1. Hoş geldiniz, Akvaryum Portalı ailesine katılım için kendinizi hazır hissediyorsanız üye olun.
    Yardım sayfasından forum kullanım desteği alın.

Bloat ve Tropheus

Başlığı 'Tatlı Su Hastalık Tedavi Portalı' kategorisinde YIKIKTEMO tarafından 23 Kasım 2008 başlatılmıştır.

  1. YIKIKTEMO

    YIKIKTEMO

    Mesajlar:
    30.098
    Yer:
    İstanbul
    İsim:
    Temel Sert
    Bu uygulama için uygun boyda şırınga kullanılmalıdır. Verilecek miktar balık boyu ile alakalı olak yavru tropheusları örnek alırsak 6 damladır. Tabi bu uygulama balığı yakalamak zorluğu ve balığa stres getirecektir. Bu açıdan dikkatli yapılmalıdır.

    Hastalığın tedavasinde aquafuran ilaç yine kullanılabilir.

    Bu ilacın kullanımı, Uygun büyüklükteki kapa bir litre akvaryumun suyundan koyarak içerisine güçlü hava motoru ile oksijen vererek, kutunun içerisindeki hazır paketlerden birini boşaltıyoruz. Suyun rengi sarımtırak bir hal alacak. Bu aşmadan sonra hasta balıkları bu su içerisinde banyo yaptırabiliriz. Tutulacakları süre beş dakika ile sekiz dakika arasındadır. Bu banyo miktarını balığın hastalık seviyesine ve tedaviye verdiği cevap gözlenerek haftada 2 sefer yapılabilir. Tüm yaramazlıklarına ramen Tangnika'nın maymunları olarak adlandırmak yanlış olmasa gerek.
     
    Düzenleme: 15 Mayıs 2016
    osman 26 bunu beğendi.
  2. bmehmetyavuz

    bmehmetyavuz

    Mesajlar:
    301
    Ynt: Bloat ve Tropheus

    Hocam elinize emeğinize sağlık. Gerçekten çok güzel bir makale ortaya çıkartmışsınız. Temennim kimsenin bu makaleye ihtiyacı kalmaması yönündedir.
    Saygılar...
     
  3. redrain

    redrain

    Mesajlar:
    9
    Ynt: Bloat ve Tropheus

    Resimlerle güzel desteklenmiş.Elinize sağlık.İnşallah başımıza gelmez.
     
  4. james_34

    james_34 Üstad Üye...

    Mesajlar:
    1.103
    İsim:
    can candaş
    Ynt: Bloat ve Tropheus

    Temel Abi, eline sağlık.

    Evet, Tropheusların baş belası bloat.Ancak malawi cichlidlerde de bu hastalık görülüyor.Her balığın zor bir hastalığı oluyor.Araştırıp,bilgi edinip balık seçimi yapmak en güzel yol.Yoksa dediğin gibi aldıktan sonra bu hastalıkla türden soğuma hatta hobiden soğuma olabiliyor.
     
  5. stablizer

    stablizer

    Mesajlar:
    278
    Temel abi yine güzel bir konuya değinmişsin.Bu konu belkide tüm tanganyika platformlarında en çok konuşulan,yakınılan ve tartışılan konudur.Bir çok akvarist tanıyorum ki Tropheus alıp balığı strese sokup bloat eden ve akabindede kendide strese girip balıklardan kurtulmaya çalışan.
    Türkiyede akvaristler olarak son senelerde çok yol aldık bu göz ardı edilemeyecek bir gerçek fakat bilimsel gerçekleri reddetmek,balıkların habitatına aykırı hareket etmek gibi bazı saplantılarımızdan kurtulamadık(bunu söylerken kendimi ayırmıyorum.Bazen benimde bu tarz yaklaşımlarım oluyor).Yunus ile Tropheus besledim bir problem çıkmadı,dana yüreği ile Tropheus besliyorum 15 gündür ölen yok,melek de chicled sarı prenses de neden beraber beslenmezmiş gibi saplantılar çoğu zaman hayvancıkların telef olmasına ve gereksiz masraflara neden olmaktan ileri gidememektedir.
    Bir zamanlar okuduğum bir Ad Konings makalesinde Tropheus beslenme rejimi çok güzel bir dille anlatılmıştı.Makalede otcul beslenen Tropheus türlerinin düşük proteinli bitkisel besin tüketmesinden dolayı besinleri sindirim sitemlerinde daha uzun tutarak,etcil balıklara göre çok daha uzun ve ince yapıda evrimleşmiş bağırsaklarında dolaştırması gerektiğini(bol bol gastrik asit salgılayarak) yazıyordu.Bu yapıda bir balığa yüksek proteinli hayvansal gıdaların verilmesi durumunda gıda tüm bağırsakları dolaşamayacak ve balık safra olarak atacak bir madde bulamayacak yada safra yeterli olmayacakdır.Buda bağırsaklarda bir nevi tıkanıklık olrak balığa bela olcaktır.Aynı etkiyi sert ve iri mikronlu(palet yemler,iri garanullü yemler ve bitkisel olmasına rağmen çok şikayet alan Granu Green gibi) yemler ile besleme yapıldığındada görüyoruz.Makalede aynen temel abinin dediği gibi sert yemleri bir süre suda ıslatıp yumuşattıkdan sonra vermenin yararlı olacağındanda bahsediyordu.
    Balıklar alınırkende geçmişinde kendini ispatlamış Esnafllardan almak en doğru yol olarak geliyor bana.Bu konudada birbirimize fikir danışıp iyi ve kötü tecrübelerimizi aktarmak yararlı olacaktır.Sahte esnafı çökertmek iyi esnafıda yüceltmek bizim elimizde.Neticede sektörü büyük ölçüde ayakta tutan bizleriz
    Arkadaşlar ne yaparsak yapalım Tropheus otcul bir balıktır ve tavsiye edilen bir tank arkadaşı yoktur(koloninin insafına kalmış birşey),ne yaparsak yapalım eş olarak değil koloni olarak yaşarlar.
    Muzdarip olduğum bir konuydu.gevezeliğimin sebebi budur arkadaşlar,ukalalık olarak algılamayın aman! Saygılarımla...
     
  6. YIKIKTEMO

    YIKIKTEMO

    Mesajlar:
    30.098
    Yer:
    İstanbul
    İsim:
    Temel Sert
    Serdar Hocam, konuya yaklaşımına ve katkılarına öncelikle teşekkür ederim. Tropheus konusu gerçekten benim açımdan çok uzun ve karmaşalarla dolu bir konu. Bu türü üretmiş yavru almış biri olarak, eğer tam bir bilgi kurdu ve tecrübeye sahip değilseniz sonu hüsranla bitebilecek bir balık türüdür.

    İthal geliyor, 100 balığın 95 tanesi erkek,Yolculuk şartları kötü, esnaf akvaryumları kötü, Bana kim diyebilir ki, dışkısını beyaz şekilde sarkık gezdiren balığı almıyoruz, satın almadan yem vererek yiyip yemediğini kontrol ediyoruz, esnafların bazılarında şişmiş bloat olmuş balığı fark ediyoruz almıyoruz, Özellikle her ithal partinin sağlık yönünden çok fark ettiğini biliyoruz, İçinde bir adet dropsy, bloat olmuş balık varsa balık almıyoruz o akvaryumdan, koloni olmuş akvaryumlardan toplu satın alıyoruz, dişi erkek oranını belirliyoruz, birbirine yakın türleri almayarak hiyerarşiyi sağlıyoruz... Bunları kaç hobici diyebilir? Eminim cevabın çok az olacaktır. Hatta çok çok az. Ben esnafın yanında ahkam kesen, yem verelim bakalım yiyor mu diyen, kendince belli noktaya gelmiş ama balığın aldığı yemi geri kustuğunu, kusacağına dikkat etmeyen çok hobici gördüm.

    Hobici birbirinden yavruları bol bol satın almalıdır, yerli üretim bu türde çoğalmalıdır, Hatta yavrular tek tek değil toplu alınmalıdır ve yeni koloniler kurulmalıdır. Esnaf bu türün kolonisini oluşturarak üretimine ağırlık vermelidir, yok öyle aynı parayı kazanıyorum neden uğraşayım düşüncesi. Bu yanlış, akvaristlerin ürettikleri balık yavrularının %90 kadarı zaten esnafla yem vs karşılığı değişiyor, onlar açısından değişen olmayacak, ancak hobici için çok şey değişebilir, dişi lazım bu türden bol bol ve tek yolu yerli kolonilerin yavrularını toplu hobicinin satın almasıdır.

    Saygılar...
     
  7. stablizer

    stablizer

    Mesajlar:
    278
    Abi söylediklerine harfiyen katılıyorum.Tonla para dökülüp vasat esnaf balığı alınırken,hobicinin gözü gibi bakıp satmaya zor kıydığı balıklar yem parasına zayi oluyor.
     
  8. hüseyin2

    hüseyin2

    Mesajlar:
    1
    İsim:
    hüseyin
    Cevap: Bloat ve Tropheus

    Ellerinize sağlık, faydalı oldu.
     
  9. Snowblind

    Snowblind

    Mesajlar:
    1.401
    Yer:
    Manavgat
    Cevap: Bloat ve Tropheus

    Temel ağabey çok çok teşekkür ederim.Tam Tropheus alımım öncesi böyle bir başlık açman beni ziyadesiyle memnun etti.Yazılanların hepsini son derece dikkatlice okudum.Bildiğin gibi (konularımı okuduysan?) ben de 20 tane İlangi Yellow aldım.Yazdıkların sonrasında,hele hele "Eğer tam bir bilgi kurdu ve tecrübeye sahip değilseniz sonu hüsranla bitebilecek bir balık türüdür." dedikten sonra epeyce bir canım sıkıldı.Zira ben ne bir bilgi kurduyum ne de bir tecrübeye sahibim.Sizin yazdıklarınız doğrultusunda doğru adımları atmaya çalışıyorum.


    Şimdi Antalya da F0 anaçları olan bir arkadaş var.Bu arkadaş devamlı bu anaçlarından yavrular almakta.Tankımın gelmesi biraz gecikince,batınlar aynı olsun diye yeni alacağı yavrulardan vermesini kararlaştırdık ki bu da zaten onun tavsiyesiydi.20 adet aynı batın 1,5cm boylarında yavru alacağım bu arkadaştan.Debamlı yavru aldığından ve hobici olduğundan dolayı yavrularında bir hastalık olmamasını umuyorum.Dediğin gibi gidince yemleme yapacağım.Yem almadaki durumlarını gözlemleyeceğim yine de.


    İlk etap dekorasyonum sade,6-7 tane kaya koyacağım.Mağara işini yavrular büyüyüp,cinsiyetleri belli oldukta sonra yapacağım.Kolonimdeki fazlalık olan erkekleri hediye edeceğim forumumuza.Su değerleri ve ısısını,su değişimlerini dikkatli takip edeceğim.Filtrasyon sistemim yandan sump sistemidir ki tüm sump filtre malzemelerimi zaten Bekir temin etti.Yani kalite olarak en üst düzeyde ürünlerdir.Balıklarımın kondisyonları açısından bir de dalga motoru hediye etti Allah razı olsun.


    Yem konusunda ise azar azar ama sıkca yemleme yapmaya özen göstereceğim.Bezelye diyetini ise kesinlikle menüme ekleyip balıklarıma vereceğim.Vereceğim ana yemler ise forumumuzda bulunan Ömer İyidoğan arkadaşımızın tavsiyeleri doğrultusunda kendisinden alacak olduğum yemlerdir.Bunlar;Dainichi Cichlid Veggie FX Baby Sinking (1 mm),New Life Spectrum Cichlid Formula (1 mm),New Life Spectrum Thera A Small Fish Formula (0,5 mm),Tropical Super Spirutabin B (%36 spirulina içerikli tablet),Tropical Super Spirulina Forte Flakes (%36 spirulina ),JBL Spirulina Flakes (%40 Spirulina),Tetra Pro Vegetable,Tetra Phyll yemleridir.


    Geriye tankımın durumu ve ekipmanı kalıyor.Tankım bilindiği üzere 150x60x60 ebatlarında,yandan sumplıdır.Sump bölümü hariç kalan kısım 125x60x60 dır.Sump zaten belli.Kum 0,7 - 1,2mm. kalsiyumlu kumdur.500watt ısıtıcı ve dekor olarak da tamburlanmış rainbow taşlar var.


    Bu yazdıklarım haricinde eksik kalan bir yer olur mu bu balıklar açısından?Özellikle de balıkların daha 1,5 cm olmalarını göz önünde bulundurursak dikkat etmemi istediğin,tavsiye ettiğin bir şey var mıdır?Bu balıklara ve kuruluma çok fazla emek verdim.Maddiyat kısmını geçtim bile.Ama emek ve uğraşlarımın hayalkırıklığı ile bitmesini istemiyorum artık.Balıklar konusunda buradan ve tank kurulumu olarak konu başlığımdan yardımcı olursan sevinirim.
     
    YIKIKTEMO bunu beğendi.
  10. YIKIKTEMO

    YIKIKTEMO

    Mesajlar:
    30.098
    Yer:
    İstanbul
    İsim:
    Temel Sert
    Cevap: Bloat ve Tropheus

    Teşekkürler Eray, makale aslında biraz acı gerçeklere dikkat çekerken uyarıda bulunmayı ihmal etmemiş evet. Şimdi Tropheus türünü uzun zaman besledim ve sana tavsiyem balık alırken 5 kere düşün. Koloni balığıdır ve son derece hiyerarşilerine düşkündürler. Bunun anlamı ise eğer koloniyi rastgele seçersen üzülürsün. Bilindik, toplu hobici yavruları gibi net alımda bulun. Esnafın akvaryumunda göreceğin 10 adetli gurup her zaman istediğin gibi bir koloni çıkmaz, dişi erkek oranı dengeli olmaz. Bu açıdan balık seçimi başarının anahtarı bunu unutma. Akvaryumun bence gayet güçlü bir yapıya sahip, malzemelerin, yemlerinde öyle. Yeterki güzel balık seç, gerisi çok güzel olacaktır.
     
  11. Snowblind

    Snowblind

    Mesajlar:
    1.401
    Yer:
    Manavgat
    Cevap: Bloat ve Tropheus

    Ağabey rahatladım vallahi.İnan çok değil,aşırı fazla okudum,sordum,araştırdım ve inceledim.Kurulum aşamasında ve tankda bir sıkıntı oluşturacak hatayı yapmayacağıma inanıyorum (umuyorum?).Balıkları asla ve asla bir ticari esnaftan almayacağım zaten.Alacağım balıkları dediğim gibi bir hobiciden alıyorum.Başka bir forumda 30-40 tane geri bildiriminden tek bir tanesi dahi olumsuz yapılmamış.Telefonda görüştüğüm kadarıyla da çok düzgün birine benziyor.Para işini de önemsememesi beni ikna etti.Beni tanımadığı halde "20 tane balığı al.Ne zaman elinde paran olursa ödersin" dedi.Param vardı ve tüm hepsini ödedim.Ama ben adamın niyetini öğrenebilmek açısından şu anda elimde param kalmadığını söylemiştim.Karşıma hep iyi insanlar çıkıyor çok şükür.Yani aynı batın,tek koloni yavrular almış olacağım.Bu yüzden de balıklarda bir sıkıntı olacağını sanmıyorum aslında.Ama her şey biraz da nasip kısmet ile alakalı.İnşallah bir sıkıntı yaşamam dediğim gibi.Tek endişem balıkların 1,5cm olup biraz ufak olmaları.Çok hassas olacaklardır.Özellikle alıp eve gelene kadar ki geçecek 1,5 saatli süre içerisinde ve tanka almadan önce suyuna alıştırma aşamasında bir sıkıntı olmaması için uğraş vereceğim.
     
  12. cirol

    cirol

    Mesajlar:
    4.008
    Yer:
    Avcılar-İSTANBUL
    İsim:
    İsmail ATEŞ
    Cevap: Bloat ve Tropheus

    Uzun bir yol gitmeyecek olmaları güzel.Ben diğer balıkları veren hobici arkadaşı kötülemek değil ama 1,5 cm balık satışına her zaman karşıyım.Burda dostlar bilir yavru verdiğim kişilere 4 cm olmadan asla vermem ve cm ölçümümde her zaman kuyruk bölümünü dahil etmem.Eray hocam senin balıkları alacağın kişi sana teslim etmeden 1 gün önce balıkları aç bırakırsa daha iyi olur.Balıkları aldığında her konuda yardımcı olmaya hazırız .Senin için en önemlisi balıklar geldiğinde aşılama sürecini iyi atlatmak.Bu sürecte sorun olmadan sağlıklı bir şekilde işlemi yaptığında diğer kısmı daha kolay olacak.
     
  13. Snowblind

    Snowblind

    Mesajlar:
    1.401
    Yer:
    Manavgat
    Cevap: Bloat ve Tropheus

    İsmail dostum aslında bu boyda alım biraz da benim ısrarlarım sonucudur.Alacak olduğum arkadaşın çok fazla yavruları oluyor.Devamlı isteyeni olduğundan 3-4 cm arasında satışını gerçekleştiriyor.Ama tankımın gelmesi 25 gün kadar geciktiğinden dolayı ilk alacak olduğum bu boydakileri alamadım.Şimdi yer sıkıntısı da çektiğinden dolayı elinde benim için fazla bir süre bekletme şansı yok.Bir de küçük olmalarını şu açıdan istedim;balıklar tanka,ortama,bana ve şartlara alışmaları daha kolay olur diye düşündüm?Ama sorun olabileceğini dersen hemen arkadaşı arar ve balıkların 4 cm olmadan almayacağımı ve bekletmesini rica ederim.Kabul ederse eder etmezse de başka birinden alırım yavruları.

    Aşılama konusu ise benim tanka alışma süreleri sanırım?Pilli hava motoru olan genişçe bir kap içine her saat başı bir litre kendi tankımdan aldığım suyu ekleyip bu arada bir ısıtıcı yardımıyla da ısıyı aynı dereceye getirmeyi planlıyorum.Toplamda 15-20 litre suyu ekledikten ve kapdaki su toplamda 25 litre kadar olduktan sonra da ana tanka alacağım.Düşündüğüm zaman bu yöntem bana mantıklı geldi?
     
  14. Ercan GÜNGÖR

    Ercan GÜNGÖR

    Mesajlar:
    35
    Yer:
    ANKARA
    İsim:
    Ercan GÜNGÖR
    Elinize ve emeğinize sağlık temel bey yazınızda en çok hoşuma giden nokta önce doğal yöntemler son olarak ilaç sıralaması oldu bu gibi çalışmalarınızın devamını dilerim saygılar.
     
    YIKIKTEMO bunu beğendi.

Sayfayı Paylaş