1. Hoş geldiniz, Akvaryum Portalı ailesine katılım için kendinizi hazır hissediyorsanız üye olun.
    Yardım sayfasından forum kullanım desteği alın.

Bitkili akvaryumlarda neden su hareketi (akıntı ya da diğeri) şarttır

Başlığı 'Bitkili Akvaryum Portalı' kategorisinde Neverlander tarafından 23 Ağustos 2009 başlatılmıştır.

  1. Neverlander

    Neverlander

    Mesajlar:
    2.908
    İsim:
    Abdullah Üüzümcü
    Bitkili akvaryumlarda sıklıkla gözden kaçırılan bir husus az bile olsa bir akıntının var olmasının bitkilerin hepsinin birden sağlıklı bir şekilde gelişmeleri için elzem olduğudur. Bunun nedeni ise akvaryumda oluşan ve bitkilerin büyümesi ve gelişimi için ışık ve CO2 ile birlikte ilk sırada yer alan nitratın ve de bitkilere destek olarak kullanılan sıvı gübrelerin akvaryum içine homojen şekilde dağılmasının suyun hareketli olamsına bağlı olmasıdır. Su içindeki maddeler difüzyonla pasif olarak her yere ulaşacaktır ancak bu zaman alacak bir durumdur. Ve böyle bir durumda bu maddelerden maddenin verildiği/ortaya çıktığı yere en yakın olan bitkiler daha fazla kazanç sağlayacaktır.

    Bu nedenle bitkili akvaryumlarda ihtiyaca yeterli düzeyde bir akıntı oluşturulmalıdır. Bunun için akvaryum ebatına bağlı olarak dış/iç filtre, şelale ve pipo filtre tercihlerinden en uygun olanı seçilmelidir.

    Yapılabilecek başka bir şey de su hareketini başka unsurlar kullanarak sağlamaktır.

    Aşağıda resimlerini gördüğünüz (ve maalesef yaz tatili sırasında su mercimekleri yüzünden) içindeki yaşayan herşeyi (su mercimekleri ve akvaryumun güneş ışığı alan köşesindeki ufacık bir dal gül hariç) kaybettiğim "Deney" akvaryumumda ısıtıcı dışında takılı başka hiçbir ekipman bulunmamakta idi. Ancak akvaryum içi su sirkülasyonu/yer değişimi sağlanabiliyordu. Nasıl mı? Resimlerden sonra... :)

    [​IMG]

    [​IMG]

    Bu akvaryum başlangıçta Gurami akvaryumu olarak tasarlanmıştı ancak Guramilerin bitkileri söküp durmaları nedeni ile Rasbora/Karışık Tetra akvaryumuna dönüştürülmüştü. İçinde ayrıca bitkili akvaryumların vaz geçilemez dostları Leopar Vatoz'lar ile bunların yanı sıra azar sayılarda lepistes, zebra ve çöpçü bulunmakta idi. (Şu an Cüce Gurami akvaryumu olarak tekrar kurulmuştur.) Bu akvaryumda su hareketleri küçük boyutlu balıklardan çok sayılarda bakılarak sağlanıyordu. Topluca hareket ettiklerinde su içindeki maddelerin de sirkülasyonlarını sağlıyorlardı. Tabii ayrıca bu balık yükü CO2 difüzörü olarak da hakkıyla iş görüyordu. Yukarıdaki resimlerden de anlaşılabileceği üzere. (Şu an aynı iş için 13 adet Cüce Gurami ve 1 adet Cennet Balığı kullanılıyor.)

    Yani CO2 takviyesi yapılmayan bir akvaryumda çok sayıda balık beslemenin CO2 katkısının yanı sıra su sirkülasyonu üzerinde de büyük etkisi bulunmaktadır. Bu bağlamda yukarıdaki resimlerden de görüleceği üzere bütün bitkiler hemen eş zamanlı olarak besinlerine ulaşmışlar ve büyüyüp gelişmişlerdir.
     

Sayfayı Paylaş