1. Hoş geldiniz, Akvaryum Portalı ailesine katılım için kendinizi hazır hissediyorsanız üye olun.
    Yardım sayfasından forum kullanım desteği alın.

Bitkili Akvaryumlarda Alg Kontrolü

Başlığı 'Bitkili Akvaryum Portalı' kategorisinde turqer tarafından 15 Kasım 2008 başlatılmıştır.

  1. turqer

    turqer

    Mesajlar:
    1.083
    İsim:
    Türker Sezgin
    Bitkili Akvaryumlarda Alg Kontrolü

    www.akvaryumportali.com

    1- Bitki yoğunluğu: Akvaryumlarda ki bitki yoğunluğu alg sorununun başlamasına engel olabilir.. Hızlı büyüyen bitkiler sayesinde alg oluşmunun önüne geçilebilir. Hızlı büyüyen bitkiler besleyici maddeleri tüketeceklerinden alg oluşumu zora girer.

    2- Su değişimi: Düzenli su değişimleri, alg oluşumuna katkı sağlayan fazla miktarda azot ve fosfat gibi maddeleri akvaryumdan uzaklaştırmaya yardımcı olduğu için önemlidir. Haftada bir yada iki haftada bir su değişimi yapılması gerekir.

    3- Alg yiyen balıklar: akvaryumlarda alg kontrolunu sağlamak için kullanılan bir çok tür vardır. Alg sorunu varsa, bu balıklar er geç akvaryuma eklenecektir. Yosun sorunu arttığı takdirde, bu balıkların faydası da fazla olmayacaktır. Eğer balıklar kendilerine yem bulma konusunda üşengeç ise, hazır olan yosunlar onların besin kaynağı olacaktır. Uygun türler: Otocinclus spp. cüce vatoz, Loricariidae türünün bazı üyeleri, Molly, Corydoras spp üyeleri bu konuda bizlere yardımcı olabilecek türlerdir.

    4- Aydınlatma: Işık şiddetinin azaltılması bazen alg sorununun kontrol edilmesini sağlayabilir. Aydınlatma süresinin kısaltılması yada direkt gün ışığının gelişinin engellenmeside işimize yarayabilir. Bu noktada su yüzeyinde yüzen bitkilerde ışık şiddetini bir nebze azaltarak fayda sağlayabilirler.

    5- Fiziksel müdahale: Saç yosunları küçük bir fırça yardımıyla ( diş fırçası ) yavaş hareketlerle azaltılabilir. Akvaryumda ki dekor üzerinde oluşan yosunları ise akvaryum dışına alıp fırçalayarak ya da üzerlerine çamaşır suyu dökerek temizlenebilir. Ancak tekrar akvaryuma koymadan önce iyice durulanarak, üzerinde kimyasal madde kalmadığından emin olmak gerekir.

    6- Kimyasal kontrol: Bazı firmaların akvaryumlar için özel hazırlamış oldukları kimyasallar bu konuda iyi iş çıkarmaktadır. Balıklar ve bitkiler için son derece güvenlidir. Zayıf bakır sülfat solusyonuda algleri öldürecektir ( bakır konsantrasyonu 0.3-0.5 ppm olmalı ) Ama bazı bitkilerinizi de öldürebilir. Tam ölçüsünde kullanılmadır. Aşırı dozun sonucu bitki ve balıklarınızın ölümü olacaktır. Alg oluşumu hiç bir şekilde kontrol edilemiyorsa, çok iyi düşünüldükten sonra bu yola başvurulmalıdır. Daha sonra su değişimi yapılmalı ve filtrede karbon kullanılmalıdır.

    7- Ultraviyole aleti: Kurulduktan sonra su içerisinde ki mikroskobik bitki ve hayvanları öldürür. Pahalıdır.

    Andrea Watts

    www.akvaryumportali.com
     
    vanlyy ve METİN SUVAR bunu beğendi.
  2. YIKIKTEMO

    YIKIKTEMO

    Mesajlar:
    30.098
    Yer:
    İstanbul
    İsim:
    Temel Sert
    Ynt: Bitkili Akvaryumlarda Alg Kontrolü

    Ellerine sağlık Türker. Anlaşılır ve çözüme odaklı bir başlık olmuş. Genellikle kahverengi alg oluşumu hiç istenmezken, sakal yosununun doğal bir görüntü oluşturduğunu ve beğendiğini belirten akvaristler mevcut. Besin olarak akvaryumda istenmeyen bazı maddeleri kullanmasının bunda etkisi var. Tabi bu akvaryum içerisindeki diğer canlılara zarar vermediği sürece geçelidir. Başlık sabit başlık yapılmıştır.
    Saygılar...
     
  3. taygun

    taygun Guest

    Ynt: Bitkili Akvaryumlarda Alg Kontrolü

    Eline sağlık Türkey Bey, Güzel bir çalışma olmuş.

    Alg problemiyle yüzleşmiş biri olarak ben de ufak bir katkıda bulunmak istiyorum. Benim sistemimde genelde yavaş büyüyen bitkiler bulunmakta. Dolayısıyla bu bitkiler sudaki besini tüketemedikleri için alg oluşmakta. Bu durumu ortadan kaldırmak için hızlı büyüyen bitkiler alıp, bitkilerin gelişimini hızlandırmak diğer bir ifade ile sistemi tetiklemek için misket gübre ilavesi yapıp ışığı artırdım. Aradan geçen bir haftalık sürede gözlemleyebildiği kadarıyla fırça alg oluşumu durdu. Sanırım bundan sonra da mevcut algleri besin bulamayarak ölecekler. Gerekirse bitkilerin gelişimi hızlandırmak için suyadaki fosfat seviyesini de artıracağım.

    Özetle demek istediğim şu; alglerle mücadelede senin saydıklarının bir tanesi değil birden bazlası uygulanarak mücadele gerekiyor. Bazen alg türüne bağlı olarak ışığı kısmak gerektiği gibi artırmak da gerekiyor.

    Saygılar
     
  4. turqer

    turqer

    Mesajlar:
    1.083
    İsim:
    Türker Sezgin
    Ynt: Bitkili Akvaryumlarda Alg Kontrolü

    Katkınız için teşekkür ederim Tamer hocam.
    Aydınlatma hakkında söylediklerinizde çok haklısınız. İzninizle ben de tecrübemi paylaşmak isterim.
    Akvaryum camlarında yeşil nokta yosunları oluşmaya başlamıştı. Bunlar serttir ve temizlenmesi güçtür. Arka camdayken açıkçası hoşuma gitmişti görünüm. Ama ön camda oluşmaya başlayınca ister istemez huzursuz oldum. Aydınlatma kabaca litre başına 0,5 watt iken 0,7 watt'a çıkardım. Hem bitkilerimin gelişimi hızlandı hemde düzenli su değişimleriyle yeşil nokta yosunlarından eser kalmadı. Dediğiniz gibi bazen aydınlatmayı arttırmak gerekebiliyor.

    Bu arada aydınlatmanın bu seviyeye gelmesinden sonra camları iç taraftan temizlediğimi hatırlamıyorum. Uzun zaman oldu...

    Saygılar...
     
  5. taygun

    taygun Guest

    Ynt: Bitkili Akvaryumlarda Alg Kontrolü

    Düm akşam bir başka forumda seyreltilmiş H2O2'nin yani hidrojen peroksidin, yani oksijenli suyun alglerle mücadelesinde kullanıldığını okudum. Konu yanlış hatırlamıyorsam 2005-06 yıllarında tartışılmış. Ogünden bugüne knuda bir gelişme olmadığına göre pek tutulmamış ve faydalı olmamaış herhalde.

    Bir seyreltilmiş çamarşır suyunu da okumuştum.

    Bu tip uygulamalardan haberi olan var mı?

    Ben fırça yosun olan bir anubias'ı akvaryum dışında teste tabi tutacağım. Gelişmeleri yazarım.
     
  6. turqer

    turqer

    Mesajlar:
    1.083
    İsim:
    Türker Sezgin
    Ynt: Bitkili Akvaryumlarda Alg Kontrolü

    Çamaşır suyununda iki çeşiti varmış hocam. Klorlu ve oksijenli çamaşır suyu. Evlerde kullanılanlar klorlu olanlarıymış. Bu durumda hangisini kullanmalıyız? Daha doğrusu, hangisini kullanacaksınız..?

    Bu arada seyrelterek kullanacak olsanızda ne olur ne olmaz diye;
    Çamaşır suyunun çıplak elle kullanılmaması gerekir, mutlaka eldiven kullanılmalıdır. İstenmeden göz ve deriye temas etmesi halinde vakit geçirmeden bol su ile yıkanmalıdır.

    Saygılar...
     
  7. taygun

    taygun Guest

    Ynt: Bitkili Akvaryumlarda Alg Kontrolü

    Türker Merhaba.

    Şimdilik çamaşır suyu değil de H2O2'yi kullanacağım.

    Daha önce başka başlıklarda söylediğim üzere, aşgler için bu şekilde noktasal tedaviler kalıcı çözüm değil. Ben sadece merak ettiğim için deneyeceğim.
     
  8. turqer

    turqer

    Mesajlar:
    1.083
    İsim:
    Türker Sezgin
    Ynt: Bitkili Akvaryumlarda Alg Kontrolü

    Anladım hocam. Gelişmeleri bekliyoruz.

    Saygılarımla...
     
  9. bmehmetyavuz

    bmehmetyavuz

    Mesajlar:
    301
    Ynt: Bitkili Akvaryumlarda Alg Kontrolü

    Ben bir arkadaşım bitkili tankında 4-4-4 saat şeklinde aralıklı aydınlatmayla alglerle mücadalede başarılı olduğuna şahit oldum. Bitkili tanklarda alglerle mücadelede denemeye değer bir yöntem olarak görüyorum, tavsiye ediyorum.
    Saygılar, keyifli paylaşımlar...
     
  10. taygun

    taygun Guest

    Ynt: Bitkili Akvaryumlarda Alg Kontrolü

    Mehmet Bey,

    4-4-4 nedir?

    4 saat açık - 4 saat kapalı - 4 saat açık - 12 saat kapalı şeklinde mi anlamalıyız?
     
  11. Toprak Akalın

    Toprak Akalın

    Mesajlar:
    840
    Yer:
    MERSİN
    İsim:
    Toprak Akalın
    Doğal çözüm en iyisi. :) Karides ve salyangozla bu iş hallolur. :)
     
  12. OLODesign

    OLODesign

    Mesajlar:
    167
    İsim:
    Ömer
    Saeler de alg'e karşı çok etkili.
     
  13. CEM KIRCALI

    CEM KIRCALI

    Mesajlar:
    71
    Yer:
    Ankara
    İsim:
    Cem Kırcalı
    Konu çok faydalı olmuş.Yeni başlayan arkadaşlara yol gösterici olacaktır.Bu güne kadar bir çok yosun türünü tecrübe etmiş biri olarak öğrendiğim bilgileri sizlerinde izni ile paylaşmak isterim.
    İlk etapta özellikle bitkili akvaryum tanklarından değerlerin stabil olması ve her gün suyun ellenmemesi gereken bakımların yapıldıktan sonra suya bir daha ki bakıma kadar dokunmamak

    -Kurulum aşamasında maximum bitki ile başlamak
    -Kaliteli filtre malzemeleri kullanmak (özellikle seachem purigen çok etkilidir)
    -İlk günden itibaren stabil bir şekilde co2 vermek mümkün ise kh-ph tablosuna göre kaliteli bir ph controller ile
    -Tanka yosun yiyici canlılardan bir ekip kurmak (sae,otocintlus,amano karides,katil salyangoz veya makrakanta) gibi
    -Işıklandırmayı başlangıç aşamasında 5 veya 6 saat kesintisiz olarak yakmak, ve 1 ay boyunca tankı gözlemleyerek birer hafta ara ile birer saat arttırmak ve tank oturduktan sonra yaklaşık 3-4 ay sonra kesintisiz maximum 10 saat ışık vermek
    -Su ısısını maximum 25 derecede muhafaza etmek.
    -Düzenli su değişimi, gübreleme ve tankın gübreleme programı belirlenene kadar ( tankın dilinden anlamaya başlayana kadar ) ölçüm yapılması
    -Floların kalitesine bağlı olarak 6-8 ay içerisinde yenileri ile değiştirmek
    -Yosun oluştuğu zaman su değişimleri sırasında (yosunun türüne göre ) mekanik temizlik
    -Yosun oluşumunda kimyasallara değilde sorunun neden olduğunu tespit edebilmek. Genelde düzensiz co2,düzensiz aydınlatma en çok gördüğüm de besin yetersizliğidir.

    Yosun konusunda kendi tanklarım da gördüğüm besin fazlalığından çok besin yetersizliği idi.Daha önceki yıllarda ise besin fazlalığıydı.Kısaca açıklamak gerekir ise güçlü bir taban ve kurulum sırasında dikilmiş az bitki ile start verirdim tanklarıma doğal olarak kuvvetli besin içeriklerine ulaşacak bitki olmadığından dolayı alg patlaması yaşamıştım.Bunun tam tersi de bitki için gereken besinlerin su da yetersiz olması yine alg oluşumuna sebep olacaktır.

    Şu anda yakın zamanda yaşadığım mavi-yeşil alg (cynobacter) için kendi blog sitemde bir makale hazırlıyorum resimleri ile bitince burada da paylaşacağım.
    Saygılarımla.
     
    Batuhan.05, veysel ve nhtkmn bunu beğendi.
  14. MOVACIKLI

    MOVACIKLI

    Mesajlar:
    1.679
    İsim:
    Mustafa ovacıklı
    Ben yosun ile mücadelede bu anlatılanlara tamamen katılıyorum. Fakat kendi akvaryumumda bunların hepsini uyguladım fakat %100 kurtulabilmek mümkün olmadı bir türlü ve en son çare olarak çözümü düzenli EXELPRO ürününü kullanarak çözdüm bilginize.
     
  15. amano

    amano

    Mesajlar:
    1
    İsim:
    amano
    merhaba ,yeni kurdugum tankimda sadece yati kutugun kesim yerlerinde ve bazi noktalarinda beyaz sumuksu bir olusum var. bu onemli midir? nasil giderebilirim ?tesekkurler
     

Sayfayı Paylaş