1. Hoş geldiniz, Akvaryum Portalı ailesine katılım için kendinizi hazır hissediyorsanız üye olun.
    Yardım sayfasından forum kullanım desteği alın.

Bitkili akvaryum kuruyorum. 60*40*50 yükseklik.

Başlığı 'Bitkili Akvaryum Portalı' kategorisinde LostRua tarafından 2 Haziran 2010 başlatılmıştır.

  1. LostRua

    LostRua

    Mesajlar:
    3.518
    Yer:
    Konya
    İsim:
    Doğuş ARISOY
    Arkadaşlar bir ürün aldım ve bu ürün akvaryumumda ne gibi bir durum yaratır merak ediyorum.

    pH değeri: 5.4-5.9
    Azot:100-180 mg/l
    Fosfor: 120-200 mg/l
    Potasyum 140-200 mg/l

    Bor demir manganez ve çinko tüm gerekli iz elementleri ihtiva eder.

    Bu ürünü hindistan cevizi torfu diye aldım akvaryum değerleri için iyi mi olur.

    Balık olarak melek düşünüyorum. Sizden yardımlarınızı bekliyorum akvaryumu kurmaya bu cumarteside başlayacağım. Hagen kumum hazır bu hindistan cevizi torfuda hazır olursa eğer kullanabilecek konumdaysam oda çok iyi olacak. Armatürlerim ve akvaryumum cumartesi elimde olacak.

    Hagen yıkandı ve hazır bekliyor şu anda.

    Bir sorum daha olacaktı hindistan cevizi torfu ile hagenin arasına elyaf koymam gerekir mi ?

    Yardımlarınızdan dolayı şimdiden teşekkürler.
     
  2. fth-94

    fth-94

    Mesajlar:
    5.167
    Yer:
    Türkiye
    İsim:
    Fatih BAŞBAĞ
    Hindistan cevizi torfu bitkili akvaryumlarda kullanılıyor. Ne kadar iyidir bilemem. Ama kullananlar var.

    Hindistan cevizi torfu ile hagenin arasına sineklik koymaya gerek olduğunu düşünmüyorum. Çünkü Sera floredepot'tada hindistan cevizi torfu gibi parçalar var...
     
  3. ozgr

    ozgr

    Mesajlar:
    710
    İsim:
    özgür durmaz
    Ben elyaf kullanmadan koyuyorum şu ana kadar hiç bir sıkıntı yaşamadım...
     
  4. LostRua

    LostRua

    Mesajlar:
    3.518
    Yer:
    Konya
    İsim:
    Doğuş ARISOY
    Tamam o zaman elyafada gerek kalmadı. : ) Peki içindeki değerler olarak üstadlar ne düşünüyor.

    Bana kalırsa pH çok güzel melek balıkları gibi bir türde yumurtaların mantarlaşmasını önlemek ve huzur dolu bir akvaryum için asidik bir su şart. Uygun güzel birde kök bulursam onuda koyacağım bence çok güzel bir asidik değer yakalamış olacağımı düşünüyorum.
     
    volkantr34 bunu beğendi.
  5. murer

    murer Kıdemli Üye

    Mesajlar:
    4.111
    Yer:
    İstanbul
    İsim:
    Murat ERCAN
    Ne kadar kullanacaksın bu malzemeyi, Doğuş?
     
  6. LostRua

    LostRua

    Mesajlar:
    3.518
    Yer:
    Konya
    İsim:
    Doğuş ARISOY
    Bu malzemeyi 10 litre civarı kullanmayı düşünüyorum abi. Yaklaşık 4 cm civarına dek gelecek yüksekliği.
     
  7. ozgr

    ozgr

    Mesajlar:
    710
    İsim:
    özgür durmaz
    4 cm çok yüksek bir miktar bence suda sararma olacaktır tahminimce...
     
    volkantr34 bunu beğendi.
  8. LostRua

    LostRua

    Mesajlar:
    3.518
    Yer:
    Konya
    İsim:
    Doğuş ARISOY
    Yani boyutlarımız belli 60 cm ve 40 cm 60*40*4=9600 civarı bir rakam olacaktır. Biliyorsunuz ki hindistan cevzizi torfu su ile ıslatılıp bekletilir ve kendi miktarının 9 katı su çeker. Bu işlemden sonra 10 lt bir karışım elde etmiş olacağım.
     
  9. ozgr

    ozgr

    Mesajlar:
    710
    İsim:
    özgür durmaz
    İnşallah bir sorun yaşamassınız. Benim o kadar bilgim ve tecrübem yok.
     
  10. murer

    murer Kıdemli Üye

    Mesajlar:
    4.111
    Yer:
    İstanbul
    İsim:
    Murat ERCAN
    Madem bunu koyuyorsunuz, en alt tabakaya yarım santimi geçmeyecek şekilde koymanız gerekir.

    O kadar elementi ne yapacaksın, nasıl absorbe etmeyi düşünüyorsunuz?
     
    volkantr34 ve fth-94 bunu beğendi.
  11. LostRua

    LostRua

    Mesajlar:
    3.518
    Yer:
    Konya
    İsim:
    Doğuş ARISOY
    Araştırmalarıma göre 2 cm civarı koyuyorlarmış bende oradan yola çıkarak söylemiştim bu öneriyi sadece elimdekini bitirme anlayışı diyebilirim 2 cm koymayı düşünüyorum ama zaten ne olursa olsun birkaç ay sonra bu değerlerde sıfırlanacak sonrasında ise misket gübre ile anca devam edecek o yüzden torf bile kullanmayabilirim ama sırf pH' ı düşürdüğü için bile kullanılır diyorum. Bu konuda ne düşünüyorsunuz pH konusunda ?
     
  12. LostRua

    LostRua

    Mesajlar:
    3.518
    Yer:
    Konya
    İsim:
    Doğuş ARISOY
    Arkadaşlar belli bir müddet sonra akvaryumdaki torfu çıkartmak istiyorum sadece beisn değerlerini vermesi için bir miktar torfu suyun içerisine bir çorap içinde atsam aynı aktif karbon kullanımı gibi filtrenini önüne koysam sonra çıkarsam olur mu ? Bu şekilde kullananlar var mıdır ? Bu konu hakkındada fikirlerinizi ve önerilerinizi almak isterim. Bunu istememin nedeni torfta bir süre sonra mineral değerlerini kaybedecek ama bu daha yavaş olacak bir ürün direkman o kadar hızlı bırakmıyor maddeleri sadece bitkinin ihtiyaç durumuna göre salınım yapıyor biraz daha açıklayıcı olmak gerekirse torf maddeyi bırakmıyor bitki torftan madde alıyor.
     
  13. murer

    murer Kıdemli Üye

    Mesajlar:
    4.111
    Yer:
    İstanbul
    İsim:
    Murat ERCAN
    Torf salınım yapar, bitkiye göre haraket etmez. Torf filtreye konulur veya tabana konulur, ama bu senin dediğin değil, filtre malzemesi diye satılan, Sera veya Eheim. Bu balıklarına iyi gelir, (Kimse onaylamıyor eski sistem, şimdi herkez musluk suyunda yavru alıyor) filtreye konulduğunda suyu sarartacağından dolayı, bitkinin ışığını kesecek. Tabanda 250 gr malzeme sıkıntı yapmaz iyi olur.

    pH'ı ne yapacaksın Doğuş? pH her türlü düşürürülebilir tankta, mühim olan stabil tutmaktır.

    Bu değerleri ne yapacaksın? Taban değil, neden bomba olur nedenini yazayım sana.

    pH değeri: 5.4-5.9
    Azot:100-180 mg/l Yani nitrat, tankta olması gereken, 5-10 ppm arasıdır, sende 100-180 ppm. Hangi balığı yaşatacaksın?
    Fosfor: 120-200 mg/l Yani fosfat, tankta olması gereken, 0.3-0.7 ppm arasıdır, sende 120-200 ppm. Tankta nitrat seviyesinin yüzde biri olması gerekir.
    Potasyum 140-200 mg/l Tankta olması gereken 15-20 ppm arasıdır, sende 140-200 ppm.

    Bu değerlerde tankta balık yaşamaz, tankı yosun sarar. Bu kullanacağın torf, karasal bitkiler için doğal malzeme ve içine gübre desteklenmiş, dediğin doğru bitki ihtiyacına göre kullanır elementleri ama karasal bitkilerde.....

    Şunu düşün, misket gübre alıyorsun, kullanımı 100 litreye 30 adet. Misket gübrenin içeriği orantılı olarak nitrat ve fosfattan oluşur.
     
    fth-94 ve volkantr34 bunu beğendi.
  14. LostRua

    LostRua

    Mesajlar:
    3.518
    Yer:
    Konya
    İsim:
    Doğuş ARISOY
    Murat abi peki öyle diyorsun ama şu anki akvaryumumda yani 50 litredede kullandım ben bu ürünü ama humuslu bitki toprağı kullandım içinde melek balıkları olan akvaryumumda. Çift çıkarmı diyede konular olmuştu hatırlamışsındır belki abi o akvaryumda kullandığım torf miktarıda çok azdı bir iki avuç diyebilirim tahmini olarak tabana yaydım şu anki gözlemlememi söylüyorum bitkilerde ilk başta yosun oluşmaya başladı sonrada ışık düzenini ayarladım timer ile sonrasında bir tanede cüce vatozumu koydum şu anda yosundan eser kalmadı bende şunu anlayamıyorum madem öyle nasıl oluyorda şimdi bu ortamda yaşayabiliyorlar ? İçerisinde 10 tane melek balığım var yavruydu boyları 3 cm civarıydı şimdi 4-5 cm civarında olmaya başladılar yüzgeçsiz uzunluğu. Diğer forumlarda anlatanlar 2 cm hindistan cevizi torfu kullandım diyor. Bu konuda verdiğin cevaplar gerçekten bilimsel değeri olan cevaplar ama diğer konulardada gerçekten çok farklı görüşler var. Bu bitkili akvaryum tabanına gelince herkes bir an duruyor. Bana kalırsada koy hageni 5-6 cm at içerisine misket gübreleri gitsin hergünde sıvı gübre desteği. Zaten belli bir müddet sonra doğal denge oturduğunda bitkilerin gübre ihtiyacı kalacakmıdır ? Balıklar bitkiler ve su değişimleri arasında bir döngü oluşması gerekmez mi ? O kadar ayrıştırıcı bakteri oluşacak balıklarımız amonyak bırakacak buradan başlayarak bitkilerin besin üretmesine kadar giden bir durum olmayacak mı ? Doğa kendi bitkilerini nasıl gübreliyor. Gerçekten bu soruları sadece ben değil tüm bitkili akvaryum kurulumu yapacaklar konuşuyor o yüzden bu konu gerçekten yararlı adımlarla gittiğini düşünüyorum.
     
  15. murer

    murer Kıdemli Üye

    Mesajlar:
    4.111
    Yer:
    İstanbul
    İsim:
    Murat ERCAN
    Bu konular zamanında herkes tarafından işlendi, karasal bitkilerde kullanılan ürünleri sucul bitkilerde kullanamayız. Olmadığını insanlar deneyimleri ile anladı, bazıları deneyip olumsuz sonuçlar aladığı zaman utancından kimseye bir şeylerde söyleyemedir.

    Maceraya hiç gerek yok, bitki torfuna 5 TL veriyorsunuz, atıyorum, bence değmez, piyasada Dazs soil diye bir şey var, 2.5 litresi 15 TL .

    Şimdi akvaristler, bu bitki toprağı daha verimli veya bu yaramaz, gibi yorumlar yapıyorlar. Sucul bitkiler için çıkartılmış ürünler hakkında. Ben 5 litre Tropica ürününe 70 TL verdim sonuç ortada.

    Piyasaya sürülen malzemeler, bizim kullanım alanlarımızı kolaylaştırmak adına sunulmuş, daha niye uğraşalım şu olurmu bu olurmu ile.
     
  16. LostRua

    LostRua

    Mesajlar:
    3.518
    Yer:
    Konya
    İsim:
    Doğuş ARISOY
    Peki Murat abi bu konuda senda haklısın ama insanların araştırıp uygun çözümler bulmasıda daha güzel bir yöntem. Peki bu balıktan bitki besinine hakkında bir döngü olabilir mi ? Doğa bu işi nasıl yapıyor ?

    Balıktan yoğun bir amonyak suya bırakılıyor iç filtre değilde bitkili akvaryumlarda sadece dalgalandırmak için bir çözüm için kullanırsak filtreleri sonuçta amonyak suyun dibine çökecek ve bizim yararlı bakterilerimiz tarafından parçalanacak bu nitrata kadar gidecek. Peki bu nitratı bitkilerimiz kullanmaya başladı su değişimi ilede azalttık ya sonrasında. Doğal kayalar yardımı ile bitkiye o mineral değerlerini kalsiyum demir potasyum nitrojen karbondioksit magnezyum magnezan ve fosfatı elde edemezmiyiz ? Tam anlamıyla doğal bir akvaryum oluşamazmı ? Hangi kayalar bu mineralleri suya salınım yaparak verebilir.
     
  17. LostRua

    LostRua

    Mesajlar:
    3.518
    Yer:
    Konya
    İsim:
    Doğuş ARISOY
    Arkadaşlar bugün gittim akvaryumumu aldım geldim. Kumumu hazırladım koydum suyumu doldurdum filtre ısıtıcıda tamam. Yani kısacası herşey tamam arkadaşlar. Şimdi sırada sabırla beklemek sonrasındada melek balıklarımı suyun içerisine koymak floresanları almak. Sonundada bitkilerimi yerleştirmek. taban olarak sadece hagen koydum torf ile uğraşmadım. Misket gübre takviyesi yaparak hayatta bırakmak istiyorum akvaryumumu. Birde micro gübre takviyesi.

    Akvaryum boyutlarım 60*40*50 yükseklik.

    Yaklaşık 120 litre.
    Normal Görünüş.
    [​IMG]

    Hagen Kumum
    [​IMG]

    Hagen kumun yerleşmiş hali.
    [​IMG]

    Su doldurulmuşken
    [​IMG]

    Armatürlerimin içi

    [​IMG]

    Üst taraftan görünüş

    [​IMG]

    Sıradaki işlemler.

    Arkaya el işi kağıtları ile arka siyah fon yapacağım.
    Floreosanlar ayarlanacak.
    Balıklar koyulacak.
    Bitkiler dikilecek.
    Bitki köklerine misket gübre yerleştirilecek.
    Son olarakta resimler sizlerle paylaşılacaktır.

    Görüşlerinizi ve önerilerinizi bekliyorum...;)
     
    murer bunu beğendi.
  18. murer

    murer Kıdemli Üye

    Mesajlar:
    4.111
    Yer:
    İstanbul
    İsim:
    Murat ERCAN
    Şimdi güzel olmuş ve torf koymamanda yerine bir karar Doğuş.

    Bitki tanklarında kullanılan cocopedlerin sadece doğal olanı var ve bunlarda çok az olmak kaydı ile Low-Tech tanklarda kullanılıyor,senin aldığın ise gübreli olandandı, bu resmen bir intehar olacaktı...

    Hayırlı olsun....
     
  19. LostRua

    LostRua

    Mesajlar:
    3.518
    Yer:
    Konya
    İsim:
    Doğuş ARISOY
    Teşekkürler Murat abi yüksekliği olarakta gerçekten melek balığımı şımartmaya yeteceğini düşünüyorum. Çok güzel bir akvaryum hayali ile bu yola başlamıştım inşallah o güzel akvaryumuda gerçekleştirebilirim. En kısa zamanda para temin edip florasanlarıda almam gerçekten büyük bir adım olacak.
     
  20. fth-94

    fth-94

    Mesajlar:
    5.167
    Yer:
    Türkiye
    İsim:
    Fatih BAŞBAĞ
    Doğuş abi hayırlı olsun. İnşallah hayallerindeki gibi bir akvaryum olur. Bende para bulamam bulamam diyordum abi 2 haftada akvaryuma 200 liraya yakın para harcadım...
     

Sayfayı Paylaş