1. Hoş geldiniz, Akvaryum Portalı ailesine katılım için kendinizi hazır hissediyorsanız üye olun.
    Yardım sayfasından forum kullanım desteği alın.

BU HOBİ MONOTON MU ?

Başlığı 'Tatlı Su Hobiye Başlangıç Portalı' kategorisinde YIKIKTEMO tarafından 11 Ekim 2008 başlatılmıştır.

  1. YIKIKTEMO

    YIKIKTEMO

    Mesajlar:
    30.098
    Yer:
    İstanbul
    İsim:
    Temel Sert
    Selamlar,
    Bazen monoton bir hobi olarak görülür. Anlatılan tüm bakım şartları yerine getirildiğinde, balıklar ve bitkiler aslında kendi hayatlarını sürerler ve bir akvarist sadece onları izlemekle yetinir. Neyse ki, akvaryumlarda bazen sıkıntılar ,yapılması gereken acil müdahaleler gerekirde hobiye renk katar. Bu müdahaleler her ne kadar can sıkıcı görünse de, aslında hobiye renk katar ve ilgiyi artırır; Tabi konu bu kadar düz değil, eğer yapılan müdahaleler doğru yapılmaz ise, akvaristin altından kalmakda zorlanacağı sorunlar çıkar.

    Ne kadar çok tecrübeli olun veya olmayın, bu durumlarla karşılaşılacağından kimsenin şüphesi olmamalıdır. Bu yüzden tüm akvarist grupları bu durumlara hazırlıklı olmak zorundadır. Balıkların hastalanması, yaralanması, bitkilerin çürümesi, ekipmanların arıza yapması vb, bu durumların çoğunun oluşması tahminlerin ötesinde çok kolay ve muhtemeldir.

    Haddinden fazla balık, bu gün Türk akvarist grubunun malasef genel alışkanlığı haline gelmiştir. Böyle olunca yapılması gereken bakımlar aksatıldığında sorunlar daha hızlı karşımıza çıkar.

    Bu gün dikkat ediyorum, bir çok hobici 'aman balıklarıma bir şey olmasın' diyerek akvaryumculardan bir takım ilaçlar alır ve yerli yersiz kullanır. Oysa bir olumsuzluğun sebebini bilmeden ilaç kullanmak sadece sonu öne çeker. Olumsuzluğa tanı koyulduğunda ise ilaç sadece yardımcı olabilir. Olumsuzluklar genelde sudan kaynaklandığından, bu olumsuzluğu giderirken ilaçlar sadece yardımcı olabilecektir, aksi takdirde hiç bir balık hastalandığı su içerisinde düzelemez, ne ilaç kullanırsanız kullanın bu mümkün değildir. Kısaca anlatılmak istenen su kimyasını bilmek ilacın ta kendisidir.

    Balık satın alma hırsı ve kendini bu konuda tutabilecek akvarist sayısı malesef fazla değil. Aslında iyi giden bir akvaryumu ortamını, hastalıklı bir akvaryum ortamına çevirmek çok kolaydır. Bunun için hatalı ve hastalıklı bir balığı akvaryuma sokmak bazen yeterlidir. Bu yüzden oturmuş akvaryumlara balık eklerken iki kere düşünmeli, balığı esnafda takip etmeli, imkan varsa, karantina akvaryumu bulundurulmalıdır. Bu yeni eklenen balıklar hasta olmasa bile, ortama yeni girdiklerinde, rahatsız edilebilir, yem alması engellenebilir ve zayıflayan balık hastalanır, sonra tüm ortamı etkiler. Yine yeni balık üzerinde görülmeyecek ve ergin hala gelmemiş parazitleri balıkla birlikte ortama sıkça sokarız.

    Unutulmaması gereken diğer önemli nokta ise, yosunların bitkilerden daha ilkel bir canlı olduklarıdır. Kısaca bitkilerin büyüyemediği ortamlarda onlar daha kolay yetişir. Akvarist bu sefer istenmeyen yosunlarla mücadele eder. Bitkiler hakkındaki düşüncelerime ayrı başlık altında devam edelim diyorum.

    Son söz olarak, bir balığı satın aldıktan sonra araştırmak ve ihtiyaçlarını öğrenmek yerine, satın almadan önce araştırmak ve ihtiaçlarını öğrenmek, akvaryumumuza uygunluğunu tespit etmek, ileri seviye hobiciliğe ilk adımların başında gelir.
    Görüldüğü üzere bu hobi monoton olmadığı gibi, araştırması, öğrenmesi ve hepsinden önemlisi karşımıza çıkardığı sorunları ile, her yönüyle sonu olmayan bir hobi.

    YIKIKTEMO,
    Saygılar...
    www.akvaryumportali.com
     
  2. Desert Falcon

    Desert Falcon

    Mesajlar:
    608
    Ynt: BU HOBİ MONOTON MU ?

    Teşekkür ederim.Aslında haklısınız sorunlar olmadan sadece izlemek sıkıcı olabiliyor. :alkis:
    Onlarla uğraşmak kendi emeğinizi izlemek daha zevkli oluyor. :evet:
     
  3. emmi_06

    emmi_06

    Mesajlar:
    1.090
    İsim:
    Özgür ABAY
    Ynt: BU HOBİ MONOTON MU ?

    ,
    Abi yazdığın son satır tüm ve benim gibi hobiciler için geçerli bi madde.
    Heves uğruna bi acele ile balık almak çok hatalı.

    Paylaşım için,eyvallah abi
     
  4. maroon_clown

    maroon_clown

    Mesajlar:
    42
    Ynt: BU HOBİ MONOTON MU ?

    Evet abi haklısın, "her yönüyle sonu olmayan bir hobi" Bu sözün çok doğru, çoğu kişi resif akvaryumunu hobinin son aşaması sanır, ama devamıda var.
    Valla bu mesajı ayın 15'inden sonra resifi kurudğumda yollacaktım, dayanamadım, yolladım.
     
  5. assamarita

    assamarita

    Mesajlar:
    35
    Ynt: BU HOBİ MONOTON MU ?

    Ne güzel konulara değinilmiş, ama sonu vardır her halde. Ben bir kaç toplu balık ölümünden sonra bırakma aşamasına gelmiştim. İnşallah buranın sayesinde bir daha olmaz. O zaman sonu olmayan hobi olur.
     
  6. james_34

    james_34 Üstad Üye...

    Mesajlar:
    1.103
    İsim:
    can candaş
    Ynt: BU HOBİ MONOTON MU ?

    Bence hobi ile ego olayı yakından alakalıdır.İnsanoğlunun aklında her daim farklı olma yatar.Zor türleri önce yaşatmak daha sonra da üretmek gibi.Hedefe kolay ulaşıldıgı zaman herşey aynı olur.Yani balıgınızın ilk üremesi sonrası yaşadıgınız heyecanla 7-8.kez üremesi arasında yaşadıgınız haz bakımından çok büyük fark vardır.Öyle bir an olurki bazen dersiniz yavrularda ana akvaryumda kalsın yaşarlar dersiniz.Üşenirsiniz yakalamaya vb şeyleri yapmaya.İşte bu gibi durumlarla karşılaştıgınız zaman tür değişikliği en iyi ilaçtır.Yeni bir balık yeni bir heyecanı getirir.Öğrenme,araştırma güdüsü artar insanda.Nasıl daha iyi beslerim?Nasıl yavru alırım?Neler yaparsam daha kolay yavrulamaları kolaylaşır gibi...Bu hobiden sıkılmak istemiyorsanız bu AŞKı her daim yaşamak istiyorsanız sıkıldıgınız zaman tür değişikliği yapın.Tabiki tür değişikliğinden önce biraz araştırın yoksa sonu hüsranla biter.Hemen esince değiştirmek büyük bir risktir.Önce bilgi detay....Ortamın hazırlanması sonra tür değişikliği.

    Saglıklı ,bol yavrulu günler sizin olsun.
     
  7. taygun

    taygun Guest

    Ynt: BU HOBİ MONOTON MU ?

    Bence akvaristlik fevkalade dinamik bir hobi. Öylesine ki kendinizi bu konuda gerek kimya, gerek botanik ve gerekse biyoloji konusunda geliştiriyorsunuz. Elbetteki bu konun uzmanları gibi olamayız ama bu hobiyle ilgilenmemiş kişilerden de daha bilgili olduğumuzu düşüyorum.

    Hobiyle ilgilendiğiniz sürece, us kimyası hakkında bilginiz oluyor, balıkları tanıyorsunuz, coğrafyalarını öğreniyorsunuz. Çiftleşmelerini öğreniyorsunuz. Bitki buduyor ve gelişimi takip ediyorsunuz. Işığı ve gübreyi öğreniyorsunuz. Hatta Zihni Sinir projesi dahi olsa pratik sistemler kuruyorsunuz.

    Daha sonra bakıyorsunuz ki bu iş canlı doğuranlarla artık olmuor, ciklite ya da acısuya geçiyorsunuz. Sonra da denize.

    Şimdi bir de hobi olarak pul, anahtarlık, şişe kapağı biriktirenleri düşünün.98.anahtarılığın yayına 99. anahtarlığı koydunuz! Sonra? O sana bakar, sen ona. Satsan para etmez, atsan para etmez. Düşünsenize cüce vatozunuzun ya da ilk platinizin yavruladığı zamanı. Ya da sarı prensesi yavrularını gördüğünüz ilk anı. Var mı dahası?

    Off road ya da maket uçak gibi daha pahalı ve harketli hobiler de var. Ama onlar için ehliyet ve/veya kabiliyet lazım. Bizimkinde ise okuma ve tecrübe. Bir de ikinci üçüncü akvaryumlar için eşlerden izin. ;)
     
  8. YIKIKTEMO

    YIKIKTEMO

    Mesajlar:
    30.098
    Yer:
    İstanbul
    İsim:
    Temel Sert
    Ynt: BU HOBİ MONOTON MU ?

    Tamer Abi, gene doğru tespitler, gene bize bunların üzerine ne yazayım sıkıntısı. :cekingen:

    Ben eğer bu hobi monoton desem kimse inanmaz zaten. Çünkü beni az buçuk tanıyanlar bunu anladı.

    Eğer bir insanın kolu akvaryumun içinden çıkmıyorsa ve ev havalisi artık sizin fotoğrafınızı çekecek kadar siz işi azıtmışsanız, yine sizi gırgıra alacakları kadar ilerletmişseniz, geçmiş olsun. Monoton olan onlardır ve kimse artık sizi ikna edemez.

    Nasıl Tamer Abi ? ;)
     
  9. taygun

    taygun Guest

    Ynt: BU HOBİ MONOTON MU ?

    10 puan :D

    Saygılar
     
  10. lepistes

    lepistes

    Mesajlar:
    961
    İsim:
    Muhammed Ali Tavur
    Ynt: BU HOBİ MONOTON MU ?

    Monoton bir hobi olsaydı çoktan Türkiye'de terkedilirdi. Ben ilkokul 5. sınıftan beri balık besliyorum. Burda tanıdığım bir kaç akrabam 20 yılı aşkın zamandır bu hobiyle ilgileniyor. Eğer monoton bir hobi olsaydı uzun yıllar ilgilenilmez ve sonu gelirdi.
     

Sayfayı Paylaş