1. Hoş geldiniz, Akvaryum Portalı ailesine katılım için kendinizi hazır hissediyorsanız üye olun.
    Yardım sayfasından forum kullanım desteği alın.

Bitmeyen Yosunlaşma Sorunu.YARDIM BEKLİYORUM!!!

Başlığı 'Tatlı Su Hobiye Başlangıç Portalı' kategorisinde Lexus_09 tarafından 20 Eylül 2017 başlatılmıştır.

  1. Lexus_09

    Lexus_09

    Mesajlar:
    86
    Yer:
    İsviçre
    İsim:
    Gokhan Kaba
    Arkadaşlar yaklaşık 2-3 aydır denemediğim yöntem kalmamasına rağmen bir türlü kurtulamadığım yosun yada diatom da olabilir sorunu canımı çok sıkmakta.ışıklandırmayı kestim,yemlemeyi kestim,silikat önleyici filtre malzemesi kullandım,sifonlamayla kurtulmaya çalıştım,yosun önleyiciler kullandım ama olmadı.Her seferinde artarak çoğaldı ve tüm akvaryum tabanını neredeyse kapladı.Resimlerde göründüğü gibi çok can sıkıcı bi durum ortaya çıktı:( Tecrübe eden yada önerisi olanlardan çözüm önerisi bekliyorum.Kurtarın beni bu durumdan:(
     

    Ekli Dosyalar:

  2. Ufuk_Arslan

    Ufuk_Arslan

    Mesajlar:
    1.103
    Yer:
    Istanbul - Sefaköy
    İsim:
    Ufuk
    Yosun degilde cyano ya benziyor. Ustalar daha detay verir ama. Dokundugunuzda dagiliyormu bunlar
     
  3. Rubbertooth

    Rubbertooth

    Mesajlar:
    841
    Yer:
    İstanbul
    İçlerinde, üzerlerinde baloncuk varsa cyanodur muhtemelen.
     
  4. Lexus_09

    Lexus_09

    Mesajlar:
    86
    Yer:
    İsviçre
    İsim:
    Gokhan Kaba
    Dokunduğunuzda parçalanıp dağılıyorlar evet ama herhangi bir baloncuk yok.Bir çeşit jel kıvamında sanki.Nasıl yok edeceğim bir türlü bulamadım.
     
  5. ybarbaros

    ybarbaros

    Mesajlar:
    256
    Yer:
    Ataşehir istanbul
    İsim:
    Yavuz Barbaros
    Merhaba, kullandiginiz su basta olmak uzere aydinlatma, sirkulasyon vs hakkinda detay verebilirseniz daha hizli yardimci oluruz.
     
  6. Lexus_09

    Lexus_09

    Mesajlar:
    86
    Yer:
    İsviçre
    İsim:
    Gokhan Kaba
    Akvaryumum 500 Lt,içinde 6 adet orta boy diskusum var Barbaros Bey.2 adet jbl e901 dış filtrem kesintisiz çalışmakta ve yeterince sirkülasyon sağlanmakta akvaryum içinde.dış filtre çıkışlarının biri su yüzeyine yakın diğeri ise dipte sirkilasyon amacıyla dibe doğru akıntı sağlıyor.Ph değerim biraz yüksek 8 civarında ama diskuslarımı aldığım üreticide de bu değere yakındı zaten.ayrıntılı test kitlerim olmadığı için genel anlamda söyleyebiliyorum değerleri.dış filtremde nitratex kullanıyordum ama onu da dün itibariyle çıkarttım acaba o yüzden mi diye.Ayrıca 5 adet zebra nerite salyangozu ekledim geçen hafta yosunlaşma için.Her hafta sonu istisnasız su değişimi yapıyorum dip çekimiyle beraber.ışıklandırma olarak 2 adet t5 54w aydınlatma kullanıyorum,yosun sorunundan dolayı sadece yemleme zamanları açıyorum günde 1-2 saat kadar.Elimden geldiğince ilgilenmeye çalışıyorum balıklarımla ama nerde hata yapıyorum bulamadım bir türlü...
     
  7. ybarbaros

    ybarbaros

    Mesajlar:
    256
    Yer:
    Ataşehir istanbul
    İsim:
    Yavuz Barbaros
    Dogal yoldan ilk denenecek konu su olacak gibi gorunuyor, musluk suyu kullaniyorsaniz %40 gibi bir su degisimini damacana su ile (kaliteli) yapmanizi oneririm. Daha sonraki degisimleri de ayni sekilde damacana su ile yapip bu supheyi ortadan kaldirmayi deneyebilirsiniz. Internette cok cesitli cozumler var ama once dogal yolladan ilerlemek daha dogru olur. Sonrasinda bilgi verirseniz takip ederiz. Selamlar
     
  8. Lexus_09

    Lexus_09

    Mesajlar:
    86
    Yer:
    İsviçre
    İsim:
    Gokhan Kaba
    Musluk suyu kullanıyorum ama en az 2 gün dünlendiriyorum suyu.Damacana su konusuna gelince,malesef öyle bi şansım yok.Bizim buralarda damacana suyu diye bi olay yok yani o yüzdenElimde ters osmos cihazIm var ama ordan cıkan su değerleri akvaryumun şu anki değerlerini(ph-iletkenlik vs.) değiştirebilir diye tedirginim.ro ile birden %40 su degisimi düsündürüyor beni balıklar acısından.
     
  9. ybarbaros

    ybarbaros

    Mesajlar:
    256
    Yer:
    Ataşehir istanbul
    İsim:
    Yavuz Barbaros
    Tedbirli yaklasmak en dogrusu ancak ro suyunu bir tds olcer ile olcerek kullanabilirsiniz. Sahsi fikrim sorunun %90 su Kaynakli oldugudur.
     
  10. Lexus_09

    Lexus_09

    Mesajlar:
    86
    Yer:
    İsviçre
    İsim:
    Gokhan Kaba
    Su kaynaklı olabilir demenizin altında yatan sebep nedir Barbaros Bey?Suyun içindeki herhangi bir elementten mi kaynaklanıyor olabilir?
     
  11. ybarbaros

    ybarbaros

    Mesajlar:
    256
    Yer:
    Ataşehir istanbul
    İsim:
    Yavuz Barbaros
    Bircok elementin oransal olarak fazla bulunmasi yosun olusumunu tetikler ornegin silikat. Ro suyunuzu silikat recinesinden gecirerek suzebilirseniz (portalda satan arkadaslarin ilanlari var) istenmeyen molekulleri, radikalleri uzaklastirmis olursunuz. En buyuk sebep silikat bilesikleridir. Akvaryuma girecek sudaki en olasi tehlike odur. Bu Konuyu portalda bircok baslik altinda okuyabilirsiniz. Tuzlu su forumundada vardir.
     
  12. Lexus_09

    Lexus_09

    Mesajlar:
    86
    Yer:
    İsviçre
    İsim:
    Gokhan Kaba
    Çeşitli firmaların dış filtreler için ürettiği silikat emici ürünleri bulunuyor.Bunlardan alıp her iki dış filtreye koysam bir faydası olur mu?silikat reçinesi ile aynı görevi yapar mı?
     
  13. ybarbaros

    ybarbaros

    Mesajlar:
    256
    Yer:
    Ataşehir istanbul
    İsim:
    Yavuz Barbaros
    Tabii ki işe yarar ancak akvaryuma girmeden önce filtre etmek daha kolay ve daha egektif olurdu
     
  14. Lexus_09

    Lexus_09

    Mesajlar:
    86
    Yer:
    İsviçre
    İsim:
    Gokhan Kaba
    Bugün mutlaka ya reçine yada filtre malzemesini alıp deneyeceğim.Ama öncelikle akvaryumdaki yosunları sifonlayıp temizleyebildiğim kadarını temizlemem gerekecek sanırım.
     
  15. Okurt

    Okurt

    Mesajlar:
    2.232
    Yer:
    Çanakkale
    İster tatlı ister tuzlu suda alg oluşumunun en temel sebebi ne aydınlatma, ne nitrat ne de diğer besleyici mineraller, en önemli sebep fosfat ve silika. ---Belki silika tatlısuda biraz daha gözardı edilebilir--tatlısuda demir biraz daha kontrol edilmesi gerekebilir---. Fosfatın en önemli kaynağı yemlemedir, silikanın ise kullanılan sudur. bunları göz önüne alarak yeniden durumu ele alın.

    Bir de genel geçer bir kural olarak eğer amacınız erişkin diskus bakmak değil de, diskus büyütmek ise genel geçer teknik malzemesiz kumsuz, cama cam akvaryum ve çılgınlar gibi su değişimidir. Neden böyle olduğu uzun bir tartışma konusu. İnternette ve forumlarda bu konuda çok iyi bilgiler var.
     
    MESUT_KERİM bunu beğendi.
  16. Lexus_09

    Lexus_09

    Mesajlar:
    86
    Yer:
    İsviçre
    İsim:
    Gokhan Kaba
    Verdiğiniz değerli bilgiler için teşekkür ederim.Amacım ana tankımda diskus üretmek değil(bu amaç için 2 yetişkin eş diskusum cama cam olan üretim tankında halihazırda)Ana tankımda genç diskuslarımı kendim büyütmek,bi kahve alıp karşılarında bu harika canlıları seyretmek:)Bu yüzden ana tankımı kumlu dizayn ettim görsellik açısından.Daha önce de bahsettiğim gibi yaklaşık 2-3 haftadır gerçekten minimum düzeyde yemleme yapmaktayım,hatta bits yemleri resmen tek tek atıyorum desem yeridir ki tabanda birikip tankın değerlerini oynatmasın diye!Bu bakımdan fosfat için yapılabilecek başka birşey var mıdır?Silikat için bahsettiğim gibi ya filtre malzemesi yada osmos silikat filtresi(ana tankımın suyunu şu ana kadar hep dinlendirilmiş su ile yaptım) almayı planlıyorum.Ama aklıma takılan bir başka sorun da şu;ilk önce tabandaki yosun tabakasını temizlemeliyim ama en pratik ve etkili yol nedir?Sifonlama ile çektiğimde dipteki kumla beraber geliyor,elimle temizlemeye kalktığımda ise çok fazla dağılıyor.Var mı mantıklı bir çözüm yolu sizler açısından?
     
  17. Okurt

    Okurt

    Mesajlar:
    2.232
    Yer:
    Çanakkale
    Dipteki yosunlu kumu sifonla, temiz bir suyla yıkayıp yeniden akvaryuma koy, bu arada oldukça önemli miktarda organik maddeyi akvaryumdan çıkarmış olup bu maddelerin yeniden parçalanıp akvaryumda nutrient olmasını engellersin.
     
  18. Lexus_09

    Lexus_09

    Mesajlar:
    86
    Yer:
    İsviçre
    İsim:
    Gokhan Kaba
    IMG_2086.JPG IMG_2087.JPG IMG_2088.JPG IMG_2089.JPG IMG_2090.JPG IMG_2086.JPG IMG_2087.JPG IMG_2088.JPG IMG_2089.JPG IMG_2090.JPG IMG_2086.JPG IMG_2086.JPG IMG_2087.JPG IMG_2088.JPG IMG_2089.JPG IMG_2090.JPG Evet arkadaşlar nereden başlasam bilmiyorum ama uyguladığım aşamaları sizlerle paylaşmak isterim.Öncelikle dün yosun sorununu gidermek için bir kaç şey aldım.sifonlamayı ve tortu almayı daha kolay kılmak için Eheim pilli dip süpürgesi aldım.Kalın tabaka yosunları birköşeye yığıp ordan sifonlamak daha kolay olabilir diye halı fırçası benzeri bir aparat aldım ki yosunları sürükleyebilsin(amacıma da ulaştım).silikat ve fosfat tutucu olarak Jbl Silikatex satın aldım.Dün akşam saat 8 itibariyle akvaryumdan ilk önce kütükleri çıkartıp bi güzel ılık suyun altında 1-2 saat kadar ince ince her tarafını fırçalamak suretiyle tertemiz yaptım.Saat 10 itibariyle akvaryumun başına geçip yosunlar için aldığım fırça yardımıyla yosunları yavaş yavaş bir araya toplamaya çalıştım(bu iş çook zahmetli oldu aslında,çünkü çok çabuk dağılıyorlar),daha sonra Eheim dip süpürgesiyle defalarca defalarca(en az 20-30 sefer) sifonlama ve dip temizliği yaptım.Şunu belirtmeden geçemiyeceğim,eheim bu aleti biraz daha kuvvetli çekim gücüne sahip bir motorla yapsa mükemmel olacakmış.Büyük yosun parçalarını çekemiyor malesef.Bu işlemleri yaparken bir de baktım saat 01:30 olmuş:)Bu şekilde bırakıp bu sabah saat 8 de kaldığım yerden devam ettim,tekrar 8-10 sefer dip süpürgesiyle tabanı temizledim.Ardından su değişimi için kullandığım musluğa bağlanan daha kuvvetli çekiş gücü yaratan sifonlamaya geçtim büyük yosun parçaları için.Bu işlem bittikten sonra tekrar tekrar dip süpürgesi kullandım ve olayı bitirdim.Sifonlamayla beraber yaklaşık % 40 civarı su değişimini temizlikten sonra hallettim ki bir kısmı dinlendirilmiş bir kısmı osmos su idi.Ardından dış filtrelerimi çıkartıp genel temizliğin ardından Jbl Silikatex ürününü yerleştirip akvaryuma tekrar start verdim.Aşağıda temizlik sonrası akvaryumun resimlerini görebilirsiniz,en baştaki yazımda da temizlik öncesi fotoları:)Şu an saat 15:00 ve bu kadar uğraşıdan,bel ağrısından,zahmetten ve hanımın serzenişlerinden sonra inşallah bir sonuç alabilirim:)
     

Sayfayı Paylaş