

Not: Yazı, kişisel araştırmalarım ve tecrübelerim sonucu hazırlanmıştır.

Saygılarımla...

2. Desert Falcon

Desert Falcon

Ynt: Bitki Budama

Faydalı paylaşım.Sazlar yukarı çıktığında hep sararıyor yüzeyde kalanları.Kesilebiliyorlarmış öğrendim.

Sayfayı Paylaş