1. Hoş geldiniz, Akvaryum Portalı ailesine katılım için kendinizi hazır hissediyorsanız üye olun.
    Yardım sayfasından forum kullanım desteği alın.

Bitkimin türü nedir acaba?

Başlığı 'Tür ve Cinsiyet Belirleme Portalı' kategorisinde gokhanaltintas tarafından 19 Temmuz 2009 başlatılmıştır.

1. gokhanaltintas

gokhanaltintas

Aşağıdaki bitkiyi oldukça soğuk bir su pınarının yakınında nerede ise hiç güneş almayan bir yerde buldum çok az bir yayılıma sahip olduğu için plantasyonu bozmamak için az miktarda aldım, ancak inanılmaz güzel bir bitki bulunduğu yerde kayalara sarılmıştı akvaryuma koyunca dibe battı üç farklı akvaryuma ayırdım kimi güneşli kimi gölgeli ancak malesef hepsindede ısı 30 derece civarında tanıyan birisi varsa bana bilgi verirseniz sevinirim.

2. gokhanaltintas

gokhanaltintas

Bitkimin ismini sanırım buldum Fontinalis antipyretica imiş yanılmıyorsam.

3. volkantr34

volkantr34

Yer:
    İstanbul
    İsim:
    Volkan
    Gökhan bey bulduğunuz bitki bir çeşit su yosunuymuş.Merak edip araştırdım.Türkiye'de çok fazla bilgi yok hakkında ama soğuk su bitkisi olduğu , akıntıyı sevdiği ve ph'ın 8.4 olduğu bir değerde bakılması gerektiği gibi bazı bilgilere ulaştım.Yani bayağı sert olması lazım suyunuzun.. Kaya yada kütüğe tuttutulması tavsiye ediliyor.. Yavru balıklar içinde saklanma alanı olarak kullanılabiliyormuş.. Güzel bir bitkiye benziyor ama aynı zamandada zor bir bitki anladığım kadarıyla.. Hem bitkili akvaryum ortamına alınacak bir bitki hem akıntı seviyor hemde soğuk su istiyor.. Sizin akvaryum şartlarınızda yaşarlarsa bizde hangi değerleri tolere edebildiğine dair fikir edinmiş oluruz.. Bizi bilgilendirmeye devam ederseniz seviniriz..

Teşekkürler

4. Neverlander

Neverlander

İsim:
    Abdullah Üüzümcü
    Gökhan Hocam,

Hayırlı uğurlu olsun... Sen de benim gibi dünyanın en büyük moss'u olan Fontinalis antipyretica bulma şerefine nail olmuşsun... :cicek:

Hemen seni bilgilendireyim... Normalde maksimum 18C'ye kadar ısılara dayanabiliyor... >18C'de bitkinin yaprakları dökülmeye başlıyor. Ancak dal kısmı kalıyor. Bitki ölmüyor resmen uykuya giriyor. Su soğuduğunda tekrar yapraklar çıkıyor.

Ben 22C'ye kadar adapte edebildim... Yapraklarını dökmüyor... Ancak bitki büyümüyor da... Şimdi bunu aşmaya çalışıyorum...

Fontinalis kesinlikle ışıktan nefret eder... Muhakkak iyi gölgelenen bir yerde tut... Işık mümkünse hiç açma sadece güneş ışığı alsın... ancak güneş ışığında da üzerinde yeşil sakal yosunu (Spirogyra ssp.) oluşur... Ama Fontinalis'in ölmesinden iyidir...

Fontinalis için akıntının olması önemli değil.. Ben gölden almıştım ve akıntı yoktu... Şu anda baktığım akvaryumda da akıntı yok gayet sağlıklı...

Ben fontinalisin büyük bölümünü 10 lt'lik bir akvaryumda balkon camına yakın bir yerde tutuyorum... Sadece çaprazdan akşam saatlerinde güneş ışığı alıyor.... Cama en yakın kısmında Spirogyra ssp. üredi ama geri kalanı tamamen sağlıklı... Yanında 1 adet Cennet balığı (Mosstara) var... Her hafta önerilene yakın dozlarda Tunç Sönmezoğlunun Potasyum, Mikroelement gübelerini veriyorum...

Bir de 35 lt'lik Tetra tankımda 4-5 dal fontinalis var... İlk oaraya koymuştum ypraklar hızla dökülmeye başlayınca tamamen çıkarmıştım.... İşte bu dallar benim akvaryumdan çıkaramadıklarım.... Bu dallardan 2 tanesinin üzerinde hiç yaprak yok... Diğerlerinde yaprak var ama olması gerekenin yarısı boyutunda... Akvaryumda Pelia döşeli bir zeminde duruyorlar... Pelia'lar ve su yüzeyindeki bitkiler kısmen gölge yapıyor... Su sıcaklığını bilmiyorum... Isıtıcı 26'ya ayarlı... Akvaryum hiç ışık almayan ve gün içinde sürekli gölgede kalan biryerde (banyo-tuvalette :D )... Aydınlatma 150 watt'a eşdeğer ışık veren 25 watt'lık tasarruflu floresan lamba ile yapılıyor (1 adet)...

Eğer adapte olabilirlerse ne ala... Gelişmeleri adapte oldukları anlamına gelecektir... Her gün bu açıdan gözlemliyorum... Adapte olamazlarsa Sonbahar'da sadece fontinalis için soğuksu akvaryumu kuracağım...

5. gokhanaltintas

gokhanaltintas

Öncelikle ayrıntılı bilgiler için çok teşekkür ederim, benim malesef akvaryumlarımda ısı şu anda 30 derece civarında balıklar bile çok zorlanıyor. Bitkiyi 5 ayrı akvaryuma dağıttım ikisinde çok fazla akıntı var diğerleri sakin benim bitkiyi bulduğum yer bir akarsu yun kenarı olmasına rağmen akıntı yok denecek kadar azdı, ancak hiçmi hiç ışık almıyordu bitki suyun içindeki bitkinin üstünde resmen kargı ormanı vardı günün en aydınlık vaktinde dahi rüzgar olacakda kargılar sallanacak arada bir ışık gelecek se ne ala, şimdilik bir hafta durumlarını takip edeceğim gelişmeler bağlı olarak konumlarını değiştirebilirim. Ben malesef kendi yogunluğumdan dolayı bitkilerime gübre vb konularda çok ttizlenemiyorum bir kaç bitki türü elimde çok üredi sazlar ve adını bilmediğim bir kaç tür, ancak bunda durum hassas sanırım şimdilik beklyeceğim.
    Selam ve sevgiler.

Sayfayı Paylaş