1. Hoş geldiniz, Akvaryum Portalı ailesine katılım için kendinizi hazır hissediyorsanız üye olun.
    Yardım sayfasından forum kullanım desteği alın.

Bitkilerin Dikimi ve Budanmaları

Başlığı 'Bitkili Akvaryum Portalı' kategorisinde Barış ER tarafından 6 Aralık 2008 başlatılmıştır.

  1. Barış ER

    Barış ER

    Mesajlar:
    171
    Bitkilerin Dikimi ve Budanmaları

    Herşeyden önce unutmamalıyız ki akvaryumda yetiştirdiğimiz bitkilerinde büyüyecektir, özellikle sağlıklılarsa çok hızlı büyüyecekleridir.Bu yüzden akvaryum dizaynını dengede tutabilmek için budama yapmalıyız.İhtiyacımız olan uzun ve keskin makaslar ve uzun penslerdir (cımbız) (dikim işlemi için çok önemlidir). Akvaryumda kurulum tamamladıktan sonra (kayaların ve mangrow köklerinin yerleştirdikten sonra) yapılacak iş bitkilerimizi dikmektir, seçtiğimiz bitkilerin dikiminin ardından akvaryumumuz son haline gelmiş olacak ve kısa sürede bitkilerimiz büyümeye başlayacak ve gelişeceklerdir (bitkilerin gelişimi için oturmuş akvaryumlara ihtiyaç yoktur). Bitkilerin dikimi esnasında pensler bizim işimize çok yardımcı olacaktır, dikim esnasında ellerimizi kullanmamalıyız.
    [​IMG]


    Bitkilerimizin dikimine tankı su ile tamamen doldurmadan hemen önce başlayın (bitkilerin zarar görmemesi için tankın bir kısmını doldurmakta fayda vardır),böylelikle bitkilerin dikiminin ardından suyu doldurduğumuzda akvaryumumuzda bulanıklık olmayacaktır.Ayrıca akvaryumumuzu bitkilendirmeden önce dizaynında karar verirken şunu unutmamalıyız ki gruplar ya da demetler halinde dikilen bitkiler akvaryuma fevkalade bir görünüm kazandıracaktır.

    Bitkilerin budanmaları nasıldır?Farklı tür bitkiler farklı tekniklerle budanmalıdır...

    Moss(yosun)lar saç keser gibi budanırlar,ama dikkat etmemiz gereken büyük bir bölümü bir anda kesmemeye özen göstermektir.
    [​IMG]

    Gövdeden filiz atan bitkiler(stem bitkileri) gövdelerinden bölünmeli ve kesilen parça istenirse tekrar toprağa dikilmelidir, böylece her parça yeniden filizlenerek yeni yetişkin bitkiler oluşturacaktır.
    [​IMG]

    Halı etkisi yaratan tip bitkiler( ön plan bitkileri) yoğun bir gelişim gösterebilir, yoğunluk oluşan bölgelerde ki yeni sürgünler dikkatlice kesilmelidir.


    Vallisneria (saz) türünde bitkilerde yan sürgünler vererek çoğalırlar fakat uygulanması gereken teknik bu tür için farklıdır, sarı yapraklar kesilerek alınmalıdır. Bu bitki aşırı uzayarak su yüzeyini örtebilir, böyle bir gelişme sonucu su yüzeyinin kapanması, belirli bir uzunluktan yaprakların kesilmesi ile önlenebilir.Unutmamak lazımki Vallisneria'lar yan sürgünler ile çoğalırlar, istemediğiniz bölgelere yayılmayı engellemek için yan sürgünler de kesilmelidir.

    Nymphea lotus(nilüfer) gibi su üstü bitkileri de aşırı gelişim gösterdiklerinde, su yüzeyini kaplayacaklardır. Aşırı gelişmiş yaprak köke yakın bir noktadan kesilerek budanabilir.

    Anubiaslar güçlü ve yaprakları uzun süre yaşayan bitkilerdir, fakat anubias yaprakları kolaylıkla alglerle kaplanabilir. Bu nedenle çirkin görünen alg kaplanmış ya da delikler oluşmuş yapraklar hemen budanmalıdır ve yeni yapraklar kısa zamanda gelişecektir. Eğer anubias istemediğiniz bir yönde aşırı gelişim gösterirse rizom bölümünden kesilebilir ve kesilen kısım yeni bir noktaya yerleştirilebilir.
    [​IMG]

    Fernler'ide budamalıyız,eski ve delikler oluşmuş yapraklar budanmalıdır(üretimde de aynı uygulama yapılır).

    Cryptocoryneler'ide budamalıyız.Cryptocoryne'lerin budanmalarında dikkat etmemiz gereken en önemli husus yaprağın dipten kesilmesidir,eğer daha yukarıdan kesersek bu bölüm zamanla çürüyecektir.

    Hazırlayan:Barış ER
    Kaynak: http://www.aquahobby.com/articles/e_aquascaping.php
     

Sayfayı Paylaş