1. Hoş geldiniz, Akvaryum Portalı ailesine katılım için kendinizi hazır hissediyorsanız üye olun.
    Yardım sayfasından forum kullanım desteği alın.

Bitkili akvaryuma hazırlık

Başlığı 'Bitkili Akvaryum Portalı' kategorisinde hasanacar tarafından 31 Temmuz 2009 başlatılmıştır.

  1. Emrah Ece

    Emrah Ece

    Mesajlar:
    2.320
    Yer:
    İSTANBUL
    İsim:
    emrah ece
    Akvaryumun arka köşesinden ortasına doğru yüksekten alçağa bir kavisle inen bir moss kümesi altında güzel bir mango kökü kökün altı küçük bir mağaracık, mağara girişinde iki yanda cryptocoryne wendtii green öbekleri onların önünde boş bir alan, sol tarafta köşede bir sazlık kümesi, önüne bir lotus, lotusun yanlarına 3-4 kök echnodorus amazonicus yada bleheri, moss kümesi ile sazlık arasında çınar ve zeytinler karışık şekilde önerine güller olacak şekilde .Ş. yemede yanına yat kahverengi ve yeşilin müthiş kontrastı olabilir.
     
  2. hasanacar

    hasanacar

    Mesajlar:
    784
    İsim:
    Hasan Acar
    Emrah, bu dizayna göre arkaplan mavi mi olsun siyah mı? Ben siyah düşünüyorum. Yeşil siyahın üzerinde harika duruyor. Ayrıca bu dere kumunun rengi nedir tam olarak? Ben zemini de siyah isterim doğrusu.
     
  3. RuPTuR

    RuPTuR

    Mesajlar:
    1.483
    İsim:
    Cem
    Hasan Hocam,özür dileyerek konuyu anlatmaya başlıyorum.
    Ben kendi akvaryumumu yaparken çeşitli araştırmalar yapmıştım.Zeolit'in uygun bir zemin kumu olduğunu öğrendim.Okuduğum şeyler biraz eskiydi ve hepsi ağız birliği ile kedi kumunda zeolit kullanılıyor diyordu.Piyasadaki neredeyse bütün kedi kumlarının içeriğini araştırdım ve neredeyse hepsinde bentonit kullanıldığını gördüm.Sonra eve geldim bentoniti araştırdım.Zeolit ile neredeyse aynı malzeme ama daha yeni bulunan ve daha fazla element içeren bir kum.Sonra gittim kedi kumu aldım,en ucuz ve en katkısızını seçtim(genelde en ucuzu sırf bentonit oluyor).Evin altındaki akvaryumcuya kedi kumu alabilir miyim akvaryumda kullanacağım dedim,olur mu hiç öyle şey bentonit sakın koyma gibi şeyler söyledi,tabiki sallamadım :) Poşeti açtım,önceden kedim olduğu için ıslanınca çamur gibi birşey olduğunu bildiğimden aklıma kadın çorabına doldurup tabana sermek geldi.El kadar topaklar şeklinde doldurdum çoraba ve biraz çeşmenin altında tuttum.Tozunun çoğu aktı gitti,sonra tabana yerleştirdim.Şimdi ara sıra bitki sökerken tabandan 2-3 cm kadar bulanıklık yapıyor ama hemen zemine çöküyor.Yani akvaryum suyunu bulandıran birşey değil.Bentonit'in özellikleri saymakla bitmez,o yüzden çeşitli arama motorlarından ne olduğu hakkında araştırmanızı isteyeceğim.Gelelim zenginleştirilmiş bitki toprağına.Bu meret kesinlikle torf ile karıştırılmamalı.Torf ayrı şey,bahsettiğim ayrı şey.İçerisinde büyük veya uzun hiçbir partikül bulunmamakta.Ben bu merete şans eseri Bauhaus'un Bahçe Dünyası bölümünü gezerken rastladım.En küçük paketi 2 litreydi,ben de deneme amaçlı aldım.İçerisinde element olarak yok yok.Eksik olanlar ayrıca tamamlanmış,zeolit eklenmiş falan filan.Eve geldim,onu da kadın çorabına doldurup aynı işlemleri tekrarladım.Bentonitin yanına yerleştirdim.Sonra elimde 15 litre kadar aquaclay vardı,onu da üstüne serdim.Baktım yetmeyecek,Lale Akvaryuma gittim,bana taban kumu lazım dedim.Konuşurken gözüme çuvallardaki lav taşı kumu ilişti,bu nedir dedim,bilgi aldım özelliğkleri hakkında,ucuz da geldi ve 1 çuval lav taşını sırtımda eve kadar taşıdım :) Yıkadıktan sonra onu da aquaclayin üstüne serdim ve tabanım bitmiş oldu.Şu anda küçük bir kum kıpırdanmasında tabandan yukarı doğru baloncuklar yükseliyor ve uzun zamandır özlediğim tabanı yakalamış durumdayım bana göre.Akvaryumda çınar,dev saz,tilki kuyruk,limon,zeytin,rotala bulunmakta.Hepsi halinden memnun gibi.Şu sıra yeni aldığım micro lift markalı bloom grow adındaki gübreyi kullanıyorum.Bakalım ne gibi değişiklikler olacak.
    Yardımcı olduysam ne mutlu....
    Bu arada kiremit ile aquaclay aşağı yukarı aynı şey.Aquaclay biraz daha fazla gözenekli o kadar.
     
  4. trex_but

    trex_but

    Mesajlar:
    1
    Meraba arkadaşlar.benim 60*33*23 ebatlarında bir akvaryumum var.Şu anki kullandığım malzemeler pek önemli değil çünkü akvaryumumu sıfırdan zemin çimli olacak şekilde dizayn etmek istiyorum.ben gaziantepliyim.Burada balıkçı sayısı çok az,malzemeler yetersiz.Bu sebeble kullanacağım malzemeleri istanbuldan bi arkadaşıma listesini verip oradan getirttireceğim.Bir defada herşeyi sipariş etmek istiyorum.Akvaryumumda sadece balon moli besleyeceğim.İç filtrem var ama şelaleye geçmek istiyorum.

    1-Protein Skimmer nedir ne işe yarar.
    2-iç filtrem var.birde şelale alacağım.alacağım şelale nasıl olmalıdır.
    3-zemini çim yapmak istiyorum.bunun için nasıl bi gübre almalıyım.kumu nasıl olmalıdır
    4-tablet gübre lav kayası sump nedir
    5-Check valf nedir
    6-bazı kumlar suyun biyolojik dengesini korumaya yardımcı oluyormuş.tavsiyeniz nedir.
    7-yaklaşık 1 yıllık yem siparişi vereceğim,tavsiyeniz nedir.Yosun destekli yem olsa nasıl olur.

    arkadaşlar çok şey istedim farkındayım ama lütfen yardımcı olun.sadece balon moli besleyeceğim.Tavsiyelerinizi bekliyorum
     
  5. hasanacar

    hasanacar

    Mesajlar:
    784
    İsim:
    Hasan Acar
    Bildiklerimi yazayım:

    1) Protein Skimmer tuzlu su akvaryumlarında kullanılır. Yani tatlı su akvaryumu kuracağınız için bu size lazım değil.
    4) Sump akvaryum suyunun başka bir haznede temizlenip tekrar akvaryuma gönderilmesidir. Akvaryumunuzun boyutlarını düşününce bu da size lazım bir şey değil. Mesela bende 69 x 29 x 39 bir sump var.
    5) Check Valf su içinden geçerken açılan suyun akışı durunca kapağı kendiliğinden kapanan bir araç.
    7) 1 yıllık yemi iyi muhafaza etmeniz lazım yoksa forumda bir arkadaşın başına gelenler sizin de başınıza gelebilir: Bozuk yem -> Su dengesinin bozulması -> Yosunlanma & Bulanık Su -> İlaç kullanımı -> Telef olan balıklar super:gif
     
  6. YIKIKTEMO

    YIKIKTEMO

    Mesajlar:
    30.098
    Yer:
    İstanbul
    İsim:
    Temel Sert
    Bir defada 1 yıllık yem alırken aldığınızda raf ömrü çok önemli. Süre uzun bu kadar uzun süre yem saklamak kolay değil. Madem temin zorluğu var süreyi 3-4 aylık periyota indirin. İnternet üzerinden güvenilir siteler her yere yem ve ekipman yolluyorlar. Bitkili akvaryum taban malzemesi konusuna arkadaşlar değinir. Şelale filtreye geçmeniz bence doğru bir karar olur. Şelale filtreler piyasada çeşitli markalarda ve hemen hemen aynı görüntüye sahipler. Mümkün olan en büyük modelini tercih etmek yerinde olur. Atman marka genel olarak beğeni kazanmış bir üründür.

    Protein skimmer tuzlu su akvaryumları için üretilmiş bir ekipmandır. Son dönemde tatlı su için üretilen modelleri çıktı. Ancak tatlı suda faydaları tartışmalı ve çok göreceli. Özellikle bitkili bir akvaryuma gerekliliği bence sıfır.

    Checkvalf sumplu sistemlerde yani akvaryumun filtresinin akvaryum altındaki başka bir akvaryum benzeri hazne olan akvaryumlarda görevi elektirikler kesildiğinde veya sistem durdurulduğunda aşağıdaki cam ve bakalit hazneye su akışını sağlayan borunun arasına koyularak sistem durduğunda suyun aşağı inmesini engellemektir. Sizin bu ekipmana ihtiyacınız hiç yok.

    Akvaryumlar için birçok farklı sistemler var, kurulacak olan akvaryumlara göre ihtiyaçlar değişir. Kafanızı bu anlamda karıştırmanıza gerek yok. İhtiyacınız olan malzemeler sistem terciğinize göre bellidir ve sorup öğrenerek satın alma yaparsanız gereksiz şeyler almamış olursunuz. ;)
     
  7. hasanacar

    hasanacar

    Mesajlar:
    784
    İsim:
    Hasan Acar
    Siparişi verdim. (70 lira civarı ödeyeceğim -masa hariç-) Cumartesi masasıyla birlikte teslim edecekler. 80 x 80 MDF kestirip bugün aldığım straforu da koydum mu sağlam olur inş. ;)

    Şu taban kumlarının peşine düşeyim ben en iyisi super:gif

    Biraz yavaş gidiyorum ama güzel olacak sayenizde inş.
     
  8. RuPTuR

    RuPTuR

    Mesajlar:
    1.483
    İsim:
    Cem
    Bentoniti her yerde buulabilirsiniz.Zenginleştirilmiş bitki toprağını da çiçekçilerden elde edebilirsiniz herhalde.Konya tarım havzası,sıkıntı olacağını sanmıyorum...
     
  9. hasanacar

    hasanacar

    Mesajlar:
    784
    İsim:
    Hasan Acar
    Lav taşı kumu kaç mm acaba?

    Bir de 80 x 80 bir taban kaplanacağı için, Bentonit'ten yapılmış kedi kumu, zenginleştirilmiş bitki toprağı, aquaclayin ve lav taşı kumundan kaçar kilo alayım? (Tahmini olarak.)
     
  10. RuPTuR

    RuPTuR

    Mesajlar:
    1.483
    İsim:
    Cem
    Hepsinden çok çok almanız lazım :)
    Şaka bir yana,sanırım şu kadar yeterli olur:
    5 litre bentonit,2 litre toprak,15 kilo aquaclay,25 kilo lav taşı kumu.Lav taşının kaç mm olduğunu ölçmedim ama konfeti parçasından biraz daha küçük.İnşallah benzetmem gözünüzde canlanmıştır...
     
  11. hasanacar

    hasanacar

    Mesajlar:
    784
    İsim:
    Hasan Acar
    Tamamdır not aldım.

    İlk mesajımda yazdığım gibi Tetra Tec EX 700 dış filtre kullanacağım. Filtre akvaryumdan önce gelecek. Filtreyi şimdiki cichlid akvaryumuna bağlayıp filtre içinde bakteri oluşumuna başlasam mantıklı olur mu? Yoksa gerek yok mu? (Akvaryuma balık eklemeyi hemen düşünmüyorum, 5 tane tetra olabilir bir kaç ay için. 2 ay sonra bol miktarda Tetra inş.)
     
  12. RuPTuR

    RuPTuR

    Mesajlar:
    1.483
    İsim:
    Cem
    Bana sorarsanız hiç gerek yok.Sonra fazla gelebilir akvaryuma...
     
  13. hasanacar

    hasanacar

    Mesajlar:
    784
    İsim:
    Hasan Acar
    Bentonit'ten yapılmış kedi kumu bulamadım. Zenginleştirilmiş bitki toprağı da yok. Konya kazan ben kepçe durumu yaşandı ama sadece akvaryumcu da bir çeşit kum aldım. 4 x 3,5 kg = 14 kg kadar. Resmini koyayım, aquaclay diye aldık ama akvaryumcu arkadaş bu kumu kendisinin de kullandığını söyledi. Resmi aşağıda.

    [​IMG]
     
  14. RuPTuR

    RuPTuR

    Mesajlar:
    1.483
    İsim:
    Cem
    Kum beyaz ise aquaclay değil.Kiremit renginde oluyor aquaclay bildğim kadarı ile.Kedi kumlarında nasıl bulamadınız hayret.İçeriği mi yazmıyor yoksa bentonitten farklı birşey mi var?
     
  15. hasanacar

    hasanacar

    Mesajlar:
    784
    İsim:
    Hasan Acar
    Kedi kumu çok ama bentonit olanı yok. S ile başlayan bir maddeden yapılmışı var. 4-5 lira bir şey 5 litresi.
     
  16. RuPTuR

    RuPTuR

    Mesajlar:
    1.483
    İsim:
    Cem
    Silis olması lazım.O işimize ne yazık ki hiç yaramıyor.Bize normal kum lazım :) Şeffaf dedikleriniz değil mi?Bizimki bembeyaz...
     
  17. hasanacar

    hasanacar

    Mesajlar:
    784
    İsim:
    Hasan Acar
    İçine bakmadım. Paketliydi. Fakat üzerinde bentonit yazmıyordu. Almadım ben de. Yine ararım. Bulurum elbet.
     
  18. RuPTuR

    RuPTuR

    Mesajlar:
    1.483
    İsim:
    Cem
    Belki denk gelir de içinde zeolit olanı bulursanız o da işinizi görür.
     
  19. hasanacar

    hasanacar

    Mesajlar:
    784
    İsim:
    Hasan Acar
    Tamam, bulacağım inş.

    Lav taşı buldum nohuttan biraz büyük halde. Kilosunu 2 liradan verecek. 15 kilo alsam nasıl olur. Bir şekilde taşları ufalt derseniz kırmaya çalışırım. Elerim vs.
     
  20. RuPTuR

    RuPTuR

    Mesajlar:
    1.483
    İsim:
    Cem
    Lav taşı ne kadar küçük olursa o kadar iyi.Tabiki toz halinden bahsetmiyorum :)
    Söylediğiniz boyutta bitkilerin tabana tutunması açısından sıkıntı olabilir.Arkadaşım fındık kadar olanından aldı ve bitkileri sürekli havalanıyordu.Üstüne bir de bettası yavrulayınca aynı akvaryuma iyice deli oldu.Şu anda yavrular olduğu için dokunamıyor ama elinden gelse hemen camdan aşağı atacak.O kadar sinir olmuş durumda...Üstüne küçük kum sermenizin de bir anlamı olmuyor.Büyük taşlar köklerin tutunmasını engelliyor.Öğütmek için uğraşırsanız yarısı toz olur dökmek zorunda kalırsınız.Bence bulabilirseniz daha ufaltılmışını bulun.
     

Sayfayı Paylaş