1. Hoş geldiniz, Akvaryum Portalı ailesine katılım için kendinizi hazır hissediyorsanız üye olun.
    Yardım sayfasından forum kullanım desteği alın.

Bunların Sorunu nedir

Başlığı 'Canlı Doğuran Portalı' kategorisinde assamarita tarafından 2 Kasım 2008 başlatılmıştır.

  1. assamarita

    assamarita

    Mesajlar:
    35
    Alış veriş yaptığımız yere çok güvenirim ama, son aldığım platilerin hepsi öldü. Akvaryumum 90x50x45 ölçülerinde. Dış filtre kullanıyorum. İçinde altta seramik, kömür, elyaf var. Akvaryumcu abi sağ olsun malzemeleri ayda bir temizleyip veriyor. Suyum eski ve filtrasyonum güçlü. Canlı doğuranların biyolojik dengesi oturmuş akvaryum sevdiğini biliyorum. Su değişimlerini çeşme suyu ile yapmıyorum. İçme suyu kullanıyorum. Fakat artık kesin inandım, canlı doğuranlar eskisi gibi yaşamıyor galiba. Bazı yerlerde genetik bozulmadan olabileceğini okumuştum, bununla ilgisi ne kadar acaba ? Bir sorun varda ne ?
    Yoksa başka tür besleyeceğim artık.
     
  2. mavihuzur

    mavihuzur

    Mesajlar:
    90
    Ynt: Bunların Sorunu nedir

    Acaba o platiler kendi üretimimi arkadaşın,bunu biliyormusunuz.
     
  3. Riddick

    Riddick

    Mesajlar:
    4
    Ynt: Bunların Sorunu nedir

    Suyum eski demişsiniz ne kadar eski?
    Su ölçüm kitlerinden elinizde var ise ölçüm sonuçlarını belirtebilirmisiniz?
    Dışfiltre malzemelerinizden karbonu ne kadar zamandır kullanıyordunuz(temizleyip geri veriyor demişsiniz)?
    Balıklarınızda herhangi bir renk-şekil bozukluğu olmuşmuydu?
    Hepsini cevaplayabilirseniz daha sağlam bilgi verebiliriz geçmiş olsun.
     
  4. james_34

    james_34 Üstad Üye...

    Mesajlar:
    1.103
    İsim:
    can candaş
    Ynt: Bunların Sorunu nedir

    Son zamanlarda ;

    Lepistes, kılıç kuyruk , platy gibi türler ithal edildikten sonra ülkemiz sularına alışamıyor.Ve mantar hastalıgına yakalnıyor.Sizin de kayıp sebebiniz bu olabilir.O yüzden mümkün oldugunca canlı doguran alacaksanız yerli üretimi tercih edin.
     
  5. DuncaN

    DuncaN

    Mesajlar:
    211
    Ynt: Bunların Sorunu nedir

    Öncelikle alışveriş yaptığınız yere güveniniz konuyla alakasız zira kendi üretimi olmadığı taktirde balığın geldiği yerdeki su şartları ,satış esnasındaki su şartları ve evinizdeki su şartları asla tutmaz.
    Bu durumda balığın formu önemli formsuz balık hastalanmak için halk dilinde yer arar.Dış filtrenizde seramik yerine lav taşı kullanmanız ve Eren beyin canlı doğuran için ilaç tavsiyeleri var onlarda balıklarınıza uygun olanı seçmenizi öneririm.
     
  6. YIKIKTEMO

    YIKIKTEMO

    Mesajlar:
    30.098
    Yer:
    İstanbul
    İsim:
    Temel Sert
    Dünya gözüyle canlı doğurancıları böyle gördüm ya tamam, artık bu Ülkeye ait bir vayetesi çıkar ortaya. :cicek:

    Acaba genetik bozulma olabilir mi?
     
    Düzenleme: 15 Mayıs 2016
  7. DuncaN

    DuncaN

    Mesajlar:
    211
    Ynt: Bunların Sorunu nedir

    Büyük ihtimal dış parazit sorunu, karantina tankı kullanmasını öneririm arkadaşın.Karantina tankının amacı zaten budur parazit mikrop gibi hastalığa yol açacak canlılar her zaman sülarımızda mevcut sorun balığın değişik su şartlarına uyum sürecinde ortaya çıkıyor ani su şartları değiştiğinde de ölümler kaçınılmaz.
     
  8. assamarita

    assamarita

    Mesajlar:
    35
    Ynt: Bunların Sorunu nedir

    İlginize teşekkür ederim. Akvaryumcumuzun kendi yavruları değil. Çünkü yeni geldi demişti satın alırken. Su akvaryum kurulalı içinde. Yani 2 ayda bir damacana su ile değişim yapıyorum o kadar.
    Filitre içindeki kömürü akvaryumcumuz aydabir değişiyor. Bize bu kadar zamanda tıkanır demişti.

    Akvaryumdaki diğer balıklar sağlıklı yavruluyorlar bile. Yine ilaç kullanalım mı ? Bence kullanmamak lazım. Ben balıklarda sorun olduğunu düşünüyorum. Çünkü diğer balıklarım çok iyi.
     
  9. MR_EREN

    MR_EREN

    Mesajlar:
    145
    İsim:
    Eren Eroğlu
    Ölen balıklarınız sanırım :

    A)İthal
    B)Leopar Lepistes gibi genetik bozukluklardan dolayı dayanıksız balıklar.


    Akvaryumdan kömürü çıkarmanızı tavsiye ederim.
    Ben de denedim...Canlı doğuranlar üzerinde hiçbir faydasını göremedim.Mantıken de biraz saçma geldi.

    Kansorejen bir madde olan, kansere yol açan bir madde olan Karbon'un (Kömürün ana maddesi) balıklara ve suya iyi geleceğine inanmıyorum...

    Canlı doğuranlar konusunda bilgisini taktir ettiğim Ufuk'un dediklerini uygulamanızı tavsiye ederim..

    Neo Terramycin adlı veteriner ilacını almanızı ve 1 çay kaşığı (Tepeleme olmasın) suya dökmenizi de ayrıca tavsiye ederim...
     
    A.P Bot Yazı düzenlemesini kaydetti.: 15 Mayıs 2016
  10. assamarita

    assamarita

    Mesajlar:
    35
    Ynt: Bunların Sorunu nedir

    İlginize teşekkür ederim, söylediklerinizi uygulayacağım. Zaten artık balık alırken daha dikkatli davranacağım.
     
  11. taygun

    taygun Guest

    Ynt: Bunların Sorunu nedir

    Gülçe Hanım,

    Merhaba. Size bir örnek vermek istiyorum. Şu durumu hep yaşamışızdır değil mi?

    Gezmeye gittiğimizde bir bardak su içeriz. Damacanadan su ikram edilir. Ama tadını farklı buluruz. Kendi kullandığımız sudan farklı bir tadı vardır. Halbuki her ikisi de damacana sudur.

    İşte sizin akvaryumunuzdaki su da böyledir. Test yapmadığınız sürece suyunuz aklınızda olması gereken su gibidir. Ama gerçekte suyunuz olması gerekenden farklıdır. Siz test yapmadan, bize gerçek ve tutarlı bilgi vermeden bizden cevap istersiniz biz de kendimizce birşeyler yapmaya çalışırız. belki de sizi yanlış yönlendirebiliriz.

    Suyunuz bakır seviyesini hiç ölçtünüz mü? Belki gereğinden fazladır? Nitrat? Oksijen? Karbondiaoksit?

    Suyunuzun niteliklerini bilmeden bizler birşey yapamayız. Suyun nitelğini gösterecek testleri yaptığınızda da sonucu zaten siz bulursunuz.

    Saygı ve Sevgilerimle
     
  12. taygun

    taygun Guest

    Ynt: Bunların Sorunu nedir

    Gülçe Hanım,

    Merhaba. Temel Bey özel mesaj atarak yaptığım hata hakkında beni uyardı. Kusura bakmayın, :( cinsiyet işaretine dikkat etmedim. Bir de akvaryum hobisinde bayanla karşılaşmak pek sık karşılaşılacak bir husus olmayınca, karşınızdaki kişiyi doğrudan erkek olarak görüyorsunuz.

    Saygılar :cicek:
     
  13. Neverlander

    Neverlander

    Mesajlar:
    2.908
    İsim:
    Abdullah Üüzümcü
    Çok eski bir konu imiş ama benim de eklemek istediklerim var...

    1) Gülçe Hanım, balıkları aldığınızda balıklar akvaryumcunuza gegeli kaç saat ya da gün olmuştu... Eğer geldikleri gün aldı iseniz balıklarınız aynı gün içinde 3 farklı suya girip çıkmıştır... Bu durumda balığınızın adapte olabilmesi beklenemez... Bir balık akvaryumcuya geldiğinde sizin tankınıza en erken 3. günde uğurlanmalıdır... Tabii bu duruma esnaflar dikkat etmez... Burada görev hobiciye düşmektedir... Balığın geldiği gün muhakkak sorgulanmalı ve bu konuda ısrarcı olunmalıdır...

    2) Balığklarınızın üzerinde siz akvaryuma koyduğunuzda hava kabarcıkları oluşmuş muydu? Eğer bu kabarcıklar oluşmuşsa balığınızın derisindeki osmotik regülasyon bozulmuştur demektir ve balığınız 24 saat içinde ölecektir...

    3) İçme suyu kullanıyorum demişsiniz... İçme sularının sucularda damacanalar içinde uzun süre beklediği düşünülerek dinlenmiş olduğu varsayılır... Ancak bu her zaman doğru olmayabilir... İkincisi içme sularının içinde anti-alg ilaçlar bulunmaktadır... Bu ilaçlar balık sağlığı için zararlıdır... Bu nedenle damacana su alındıktan sonra ağzı açılarak en az 24 saat bekletildikten sonra akvaryuma konmalıdır... Bu sayede anti-alg ilaçlar sudan uçup gidecektir...

    4) Balıklarınızın yerli olup olmadığı çok önemlidir... Eğer yerliler ise özellikle Bergama orijinli olup olmadığı muhakkak öğrenilmelidir... Maalesef Bergama balıkları dayanıksızdır... Bunun birçok nedeni vardır... Nedenlerinden biri -dolaylı yoldan söyleyecek olursak- dişiden erkeğe dönüş oranları çok yüksektir... ;) Anladınız siz onu... Özellikle konu lepistes olsa idi -yukarıda Eren'in de dediği gibi- Leopar lepisteslere'de ayrı bir parantez açmak gerekecekti... Bu balıkların dişileri genetik bozukluk taşımakta, bu nedenle hızla hastalanmakta, hastalığı yaymakta ve kısa süre içerisinde tüm akvaryumdaki -başta lepistesler olmak üzere- tüm canlı doğuranları öldürmektedir...

    Saygılar...
     
  14. DuncaN

    DuncaN

    Mesajlar:
    211
    Leopar lepistes i dişi diye ayırmamak lazım dişiler daha çabuk etkileniyor sadece,Parazit taşıyor ve sadece canlı doğuran değil characinler labirentliler vb türlere bulaştırıyorlar ve labirentlilerde bu parazitin getirdiği hastalıktan kurtulmak inanılmaz zor.Düşünün rifocin ile kurtuldum son kalıntılarından.
     
  15. Neverlander

    Neverlander

    Mesajlar:
    2.908
    İsim:
    Abdullah Üüzümcü
    Valla Ufuk benim de Gromilerden biri leopar dişiden hemen sonraki dönemde diğeri de ilerleyen dönemde henüz hastalık tam atlatılamamışken gitmişti...
     
  16. assamarita

    assamarita

    Mesajlar:
    35
    İlgi ve alakanıza teşekkür ediyorum. Akvaryumcumuz iyi biridir. Balıkların ne zaman geldiğini bilmiyorum, ama yeni gelmiş olduğunu söylemişti zaten. Hatta baya büyük boyda lepistesler ilgimi çekti. Alışılmışın dışında büyüktüler. Onlardan almak istedim, fakat suları yeşilimsi sarı gibiydi.
    Sordum hani böyle mi yaşıyor bunlar , özel bir şey mi? Meğer sularına ilaç atmış baktabur dedi galiba. Onlardan önermedi, güzeldiler yanlız. Akvaryumun dekorunu baya değiştirdik. Bundan sonra içme suyunu ağzı açık bekleteceğim.Teşekkür ederim sizlere.
     
  17. emmi_06

    emmi_06

    Mesajlar:
    1.090
    İsim:
    Özgür ABAY
    Gülçe hanım,tüm arkadaşlara katılıyorum.
    Naçizhane ben çok degerli balık alırken,eger balık o hafta içi gelmiş ise;
    Akvaryumcu arkadaşa balığın parasını verip 1_1.5 hafta sonra balıkları alıp tanka eklerim.

    Ramazan bayramında,4 makrakanta,labio,frenatus aldım.1 hafta içinde yeni aldığım balıkların hepsi yüzegeçleri eriyerek öldüler.Suya adapte olamıyorlar.Karma malaviler sapasağlam.

    Kış aylarında balık alırken,yaklaşık olarak herkesin akvaryumcudan dönme mesafesi yaklaşık 1 saattir.Genelde balık alırken araba ile giderim.Toplu taşıma ile balık alamaya gidenler için.
    Balığın için de bulunduğu poşeti çift gazate ile sardırınız.Çay ocagındandan su petlerine sıcak su doldurarak gazetenin alt tarafına koyup ,evinizie güvenle gidebilirsiniz.
     
  18. Neverlander

    Neverlander

    Mesajlar:
    2.908
    İsim:
    Abdullah Üüzümcü
    +1

    Gazete kağıdının sarılmasında ısrarcı olmak lazım... Bir de en azından normalden fazla su konulmasında fayda var... Suyun hacmi ne kadar çok olursa o kadar geç soğur...
     

Sayfayı Paylaş