1. Hoş geldiniz, Akvaryum Portalı ailesine katılım için kendinizi hazır hissediyorsanız üye olun.
    Yardım sayfasından forum kullanım desteği alın.

Bitkili Akvaryumda gübre seçimi.

Başlığı 'Bitkili Akvaryum Portalı' kategorisinde rappier tarafından 6 Temmuz 2009 başlatılmıştır.

1. rappier

rappier

İsim:
    Mecit BAĞCI
    Bu konuda takıldım kaldım. Piyasada çok miktarda farklı firmalara ait gübreler var. Sizin seçiminiz hangisi ve gübre seçiminde nelere dikkat edilmeli ??

Yardımlarınız için şimdiden teşekkürler...

2. volkantr34

volkantr34

Yer:
    İstanbul
    İsim:
    Volkan
    Gübre seçiminde sadece gübre ile iş bitmiyor ne yazık ki Mecit abi.. Akvaryumunun ışıklandırması ve düzenli su değişimleride önemli.. Gübre her bitkinin ihtiyacıdır fakat çoğu bitkide gübresiz bakılabilir.Ama nedir , gübre ile beslenen bitki doğal olarak daha sağlıklı olur , hızla çoğalır ve görünümü ilede seni tatmin eder.. Piyasada çok çeşitli gübreler mevcut ama biliyorsunuz ki biraz tuzlu.. Üzerinde yazan talimata görede kullanırsanız 1-1,5 ayda bitecek türden gübreler bunlar.. Talimatlar diyoruz ama zamanla bitkilerimize ne kadar gübre vereceğimizi kendimizde kestirebilecek hale geliyoruz.. Bunun için tankımızda ki bitki yoğunluğu ve bitkilerimizi gözlemlerken dikkat edeceğimiz hususlara göre bu miktar azalabilirde artabilirde.. Örnek olarak buruşuk yapraklar , rengin soluk olması , yapraklarda çıkan lekeler, yaprakların erken dökülmesi vs vs.. Ben Tunç bey'in el yapımı gübrelerini kullanıyorum 1 senedir ve gayet memnunum.. Bitkilerimi delirtiyor resmen.. Dışarda 100 - 250 ml'lik tek bir gübre fiyatına kendisinden mikro element, misket gübre , demir , fosfat ve potasyum gübrelerinin 250 ml'lik olanlarından almıştım.. Halada kullanıyorum.. Ama tabii şuda var dışarda satılan markalı gübreler iş yapmıyor mu , tabii ki yapıyor onlarda çok güzel iş yapıyor ama fiyat olarak pahalılar sadece.. Buda bitkili akvaryum ile uğraşan çoğu akvaristin önünü kesen , bitki dünyasından çabuk kopmasına neden olan sebeplerin başında geliyor. Gübre kullanımındada su değişimi zamanlarımıza dikkat edersek hem su değişimi ile tanka dahil olan minerallerle beraber aynı anda bizim eklediğimiz gübreler suyu daha zengin hale getirir ve daha çok verim alırız..

Işık seçiminide kısaca ele alırsak , bitkilerimizi ışık ihtiyaçlarına göre tanka yerleştirdiğimiz zaman gübreyi alan bitki istediği ışığada kavuştuğunda size gerekli karşılığı verecektir.Az ışık ihtiyacı olan bitkileri gölgede olacak şekilde , çabuk uzayan arka plan bitkilerin önüne , çok ışık ihtiyacı olan bitkileride kendisine gölge yapabilecek bitkilerin uzağına yerleştirerek birazda yaratıcılıkla bitkilerinizin forma kavuşmasını sağlayacak ve gübrelerden maksimum fayda elde ettirmiş olacaksınız.

Saygılar :cicek:

3. Neverlander

Neverlander

İsim:
    Abdullah Üüzümcü
    Kanka hangi başlıkta yazdıydık bulamadım ama Tunç'un Potasyum gübresini tekrar deneyeyim dedim karma canlı doğuranda ve sonuç aynı oldu abi... 4 moli kaybettim... Bu molilerde -çok büyük ihtimalle- kalpteki potasyum kanallarının kompozisyonu ya da varynatları ile ilgili bir sıkıntı olduğu düşüncesindeyim...

4. volkantr34

volkantr34

Yer:
    İstanbul
    İsim:
    Volkan
    Konuyu bende hatırlayamadım ama büyük ihtimal benim konulardan bitanesindedir diye düşünüyorum.. Potasyum konusunda evet kanka kesinlikle yerden göğe kadar haklısın.. Evde ki tankımda potasyum hariç hepsini kullanıyorum.. Molli ve çöpçü ölümü yaşamadım Allah'a şükür.. Potasyumu bazen iş yerinde deniyorum ama artık kullanmayacağım çöpçülerimin karnında çökmeler başladı.. Dip yemi dozunu artırarak karınlarını şişiriyorum.. Diğer gübrelerden etkilenme olmadı.. Tek etkilenen bitkilerim :) Sazları gördüğünüzde inanamayacaksınız :) 80 cm'e kadar uzadı boyları :) İş yerimde ki tankta böyle bir boya hiç ulaşmamışlardı..

5. Neverlander

Neverlander

İsim:
    Abdullah Üüzümcü
    Valla Potasyumu öylesine bir deneyeyim dedim... Biliyorsun (Ah, ah... Yine seni dinlemedik uluabat seferleri sonrası Elma Salyangozları benim sazları biçti- sazlar mahvı perişan durumda... Kendilerini toparalayamıyorlar... Bir deneyeyim dedim potasyumu çünkü zaten diğerlerini hep veriyordum... Bir de tabii o zaman başımıza gelen moli ölümleri tesadüf müydü diye de aklıma takılmadı değil...

Ama sonuç aynı... 4 ölü moli (ölü moli'yi bundan sonra "mölü" diye mi yazsak acaba... :D )

Neyse potasyumu benim Heteranthera zosterifolia'larda yaprak uçlarında ve yaşlı yaprakların genelinde kararma başladığı için kullanmaya başlamıştım... Oradan da diğer tanklarda da kullanmaya geçmiştim... Kaç tür üzerinde denemiş oldum şimdi sen bu potasyum gübresini dersen listesini vereyim...

Tetralar (TetraBlack, Kırmızı Göz, Bronz, Serpae, İmparator, Pristella, Rosaceus, Siyah Neon, Günışığı)
    Guramiler (Mavi, Sarı)
    Cennet Balıkları
    Çöpçüler
    O benim kedi balıkları (Megalechis thoracata)
    Kelebek Botia
    Makrakanta
    Keyhole
    Bolivian ram (Altispinoza)
    Sajica
    Cüce ve Leopar Vatozlar
    CAE, SAE ve Flying Fox'lar
    Canlı doğuranlar (Hepsi dene amaçlı Gambusya dahil)

Bütün bu balıkalrdan sadece molilerden kayıp oldu... Molilerin en yakın akrabası olan Velifera'lar ise etkilenmiyorlar bile...

H. zosterifolia'ların tankında 6 çeşit Tetra var... En yüksek hatta önerilen dozun üstünde bu tankta kullanıyorum potasyumu... H. zosterifolia'lar toparlamaya başladı bile...

Sayfayı Paylaş