1. Hoş geldiniz, Akvaryum Portalı ailesine katılım için kendinizi hazır hissediyorsanız üye olun.
    Yardım sayfasından forum kullanım desteği alın.

Cüce vatoz üretimi hakkındaki bilinmesi gerekenler (Bölüm 2)

Başlığı 'Tatlı Su Üretme ve Yetiştirme' kategorisinde Tuna Soylu tarafından 6 Eylül 2009 başlatılmıştır.

1. Tuna Soylu

Tuna Soylu

İsim:
    Tuna Soylu

Evet gelelim cücelerimizden yavru alımına.1.bölümde anlattığım gibi tüm şartlar yerine getirilmişse eş balıklarımızı tankımıza koyuyoruz.Üreme menüsüne başlıyoruz,bir süre sonra dişi balıklarda yumurtlama zamanı eğer 1.bölümde anlattığımız gibi beslediysek karınlarının altında şişlikler ve anüste kızarıklılar meydana gelecektir.Bu yumurtaların anal bölgede oluşturduğu yoğunluk sebebiyle var olan şişkinlik ve anüsteki kızarıklıktır.Burada hassas noktalardan biri şudur.Diğer balıklar gibi özellikle Malawi yada Tanganyika balıkları gibi ‘’ısı yükseltilirse balıklar yumurta bırakır’’ kuramı cüceler için geçerli değildir.Aksine su ısısı düşerse balıklar yumurta bırakmaya hazırlanır.
    Doğal ortamında bu balıkların kışa başlangıç zamanı yumurta bıraktığını düşünecek olursak mantık ne der?Suyu soğutalım ki balıklarımız kış geldi sansın.Ama bu ani olarak çok kısa zamanda değil yavaş yavaş olmalı.Yani diğer balıklardaki ani ısı değişimine gösterilecek tepki bizim cücelerimiz içinde aynıdır.Bu nedenle ısıtıcımız varsa su ısısını 1,2 derece düşürmeli,sonra birkaç saat beklemeli ve 1,2 derece daha düşürmeliyiz.Bu işlem 23,24 derece olduğunda bırakmalıyız.Şimdi bekleme vakti geldi işte.Bir süre sonra erkek tarafından kovalanan dişiler kendilerine bizim koyduğumuz materyallerin birine girmek zorunda kalacak ve erkek onu sıkıştıracaktır.Ama bunu sağlamamız gerekecektir.Yani ışıklı,hareketli ortamlarda zaten utangaç olan cüceler hepten saklanacaktır.Ve yumurta alımı zor olacaktır.o zaman ne yapmalıyız?Işık koymamalıyız,hareketli ortamlardan uzak tutmalıyız.Hatta mümkünse akvaryum ön ve yan camlarını gazete kağıdıyla kapatmalıyız.Onlara en uygun ortam budur.
    Sizlerde göreceksiniz ki bir müddet sonra erkek dişiyi zorlamış ve yumurtalarını bırakmasını sağlamış olacaktır.Bundan sonra sizi doğum heyecanı saracağından elinizi habire sokup ta acaba yumurtalar ne alemde diye kontrol etmeyin hatta eşleri koyduktan sonra hiçbir zaman müdahale etmeyin.Unutmayın ne kadar müdahale olursa o kadar stres olur.Baktınız erkek dışarı çıkmıyor anlayın ki yuvalığınızda bir yumurta kümesi var ve erkek onları bekliyor.Bekliyor diyorum ama görevi beklemekten daha zor.Çünkü yumurtaların üstüne dölleme yaptıktan sonra tamamını kaplayacak şekilde üzerlerinde duru ve yan yüzgeçleriyle yumurtaların mantar olmaması için sürekli oksijen pompalar.Bu arada mümkünse hava motorumuza biraz daha güç vermemiz,mantar oluşumunu engelleyecektir.Kulaktan dolma bilgilerde olduğu gibi,‘’yumurta olunca metilen mavisi atınız’’ kuramı da bizim için geçerli değildir.Bu anca çöpçü üretiminde geçerlidir.
    Dikkat ederseniz hiçbir kimyasal kullanmadık bu ana kadar ne suya balıkları koyarken nede başka bir şekilde kullanmadık.Şimdi siz soracaksınız’’Dezenfektanı ne zaman kullanalım? ’’Dezenfektan ve bunun gibi maddeleri ancak ve ancak şu şartlarda kullanabiliriz.1)Tankımıza koyulacak materyalleri bir kova içinde 3 gün boyunca dezenfektan (metilen mavisi) koyup bekletmeliyiz.2)Her yumurta dönemi sonrası,1 yada 2 gün testilerimizi yada diğer materyallerimizi (Mangrowe hariç ) bir kova içine koyup oluşan tabakanın temizlenmesini sağlamalıyız.Sıcak suda kaynatmak gibi bir yanlışlık yapıp ta yararlı bakterileri iyice öldürmeyin.Neyse beklemedeyiz değimli?Bu esnada erkek cüce bazı yumurtaları dışarı atacaktır.Siz bunun yanlışlıkla olduğunu düşünmeyin.Erkek mantar olacağını hissettiği yumurtaları dışarı atar ki diğer yumurtalar zarar görmesin.Sepetteki çürük elma diğerlerini çürütür olayı yani…Evet gelelim bebelerin yavaş yavaş oluşmasına,yaklaşık 4,5 gün sonra karınlarında keseleriyle bir yerlere tutunabilen minik vatozlarınız dünyaya gelecektir.Bu sırada baba yine yavruları testiden dışarı çıkarmayacaktır.Siz bunun hesabını yapmalısınız.Yumurta gördüğünüz günden itibaren 15 gün sayın ve 15 gün sonra testinizi tankın içine iyice sallayarak boşaltın.Çünkü baba dışarı çıkarmazsa bu süre zarfında yavrular yemlenemeyeceğinden açlıktan ölecektir.Ama burada bir ipucu daha vereyim.Bildiğiniz hava hortumu yardımıyla yumurtadan yeni çıkmış artemi yavrularını testi içine üfleyecek olursanız 15 gün sonra çıkacak yavrular yaklaşık 1.5 cm civarında olacaklar ve tankınıza daha kolay uyum sağlayacaklardır.Tankta dolaşan yavrulara bol bol artemi ve plankton ve spirulinaları (artemia hariç) ezerek verebilirsiniz.Yavruları ayırmanıza gerek yoktur.Ebeveynleriyle beraber 3 yada 4 cm oluncaya kadar aynı tankta yaşayabilirler.Daha sonra ise büyütme tankı dediğimiz tanka alabilirsiniz.
    Büyütme tankınıda ebeveyn tankı gibi hazırlamanız sizin yararınıza olacaktır.Büyütme tanklarına da bol bol hava gerekir.Ve büyütme tankımız ne kadar büyük olursa yavrularımızın o kadar hızlı büyüyeceğini unutmamalıyız.
    Not; Yazdığım her satır,her cümle tecrübe ile sabittir.Hiç biryerden alıntı değildir...
    Hazırlayan ve sunan ; Tuna SOYLU

Efebru, volkantr34 ve 26ülkü bunu beğendi.
  2. YIKIKTEMO

YIKIKTEMO

Yer:
    İstanbul
    İsim:
    Temel Sert

Ellerinize dilinize sağlık. Bölüm 2 yine ilk makaledeki kadar faydalı ve önemli bilgiler içeriyor. Bu değerli tecrübelerinizin için teşekkür ederiz. burda:gif

3. Muzikopat

Muzikopat

İsim:
    Hüseyin ÇELİK

Tuna Bey gerçekten beklediğimize değiyor. Çok güzel , pratik bilgiler veriyorsunuz. Bu canlılara hevesli arkadaşlara güzel bir kaynak oluşmakta sizin sayenizde. Kaç bölüm daha yayınlayacaksınız acaba merak ettim ?

Saygılar...

emre1239 bunu beğendi.
  4. Tuna Soylu

Tuna Soylu

İsim:
    Tuna Soylu

Çok teşekkür ederim.Bu konu hakkındada herhangi bir sorunuz olursa buralardayım... burda:gif

Çok teşekkür ederim.Sorular olduğu sürece makaleler olacaktır.Herzaman hazırım. burda:gif

5. *KONT*

*KONT*

Bölüm 1 de mi var nerde???Buraya linkini yazabilir misiniz?

6. kado buhara

kado buhara

İsim:
    kado buhara
    yeniyim yardım istiyorum

Ben de şuan iki adet cüce vatoz var e 8,5 veya 9 cm boyunda dişi ise 5cm bunlardan yavru alma ihtimalim ne kadar yüksek.Yanlarında baktığım balıklar 2 brichardi 2 leleupi 2 mono 3 tropheus 10 frontoza genelde kurutulmuş karides ve tetra yem veriyorum.Akvaryum dekorumda kaya bol ve ağaç köküne benzer bir süsüm var akvaryumumda ikiside onun içinde dişi yine arada geziyor ama erkek hiç çıkmıyor nerdeyse ikisinide alalı 1 ay oldu dişiyi daha çok görüyorum erkeğide arasındaki deliklerden hareket ederken fark ediyorum dışarı çıkıp cama yapışıp gezdiğini hiç görmedim.Onu dişiden 5 gün önce falan almıştım dişiyi koymadan önce yapışıyordu camda geziniyordu dişiyi koyduktan gözükmüyor ortalarda.Yardımcı olursanız sevinirm bu ortamda bu cücelerden yavru alabilirmiyim ?

7. Muzikopat

Muzikopat

İsim:
    Hüseyin ÇELİK

Valla bahsettiğiniz ortamda yavru alabileceğinizi zannetmiyorum. Daha sakin bir ortam yaratmalısınız. Hatta onlara özel bir akvaryum kurma imkanınız varsa onu yapın bence. Balık sayınız fazla ve bu balıklar cücelerinizi rahat bırakmazlar diye düşünüyorum.

8. Lake Tanganyika

Lake Tanganyika

Yer:
    İstanbul/Tepekent
    İsim:
    Yavuz Kaçar

Ellerinize çok güzel bir paylaşım,bende bilmiyordum cüce vatoz üremesini öğrendim sizin sayenizde :) :hepiniziseviyorum: EMEĞE SAYGI...

Saygılar... saygılar:gif

9. Tuna Soylu

Tuna Soylu

İsim:
    Tuna Soylu

Bu kargaşada yavru alınması nerdeyse imkansız.Birde dişi boyu ufak yani damızlık altı durumda henüz...

10. Tuna Soylu

Tuna Soylu

İsim:
    Tuna Soylu

Rica ederim,yardımcı olabildimse ne mutlu...

11. Lake Tanganyika

Lake Tanganyika

Yer:
    İstanbul/Tepekent
    İsim:
    Yavuz Kaçar

Arkadaşım içinde çok iyi oldu.Benim içinde çok iyi oldu :) Arkadaşım da cüce vatoz alacak damızlık 1 erkek 3 dişi.Banada soruyor
    ''Nasıl ürerler?'' diye bende bu konunun 1. ve 2 bölmümü dosya yapıp attım.Çok güzel yardımcı oldunuz :) :) İnşallah bende alıp üretirim :)

12. Muzikopat

Muzikopat

İsim:
    Hüseyin ÇELİK

Yavuz kardeşim ben de defalarca cüce vatozlardan yavru aldım. İnan bana çok zor bişey değil. Ben zaten akvaryum hobisinde zor diye bişeyin olduğuna inanmıyorum. Önemli olan Tuna hocamın da belirttiği gibi uygun ortamı hazırlamaktır. Uygun ortam hazırlandıktan sonra ( kısır olanlar hariç ) üremeyecek ve üretimi yapılmayacak balık yoktur. Diyarbakır'da zor dedikleri cüce vatozların analarını ağlattım. :D Var gerisini sen hesap et. :F

13. Lake Tanganyika

Lake Tanganyika

Yer:
    İstanbul/Tepekent
    İsim:
    Yavuz Kaçar

Haklısın önemli olan uygun yeri sağlamak ama ben gold longfin cüce vatoz alacağım inşallah ama ben ilk kez cüce vatoz alacağım ( gold longfin veya albino cüce vatoz ) alacağım uygun ortam için neler lazım ve cüce vatozlar için uygun akvaryum resmi eklerseniz çok sevinirim :)

Son lafına çok güldüm :D :D :D :F :F :F

14. Muzikopat

Muzikopat

İsim:
    Hüseyin ÇELİK

Cüce vatozlar için uygun ortam bir kaç testi eklenirse sağlanabilir. Ayrıntılara girmiyorum...

15. Lake Tanganyika

Lake Tanganyika

Yer:
    İstanbul/Tepekent
    İsim:
    Yavuz Kaçar

İyi ozaman :) bişe yokmuş bunda :D ilk olark ozmn siyah cüce vatoz başlayim en iyisi haha:

16. kado buhara

kado buhara

İsim:
    kado buhara

Dişinin boyu en az kaç olması lazım ve bu boyda yavru vermez mi ?

17. Tuna Soylu

Tuna Soylu

İsim:
    Tuna Soylu

7-8 cm siyah cüceler yavaş yavaş yumurta tutmaya başlarlar...

18. kado buhara

kado buhara

İsim:
    kado buhara

Bu iki cevaba inat cüce vatozlardan yavru aldım demek oluyorki yavru almak birazda şans işi kalabalıkla başka şeylerde belki bir faktör ama şans iyi gittimi yawru kalabalıkta olsa alınabiliyormuş balık yeterki yerini sevsin cüce vatozları rahat bırakmaz dediniz balıklar ama frontozalardan korkusuna lelupiler ve brichardilerde fazla kafa tutamıyor birbirlerine frontozalar hemen müdahele ediyolar sağolsunlar bilginize saygım var ama imkansız diye birşey yoktur amaç azim etmekle başlıyor demekki ilginize tşk ediyorum..

19. kado buhara

kado buhara

İsim:
    kado buhara

Cüce vatozlarlarda, yavrulama aralığı ne kadardır? Mesela zebralar 25 ila 30 gün arası yavruluyor. Cüce vatozlarda bu süre dahamı uzun olur? Bu yavrulardan sonra kaç gün beklemeliyim, öbür yavrular için? kıvır:gif

M.D. 5

20. Tuna Soylu

Tuna Soylu

İsim:
    Tuna Soylu

Merhaba,bazı kardeşlerim üretimle ilgili sorularını bana özelden sordukları için bu iki linkin güncel kalması adına buraya yazmayı uygun gördüm.Buradan tartışırsak,daha doğrusu fikir alışverişi yaparsak aynı durumdaki diğer arkadaşlarda faydalanabilir diye düşünüyorum.Mümkün olduğunca link altında toplayalım yazılarımızı,teşekkürler.

Sayfayı Paylaş