1. Hoş geldiniz, Akvaryum Portalı ailesine katılım için kendinizi hazır hissediyorsanız üye olun.
    Yardım sayfasından forum kullanım desteği alın.

bitki yetiştirmek istiyorum

Başlığı 'Bitkili Akvaryum Portalı' kategorisinde alikido tarafından 22 Ağustos 2009 başlatılmıştır.

  1. alikido

    alikido

    Mesajlar:
    39
    İsim:
    Ali KAZAN
    Selam arkadaşlar. Elimde 200 lt'lik bir akvaryum var hemen hemen bütün ekpmanlar var ısıtıcı motor kum hava motoru.
    Balık olarak canlı doğuran beslemeyi düşünüyorum ve bitkili bir akvaryum istiyorum yeni başlıyan biri olarak sizce hangi bitkileri yetiştirmeliyim ve balık olarak tavsiyeleriniz hangi tür olur?Son olarak kum olarak kil toprağı var bir sorun olurmu?
     
  2. alikido

    alikido

    Mesajlar:
    39
    İsim:
    Ali KAZAN
    yardımlarınızı bekliyorum arkdaşlar. huh:
     
  3. Neverlander

    Neverlander

    Mesajlar:
    2.908
    İsim:
    Abdullah Üüzümcü
    Ali Bey,

    Size yardımcı olabilmemiz için akvaryumunuzun hacminden daha önce ebatlarını vermeniz gerekli... Özellikel akvaryumun yüksekliği önemli... Aydınlatmada ne kullandığınız bilmemiz lazım ki size düşük ya da yüksek ışık isteyen bitkiler önerebilelim... Motor var demişsiniz... Bu bir iç filtre mi? İç filtre ise oluşturduğu akımın şiddeti de önemli...

    Aslında elinizdeki herşeyin bir listesini (markalarına kadar) verseniz iyi olacak...
     
  4. rappier

    rappier

    Mesajlar:
    320
    İsim:
    Mecit BAĞCI
    Ali kardeşim kusura bakma mesajını yeni gördüm. Ben bitkili konusunda uzman sayılmam ama elimden geldiği kadarıyla yardımcı olmaya çalışayım.

    Öncelikle bitkili kurulumunun en önemli aşaması taban oluşturmaktır. Tabanın ideal yüksekliği 8-10cm'dir. Tabanı tek tip yapabileceğin gibi farklı taban malzemelerinide karıştırabilirsin. Ben kendi bitkilimde çoğunluğu dere kumundan oluşan 8 cm'lik bir taban kullanmaktayım. Kullanacağın kumun tane büyüklüğü 3-5mm olmalı. Bu yüzden kullanacağın en ideal kumlardan birisi dere kumu. Ayrıca fiyat olarakta diğer bitki kumlarına göre oldukça ekonomik.

    Kurulum aşamasında tabanın bir kısmını yaydıktan sonra tablet veya misket gübre takviyesi ile tabanının verimliliğini arttırabilirsin.

    Bitki konusunda seçim tamamen sana kalmış. Bitki seçimindeki en önemli kuralın tecrübene göre bitki seçmek olsun. Bu konuda ne kadar tecrübelisin bilemiyorum ama tecrüben yoksa öncelikle ihtiyaçları nispeten daha az bakımı kolay türlere yönelmeni, tecrübe kazandıkça yeni türlere geçmeni tavsiye ederim. Tabiiki bu konuda en geniş bilgiyi bu sitenin bitkiler kısmından elde edebilirsin.

    Bitki akvaryumda 3 temel konu önemlidir.

    1.si besin. Bitkilerin gelişmesi için gerekli tüm maddeleri sağlaman lazım. Bunun yoluda balıkları yemleme ve düzenli olarak bitkileri gübrelemekten geçiyor. Tabanı hazırlarken oluşturacağın tablet gübre takviyesi ile birlikte düzenli olarak yapacağın sıvı gübre takviyesi bu konuda başarılı olmanı sağlar.

    2.si aydınlatma. Bitkilerin gelişimini devam ettirebilmesi için olmazsa olmaz 2. şey aydınlatmadır. Aydınlatmada en basit kural litre başına min 0.5 watt'lık bir aydınlatmadır. Tabiiki ideali daha iyi bir aydınlatmadır. Akvaryumunun ölçülerini yazmamışsın ama sanırım yükseklik 50cm'dir ve bu durumda sana min 4 tane 30 wattlık florasan yeterli olur. Tabiiki 5 tane yada daha fazla olursa daha iyi olur.

    3. ise CO2.. Bitkilerin gelişimlerini devam ettirmeleri için fotosenteze ihtiyaç duyarlar. Fotosentez içinde ortamda co2 ve ışığın olması gerekir. co2 olayı için forumları biraz araştırmanı tavsiye ederim. Amatör sistemler olduğu gibi çok profesyonel sistemlerde var. Bu olay sadece senin bütçenin ne kadar olduğuyla alakalı.
    Tabiiki öncelikle bakımı kolay, ihtiyacı az bitkilerden başlayacaksan co2 sistemine fazla bir ihtiyacın olmaz. Bunuda belirtmek isterim.

    Bitkili akvaryumlarda ısının kontrolü ve suyun değerleride önemlidir. Bitkilerin tolere edebildikleri sıcaklık değerleri farklı olsada 26-28 derecelik bir akvaryum sıcaklı idealdir diyebilirim. Tabiiki daha düşük yada daha yüksek sıcaklık isteyen bitkilerde var ama bunları istisna olarak kabul ediyorum.
    Suyun değerlerini kontrol altında tutmak için kitler kullanabilirsin. Aynı zamanda kullanacağın mangrov kökleri sayesindede suyun değerlerini istenilene yaklaştırabilirsin.

    Balık seçiminde tek tür oluşturabileceğin gibi karma bir akvaryumda yapabilirsin. Lepistes, moli, kılıç kuyruk, tetra, beta, melek, discus vs vs... Seçim yapabileceğin balık türü çok. Buradada olay senin zevkine ve tecrübene kalmış.

    Şimdilik yazabileceklerim bu kadar. Eminim eksik kalan birşeyler varsa uzmanlar hemen ilave ederler.
    Bence sen olaya bir tarafından başla sonrasında yaşadığın problemler doğrultusunda ilerlemeye devam ederiz.
     
  5. alikido

    alikido

    Mesajlar:
    39
    İsim:
    Ali KAZAN
    teşekkür ederim mecit abi :) akvaryumda balık beselmeye yeni başlıcak olmamdan dolayı senin tavsiyene uyarak bakımı kolay bitkilerle başlamak istiyorum yanlız elimdeki ekipmannlar bitki yetiştirmek için uygun olurmu? akvaryum 100x40x45 motor olarak dolphin C-1300 ısıtıcı Jager 300 W 220 - 240 v- taban malazemesi 6 7 cm derinlikte aquaclay kum var bu miktar yeterli olurmu. ışıklandırma henüz bulunmuyor. tavsiye ettiğiniz marka ve woltaj olarak almak istiyorum şimdiden teşekkür ederim :)
     
  6. Neverlander

    Neverlander

    Mesajlar:
    2.908
    İsim:
    Abdullah Üüzümcü
    Ali Bey,

    Dış filtreniz yeterli... Akvaryumunuzun hacmi 180 lt... Aydınlatma da ne kullanmayı düşünüyorsunuz... Bence akvaryumunuza dört adet 30 Watt 90 cm Daylight koyma şansınız olursa çok yüksek ışık düzeyi isteyen bir takım bitkilerle de başlayabilirsiniz... Ama sadece 2 adet lamba koymak isterseniz size ilk etap bitkileri olan Zeytin, Tütün, Limon, Cabomba, Limnophila, Gül ve zemin için de Subulata öneririm... Bunların yanı sıra Amazon kılıcı da olarak bilinen Echinodorus amazonicus ve yanına Cryptocoryne wendetti de koyabilirsiniz...

    Ama dediğim gibi 4 lamba ile listeyi uzatmak yani opsiyonlarınız genişletmek mümkün de olabilir...

    Bu arada bitkileri nasıl bir akvaryum dizaynı yapmak istediğiniz de belirleyecektir... Sitemizde çok sayıda bitkili akvaryum bulunmakta... Bunlara bir göz gezdirirseniz ve kafanızda nasıl bir dizayn yapacağınıza karar verirseniz bitki seçiminizde ona göre yardımcı olabiliriz...

    Sadece Aquaclay'den oluşan bir taban sıkıntı olacaktır... Aquaclay doğası dolayısıyla haifi bir taban malzemesidir... Bu nedenle birkileri diktikten sonra sökülmeleri kaçılmaz olacaktır... Zaten şu akvaryum tabanınızın kalınlığı da çok yeterli değil... İmanınınz varsa aquaclay'in altına 7 cm'den az olamamak kaydı ile dere kumu ekleyin... Toplamda 10 cm'den az kalınlıkta bir tabanı bitkili akvaryum için önermem...

    Bitkilerinizi belirledikten sonra ihtiyaçlarına göre size gübre temin etmenizde de yardımcı oluruz...

    Şimdiden tankınız hayırlı uğurlu olsun...

    Not: Böyle bir akvaryumda -eğer illa da yavru alacağım diye bir şiarınız yoksa- cüce Amerikan Cichlid beslemenizi öneririm...
     
  7. alikido

    alikido

    Mesajlar:
    39
    İsim:
    Ali KAZAN
    çok teşekkür ederim Abdullah hocam. :)

    tavsiyeniz üzerine zemin altına 4 cm dere kumu eklicem bunun için kaç kilo kum almam gerekir. bitki olarak önerdiğiniz türleri inceledim ve başlangıç bitkileri olarak açıkçcası çok güzel bitkililer o yüzden ışıklandırma olarak 2 adet Daylight florasan koymayı düşünyorum. balık seçeneğine gelince aklımda tam olarak bir tür yok. öncelik hazır bir akvaryum kurup tercihimi ondan sonra yapıcam heralde bu işte acemi birisi olarak en sağlıklısı da bu olur :) ekipmanları temin ettikten sonra tekrar tavsiyelerinze baş vurucam.
    ilginizden dolayı tekrar tekşekkür ederim. saygılar :)
     
  8. Neverlander

    Neverlander

    Mesajlar:
    2.908
    İsim:
    Abdullah Üüzümcü
    Keralde bir 15-20 kilo kadar kum gerekebilir... Önce 30 kiloyu bir koyun eğer 4 cm'den az olursa biraz daha alırsınız... Fazla olursa üzülmeyin çünkü kum tabakanız ne kadar yiksek olursa bitkilerinizin kökleri o kadar kuvvetli akvaryumunuza yerleşir... Ayrıca kalın kum tabakasının akvaryum döngüsüne katkısı da yadsınamaz...
     
  9. volkantr34

    volkantr34

    Mesajlar:
    3.301
    Yer:
    İstanbul
    İsim:
    Volkan
    bitki yetiştirmek istiyorum

    Ali bey dere kumunuzu alırken çok dikkat etmenizi öneririm.Şu aralar herkese dere kumu diye midye kırığı satıyorlar.. Tabanın derekumu üst tarafınında aquaclay olması halinde ve 2 tabaka arasında takviye olarakta misket gübre kullanırsanız.Bitkilerinizin değmeyin keyfine.. Fakat derekumunun tek kötü yanı 8-9 ay sonra taban artık betonlaşmaya başlıyor.. Fakat bitki gelişimine sağladığı katkıyı düşünürsek gülü seven dikenine katlanır olayını hatırlatmak isterim. Acele edip balık almaya kalkışmayın diye bende vurgulamak istiyorum.Özellikle dip balıklarını en sona bırakmanızı şiddetle tavsiye ediyorum.Corydoras'lar (çöpçü balıkları) kumu eşeledikleri için vatoz türleri ise (bitkinin kökü eğer tam gömülmemişse yada üst katmanın aquaclay olduğunu düşünürsek vede kökleri hala derekumumuza ulaşmadıysa ) ani hareketlerle bitkilerinizi çıkarabilirler.Sonra zırt bırt bitki gömmekle uğraşırsınız.Aquaclay ilk zamanlar biraz can sıkar fakat 1 aydan sonra sizi sinir ettiği kadar mutlu etmeye başlar.. Bu arada tabanınıza lav kırığıda ekleyebilirseniz oda güzel bir takviye olur.Ben bu 3'ünü 2 tankımdada kullanıyorum ve ikisindede aldığım sonuçlar süper.Akvaryum tanıtım bölümlerinden bakabilirsiniz.. Yukarıda arkadaşlarımızın belirttiklerine aynen katılıyorum.

    Unutmadan , kumları yerleştirmeden önce nasıl bir tank yaratmak istediğinizi hayal edip öyle hareket etmenizi önermek istiyorum.Bol bol bitkili tank fotoğrafları forumumuzda mevcuttur.Kumdan yada kayalardan tepecikler , vadiler vs vs :)
     

Sayfayı Paylaş