1. Hoş geldiniz, Akvaryum Portalı ailesine katılım için kendinizi hazır hissediyorsanız üye olun.
    Yardım sayfasından forum kullanım desteği alın.

Bitkili ortaya karışık

Başlığı 'Tatlı Su Akvaryum Tanıtım Portalı' kategorisinde stablizer tarafından 20 Ağustos 2009 başlatılmıştır.

1. stablizer

stablizer

Akv Boyutları:80,50,35
    Filtre:Jebao(1000lt/sa)
    Aydınlatma:3 adet 18w,Osram Floura,Philips TL-D 90-965,GE 54/765
    Taban:Siyah Bazalt
    Bitkiler:Saz,Crpt.Balansea,Çınar,diğerlerini bilmiyorum,bilenler yazarsa sevinirim. :bilmem:
    Balıklar:Lepistes,Camgöz Kılıç,Moli,Plati,Leopar Cüce Vatoz ve yavruları,Beta Half Moon(Betanın uygun olmadığını biliyorum ama gelde hanıma anlat)
    Haftada 2 kez diy sıvı gübre(mikro-pro),2 ayda bir misket gübre kullanıyorum.Bitkili akvaryumla ilgili herşeyi bu forumdan öğrendim.Beğenirseniz sizin sayenizde,beğenmesseniz iyi anlatamamışsınız demektir :F Fotoğraf makinasının pilleri arızalı olduğundan acele ile bu kadar çekebildim.

2. Neverlander

Neverlander

İsim:
    Abdullah Üüzümcü
    Serdar Hocam,

Ellerine sağlık... Gelecek vaad eden bir akvaryum... Tabii estetik olarak bir eleştiri getireceğim... Bu bitkiler büyüdüğünde bile bu akvaryum boşmuş gibi görünecektir... Tabii sazların performansı bizi yalancı da çıkarabilir ama bilmiyorum bana öyle göründü... Bence Gülleri bir aray diksen daha dolgun bir görünüm elde ederdin... Wendetti'ler ön cepheyi kurtarmayacaktır... Yalnız olayı çınarlar kurtarabilir de... Bacopa işi ise benim için kedinin uzanamadığı ciğer mukabilinden "Bunlardan birşey olmaz"lık durumda... :D (Bir sır vereyim... Ben bugüne kadar o kadar denememe rağmen hiç bacopa yetiştiremedim daha doğrusu yaşatamadım bile... :( )

Müsadenle senin akvaryumundan bitkili akvaryumlarda Mavi arka fon konusunu açmak istiyorum... Bence çok ama çok yanlış bir uygulama ve kesinlikle bitkili akvaryumları görsel olarak öldürüyor... Canım bitkiler sanki o fonun içine gömülüp ortadan kalkıyormuş gibi geliyor bana... Yani Serdar Hocam mavi arka fon olmamış...

3. hasanacar

hasanacar

İsim:
    Hasan Acar
    Arkaplan siyah olsa harika olur bence. naz:

4. stablizer

stablizer

Şimdi Abdullah Hocam konusu açılmışken,sazlar çok aşırı büyüyorlar,devamlı yana kök atıyorlar fakat yukarıya uzama yok acaba nedendir?
    Güller konusunda haklısın,ampul şimdi yandı benim kafada amma hemen bir soru daha araya sıkıştırayım.Güller çok uzadı nasıl budanır?
    Ön cepe için taban bitkisi alacaktım ama cesaret edemedim.Uğur abi den aldığım cüce Criptolarla olayı kurtarmaya çalıştım.
    Bacopa hangisi onuda sen yazınca googledan buldum,daha yeni öğrendim pala.gif
    Ben Chicledciyim ya mavi arka fonu biliyorum bir tek.O konudada senin ve diğer arkadaşların tavsiyesini rica ediyorum
    Birinci resimde Güllerin ortasında duran ve üçüncü resimde yakından çekdiğim diyecem olmayacak,yakından çekemediğim bitkinin ismi nedir ?

5. YIKIKTEMO

YIKIKTEMO

Yer:
    İstanbul
    İsim:
    Temel Sert
    :basardim: :basardim: Gelecek vaad etmekle kalmamış, gümbür gümbür kendini ortaya koymuş. Ellerine sağlık senin ve destek verenlerin. Nefis görünüyor Serdar tebrik ederim seni. toka:gif Bitki çeşidi ve sayısını zamanla artırırsan sanıyorum doyum olmayacak akvaryuma. naz: Maşallah maşallah.

6. Neverlander

Neverlander

İsim:
    Abdullah Üüzümcü
    1. Aynı sıkıntıyı bende yaşıyorum Serdar Hocam... 135 lt Karma Canlı doğuran tankında... Ama 65 lt Tetra akvaryumunda bir adet Vallisneria Americana gigantea var... Verdiği sürgünler dahil hepsi suyun üzerindeler... Tek söyleyebileceğim ki o da hipotez... Yani sazlar derin göllerden ışığa doğru uzamaya programlanmışlardır... 135 lt'de aydınlatma fena değil sazlara bolca yetiyor, 65 lt'de ise aydınlatma hem az hem de zaten su üstündeki yapraklar nedeni ile daha da azalıyor... Şimdi bu bilgileri birleştirirsek sazlar yeterli ışığı buldular mı ve hayatta kalıp üstüne üremek için de besin ürettiler mi hemen yanlara atıyorlar... Yukarı büyüme duruyor... Ama ışık azsa ışığa ulaşmak için uzuyorlar... Aynı göl tabanından metrelerce yukarı doğru uzanan sazlar gibi... Ben bu örnekleri S. subulata'larda da çok yaşadım... Ana bitki hemen yavruluyor ve yanlara atıyor ama uzama duruyor... Oysa yine 65 lt'de bir subulata vardı yavru vermezdi ve 20 cm'ye kadar uzamıştı...

2. 20 cm'lik parçalar halinde tepeden aşağı doğru kesebilirsin ya da koparabilirsin... Ben koparmayı öneriyorum... Kesmek kesilen yerde bitki ölümünü tetikleyebilir... Kalabalık grupta da koparmak çok avantaj sağlıyor... Makasın giremeyeceği yerlere parmaklar rahat giriyor... Valla bn hep grup halinde tutuyorum... Çok memnunum...

3. Aydınlatma iyi duruyor bu bağlamda yanlara atacağını düşündüğümüzde ön cephe için subulata öneriyorum... Tatile giderken 50 lt'lik Labirentli akvaryumuna iki adet subulata dikip gitmiştim 15 günde belli bir alanı sıkı sayılabilecek derecede kapatmışlardı... Şimdi 135 lt'de yeni birşey deniyorum... Ana gövde subuata aldım... Ve hepsini yanyana diktim.... Birbirleri ile yarışacaklar ve yavrularını serpiştiricekler... Bu bağlamda az sayıdaki subulataların yavrularının aralarında kalan açıklıkların da kalabalık anaçlar nedeni ile kalmayacağını sanıyorum... Bakıp göreceğiz...

4. Hasan bey'in dediği gibi siyah ya da koyu bir arka fon kullanabilirsin... Ya da bizim Volkan'ın ki gibi duvar desenli ya da kuru dallı bir arka fon da olabilir... Ama benim tavsiyen klasik Cabomba ve kütük karışık resimlerinden oluşan bir arka fon olur... Hem yeteri kadar koyu oluyorlar hem de Cabomba resimleri göz yanıltarak arka planın da bitkili olduğu zannının uyandırıyor... Bence arka fon Cabomba'lı siyah ve kahverengilerin de olduğu bir arka fon olsa iyi olur gibi... Zaten güller de bu arka fonlar ile kontrast oluşturur... tabii oldukça uzadıklarında...

5. O bitkiler Ammania cinsi ama klasik Ammania gracilis'e benzetemedim... Ya başka bir tür ya da formu düşmüş bir bitki... Adaptasyonu tam problem olan bir bitki... Ben üç kökle başlamıştım, >20 cm idiler... Adaptasyondan yani erimeden sonra elimde sadece 5 cm'lik bir dal kalmıştı o da tatildeki su mercimeği faciası sonucunda yok oldu... :( İhtiyaçları çok yüksek olan bir bitki... Tabii adaptasyondan sonra... Gübre şart, ışık çok yüksek olmalı... CO2 takviyesine ihtiyaç duyduğunu sanmıyorum ama çoğu sitede öneriliyor... Ama mesela bu sitelerde bu bitkinin adaptasyona girdiği kesinlikle yazılmıyor... Klasik basma kalıp beylik laflar yani bu CO2 takviyesi muhabbetleri... Kesin birileri 20 kök ile başlayıp CO2 bastığı tankta sadece birini adapte edip üretmeyi başarmıştır... Ondan sebep de CO2 önerip duruluyordur... Ayrıca Ammania'lar Anubias nana ve Cryptocoryne balansae'lerin de belası olan siyah yosuna oldukça yatkınlar... Hala kimse bu siyah yosun işinin nedenini de çözümünü de bulamadı... Akvaryum Hobisinin evrensel muamması mübarek... Tek bilinen fotosentez hızı düşük bitkileri daha çok etkiledikleri... Bilmiyorum ama -yine hipotez olacak- bir çeşit parazitik yosun bile olabilir ve ihtiyaç duyduğu maddeler sadece bu yavaş fotosentez yapan bitkilerin yapraklarında oluşuyor bile olabilir...

7. kaan07

kaan07

İsim:
    Kaan ÖNCÜ
    Ben sadece maşallah diyorum naz:

8. stablizer

stablizer

Ayar oluyorum o siyah yosuna zaten.Bir ara bulabilirsem bu SAE denen balıkdan tanka eklemeyi düşünüyorum.Şimdi en kısa zamanda yapacağım ilk müdehale gülleri budayıp toplu olarak dikmek olacak
    Temel Abi destek verenler sizlersiniz.Baksana 10 tane soru soruyorum Hocam yine cevaplıyor.Zamanında suyun kimyası ve biyolojik döngü safhaları konusunda senden az şey öğrenmedim.Aydınlatmayı tamamen Volkanın tavsiyeleri üzerine yaptım.Bitkileri Uğur Abi getirdi.Bu akvaryum forumun akvaryumu biryerde.

9. Neverlander

Neverlander

İsim:
    Abdullah Üüzümcü
    Serdar Hocam SAE'ler, hatta çakma SAE diye bilinen Flying Fox'lar ve onların bir model değişiği Foxy Lady'ler ve hatta CAE'ler bile bu siyah yosunları yerler... Ancak tek bir şartla... Ölesiye aç kaldıklarında... Yani aç kalmadıkça SAE'ler bile bunları yemezler... SAE'nin tek avantajı diğerlerine göre yapraklar üzerinde daha fazla vakit geçirirler ve belki bu sırada bu siyah yosunun sporlarını yiyor olabilirler... Ama gel gör ki siyah yosunun kendisine ancak açlıktan ölürken ama gerçekten ölürken dokunuyorlar... Kısacası SAE'ler de çözüm değil... Aslında bu meret için çözüm olan hiçbir şey yok...

Yalnız benim akvaryumcu bu siyah yosunlara bayılıyor hele bir de Cryptocoryne balansae'lerin üzerindeler ise... İnanıyorum ki ancak O'nun gibi bu siyah yosunlardan hazzetmeye başladığımızda bu yosunlardan kurtuluruz... ;)

10. Kinglepistes

Kinglepistes

İsim:
    Uğur ZAN
    Serdar,
    Akvaryumunu bizzat yerinde görmüş biri olarak birkaç şey de ben yazayım:

Filtre çıkış difizörünün konumu çok uygunsuz duruyor; Hem güllerin yamulmasına neden olmuş, hem de görsel olarak hiç iyi durmuyor. Sağ kenara yüzeyi yalayan akıntı verecek şekilde konumlandırırsak hem karşıdan görüntüyü kurtarırız hem de sazlara dere etkisi yapmış oluruz. Güllerin de belleri bükülmez...

Akvaryumun arka fonundaki mavi kaplamayı söküp Abdullah Hoca'mın önerdiği gibi kütüklü-bitkili bir resim yapıştıralım. Derin göl temasından öte orta sığ bir nehir havasına büründürelim, açık alanlar göze batmasın...

Cüce Criptoları yükselti olan bölümün ön kısmına taşıyıp, ön plan tabana Volkan'daki gibi kısa sazlardan dikersek daha güzel durur diye düşünüyorum...

Siyah yosun için dert sende derman da sende! Cüce vatozlar derin işlemişleri temizleyemeseler bile gelişmelerini çok güzel frenliyorlar. Bence 10 kadar daha yavru at o akvaryuma...

Vee.. Başta söylememiz gereken sözü de ekleyelim: Allah Nazardan Saklasın naz: Maşallah...
    1,5 - 2 Ay sonra da Pembe Lepistesleri de saldık mı seyrine doyum olmaz... aliye:gif

11. safak

safak

Birde böyle bitkili bir akvaryuma mali,kılıç.k vb. balıklar gitmemiş bence melek balığı gibi balıklar daha yakışır.

12. volkantr34

volkantr34

Yer:
    İstanbul
    İsim:
    Volkan
    Serdarcım tankının konusuna konuyu açtığın günden beri bakıyorum ama yazmak anca nasip oldu.. Malum işlerimden dolayı aliye:gif Konuya geç cevap yazmam yüzünden zaten yazacaklarımın hepsi yazılmış , Abdullah'tan sonraya kaldığım için kendimden nefret ediyorum mız mız:gif Şaka bir yana kimsenin değinmediği konuya değinicem bende.. Arka planda yükselttiğin kumdan tepe olayı gayet güzel olmuş.. İş yerinde ki tanktada aynı stili yapmışsın oda çok başarılıydı buda öyle olmuş.. Taşlarla önünü kapamışsın falan ;) Tek sorun önünde ki bitkiler onları başka yere koyalım derim ben.. Ben sana subulata veririm sorun değil.. İnşallah çınara falan para mara vermemişsindir.. İş yerinde ki çınara bakma en evde dolu var.. Yerinde olsam diktiğin çınarları tepenin oraya koyarım.. Çünki kısa sürede akvaryumunu hem dipten hemde bedeninden vereceği sürgünlerle sarıcaklar.. Bu güzel masumane duruşları tarih olcak yani :) Kötülediğim halde bende vazgeçemiyorum şu bitkilerden artık çocuğum gibi oldular 1,5 senede 2 kök çınardan dünya kadar çınarım oldu çünki , atmaya komple kaldırmaya kıyamıyorum.. Dağıtıyorum eşe dosta... Sol köşede ki enteresan nesneyi çözemedim ama orta önde ki o bitkileri oraya kaydırabilir araya subulataları atabiliriz.

Sazların uzamasına gelince ; aynı sazlar benim iş yerinde ki ve evde ki tankta farklı gelişim gösterdiler.. İş yerindekiler enine gelişip su üstüne gelince büyümeleri dururken evdekiler ise iştekilere nazaran ince ve su üstünü kaplayacak kadar uzadılar.. Abdullah az ışık alan boya gider demişti yukarda ve kafam karıştı benimde isterseniz konuyu farklı yerde de konuşabiliriz.Yanlış mı tecrübe ettim yoksa yanıldığımız ve doğru sandığımız bir durum mu var iyice detaylandırıp inceleyelim konuyu derim.. Evde ki tankın boyuna olan kısım ışığı en fazla alan kısım ve sazlar orda aldı başını gittiler.Fakat enine olan kısım ışığı çok az aldığı için orda ki sazlar nerdeyse hiç gelişim göstermediler.O zaman şöyle bir soru oluyor ; ışığı çok alan mı boya gidiyor az alan mı ? yada kullandığımız ışık türlerinin bunda önemi var mı ? grolüx , daylight aquarella gibi... Bunu konuşalım derim ben..

Tankını bizlerle paylaştığın içinde teşekkür ediyim öyle sonlandırıyım yazımı.. Diğer detaylara girmedim aynı şeyleri yazmamak için hepsini okudum hepsine katılıyorum.. (yarın 15.00-23:00'üm :) )

13. stablizer

stablizer

Abdullah Hocam hakikaten sonunda dediğin gibi olacak doğallık olarak görüp sevecez.Kaçınılmazsa zevk al presibiyle. ağla:gif
    İyi o kadarda kötü şeyler yazmamışsın Uğur Zan Abi.Yapacağım değişikliklerde 2. sıraya çıkış borusunu çıkarmak olarak belirledim,3. sıarada ise fonu değiştirmek var.Orta sıraya o adaptasyon sorunu yaşayan kimliği belirsiz kırmızı bitkileri koymayı düşünüyorum.Subulatayı nedense bir türlü sevemedim.Taner abi Glosotigmaları iyi tutturabilirse ileride onları düşünebilirim.Yada olmadı Subulatalara hiç çamur atmamış gibi yapıp Volkana yamuluruz.Siyah yosunlar için 50 tanede cüce vatoz atsan bir numara olmaz kesinlikle yiyemiyorlar

14. stablizer

stablizer

Kaan Kardeşim teşekkürler.
    Şafak Kardeş hakikaten 2 çift Melek çok hoş görüntü verir fakat Melek balığı beni hiç çekmiyor.Yanına ne atsan arıza çıkartıyor.Avcı balık ne yavrulasa gece.gündüz demeden indiriyor.

Volkancım bitkileri Uğur Abim bana Thaiden hediye getirmiş.Millet anahtarlık ev eşyası getirir,akvaryumcuların hediyeleri doğal olarak böyle oluyor.Toplam 6-7 bağ doludolu demetlenmiş bitkinin fiyatı okadar komikki hediye olmasına rağmen Uğur Abi sırf gülelim diye fiyatını söyledi,hakikaten komik bir fiyat(2 tl).Çınar konusuna gelince gerçekten hayret edilecek bir bitki.Yanındaki bir bitkinin ışığını kapatıyor diye bir dalının ucundan kopardım atmaya kıyamadım.Öylece kuma sokuvermiştim,iki günde 2 misli büyüdü.

Sazlarıda hakikaten başka bir konuda enine boyuna tartışalım.Işıklandırmamız hemen hemen aynı,çünki sen nedediysen aynısını taktım.

15. volkantr34

volkantr34

Yer:
    İstanbul
    İsim:
    Volkan
    Siyah yosunu atlamışım.. Abi o siyah yosunların aydınlatma ile ilgili alıp veremedikleri bişey var.. Çok olunca yeşil az olunca siyah yosun çıkıyor piyasaya.. Ortadan kaldırmak için manuel temizlikten başka bir yöntem bulamadım.. Ne sae ne salyangoz nede vatozlar kesinlikle temizlemiyorlar.. Subulata ne zaman istersen Serdarcım ama farklı bir taban bitkiside düşünebilirsin.. Co2 olmadan glossotigma düşünmüyorum ben.. Glosso işi çok dikkat isteyen bir iş.. Boyuna uzadıklarında işin tadı kaçıyor.. Kökler tutunana kadar kesinlikle dip balığı koyamassın çatır çutur çıkarlar yerinden.. Tabanda kesinlikle aquaclay falan olmayacak.. Senin kumun gibi kumlar anca tutar glossotigmayı..

16. stablizer

stablizer

Abi ışık almayan yer olayı değil bence.Balansea'nın en çok ışık alan yapraklarında çıkıyor namussuz.Hayır zevk almaya bakacam ama,bitki gelişimini engelliyor gibi geliyor bana

17. volkantr34

volkantr34

Yer:
    İstanbul
    İsim:
    Volkan
    Benim iş yerinde ki balansea'de yok ama camlarda var o yosunlardan.. Buyur burdan yak...

18. taner71

taner71

serdarcım akvaryumunun maaşallahı var.tebrik ederim ufak tefek problemlere takılma hepsini zaman içinde yavaş yavaş çözeceğine eminim..Glossostigma ları merak etme büyüyorlar en kısa zaman da elinde...

19. taner71

taner71

bak bunlar son hali Glossostigma ların.gübrelemeye devam ediyor

20. stablizer

stablizer

Eleştirileriniz doğrultusunda akvaryumda birkaç değişiklik yaptım.Yapmayı düşündüğüm daha bir çok öneri var ama kısıtlı zamanda şimdilik bu kadar yapabildim.
    Abdullah Hocam söylediğin gibi gülleri el ile budadım ve ayrı bir yere diktim.Kendilerini toparladıklarında hepsini toplu olarak bir köşeye koymayı düşünüyorum.Arka fonu kesin değiştireceğim,boş zamanımı kolluyorum.
    Uğur Abi filtre çıkışı demişti söktüm attım.
    Bu arada Volkan ile siyah yosun konusunu konuşuyorduk,iki gün içerisinde akvaryumda ne siyah yosun,nede başka bir yosun kalmadı.Sadece üzeri yosunlanmış eski yaprakları budadım,başka bir şey yapmadım.Zannımca bu yosun gelişimi durmuş eski bitki yapraklarında yer ediyor.

Taner Abi Glossotigmalar güzelde,genç erkeğinde yakıyor yani.Gostak,gostak geziniyor tabiri caizse. smiley18.gif

Sayfayı Paylaş