1. Hoş geldiniz, Akvaryum Portalı ailesine katılım için kendinizi hazır hissediyorsanız üye olun.
    Yardım sayfasından forum kullanım desteği alın.

Cüce Vatoz Ölümü

Başlığı 'Tatlı Su Hastalık Tedavi Portalı' kategorisinde reis tarafından 23 Ocak 2009 başlatılmıştır.

1. reis

reis

İsim:
    Olcay Aksu
    Fotoğraf:Var

Canlıdaki Belirtiler:Ölüm

Akvaryum Kapasitesi (litre):40 lt

Akvaryumdaki Diğer Canlılar:1 e 3 d damızlık cüce vatoz.(12-7 cm )

Bilinen Tüm Su Değerleri (pH, sıcaklık, amonyak, nitrat):Isı 28 derece

Filitrasyon:pipo filitre

İlaç Kullandıysanız İsimleri ve Miktarları:---

Diğer Genel Bilgiler (Su değişim sıklığı, akvaryumda en son yaptığınız değişiklikler vb.) :3 günde bir dip çekimi %20 su deiğişimi.Haftalık filitre temizliği.

Merhabalar;bu sabah balıklarımı yemlemeye gittiğimde kötü bir süprizle kaşılaştım :hink: 1 erkek 3 dişilik boynuzlu cüce vatoz kolonimin,2 dişisi ölmüştü :( Balıklarda son iki gündür bir iştahsızlık vardı.İki gündür herzamanki gibi günlük verdiğim salatalıklara dokunmamışlardı bile.Yalnız benim anlamadığım,ve daha önce hiç görmediğim bir durum vardı ölen balıklarda.Balıklarda yara,bere,darbe vs yoktu ama nedense ölen balıklardan birisinin yarısından aşağısı resmen kandı :hink: Balığı elime aldığımda resmen elllerim kan oldu İyice inceledim heryerini ama en ufak ne yara nede buna benzer birşey vardı.Balığın yarısından aşağısında derisinden resmen kan akıyordu.Ölü balıkları attıktan sonra hemen akvaryumda %40 su değişimi yaptım.Vatozlarda tuz zararlı olacağını düşündüğümden,şimdilik tuz ve ilaç kullanmadım.Bu nasıl bir hastalık ? Sizce ne olabilir bu durum.?Diğerlerinde herhangibir hastalık belirtisi yok ama bu ölenlerdede birgün öncesinde hastalık belirtisi yoktu.Bu yüzden geri kalan 1e 1 d vatozumda ölecek diye korkuyorum :(

Resimde görüldüğü gibi,balığı masaya koyduğumda heryer kan oldu

2. reis

reis

İsim:
    Olcay Aksu
    Arkadaşlar neyse birşey yazmaya gerek kalmadan,geride kalan vatozlarımda bu sabah kalktığımda ölmüşlerdi :(

Balıkların ölümlerini pestisit zehirlenmesi olarak düşünüyorum.

3. rapstar*seen

rapstar*seen

İsim:
    Kürşat YILDIZ
    Abi geçmiş olsun.Valla dün akşam bende pestisit zehirlenmesi olarak düşündüm ama kesin olmadan bişeyde yazamadım.Sabaha kadar intertte,ansiklobedilerde,dergi ve kitaplara baktım ama bulamadım. sopa

4. Emrah Ece

Emrah Ece

Yer:
    İSTANBUL
    İsim:
    emrah ece
    Çok kötü olmuş abi geçmiş olsun

5. Neverlander

Neverlander

İsim:
    Abdullah Üüzümcü
    Olcay Hocam pestisitin akvaryumda ne işi var... 7 ila 10 gün önce mi kullanmıştınız? Genelde cüce vatozlarda kimyasal zehirlenmeden ölüm bu süreler civarında meydana gelir... Başınız sağolsun...

6. ercan68

ercan68

İsim:
    Ercan Suzan
    Olcay bey geçmiş olsun,
    Pestisitin ,akvaryumda işi nedir ?, salatalıkla birlikte verilmiş olma ihtimali varmıdır?

7. reis

reis

İsim:
    Olcay Aksu
    Seralarda bilinçsiz üreticilerin bazıları hala tarım ilacı kullanılıyor. Sebze bu tarım ilaçlarından bir miktar bünyesine alır, pestisit zehirlenmesi vatozlarıma verdiğim günlük salatalıktan kaynaklandı sanırım.

Yaptığım araştırmalara göre,pestisit zehirlenmelerinin en belirleyici olan kıstaslarından biri deri altı kan toplanmalarıdır. Pestisitler hayvanlarda iç kanamaya neden olurlar.

Öğrendik ama biraz geç oldu :(

Aslında bu konuda birazda tecrübem vardı ama çok zamandır hiç bu tip sorun yaşamadığımdan,aklıma gelmedi doğrusu.Tufanda balıklara sebze verilmesi sakıncalıdır herzaman.(Tabi bilinçli üreticilerin sebzeleri ayrı)

8. taygun

taygun Guest

Olcay Hocam,

Geçmiş olsun. Bir anda bir tankın bu şekilde çökmesi gerçekten can sıkıcı. Balıkların dışarından gelen bir etki ile öldüğüne hiç şüphe yok. Fakat ben bunun pestisit olduğu hakkında şüphelerim var.

Aşağıdaki linkteki yazıda pestisitin belirtileri hakkında kanama ile ilgili bir şey geçmiyor. Öte yandan balıkta kanama olduğu da çok net.

http://uzem.rshm.gov.tr/index.php/halka-yonelik-bilgiler/46.html

Adres gov.tr uzantılı olduğu için güvenilir bilgi kaynağı olarak yorumluyorum.

Tekrar geçmiş olsun.

9. Neverlander

Neverlander

İsim:
    Abdullah Üüzümcü
    Ben özellikle pestisit ya da kimyasal zehirlenme de cüce vatozların ağızlarının yanındaki pençe gibi yapıların ölüm anındaki zorlanmada nedeni ile dışa doğru döndüğünü biliyorum...

Bu arada Tamer Bey, verdiğiniz linkteki bilgiler insanlardaki pestisit zehirlenmelerinin bulguları... Cüce vatozlarda aynı bulguları vermeleri illa ki beklenmemelidir... Hayvanları etkileyen birçok zehir iç kanama yapar...

10. taygun

taygun Guest

Teşekkürler

11. emmi_06

emmi_06

İsim:
    Özgür ABAY
    Olcay abi,geçmiş olsun.

12. Muzikopat

Muzikopat

İsim:
    Hüseyin ÇELİK
    Olcay abi, bende uzun zamandır cüce vatoz besliyorum ama hiç böylesi bir ölümle karşılaşmadım. Neyse olan oldu her zaman bu tür kayıplarımız oluyor. Bu da işin tuzu biberi işte. Tekrar geçmiş olsun. :( :(

Saygılar.

Sayfayı Paylaş