1. Hoş geldiniz, Akvaryum Portalı ailesine katılım için kendinizi hazır hissediyorsanız üye olun.
    Yardım sayfasından forum kullanım desteği alın.

Bu hastalığı bilen var mı arkadaşlar ?

Başlığı 'Tatlı Su Hastalık Tedavi Portalı' kategorisinde volkantr34 tarafından 5 Mayıs 2009 başlatılmıştır.

  1. volkantr34

    volkantr34

    Mesajlar:
    3.301
    Yer:
    İstanbul
    İsim:
    Volkan
    Merhaba arkadaşlar

    Tankıma eklediğim baskın camgöz kılıçkuyruk çiftinden sonra ezik kalan koi kılıçlarımdan 2 dişimi kaybettim.Yanlız en güzel dişi koi kılıçkuyruğumda acaip bir kambur oluştu.Bu daha önce başıma gelmemişti hani doğum yapsa etse belki diycem ama doğum yapan lepisteslerde bile böyle bir yamulma olmamıştı..

    Fikri olan arkadaşların yardımlarını rica ediyorum..

    [​IMG]
     
  2. RuPTuR

    RuPTuR

    Mesajlar:
    1.483
    İsim:
    Cem
    Yüzgeç çürümesine tutulacaklarmış gibi bir his uyandırdı bende...
     
  3. volkantr34

    volkantr34

    Mesajlar:
    3.301
    Yer:
    İstanbul
    İsim:
    Volkan
    Kuyruğunda bıçakla kesilmiş gibi yırtılmalar vardı ama çok zarif bir balıktı acaip şekilde kamburlaşmış şekilde öldü.. Bu resimdeki dişiyi kaybettik ama neden olduğunu merak ediyorum.. Kuyruğunda ki kırmızı bölgeden sonra ay kuyruk şeklinde şeffaf bir kuyruğu var ama resimde gözükmemiş onuda belirteyim..
     
  4. radenko

    radenko

    Mesajlar:
    314
    İlk önce karın çekilmesi sonra kuyruk ve yüzgeçlerde parcalanma ve bel kanburluğu. Benimde başımdan gecen bir olay. Muhtemelen iç parazit gibi duruyor.
     
  5. MertBalim

    MertBalim

    Mesajlar:
    422
    İsim:
    Mert

    Saydam kuyduğu görünmüş ama dikkatli bakak lazım. Benim s.p dede böyle bir hastalık olmustu okula giderken baktım pek yoktu, okuldan geldiğimde bir baktım balık kambur ölü halde.
     
  6. Muzikopat

    Muzikopat

    Mesajlar:
    2.586
    İsim:
    Hüseyin ÇELİK
    Karın çekmesine benziyor. Ölümcül bir hastalık. Malawiler bile dayanamıyor. ALLAH yardımcın olsun abi. Üzüldüm.



    Saygılar...
     
  7. MertBalim

    MertBalim

    Mesajlar:
    422
    İsim:
    Mert
    Malavi s.p dayanamıyor, kılıçkuyruk nasıl dayansın. Üzüldüm ama sizin balığınıza.
     
  8. stablizer

    stablizer

    Mesajlar:
    278
    Su dışındaki görüntü aldatıcı oluyor Volkan.Daha net su içinde çekilmiş resimler olsa eminim forumda net birşey söyleyebilecek arkadaşlar vardır.İnşallah iç parazit değildir.Arkadaşların dediği doğru.En sinsi ölüm belkide balık için.
     
  9. emmi_06

    emmi_06

    Mesajlar:
    1.090
    İsim:
    Özgür ABAY
    Volkan abi,bloat olabilir.Şimdi bloat yazınca arkadaşlar yanlış anlayabilir.Bloat hastalığı genelde etçil beslenmeden kaynaklanır.Esas düşmanı stresdir.
    Balıkda ilk günlerde halsizlik,yeme karşı isteksizlikk,balığın renginde koyulaşma ve ölüme yakın karın şişmesi.Malavide balık 3_4 gün içinde ölüyor,canlı doğuranları bilmiyorum.

    İlaca karşıyım ama en etkin ilacı kulaktan dolma bilgime göre Sera bactabur.
     
  10. Neverlander

    Neverlander

    Mesajlar:
    2.908
    İsim:
    Abdullah Üüzümcü
    Amma da tanıdık bir sahne... :D

    Kanka bu hastalığın tam adı "Klasik Koi Ölümü"... Bu konuda içinizdeki en deneyimli, en uzman kişi benim heralde... Yani itibar etmeniz gerekir... :D

    Kanki şaka bir yana bu balık ölmeden önce suyun osmotik dengesini değiştirecek herhangi bir müdahalede bulundun mu akvaryumuna? Genelde osmotik şok ya da uyumsuzluk durumlarında bu şekilde ölüyor koiler...

    Kanka bu arada :D ikonlarını kaale alma... Ne hissettiğini biliyorum... Ancak ben bu tür koi ölümlerinin manyağı oldum... Mazur gör... :(
     
  11. volkantr34

    volkantr34

    Mesajlar:
    3.301
    Yer:
    İstanbul
    İsim:
    Volkan
    Cevaplayan arkadaşlara teşekkür ederim.. Herkes çok güzel ve değişik yazmış.. Tek tek ve sondan başa yanıtlayacağım çünkü daha iyi anlatabilirim diye düşündüm..

    Zaten Abdullah ikonlarınla beni şaşırtmadın bekliyodum açıkçası :) :) Şimdi 10 güne yakındır su değişimi dışında akvaryuma gübre bile vermedim.. Herşey normaldi.. Suyu değiştirecek bir hareket yapmadım ne filtre değişimi nede başka birşey..

    Özgürcüm stres diyerek benim camgöz kılıçlarımdan şüphelenmemi destekler bir şekilde vurguladın.Bende ondan şüpheleniyordum.. Sera Omnipur vardı elimde ve hemen hemen aynı özellikler yazıyordu karantinada onunla tedavi etmeye çalıştım ama yan yan yüzen ve ilk o ölücek gözüyle baktığım lepistes bu 2 koi kılıçkuyruğumu öbür tarafa gönderdi bile.. Camgöz kılıçlar varken özellikle erkeği , diğer kılıçlarımı göremiyordum ve yemeden içmeden kesilmişlerdi.. Ne zaman erkeği çıkardım o zaman gene gün yüzüne çıktı balıklarım ama mevzu bahis 2 koi'mden resimde ki fena şekilde kamburlaştı yüzüşü değişti dik dik durmaya başladı... yemde almaya almaya haliyle zayıf düştü..

    Serdarcım tankta çekemedim neden çekemedim telefon net çekmiyor artı balık hep gizleniyordu zaten zordu görmek.. En neti bu..

    Bana karın çekmesi gibi gelmedi açıkçası , karın çekmesinden çekmeye fark var çünkü.. Bu çökme stresten dolayı yememekten oldu diye düşünüyorum. Ama tabii dediğinizde olabilir..

    Kuyruğu kötü durumdaydı ama ince ince ama uzun kesikler halindeydi.. Bilmem sizde oluyor mu vatoz balığının bazen ısırılma ile yüzgeç yada kuyruğu gövdeye kadar yırtılır ya aynen o şekilde 10larca yırtık.. Hep biz deriz resim ekleyin daha net yardımcı oluruz diye ama bu sefer biz resim ekleyemiyoruz :cekingen:

    Benim ilk kez bir balığım bu kadar kamburlaştı ben ona şaşırıyorum.. omurga aşağı doğru yamulmadı etmedi ama sırtı fena şişti ? Bana mı öyle geliyor yoksa basit bir stres ve karın çökme olayından mı ibaret sizce ?
     
  12. RuPTuR

    RuPTuR

    Mesajlar:
    1.483
    İsim:
    Cem
    Volkan Abi,balığın kan kaybından öldü büyük ihtimalle.Ama kuyruktaki yırtılmalara neyin neden olduğunu bilmiyorum.Ara sıra benim kılıçlarda da olurdu,besinlerini arttırırdım,deiştirirdim,toparlarlardı.Seninki ani mi olmuş ne?
     
  13. volkantr34

    volkantr34

    Mesajlar:
    3.301
    Yer:
    İstanbul
    İsim:
    Volkan
    Ani değil ya 1 hafta içerisinde bu hale geldi işte ama evelliyatında sanırım 2 hafta erkek camgöz'ün baskısı altındalardı.6 koi birleşip bir camgöz'ün hakkından gelemedi.. :) kan kaybını bilememde seni temin ederim Cem onların yediği yemlerin çeşitliliğini ben yemiyorum 1 haftada :) havyar bile yediler :)
     
  14. yılmaz sağ

    yılmaz sağ

    Mesajlar:
    4
    Volkan bey balığınızın ölümü tamamen su değerleri ile ile ilgili sizinle yada yemlerinizle bir ilgisi yok. Singapurda hangi su şartlarında üretildiği bilgisine genelde ulaşılamıyor ve gerekli hazırlık yapılamadığı için zaten hassas olan koi kılıçlar bizim bol kireçli sularda malesef fazla dayanamıyor. Eğer bulabilirseniz yerli üretim var bildiğim kadarı ile onlardan bulabilirseniz sorun yaşamadan devam edebilirsiniz.
     
  15. volkantr34

    volkantr34

    Mesajlar:
    3.301
    Yer:
    İstanbul
    İsim:
    Volkan
    Ama şuda var hiç musluk suyu kullanmadım sadece damacanalı içme suyundan kullanıyorum 1 senedir.. Camgöz kılıçlar gelene kadar hiçbirşey yoktu bunlarda.. Camgöz erkeği Koi'lerin hepsine vura vura ısıra ısıra saklanmaya zorladı ondan sonra son durum bu şekilde..
     
  16. Neverlander

    Neverlander

    Mesajlar:
    2.908
    İsim:
    Abdullah Üüzümcü
    Camgöz kılıçkuyruk erkeğinin kovalaması nedeni ile aşırı adrenalin salgılanması, tüm enerji ve vitamin depolarının hızla tükenmesi sonucunda balık zayıflayarak ölmüşe benziyor kanka... Osmotik şokta da bahsettiğim enerji ve vitamin depoları hızla tüketilir... Tablonun benzerliği bundan olsa gerek... Kuyruktaki yırtılmalar benim Ander ve güruhunun iki velifera dişisi üzerinde gerçekleştirdikleri kirli eylemin bir benzerinin yaşanmış olduğunu aklıma getirdi...

    Benim bildiğim kılıçkuyruklarda genler tarafından kontrol edilen iki tip erkek çiftleşme yöntemi vardır... Birincisi hepimizin sıklıkla şahit olduğu dişinin önünü kesecek şekilde ileri geri mızrak gibi hareketler ve ikincisi "sneaking" olarak da bilinen gizlice yaklaşıp çiftleşmeye çalışma... Uzun süredir bu çiftleşme şekline şahit olmamıştım ancak yaklaşık bir ay önce aldığım erkek kılıçkuyruklardan biri bunu uyguluyor... Bu ikinci çiftleşme şekli dişi kılıçkuyruklar üzerinde daha yorucu ve yıpratıcı bir etkiye sahip... Çünkü sürekli bir kovalanma ve alarmda olma durumu söz konusu... Senin dişi Koi'ler böyle bir uygulamaya maruz jkalmış ve kaçarken kendilerini yaralamış da olabilirler... Ama tekrar söylüyorum kamburlaşma enerji ve özellikle vitamin depolarının boşalması ile ilgili... Zaten bu vitamin depoları boşaldı ise balıklarda küçük sıyrıklar bile kısa sürede ölümcül hale gelebilir... Tekrar başın sağolsun...
     
  17. volkantr34

    volkantr34

    Mesajlar:
    3.301
    Yer:
    İstanbul
    İsim:
    Volkan
    Stres yani... Gitti kapı gibi balığım ya sülün gibi süzülüyordu valla... Ötekileri kurtaralımda bari bir dişi tıfıl aykuyruk dişim daha var oda çok çıtı pıtı ama bekliycez artık.. bu arada kanka sen bana 2 erkek 4 dişi almışsın zamanında :) biz değerlendiremek o ayrı konu...
     
  18. emmi_06

    emmi_06

    Mesajlar:
    1.090
    İsim:
    Özgür ABAY
    Volkan abi,tahminim doğru demekki.Stres ve tetikleyerek balık bloat olmuş.Dediğim hastalıkla abi uyuşuyor anlattıkların.Volkan abi eğer hastalığı ilk gün anlarsan balığı kurtarman birazdaha artıyor.

    Bende bu şekilde,hayatımda ilk sefer ciklet öldürmüş oldum.2 adet demosanimi kaybettim.

    En son günlerde akvaryumun içinde çok değişiklik yapınca.2 adet demasonimi kaybettim.1. balığı 30 litrelik karantina tankına aldım.Karantina tankına aldığım demosani yarım günün içinde öldü.2. demosanide hastalandıktan sonra 4. gün öldü.3 demosani ise hiçbir müdahale yapmadım,5 gün yem yemedi.2 gündür yem yemeye başladı.Karındaki çöküklük daha var.
     
  19. james_34

    james_34 Üstad Üye...

    Mesajlar:
    1.103
    İsim:
    can candaş
    Zamanında tropheus duboisi beslerken balıklarımı bloattan kurtardım.Ancak bu hastalıktan kurtulmak için erken teşhis şart.

    Balıgı ayrı bir akvaryuma alıyoruz.1 tane flagly'i 3-4 parçaya ayırıyoruz.Ve şırınganın içine koyuyoruz.Daha sonra akvaryumdan şırıngaya su çekip erimesini bekliyoruz.Balığı yakalıyoruz agzında şırınga vasıtasıyla flaglyi veriyoruz.Balıgı tekrar akvaryuma atıyoruz.4-5 saatte bir bu işlemi yapıyoruz.Bu arada balığa yem vs vermiyoruz.Zaten kabul etmeyecektir büyük ihtimalle.Yem yerine bemiks vitamin takviyesi yapıyoruz.2-3 gün bu işlemi sürdürüyoruz.Daha sonra az az yem verip balığın iştahındaki gelişimi takip edebiliriz.Ancak dikkat edilmesi gereken nokta şırıngayı balıgın agzına dikkatlice sokmaktır.Yoksa balıgı kaybederiz.
     
  20. volkantr34

    volkantr34

    Mesajlar:
    3.301
    Yer:
    İstanbul
    İsim:
    Volkan
    Bir daha böyle bir sorun olursa dediklerinizi uygulamayaca çalışacağım arkadaşlar.Canlı doğuranlarda şırınga olayını nasıl yapıcam bilmiyorum ama bişeyler yapmak yapmamaktan iyidir..

    Özgür hocam evet aynen düşündüğüm şeyleri söyledin.. Camgöz kılıçkuyruk erkeğini tanktan çıkardığımdan beri tüm balıklarım eski hallerine döndüler takviye olarak vitamin katkısıda yaptım.. Yem almalarındada sorun yok.. Karantinada ki 4 lepistes dişisinden 2'sini kurtardım , 1'i hala yan yan yüzüyor diğeri öteki taraf için vizeyi aldı zannedersem.. Kambura yattı yem mem kabul etmiyor , karantinada ki tedaviye yanıt vermedi anlayacağınız.. Belkide geç kaldım..
     

Sayfayı Paylaş