1. Hoş geldiniz, Akvaryum Portalı ailesine katılım için kendinizi hazır hissediyorsanız üye olun.
    Yardım sayfasından forum kullanım desteği alın.

Brachydanio rerio (Tül Zebra)

Başlığı 'Canlı Doğuran Portalı' kategorisinde kerem11 tarafından 9 Şubat 2011 başlatılmıştır.

  1. kerem11

    kerem11

    Mesajlar:
    874
    İsim:
    Kerem Ürütürk
    Arkadaşlar bu türden sadece 2 tane bende mevcut ama bu tür hakkında sanki pek bir bilgi yok . Ne üremesi hakkında videoları yada resimleri hiç biri yok yada ben bulamıyorum.? Sadece kaç dereceyi sevdikleri en fazla büyüme cm si o kadar birde dişi erkek ayrımının dişiler daha tombalak olur falan diye yorumlar var ama resimle bile anlatım olmadığını düşünüyorum.O yüzden kendi balıklarımın fotolarını yükleyeceğim .
    Ve hamilemi değilmi cinsiyet ayrımları benim bilidğime göreyse karnı çok şiş o dişimi ? .
    Yada hamilemi ? Bu tür hakkında birçok şey öğrenmek istiyorum.Oda sizin yardımlarınızla olacağını biliyorum.


    [​IMG]
    [​IMG]
    [​IMG]
     
  2. Erman Pehlivan

    Erman Pehlivan

    Mesajlar:
    2.787
    Yer:
    İzmir / Torbalı
    İsim:
    Erman PEHLİVAN
    Cevap: Brachydanio rerio (Tül Zebra)

    resimlerinizi
    Kod:
    [B][COLOR="red"][IMG][/COLOR][/B][I][U]http://imageshack.us/resim.jpg[/U][/I][B][COLOR="red"][/IMG][/COLOR][/B]
    kodları arasına alırsanız, resimlerinizi tıklayarak açmak yerine, direk forumdan görebiliriz. :ay:
     
    zgrkaralar, kerem11 ve hasanaytekin bunu beğendi.
  3. Heliak

    Heliak

    Mesajlar:
    912
    Cevap: Brachydanio rerio (Tül Zebra)

    Kullandığın mandalın demirinin paslanma riski var sanırım.
     
  4. Mustunol

    Mustunol

    Mesajlar:
    54
    İsim:
    Murat ÜSTÜNOL
    Cevap: Brachydanio rerio (Tül Zebra)

    bende aynı şeyi yazacaktım :ay:
     
  5. kerem11

    kerem11

    Mesajlar:
    874
    İsim:
    Kerem Ürütürk
    Cevap: Brachydanio rerio (Tül Zebra)

    Teşekkürler öneriler için ama konum ve sorum hakkında da cevaplarınızı ve yardımlarınızı bekliyorum ?
     
  6. Heliak

    Heliak

    Mesajlar:
    912
    Cevap: Brachydanio rerio (Tül Zebra)

    Bu tür için çok geniş alan lazım üreme faliyetine geçmeleri için.Sıcaklık ortalama 22-26 olması gereklidir.Akvaryumun belirli bir kısmını güneş alan yere koyabilirseniz iyi olur.Suyu akvaryumun aldığı kadar değil kapasitesinin biraz altında doldurmalısınız.Bol bitkili akvaryumları severler.Ayrıca 2 tane yazmışsınız bunlar sürü balıklarıdır bildiğim kadarıyla en az 4 tane olursa iyi olur.Dip yemlerini daha çok seviyorlar.Verdiğiniz resimden cinsiyetlerini seçemiyorum.Ama daha çok beyaza yakın olan dişidir genellikle ve erkekleri biraz daha küçük olur.PH 6.5 - 7 arasında yaşarlar.
     
  7. kerem11

    kerem11

    Mesajlar:
    874
    İsim:
    Kerem Ürütürk
    Cevap: Brachydanio rerio (Tül Zebra)

    Ve hala belirtmiştim. Bu balıklar hakkında kimsenin fazla bir bilgisi dahi yok bunun için bu konuyu açtım .Teşekkürler Anıl bey ama bu kadarı bana yeterli gelmiyor açıkca söylemek gerekirse. ! Ve görüyorum ki diğer sitelerde bilgi bulamadığımı şimdi anlıyorum.Burdan diğer siteler bilgilerimizi alıntı yaptıkları için bu bilgi burdada olmadığı için kimsede alıntı yapamıyor . ! Haksızmıyım ?.
     
    Heliak bunu beğendi.
  8. Heliak

    Heliak

    Mesajlar:
    912
    Cevap: Brachydanio rerio (Tül Zebra)

    Evet bu konu ile ilgili bir alıntı bile mevcut değil Kerem kardeşim. Birazda besleyen sayısı sanırım. Ama elimden geldiği kadar yabancı kaynaklardan bakar aktarmaya çalışırım. Üreme hakkında bilgi istiyorsan diğer zebra türlerini araştırabilirsin aynı aileden geliyorlar sanırım o yüzden benzer mutlaka. Eğer üretmeyi başarırsanda mutlaka bilgilerini bekliyorum. Çünki benimde beğendiğim türlerden biri bu tür :)
     
  9. YIKIKTEMO

    YIKIKTEMO

    Mesajlar:
    30.098
    Yer:
    İstanbul
    İsim:
    Temel Sert
    Cevap: Brachydanio rerio (Tül Zebra)

    Beslemişliğim ya da bilgim yok tür hakkında ama çok beğendiğimi yazmak istedim. Çok güzel balık seçimi olmuş bence.
     
  10. mertözgür

    mertözgür

    Mesajlar:
    1
    İsim:
    mert özgül
    Cevap: Brachydanio rerio (Tül Zebra)

    Çoğumuzun akvaryumcuda gördüğü bu tür küçüklüğünden ve başka sebeplerden dolayı pek ilgimizi çekmez.Kimilerini ise ilk bakışta akvaryumuna nasıl yakışacağını düşünür hale getirir.Her ne kadar yaygın bir tür olsada çoğu zaman gerekli ilgiyi görmeyen bu balık hakkında pek fazla bilgiye ulaşamadığımızdan tüm bilgilerimi ve tecrübelerimi paylaşacağım.
    Zebra Balığı'nın bilimsel adı ''Brachydanio rerio'' olan bu balık Hindistan çoğunlukta olmak üzere Asya Kıtası'nda yer alan bir Cyprinidae(sazansı) famiyasındandır.Bilimsel çalışmalarda fazlasıyla kullanılan bu balık grup halinde beslenmesi gerekir.En fazla büyükleri boy 4-7cm arasında değişebilir ve cinsiyet ayrımı yapmak her zaman mümkün olmasada genel olarak: Dişilerin karnı erkeklere oranla şiş ve daha kısadır. Erkekler ise daha ince ve uzun yapıdadırlar.


    Zebra Akvaryumu Nasıl Olmalıdır ?
    Zebra Balığı az akıntılı veya akıntısız sulardan hoşlanır.Yüzeye yakın yüzdükleri için tabanı bitkilendirip üst kısımda yüzmeleri için boş alan bırakılmalıdır.Ortalama 5 balık için 50 Litre su yeterlidir.Filtre konusunda fazla akıntı olmaması onların doğası gereği daha iyidir.Çok hareketli balık olduğu için akvaryumda keskin bir cisim bulundurulmamalıdır.Genel olarak yüzeye yakın kısımda yüzen bu balık,akvaryuma ilk koyulduğu zaman stresten dolayı fazla hareketli olup yaralanmalara sebep olabilir.Bu sebeple alışma sürecinde fazla rahatsız edilmemeli,ışıklar kademeli olarak açılmalıdır.18°C - 26°C onlar için uygun sıcaklıklar olsada optimal sıcaklık 24°C'dir.pH konusunda dayanıklı olan bu balıklar çok fazla sert olmamak şartıyla 6-7.5 pH aralığı onlar için yeterlidir.Karidesleri birer av olarak görür ve avlarlar.Bu sebeple karides olan akvaryumda beslenmemesi gerekir.
    Zebra Balıklarında Beslenme
    Zebra balıkları beslenme konusunda seçici değillerdir.Genel olarak tüm yemleri severek yerler.Sürü olarak hareket eden bu balıklar canlı yemlere karşı aşırı ilgi gösterirler.Canlı yemlerden Gammarus,Tubifex,Artemia,Su Piresi'ni büyük bir iştahla yerler.
    Zebra Balıklarında Üreme
    Öncelikle Zebra Balığı üreme için aşırı ilgiye gerek duymaz.Her seferde 150ye yakın yumurta döken bu balık bir dişi iki erkek şeklinde anaç alınmalıdır.
    Genel olarak yem konusunda tubifex (steril olmak şartıyla) onların yumurta oluşturmasını ve üremesini etkiler.Verilmesi durumunda çok kısa sürede üreme dönemine geçiş yaparlar.Bir hafta kadar iyi bir kondisyon kazandırılan Zebra'lar,son üç günde Su Piresi ile beslenmesi onları tetikler.
    Üremeleri için ayrı bir akvaryum isteyen bu balık için 15 Litrelik bir akvaryum yeterlidir.Fakat bu akvaryumun belirli şartlar dahilinde olması gerekir:
    Yumurtaların yenmemesi için akvaryum dibine misket döşenmelidir.Fakat misket bulamayanlar midye kabukları, Moss türünde bitkiler,salınım yapmayacak bir tül koyabilirler.Bu sayede yumurtaların yenmesi önlenebilir.
    Filtre olmayan akvaryumda su kısa sürede bozulacak ve yavruları öldürecektir.Bu sebeple pipo filtre konmalıdır.Diğer filtreler yumurta ve yavruları çekebilir.Çünkü yumurtaları yapışmıyor ve dağınık olarak hareket edebiliyor.
    Isının ise 22-24°C olması yeterlidir.
    Üreme zamanı geldiğinde Zebra akvaryumundan alınan su 10Cm'i geçmeyecek şekilde üretim akvaryumuna konmalıdır.Bu sayede yumurtalar araya girerek yenilmemeye sebep olur.Bunları yaptıktan sonra ışıklar açılmalı ve balıklar rahatsız edilmeden beklenmelidir.Ortalama 2-3 saat içinde üreme işlemini bitiren Zebralar yumurtalarının aranıp bulunmaması için derhal akvaryumdan çıkarılmalı ve yumurta dolu tanka ilk aldığımız tanktan su eklenmelidir.Su sirkülasyonunu fazla arttırmadan varsa fazladan bir hava motoru kullanılmalıdır. Tüm bu işlemlerden sonra az miktarda kaliteli bir dezenfektan konmasında yarar var.
    İki,üç gün aralığında çıkan yavrular çok küçük olmalarından dolayı yem veya artemia yiyemezler.Bu sebeple ilk bir hafta yumurta sarısıyla beslenmelidir.Artemia yiyebilecek büyüklüğe geldiği zaman Artemia veya toz yemle beslenebilir.Eğer balıklarınız kırmızı veya yeşil renkte ise 2 hafta içinde renklendiklerini göreceksiniz.

    umarım yardımcı olmuşumdur dostum bende çok aramıştım ama sonunda bu işi doğru yollarla yaptım sağlıklı ve bol balıklı günler :D
     

Sayfayı Paylaş