1. Hoş geldiniz, Akvaryum Portalı ailesine katılım için kendinizi hazır hissediyorsanız üye olun.
    Yardım sayfasından forum kullanım desteği alın.

Bitkili Akvaryum Kuracağım !

Başlığı 'Bitkili Akvaryum Portalı' kategorisinde Desert Falcon tarafından 18 Ekim 2008 başlatılmıştır.

1. Desert Falcon

Desert Falcon

Selam arkadaşlar.
    2 senedir kısmen de olsa bitkili akvaryumum oldu ama bu bitkiler fazla dayanmadılar.30 litrelik akvaryumumda bunu denedim.Co2 vermedim ışık ve gübresini verdim eledoalarım sarardı,çürüdü kimisi hiç büyümedi ama capcanlı incecik yaşadı asnlayacağınız tam olarak bir bitkili akvaryum tecrübe edemedim.
    50-68 litre arası 2 akvaryum var ikisinden birini alacağım ve tabana süs bitkilerinde kullanılan torflardan koymak istiyorum kök gelişimi için çok iyi olduğunu duymuştum fakat 68 litrelik akvaryumda bir sorun var daha doğrusu sorun riski var.Bu akvaryum camcıya yaptırılmış ve silikonu sanırım zehirli silikonlardan,yani akvaryum için kullanılmayan antibakteriyel olanlarından.Fakat uzun zamandır kullanılıyormuş acaba bu akvaryuma etkisi sürermi silikonun?Co2 olmadan saz,eledoa gibi bitkiler yetiştirmek istiyorum akvaryumcuda büyük bir akvaryumda Co2 ile büyütülüyor bu sazlar onlardan alıp Co2 siz bi akvaryuma konulması bitkiyi etkiler mi? Torf ile dere kumu arasına eski bir perde yerleştiricem ama suyun kimyasında bozulmalara yol açtığını duydum torf'un bilgisi olan var mı?Yosun,kurt gibi sorunlar olabiliyormuş.
    Yardım edin beraber kuralım şu bitkili akvaryumu. :cekingen:

2. taygun

taygun Guest

Ynt: Bitkili Akvaryum Kuracağım !

Arkadaşım Merhaba,

Öncelikle silikon konusuna değinmek istiyorum. Eğer akvaryumu ilk defa kurmuş olsaydınız bunu yapmamanızı önerirdim. Zira sizin de bildiğiniz gibi bu gibi silikonlar doğrudan suya zehirli kimyasallarını salarak suyun kalitesini bozmak suretiyle balıkları zehirler. Fakat sizin bahsettiğiniz üzere, akvaryumunuz daha önce kullanılmışsa -kullanım süresine de bağlı olarak- bu tip silikonun çok fazla etkisi olduğunu zannetmiyorum.

Bitkilere gelince, Eledoa ve sazlar beslenmesi gereken en kolay bitkilerdir. Bitkilerinize gübre de verdiğinize göre vitaminsizlikten ziyade aşırı gübrelemenin bitkileri yakması ihtimalinde duruyorum.

Bir de eğer elodea kuma gömülü ise ve gömüldüğü yerden çürüme yapıyorsa bitkinizi kumdan çıkarın. Bu bitki gömülü olmadan da yaşar.

Bize ışık yapısından da bahseder misiniz* Ne düzeyde bir ışıklandırma var?

Saygılar

3. Desert Falcon

Desert Falcon

Hocam eledoa kök salmıştı.Işıklandırma henüz yok ama o zaman yeterli seviyedeydi 15 W wardı 30 litrelik akvaryumda.
    Henüz saz yetiştirmedim ama güzel görünüyor ve köklüler nasıl alayım köklerini kısaltayımmı?
    Bu 50 yada 68 litreliğe 18 W.lık alsam az gelecek daha büyük güçtekilerde uzun oluyor ve kapağa sığmayacaklar nasıl bi ışıklandırma yapayım?
    Düzenleme:Şu torfla ilgili bilgi verseniz biliyorsanız?

4. taygun

taygun Guest

Merhaba,

Öncelikli olarak bitkileri ekerken daha hızlı besin emerek köklenmelerine faydalı olması için köklerin ucundan 3-4 cm kesebilirsiniz. Kesilen yerlerdeki açıklık bitkinin hızla besin emmesine faydası olacaktır.

Işıklandırmaya gelince floresan dahil akvaryuma ikinci bir floresan sistemi eklemenin maliyeti 20 lira gibi bir rakam tutar İkinci bir 18 wattlık floresanı tavsiye ederim. Bunlar sorun değil de benim aslında aklıma takılan elodea nasıl büyümez!

Bir bitkinin büyümesi için gerekli olan faktörlerden birisi de Co2. Acaba suyunda karbondioksit az mı? Karbondioksitin varlığı doğrudan balık sayısı ile alakalı. Yani belki balık sayısı az ise suda yeterince Co2 yoktur. Başka bir ihtimal de filteleme yaparken havalandırma iyi yapılıyorsa Co2 sudan çıkar. Dolayısıyla Co2 seviyesi azalndığında da bitkileriniz fotosentez yapamayarak gereken enerjiyi üretemez.

Tankınıazdaki diğer bitkilerin durumu nedir?

Bir gübre kullandığınızı yazmıştınız. Son kullanma tarihi ve kullandığınız ölçüleri tekrar kontrol etmenizi tavsiye ederim.

Saygılar

5. Desert Falcon

Desert Falcon

Eski tankımdan söz ediyorum eledoalar zaten çürüdü gittiler.yanlardan atan tomurcuklar biraz büyüdü büyüdükçe bende koparıp ektim yeniden ancak her çıkan yeni filiz daha bi cılız daha bi kısa,ince çıktı.Bir müddet sonra hepsi mort.
    Java Moss az gelişiyor zaten doğası gereği onda sorun yok onu hala kullanıyorum tankım şu an kurulu değil akvaryumcuda ve yeni akvaryumu bugün alacağım şimdilik bir kapta balıklarım ve bitkileri duruyor.Sadece Java Moss var.Aslında haklısınız balık azdı.Betta Splendes vardı tek başına.Şimdi 1 cüce vatoz,1çöpçü,4 lepistes var ama lepistes sayısını 8, çöpçü sayısını 4, vatoz sayısını 2 yapıcam.
    Torftan vazgeçtim bazı tehlikeleri olduğunu duydum deep fix'in bitki gübresi var Son kullanma tarihine daha çok var.
    Sanıyorum akvaryum küçük olduğundan ben dengeyi tutturamadım,eski akvaryumum 30 litreydi.
    Havalandırma fazla değil ön cama doğru çevrili ve ucunda fileler var fazla sirkülasyon yapıyor diye sardım ağzını az çok hava veriyor.Yani akaryum gelince az çok hava verecek.

6. atlantis

atlantis

Yer:
    İzmir
    İsim:
    Murat Yıldız

Taban için son kararın ne oldu Şahin? Aquaclay kullanman bence daha verimli olur hatta biraz varsa zeolit ile lavkırığıda karıştır..Işıklandırmayı bitkiler için illaki düzenlemen gerek en azından akvaryumcularda rahatça bulabileceğin philips aquerelle ile philips dayligt türü florasanların 18 w olanlar senin akvaryum boyutun için uygun olacaktır..Birer tane edinip ışık sorununu çöz.Co2 sistemi kullanmayacağını söylemiştin ohalde sana su dışından oksijen alarak bunu dönüştürecek bir sistem gerek..Diğer hocalarım bu önerime katılırlarmı bilmiyorum ama,ben su dışına uzanan bir bambu2nun bu işi göreceğini düşünüyorum.Bir dönem ben kullanmıştım bu uygulamayı resimlerde bambu ve bitkilerimin gelişimlerini görebilirsin.

Buda daha eski bir akvaryumum ve içerisinde yine yatık şekilde duran bambu var.Ondada bitki gelişimi olağanüstü düzgün.

7. atlantis

atlantis

Yer:
    İzmir
    İsim:
    Murat Yıldız

Bu arada akvaryumda havataşı kullanma sakın..Aşırı derecede o2 ürettiğinden yapraklarda solma,çürüme ve delinmeler olur.İç filtrenin sadece suyu devirdaimle verdiği oksijen yeterli ayrıca hava vermesi için hortum bağlamana bile gerek yok..Filtrenin su sirkülasyonunu olabildiğince bitkilere doğru verme..Köklerin sirkilasyonla oynaması bitkilerin çabuk bozulmasına veya gelişim durmasına sebep olacaktır unutma.Bitki olarak öncelikle anubias,saz türleri,gül,çınargibi dayanıklı bitkilerden oluştur..Elodea ve bunun gibi daha hassas bitkileri suyun ve akvaryum düzenin tam oturduktan sonra ekle.

8. Desert Falcon

Desert Falcon

Ya abi bambu,aquaclay bunları bulsam zaten kesin alırım da burda ne bambu bulurum ne aqua clay ama lav kırığı bulurum.Işık 20 W olur ama Philips'in dediğin türünden bulabilirmiyim bilmiyorum bunların ne farkı var diğerlerinden?
    Taban için torf'un etkilerini kimse söylemedi ki? Zararı olur mu ne gibi zorluklar çıkarır bana hastalık vs.Yoksa dereden aldığım dere kumu var sadece elimde.üstünede lav kırığı koyarız farketmez.Aquaclay ne işe yarar?İçeriğinde gerekli besinler mi var acaba?Ben Co2 yaparım ama sorularım şu konuda. Bi göz atarsanız sevinirim.

A.P Bot Yazı düzenlemesini kaydetti.: 15 Mayıs 2016
  9. Desert Falcon

Desert Falcon

Oksijen sorunum yok Co2 mi yazmak istedin abi?çift filtre kullanayım o zaman.Bir filtreyi oksijen vermek için (7.5 W iç filtre) diğer küçük olanı Co2 vermek için(3W iç filtre)
    Ama ayarını kaçırırsam diye korkuyorum.Vanalar işe yaramıyor burdakiler çok adi sadece birazcık kısıyorlar.

10. atlantis

atlantis

Yer:
    İzmir
    İsim:
    Murat Yıldız

Şahin bambu'yu herhangi bir çiçekçiden temin edebilirsin oldukçada uçuz sanırım..En fazla 10 ytl dir..Işık konusunda bitki akvaryumlarına Aquarelle,dayligt,flora ve coralblue türü florasanlar daha verimli,daha sağlıklı ışık verirler..hepsini koyamayacağına göre en önemli ve en kolay bulunacak 2 tanesini yazdım sana .Her akvaryumcuda aquarelle bulursun,dayligt olan ise elektrikçide bile vardır.
    Tıorf oldukça faydalı ama seninki gibi küçük ölçekli bir tankta işin açıkçası ben uygulamayı gereksiz buluyorum..
    Madem bazı malzeme sıkıntıları yaşayacağız kurulumda o zaman eldekilerle idare edeceğiz..
    Kum konusunda o halde en dibe dere kumu ama iyice temizlemeli ve dereden gelebilecek salyangozları arındırmalısın...İkinci aşamada dere kumu üzerine çok ince bir tabaka midye kırığı veya kumun yukarı salınımını biraz olsun kessin diye ince çakıl taşları sereceğiz..Son aşamada ise Bulabilirsen aquaclay ile lavkırığı karışımı bulamazsak sadece lavkırığı uygulayacağız..
    Tüm malzemeler iyice yıkanmalıki herhangi bir salınıma sebep olmasın..
    yanlız lav kırığı öyle saatlerce karıştırılarak yıkanmaz dikkat!Bir-iki karıştırma ile yıkadıktan sonra üzerindeki tozlar ve bulanıklık gidene kadar su tut karıştırmadan ve çok yavaşça akvaryuma serki tekrar ufalanma olmasın suyumuzu bulandırmasın.
    Taban serme işleminden sonra bitkileri el ile değil maşa veya cımbız ile dikmeye özen göster..Bu çok önemli çünkü el ile dikimde dibe serdiğimiz dere kumunu yukarıya taşı ve suyu bulandırabilirsin..
    Bu aşamaları geçtikten sonra suyu akvaryum dekouna koyacağın taş,ağaç dalı eğer oda yoksa filtre motorunun üzerinden akacak şekilde kısık bir biçimde hortumla dolduracağız..Su eğer dinlenmiş su ise her hangi bir kapla boca ederek dolduracaksakta yine filtre üzerinden işlem yapalımki hem kum hemde bitkilerimiz hasar görmesin..

Şimdilik temel bu..Uygulama aşamalarında tekrar görüşelim.

11. atlantis

atlantis

Yer:
    İzmir
    İsim:
    Murat Yıldız

Çift motor kullanabilirsin ama bu sirkilasyonu fazlalaştırabilir..Bu durum balık ve bitkileri rahatsız eder diye düşünüyorum..
    co2 için benim dıy bölümünde anlatmış olduğum sistemi kurmanı tavsiye ederim..Korkma sorun çıkarmaz..Çift motorla değilde senin co2 çıkış hortumunu küçük yuvarlak hava taşları var ya,onlardan bir tanesine bağlayıp ,akvaryumdaki filtrenin çıkış yönünde sirkilasyon yaptığı yere dibe koyarsak oradan çıkar co2 filtre sirkilasyonu ile akvaryuma dağınarak çözülür.

12. Desert Falcon

Desert Falcon

Dere kumu kaynağının dibinden tertemiz.Salyangoz sorunu falan da yok kullanıyorum uzun zamandır.Belirteyim asidik değil üzerine tuz ruhu döktüm hiç köpürmedi.Üzerine çok az bir midye kırığı sereyim onunda üzerine lav kırığı...Su ekleme işlemini hallederim yavaş yavaş.
    O zaman şöyle yapıyorum
    -50 yada 68 litre akvaryum ...
    -1 anubias 7 kök saz (ileride artar bunlar acaba o zaman Co2 isterler mi?)
    -Co2 yok 7.5 W 'lık iç filtre (ön cama doğru,az akıntı yapar)
    -20 W florosen
    -8 lepistes,2 vatoz,4 çöpçü
    -Taban malzemesi altta dere kumu,üstte lav kırığı
    Böyle olsun bari...
    Ama bambu yok. Çünkü odada ışık yok pek zannetmiyorum bambunun yetişeceğini
    (Bunu Bitkiler İçin Co2 ve Önemi adlı konuyada yazdım belirteyim.)

13. atlantis

atlantis

Yer:
    İzmir
    İsim:
    Murat Yıldız

Şahin bende İzmir'liyim ama maalesef Ankara'da yaşıyorum..Orada olsaydım hafta sonu sana seve seve kurulumda yardımcı olurdum..Bergama,Kınık,Dikili bölgesini çok iyi bilirim..İzmir içine inme şansın olursa Kemeraltında Ertürk akvaryum var oradan tüm eksiklerini temin edebilirsin..Sanırım Bölgenin en büyük ve çeşitlilik içeren akvaryumcusu..

14. atlantis

atlantis

Yer:
    İzmir
    İsim:
    Murat Yıldız

Sana bambu yollardım ama bendeki bambunun boyu neredeyse 1.20 oldu,hem senin akvaryuma uymaz hemde yolda sorun olur gelmesi..Eğer benim dıy co2 sistemini yaparsan,tekli şişe bile olur ozaman bambuya gerek kalmaz..
    Tekli şişede yapman gereken şey illaki akvaryuma giden hortum arasında vana bulundur hatta varsa çekvalf ekle ve akvaryumla aynı seviyede ve sürekli kontrolde tut..Aşağı seviyeye koyarsan akvaryum suyu şişeye ,yüksek seviyeye koyarsan maya akvaryuma karışabilir.

15. Desert Falcon

Desert Falcon

Biliyorsundur o zaman kumu aldığım yeri Madra dağı var Kozak tarafında.Tertemiz suyu var zaten dereyi bulabilmek için illa bi yerlerinin çizilmesi lazım çalılarla kaplı etrafı. Öyle yerden aldım işte.
    Bergamayı bilirsin o zaman abi ne kadar çeşit var.İnanırmısın yeni bi akvaryumcu daha açıldı ondan önce renkli kum ve midye kırığı hariç kum bulamıyorduk.Mecbur başka kumlar aldık.En garantisi Kemeraltı.Ocak ayında oraya gidebilirim en yakın.O zaman dediğin yere uğrayacağım gitmişken ne lazım olacaksa onu da alırım ki birdaha başım ağrımasın.Yarın tamamen hallederim akvaryum işini.Nasıl ne düşünüyorsun liste hakkında ?

-50 yada 68 litre akvaryum ...
    -1 anubias 7 kök saz (ileride artar bunlar acaba o zaman Co2 isterler mi?)
    -Co2 yok 7.5 W 'lık iç filtre (ön cama doğru,az akıntı yapar)
    -20 W florosen
    -8 lepistes,2 vatoz,4 çöpçü
    -Taban malzemesi altta dere kumu,üstte lav kırığı
    Böyle olsun bari...

16. atlantis

atlantis

Yer:
    İzmir
    İsim:
    Murat Yıldız

Uygun liste şahin..Akvaryum oturuncaya kadar başka bir şey ekleme.

17. Desert Falcon

Desert Falcon

Bu arada yapıp yapmama konusunda kararsızım ilerde bitkilerin durumuna göre yapacağım yada yapmayacağım ama ben bunu nerede tutacağım bi karar kılalım.Hemen akvaryumun olduğu masaya koyacağım ve 20 cm lik hortumu iç filtreye bağlayacağım olmaz mı?Bir de yaş maya kuru maya farkedermi herkesin çok başını ağrıttım ama...
    Aslında 7-8 sene öncesine kadar ben küçükken bizde saz gibi bitkiler vardı hatta botanik gibiydi akvaryumun içi yemyeşilde ve akvaryum 50 litreydi.20W lıkmış ışık akvaryumun hurdası hala duruyor baktım kapağına.O akvaryumu camı çatlak diye kullanamıyorum annem kırmış yanlışlıkla kendim silikonlasam sonra sorun olur patlar uğraşmayayım dedim.Co2 falan yoktu yani sadece bir filtre birde ısıtıcı bu kadar...Japon ve çöpçüler vardı kalın yapraklı saz gibi bitkiler öylesine büyümüştü akvaryumda yer yoktu.Japonlarda hiçbirini yemiyorlardı şimdi uğraş uğraş kuramıuyorum öyle birşey babam kurmuştu.

İşte o akvaryum.Kusura bakmayın başka siteye yönlendirme yapıyor ama resimlerini bulup upload edemedim tekrardan.

18. Desert Falcon

Desert Falcon

Teşekkür ederim yardımlarınız için.İnşallah çok iyi olacak burada resimlerini paylaşacağım ama hep korkuyorum ya olmazsa diye.Çünkü hep aksaklık çıkıyor.

19. atlantis

atlantis

Yer:
    İzmir
    İsim:
    Murat Yıldız
    Bu akvaryum tamir edilebilir tabiki yan bombeli kısım zarar görmemişse..Ama sen yapabilirmisin bilmiyorum şahin kardeş..Akvaryumunu camcılar daha kolay yapar eğer tanıdığın bir camcı varsa rica et..

Ne yazıkki eskiden bitkiler daha sağlıklıydı..Şartlar geliştikce biz insanlar gibi ne yazıkki bitkilerde daha dayanıksız oluyorlar galiba.

Yaş maya biraz daha zor..Çözünme oranı kuru mayada daha kolay..Kuru maya kullan yani.

20. Desert Falcon

Desert Falcon

Bendede kuru maya var.2 litreye 2 bardak şeker 1 çorba kaşığı maya ekleyeyim olur mu? Yan bombeli zarar görmedi ama işte camcılarda uğraşmak istemiyor ben yapamam sorun çıkıyor sonra diyorlar.

Sayfayı Paylaş