1. Hoş geldiniz, Akvaryum Portalı ailesine katılım için kendinizi hazır hissediyorsanız üye olun.
    Yardım sayfasından forum kullanım desteği alın.

Bitkili Akvaryuma Maden Suyu

Başlığı 'Bitkili Akvaryum Portalı' kategorisinde turqer tarafından 12 Ekim 2008 başlatılmıştır.

  1. turqer

    turqer

    Mesajlar:
    1.083
    İsim:
    Türker Sezgin
    Bitkili akvaryumlarda gübre olsun diye hazırlanmış çeşitli kimyasalları kullanmak yerine doğal olan maden suyu kullanımının yararları/zararları nelerdir?
    Düşüncelerinizi, tecrübelerinizi paylaşırsanız yol göstermiş olursunuz.

    Bildiğim, öğrendiğim bir kaç şeyi öncelikle ben paylaşayım...

    Maden suyu bitkiler için gerekli olan magnezyum, demir, potasyum, kalsiyum gibi temel besinleri içerir. Bu bakımdan yararı olduğu sanırım açık. Kullanmamızda fayda var diyebiliriz. Edindiğim bilgilere göre 100 lt ye 1 şişe yeterli geliyormuş.
    Maden suyunda bildiğimiz gibi CO2 bulunur. Bu yüzden suda ani pH düşüşü olmaması için maden suyunu çalkalayarak gazını aldıktan sonra akvaryuma dökmemiz gerektiği söyleniyor. Ancak CO2’yi çalkalamak bence gereksiz. Suya döktüğümüzde CO2 kabarcıkları hemen su yüzeyine ulaşacaklar. Bu durumda pH’ta ani düşme yaşanmayacak. Umarım doğru düşünüyorumdur.

    Şimdi yazacaklarım okulda öğrendiklerimin ve araştırma sonucu edindiğim bilgilere bağlı olarak ortaya çıkan cümleler olmakla beraber, doğruluğu hakkında kesinlik ifade etmediğimi belirtmek istiyorum. Bunlar hakkında tecrübem yok. Hatta pH. GH. KH testlerim bile yok =)
    Akvaryumumuzda ki suya CO2 nin etki ettiğini ve pH’ı dşürdüğünü varsayarsak;
    Maden suyunda bulunan karbonat ve bikarbonat suyun GH ve KH’ını arttırarak düşen pH’ın bir süre sonra artmasına sebep olur. CO2 etki etmese bile karbonat ve bikarbonatlar suyun bazik özelliğini arttırmaya başlar. Suda ki pH dalgalanmaları bildiğimiz gibi canlılarımız için tehlikeli olabilir.

    Yazmış olduğum bir kaç parça cümle daha vardı aslında ama bu konuda tecrübem yokken bu kadar şeyi yazmamın fazla olacağını düşündüm ve sildim.
    Şimdi sorumu tekrarlayayım...
    Bitkili akvaryumlarda maden suyu kullanılması doğru mudur, yanlış mıdır? Bu konuda bildiklerinizi paylaşmanızı rica ediyorum.

    Saygılarımla...
    Türker Sezgin
     
  2. YIKIKTEMO

    YIKIKTEMO

    Mesajlar:
    30.098
    Yer:
    İstanbul
    İsim:
    Temel Sert
    Ynt: Bitkili Akvaryuma Maden Suyu

    Selam,
    Hoş bir konu ve güzel bir soru olmuş.
    Öncelikle bir noktayı aydınlatalım, Soda yapay, maden suyu doğaldır. Yani ikisi birbirinden farklı şeylerdir. Güzel ve üzerinde konuşulacak bir konu olmuş. Akvaryuma maden suyu eklemek bana "kovayla su taşıyarak değirmen döndürmeye çalışmak gibi geldi' Bazı ortamlarda CO2 içeriği için tercih edildiğini duymuştum. Ama bu bence çok saçma, çünkü, maden suyu şişesinin kapağını açtığınızda bu gaz kaçacaktır. Bu kapağı su içinde açmak lazım, bu sanki mantıklı olacak gibi durmuyor. Yani suda nekadarı çözünür ve kalır bilemem. En iyisi doğal yolları tercih etmek bence. Bir de yararlı minerallerin yanında zararlıların da olabileceğini akıldan çıkarmamak gerekir.
     
  3. avşarbeyi

    avşarbeyi

    Mesajlar:
    226
    Ynt: Bitkili Akvaryuma Maden Suyu

    Temel bey, çıkan gazların maden suyunun içindeki mineraller olduğunu savunuyorsunuz herhalde.İlginç ve ufuk açıcı bir söz ve bakış açısı oldu benim için.Ben akvaryumumda su değişikliği yaptığım zaman temiz su kovasının içine tuz ve maden suyu eklerim.Şimdiye kadar bir zararını görmedim ama uzun vadede ne getirir bilemiyorum.
    Tropeus besleyen arkadaşlarım da Tanganika gölü şartlarını yakalamak, en azından o şartlara yaklaşabilmek ve sudaki eksik mineralleri tamamlamak için maden suyu kullanırlardı.
    En iyisi bu konuda yarın biyoloji ve kimya öğretmenleri ile bir konuşmak.
     
  4. mavihuzur

    mavihuzur

    Mesajlar:
    90
    Ynt: Bitkili Akvaryuma Maden Suyu

    Bende bitkili tankıma ne zaman yarım şişe doğal maden suyunu döksem,1-2 gün içinde neonlarımdan bir kaçını kaybettim.Uzun zamandır kullanmadım,neonlarım hayatta.Pek faydasının olduğunu açıkcası düşünmüyorum.Sağlıklı balıklar.
     
  5. turqer

    turqer

    Mesajlar:
    1.083
    İsim:
    Türker Sezgin
    Ynt: Bitkili Akvaryuma Maden Suyu

    Maden suyunun CO2 için suya bir katkı yapacağını düşünmüyorum. CO2 suda zor çözünen bir gaz. Maden suyunu döktüğümüzde çıkan kabarcıklar hemen su yüzeyine ulaşacaktır. Şişede ki suda çözünmüş olan CO2 işe yarayabilir bu durumda ama onun da az bir miktar olacağını tahmin ediyorum.

    Temel Hocam'ın da dediği gibi zararlı minerallerde var elbette. Mesela içerisnde nitrat bulunan maden suyunu akvaryuma döken bir kişinin bir gün sonunda alg patlaması yüzünden sorun yaşadığını duydum. Ben de deneme amaçlı bir şişenin 1/4 ünü dökmüştüm dün akvaryumuma, içinde nitrat mevcut. Bekliyorum bir sorun olacak mı diye.

    Anlamadığım bir nokta var. Bu maden sularında da pH var tabi ki. Bugün dershanedeyken içindeki mineralleri tam olarak görmek için bir maden suyuna baktım. pH'ı 6,4 idi. Eve gelince akvaryumuma döktüğüm şişeye baktım göremedim pH'ını. Acaba dershanede hayal mi gördüm yorgunluktan =)
    Maden suyu şişeleri 200 ml'lik. Benim akvaryumum 70 litre, yani 70000 ml oluyor. Akvaryum suyunun pH'ına 7 desek, maden suyunu akvaryuma döktüğümüzde pH'ın 6,4 ve 7 arasında ayrıca 7 ye çok daha yakın olması gerekiyor hacimlerinden dolayı. Ama sanırım durum böyle olmuyor araştırdığım kadarıyla. pH'ta ciddi değişimlerin olduğu söyleniyor. Bunun sebebini merak ediyorum..??

    Dershande kimya öğretmenime sordum bu konuyu.Bana şöyle bir denklem yazdı ve anlattı ( ne derece doğru bilmiyorum, birazda kendi yorumumu kattım dedi ) :
    H2CO3 + H2O --> HCO3 + H3O

    Bu tepkime denge tepkimesiymiş. Tepkimeye girenler maden suyunu oluşturan maddeler diyebiliriz sanırım. Oluşan ürünlerden ilki bikarbonat iyonu, iknciside hidronyum iyonuydu sanırım yanlış söylemiş olmayayım. Biri baz diğeri asit karakterde. Maden suyunu akvaryuma döktüğünde ikiside suda mevcut oluyor ve bitmiyomuş. Biri arttığında diğeri onu dengeliyormuş. Yani su bir asidik bir bazik oluyor benim anladığım bu. pH'ta dalgalanma söz konusu oluyor.Değişimler çok küçük olsada canlılarımız bunlardan etkileniyor.

    Maden suyu şişesi içerisinde suda çözünmüş ve çözünmemiş CO2 varsa eğer, bunun ph'ının belirlenmesinde suda çözünmüş olanı etkili olur sadece.
    pH'ı, akvaryum suyumuzun pH'ına en yakın hatta eşit maden suyunu, akvaryum suyunun içinde açıp döksek daha büyük bir sorun yaşarmıyız şişede çözünmemiş CO2 varsa?

    Saygılarımla...
     
  6. turqer

    turqer

    Mesajlar:
    1.083
    İsim:
    Türker Sezgin
    Ynt: Bitkili Akvaryuma Maden Suyu

    Hocam eğer konuşma fırsatı bulduysanız öğrenmek isteriz söylediklerini...

    Saygılarımla...
     
  7. YIKIKTEMO

    YIKIKTEMO

    Mesajlar:
    30.098
    Yer:
    İstanbul
    İsim:
    Temel Sert
    Ynt: Bitkili Akvaryuma Maden Suyu

    Aslına bakarsanız, gerçekten bu konu çok ilgimi çekti. Bitkili bir akvaryum kurmadım bu güne kadar, bu açıdan maden suyu gibi sıvılar kullanmadım. CO2 bitkiler için önemli, ama şahsi fikrim denememiş olmama ramen, olumsuz benim fikrim. İtiraf etmek gerekirse, bu tarz denemeleri sanırım bu camiyada benden çok seven yoktur. Ancak, konu üzerine hep birlikte bir eğilelim bence. Alg patlaması ve Neon gibi hassas balıklara zarar vermesi şaşırtıcı gelmemeli bence. Ben bu eksikleri ve ihtiyaçları gidermenin daha basit ve güvenli yolunun bulunabileceğini düşünsem de, araştırıp en doğru sonucu bulalım.
    Saygılar...
     
  8. mavihuzur

    mavihuzur

    Mesajlar:
    90
    Ynt: Bitkili Akvaryuma Maden Suyu

    Kullanım amacı bence tamamen ekonomik ve kolay oluşu.Faydalı olduğunu duyuyoruz ve bu bize yetiyor.Bu iş için imal edilmiş sıvı yada tablet gübreleri kullanmak en doğrusu.Çok da abartılı fiyatları yok zaten.Bitkileri koruyalım derken başka bir canlının hayatına son vermek de üzücü.
     
  9. YIKIKTEMO

    YIKIKTEMO

    Mesajlar:
    30.098
    Yer:
    İstanbul
    İsim:
    Temel Sert
    Ynt: Bitkili Akvaryuma Maden Suyu

    Maden suyu kullanımı konusunda biraz kafa yorayım dedim. Fakat öncelikle kesin olarak bilinen bir kural kafama takıldı. Kısaca eğer maden suyunu içindeki CO2 ile birlikte açar açmaz veya su içinde açarsak, Co2'nin etkisiyle ph düşme eğilimine girmesi gerekir doğal olarak. Eğer içindeki tüm gazın kaçmasını beklersek, içerdiği bikarbonatlar içeriğiyle, bu sefer ph tamponlaması yapar. Aslında bu iyi sayılır. Sonuçta ph'ı sabitlemek akvaryumlar için olumlu bir harekettir.

    Fakat kullanım dozu ve şekli ayarlanamaz ise, ph salınımı muhtemel olrak gerçekleşecek ve balıklar bundan bir hayli rahatsız olacaktır. Buna ilaveten tüm elementlerin kullanılıp kullanılmadığı ise, muhallakta kalan bir konudur.
     
  10. turqer

    turqer

    Mesajlar:
    1.083
    İsim:
    Türker Sezgin
    Ynt: Bitkili Akvaryuma Maden Suyu

    Temel Hocam;
    Aklıma iki ihtimal geliyor. Doğruluğundan emin değilim.
    1- Maden suyunda ki CO2 tamamen sıvı içinde çözünmüş
    2-Maden suyunda ki CO2'nin büyük bir kısmı suda çözünmüş bir kısmıda şişede serbest halde.

    Şişenin üzerinde yazan CO2 miktarı hangi durum olursa olsun kapağı kapatılmadan önce şişeye basılan CO2 oluyor. Bu CO2 maden suyunun pH'ına etki ediyor. Önce ki mesajımda yazdığım gibi örnek olarak pH'ı 6,4 olsa bile, pH'ı 7 olan bir akvaryuma döküldüğünde son durumda pH'ın büyük hacimde olan suyun pH'ına daha yakın olması gerekmez mi? Bu durumda da 0,1 lik bir değer oynar diye düşünüyorum anca. Tabi mantığım böyle söylüyor ama maden suyunun etkisi çok daha fazlaymış sanırım...


    Açıkçası doğal maden suyunun, bitkiler için özel hazırlanmış sıvı ya da tablet gübrelerinin tam olarak yerini tutabileceğine pek ihtimal vermiyorum. Faydalı olur ama gübrelerde bulunan ve bitkiler için gerekli olan maddelerin hepsini içermiyor.

    30 litrelik yavru lepistes tankıma, çalkalanarak gazı alınmış maden suyunun 1/4 ünü dökmüştüm. 17 tane 1 cm'lik lepistesim var. Balıklarda 2 gündür hiçbir sorun gözlemlemedim. Hareketliler. Lepistesler geniş sayılabilecek pH aralığını tolere edebiliyorlar fakat yavru olmaları beni tedirgin etmişti biraz. Şuana kadar bir sorun olmadığına göre, bundan sonra da bir şey olmaz sanırım.

    Ayrıca bu akvaryumda cryptocoryne, çınar ve amazon gibi bitkilerden bir kaç kök bulunuyor. Sebebi maden suyu mu bilmiyorum ama çınarlar sürekli büyüyor. Büyüme hızları gerçekten gözle görülebilir biçimde arttı. Tabi ki bu durumu hemen maden suyuna bağlamak istemiyorum. Alg sorunu henüz yaşamadım ama salyangozlar daha üretken oldu sanki. Gözüme sürekli salyangoz yumurtaları çarpıyor. Yanılıyor da olabilirim. Belki de akvaryuma daha dikkatli bakmaya başaladım...

    Saygılarımla...
     
  11. avşarbeyi

    avşarbeyi

    Mesajlar:
    226
    Ynt: Bitkili Akvaryuma Maden Suyu

    Öğretmen arkadaşım,şişenin içindeki gazın mineraller arası bir tepkimenin ürünü olduğunu ve bunun da mineraller üzerinde ekisltici etkisi olcağını bu yüzden İnsanlara gaz meselesi yüzünden günlük iki maden suyu tavsiye edildiğini söyledi.Ve "Artık size bir "İHTİYOLOJİ" hocası lazım." dedi.
    Şunu da ekledi ki bana kalırsa gayet güzel bri düşünce:İnsan vücedu mineralleri üretemez,bunların dışardan alınması lazım.

    Şehirlerdeki hıfzısıhha yeni adıyla Halk Sağlığı Koruma Mürdürlüğü musluk suyunun temizliklerini arasıra kontrol eden bir kuruluş.Tahlil sonuçları bulunabilirse eksik veya fazla bulunan mineraller için de daha sağlıklı görüşler ortaya konulabilir.

    Saygılarımla...
     
  12. YIKIKTEMO

    YIKIKTEMO

    Mesajlar:
    30.098
    Yer:
    İstanbul
    İsim:
    Temel Sert
    Ynt: Bitkili Akvaryuma Maden Suyu

    Bu konunun güzel bir kaynak oluşturması sevindiricidir. Ali hocam, mantıklı düşününce gazın oluşması konusunda Kimya hocası haklı bence. Haklı derken tabi kesin doğrudur. Ancak bu konuya en çok Türker kafa patlattı. Galiba en doğrulardan bir de , mutlaka onun düşünceleridir. Sonuçta tecrübe etmiş ve denemiş.

    Teşekkür ederim. :alkis:
     
  13. bettacı

    bettacı

    Mesajlar:
    106
    Ynt: Bitkili Akvaryuma Maden Suyu

    Konuyu pek takip edemedim.Ama maden suyu bitkileri sarartıyordu sanırım.Ben bitkili akvaryumlarda denemedim.Ama deneyenler var.Ve sarardığını söylüyorlar
     
  14. Desert Falcon

    Desert Falcon

    Mesajlar:
    608
    Ynt: Bitkili Akvaryuma Maden Suyu

    ''Taşıma suyla değirmen döndürmek'' dediniz ya Temel abi bence bu biraz yanlış olmuş o zaman bitkiler için gübre kullanımını da yapmayalım.Yanlış mıyım?Maden sularında bitkilerin kullandığı mineraller var ayrıca bazıları nitrat var kullanmayın deyip yazan nitrat oranına bakmıyorlar.
    Ben kullandım ve 4 gün sonra Java Mosslarım uçlarda tomurcuk verdi.Gübre kullanmıyordum ben tavsiye ediyorum ama eledoa gibi bazı bitki türlerinde yan etkilerini gördüm.Çürüme ve sararma oldu.
     
  15. Neverlander

    Neverlander

    Mesajlar:
    2.908
    İsim:
    Abdullah Üüzümcü
    Birkaç katkıda da ben bulunayım bari...

    1. Hasan Dilek (mavihuzur) arkadaşımızın gözlemi çok yerinde... Neon tetralar su içindeki osmotik değişimlere en hassas türlerden biridir... Ve maden suyu akvaryum suyunun osmotik özelliklerini değiştirir... Bu bağlamda neon tetralar ilk kaybedilecek balıklar arasındadır...

    2. Maden suyu akvaryuma döküldüğünde pH'ı çok kısa bir süreliğine sadece yüzeyde ve yüzeyin biraz altında düşürür... Daha sonra CO2 hızla sudan dışarı çıkar... Bunun nedeni CO2'nin suyun içinde çözünebilmesi için basınç altında olması ve ortamın olabildiğince soğuk olması gerekliliğidir... Boşuna "soğuk içiniz" yazmıyorlar adamlar...

    3. Eser element takviyesine gelince... Zaten çeşme suyu olsun içme suyu (damacana) olsun bol miktarda mineral içermektedir... Öaden suyu ile takviye etmek gerektiğine inanmıyorum...
     
  16. volkantr34

    volkantr34

    Mesajlar:
    3.301
    Yer:
    İstanbul
    İsim:
    Volkan
    Bu konuyu nasıl görmemişim ben.. Aylardır 100 lt'lik bitkili canlı doğuran tankımda haftada 1 kere 1 bazende 2 şişe maden suyu katıyorum akvaryumuma.. Bunu bir akvaryumcu daha tavsiye etmişti bana ki daha öncesinden kullanmaya başlamıştım.. Bitkilere bir yan etkisini şu ana kadar görmedim aynı zamanda balıklarada.. Sadece 1 keresinde şişeleri niçin yaptım bilmiyorum alelacele dökmüştüm ve bundan tek etkilenen çöpçülerim oldu.. Resmen sersemlediler.. Ama kısa zamanda toparlandılar kaybım olmadı.. Maden suyu katkısı yapacağım gün eğer hava motoru çalıştırmadıysam maden suyu katkısından sonra bitkilerim gözleri şenlendirecek bir şekilde fotosentez yapmaya başlıyorlar.. Tabii ki günlerce değil..

    Şunuda söylemem gerekir tabii ki aynı zamanda sıvı gübrede kullandığım için maden suyu bitkilerimi şöyle yada böyle geliştirdi diyebilecek kadar gözlemleme yapamadım.. Ama hiçbir olumsuz etkisinide görmedim..
     
  17. taygun

    taygun Guest

    Merhaba Türker.
    Bence kesinlikle yanlış düşünmüyorsun. Bir şişe maden suyundaki Co2 suyun ph’ını düşürmez. Senin de dediğin gibi şişe gördüğümüz kabarçıklar C02’tir. Hatta şişe açtığımızda da özellikle colalarda gördüğümüz dumanımsı şey, sıvı Co2’in gaza dönüşmüş halidir.

    Karbondioksit sisteminde yanlış bilmiyorsam işleyişin en sonunda difüzör var değil mi? Bu alet Co2’nin suya parçalanarak karışmasını sağlıyor. Eğer Co2’nin suya karışması için difüzör gerekiyorsa, şişedeki maden suyunu akvaryuma bolaştmakta- Co2 hususunda- bir sorun yaratmayacağın düşüyorum.

    Eğer akvaryumlarınıza sump bağlı değilse nitrat kaçınılmazdır. Az ya da çok muhakkak bir miktar olacaktır. Üstelik sıvı ve tablet gübrelerde de nitrat var. Hatta kendi başına nitratı da gübre olarak akvaryum suyuna ilave etmiyor muyuz? Bu durumda içeceğimizin içindeki nitrat akvaryumdaki canlılara ne yapsın! Kesinlikle nitrat patlaması olmaz. O başka bir şeydir. Karıştırmamak lazım.

    Türker,

    Çınarın ister serti ister normali olsun ben hiçbirini büyütemedim. He hikmetse benim tanklarımda büyümediler. Benden başka herkes bu işi başardı da ben başaramadım. Bu nedenle çınarın büyümesi ile maden suyu arasında bir doğrudan ve önceliki bir ilişki kurmak bir ahatalı olabilir.

    Elma salyangozlarına gelince. Bir başladılar mı dur durak bilmezler. Akvaryum kapağı üzüm salkımı gibi yumurta ile dolar. Sonra da kesilir. Keyfini çıkar. Çok zevkli bir tecrübe.

    Abdullah Hocam,Sizin yazdıklarınızdan sonra benimkiler boşuna gibi geldi. Keşke yazmadan sizinkileri okusaydım. Ama bu kadar yazdığım için silemeyeceğim.
    Saygılar

    Volkan da güzel bir hususa değinmiş. Buna ben de birkaç şey ilave ederek bu mesajı kapamak istiyorum. Volkan’ın da belirttiği gibi gözlemlerimizi yaparken çok dikkatli davranmak ve tarafsız olmak lazım. Yani ne görmek istediğimizi unutarak değişikliği gözlemlemek lazım. Bu durumda da akvaryum suyunda bütün değilkenleri sabitleyip sadece maden suyunu ilave etmek lazım. Gübre kullanırken ilave edeceğiniz maden suyu fazla gelebilir. Ya da hiç gübre kullanmazken 30-40 litrelik akvaryumuzuna ilave edeceğiniz bir şişe maden suyu sisteme zarar getirebilir.
    Ya da bitkilerimizin sert veya hassas yapıları farklı tepkiler verebilir.

    Ya da maden suyundaki bir minerale açlık çeken bitkiniz varsa bitki gelişim gösterebilir. Ama bu maden suyunun faydası olduğu anlamına gelmez.

    Bence sözü kimyacılara bırakmak gerekir.

    Son olarak, ben de kullandım. 300 litrelik tankıma bir ara kullanmıştım. O zaman diğer değişkenler sabitmiydi hatırlamıyorum ama faydasını görmemiştim.

    Saygılar
     
  18. Muzikopat

    Muzikopat

    Mesajlar:
    2.586
    İsim:
    Hüseyin ÇELİK
    Ben de bitkili akvaryumumda kullandım ve bugüne kadar hiçbir zararını görmedim. Aksine Jawamoss'larım renklendi Eledoa'larım uzadı vs. vs. faydasını çok gördüm ama zararını gördüm diyemem. Denemek lazım. İyice araştırıp tartışmak lazım. Gerisi ALLAH kerim.

    Saygılar...
     

Sayfayı Paylaş