1. Hoş geldiniz, Akvaryum Portalı ailesine katılım için kendinizi hazır hissediyorsanız üye olun.
    Yardım sayfasından forum kullanım desteği alın.

Cüce vatoz hastalıkları

Başlığı 'Japon, Vatoz, Çöpçü ve Diğer' kategorisinde omeriyidogan tarafından 5 Şubat 2010 başlatılmıştır.

  1. omeriyidogan

    omeriyidogan

    Mesajlar:
    139
    İsim:
    Ömer İYİDOĞAN
    Merhaba arkadaşlar.

    Formda ve internet üzerinde cüce vatozlarla ilgili yazıların hemen hemen hepsinde genel ve üremeleri ile ilgili bilgiler bulunmakta. Bazı yazılar da bulunan bilgiler baya kapsamlı. Lakin Hastalıkları hakkında neredeyse hiç bilgi mevcut değil. Beyaz benek haricinde tabi. Mesela nitrat patlaması olduğu zaman balıklarda ki belirtiler ne oluyor? Bu durumda su değişimi haricinde yapılması gerekenler nelerdir? Başka ne tür hastalıklar sorun çıkarıyor ve çözümleri nelerdir? ...... Bu türlü bilgiler gerçekten ihtiyaç duyuluyor.

    Ben kendi vatozlarımdan bir örnek vererek cevap vermenizi rica edeceğim.

    Bulundukları akvaryum özellikleri; kıvır:gif

    Kumsuz cama cam 100x30x40 bir akvaryum. Eheim 2213 Dış filtre. Temiz suyun akvaryuma dönüşü su seviyesinin üzerinden yağmurlama şeklinde. Ayrıca tabanda biriken pislikleri havalandırıp filtre çekişine yöneltmek maksadıyla orta debili iç filtre mevcut. Ek olarak ta bir adet sünger üretim filtresi var. Isıtıcı 26 dereceye sabitlenmiş. Mangrow kökü ve üreme küpleri hariç başka dekorasyon yok. Su değişimi için, dinlenmiş ısı ayarı yapılmış, hatta dinlenirken mangrow kökü ile kıvama getirilmiş çeşme suyu kullanıyorum. Haftada bir %25 civarında bir değişim yapıyorum. Yeni suyu eklerken altı delik bir kabtan hava hortumu aracılığı ile uzun sürede ekliyorum. Yem olarak supralina ağırlıklı tabletler, Nls yemler, bitkisel ağırlıklı yemler ve haftada bir kez 3-4 saat akvaryumda kalacak şekilde salatalık veriyorum. Bu akvaryumda 2e+4d albino cüce vatoz yaşıyorlar dı . em32.gif

    Geçen gün dişinin birinin karnının şişkin olduğunu farkettim. Bu şişlik yumurtadan dolayı diye düşünüyorum. Lakin dişi çok hareketsizdi. Bir gün sonra vücudunun bir çok kısmında kızarıklık oluştu. Kanlanma gibi. Aynı gün bir erkekte de aynı şekilde kızarıklıklar oluştu ve kısa süre içinde öldüler. Diğer vatozları aynı sıcaklıktaki ve yavru malawilerin olduğu başka bir tanka naklettim hemen. Ölüm gününden 3 gün önce su değişimi yapmıştım. Su mangrow kökünden dolayı aşırı sarı-kahverengi renkteydi. Yemlemeyi az miktarda yapıyorum Isı değişimi olmadı.

    Durum bu şekilde. Bu sadece bir tanktaki cücelerden örnekti bu şekilde baya bir damızlık ve yavru cücemi zaman içinde kaybettim. Daha önce akvaryumu bölmek amaçlı kullandığım fiber tül sineklikten şüpheleniyordum. Ama şuan ki ölümlerin yaşandığı tanklarda bu bölme kullanılmıyor.

    Bir çok kişi ile konuştuğumda çok farklı yorumlar çıktı. Kum koymam gerektiğini söylendi, kumsuz olsun denildi, hiç su değişimi yapmamam gerektiği sadece eksilen suyu tamamlamam gerektiği söylendi, Günlük az miktarda su değişimi yapmamı önerenler oldu, Isıtıcı takmamam gerektiğini söyleyenler oldu .......

    Velhasıl bir türlü düzen oturtamadım. Çoklu ortamda paylaşarak daha sağlıklı bilgi alabileceğimi ve benim durumumda olanların faydalanacağını düşünerek buradan yardım istiyorum. Üşenmeyip bilgilerinizi paylaşırsanız minnettar olurum. Saygılar.
     
    TencoMelih bunu beğendi.
  2. cirol

    cirol

    Mesajlar:
    4.008
    Yer:
    Avcılar-İSTANBUL
    İsim:
    İsmail ATEŞ
    Cüce vatoz hastalıkları

    Mrb Ömer bey ;

    Öncelikle geçmiş olsun belirtilen Dropsy hastalığına benziyor.

    Dropsy hastalığında balıkta karın ve gözde şişmeler olur .Bu hastalığı tetikleyici enkenler kötü su koşulları( yüksek nitrat seviyeleri ile yem artıklarından ve dışkıdan kaynaklanan sorunlar).
    ,su'da yaşanın ani değişiklikler
     
  3. Tuna Soylu

    Tuna Soylu

    Mesajlar:
    40
    İsim:
    Tuna Soylu
    Cüce vatoz hastalıkları

    Geçmiş olsun,balıklarınıza salatalıktan başka hangi sebzeleri veriyorsunuz?Sadece salatalık cücelerdeki enzim olayını bitirebilir.Yani kabızlığa kadar gider.Bunun yanında haşlanmış ıspanak ile yine haşlanmış bezelye tane içleri midesini boşaltmaya yardımcı olur.Haftada bir kez olmak koşulu ile vatozlarınızı etçil beslemeniz gerekmektedir.En önemli nokta ise salatalık kabuğuyla beraber veriliyor ise çok çok iyi yıkanması gerekmektedir.Kabuksuz verilmesi daha uygundur.Sizin durum yani karında şişlik ve kızarıklık durumları kabızlıkla beraber kumsuz tanklarda oluşan nitritten mütevellit pul dökülmesine benziyor.Bunun yanında tankınızın dibine çok az yani 1-2 mm kadar ince bir kum tabakası tavsiye ederim.Balıklarınızın dip kısımdan bulaşacak hastalıklara maruz kalmaması için kum azda olsa şarttır.Fazla koyacak olursanız kum arasında nitrat oluşturur…Her havalandırmada yada her akıntıda nitrat patlaması yaşanır tankta.Balıklarınız öldükten sonra içine her zaman bakın yani en azından mevcut hastalıklar için otopsi örneği olsun elinizde ki daha net tahminlerde bulunabilelim.
     
  4. volkantr34

    volkantr34

    Mesajlar:
    3.301
    Yer:
    İstanbul
    İsim:
    Volkan
    Cüce vatoz hastalıkları

    Nitrat derdiniz var ise ve bitki vs de bulundurmadığınıza göre vatozlarınızın olduğu tanka su mercimeği eklersenizde faydası olur diye düşünüyorum.. Nitratı süper bir hızda tüketiyorlar..
     
  5. YIKIKTEMO

    YIKIKTEMO

    Mesajlar:
    30.098
    Yer:
    İstanbul
    İsim:
    Temel Sert
    Cüce vatoz hastalıkları

    Aslında konu başlığı çok anlamlı ve gerçek bilgi alınmasına yönelmiş. Bu açıdan kutlarım Ömer Bey. toka:gif Buradan bu türlerin hastalıkarı hakkında bilgileri içeren makaleler ve önerilerin olduğu yazıların az olduğu fikrini çıkarıyoruz. Bu türün sorunları ve tabi sorunların çözümüne ait bir yazı dizisi hazırlamaya çalışacağım. En azından bizim platformumuzda bu düşünceniz olmasın. Bunları önemsiyoruz ve madem içeriğimize güveniyoruz eksik olmaması için varsa eksiklerimizi tamamlamak zorundayız.

    Çüce vatozlar bir çoğumuzun bildiği gibi aslında ve genelde tabana düşen ve ya düşmesi muhtemel yemlere mahkum bırakılır ve bir anlamda onların görevinin bu olduğu yaygın durumda diyebiliriz. Oysa özel olarak beslenmeleri gerektiği aşıkardır. Bakır, ani su değişimleri, tuz gibi alerjileri olduğu biliniyor. Bazı makalelerde ve genel sorunlarda bu tedavi yöntemlerine allerjileri olması tedaviye engel ve sorun teşkil ettiği belirtilir. Amaç türle ilgilenenlerin bu eksi durumları bertaraf edecek çözümler üretmesi olmalıdır bana göre.
     
  6. omeriyidogan

    omeriyidogan

    Mesajlar:
    139
    İsim:
    Ömer İYİDOĞAN
    İlginizden dolayı çok teşekkür ederim.


    Temel bey, hayatta karşılaştığım tüm sorunlarda, çözüme yönelik ilk müdahaleyi o konu hakkındaki bilgi ve görgüme göre yaparım. Doğal olarak ne kadar bilsek ve görsek de hep eksiğimiz olduğundan ve çoğu şeye müdahale imkanımız olmadığından, bazı sorunları çözemiyoruz. Bende (benlik olmasın) uğraşlarım sonucunda çözemediğim sorunlarımı paylaşıp çözüm yolunu bulmayı denerim. Böylece direk başkalarının sırtına sorunlarımı yüklememiş olurum. Sonuç olarak şu an yaşamakta olduğum sorunu, akvaryum şartlarını değerlendirerek ve cüce vatozlarla ilgili bulabildiğim tüm yazılanları ouyup acizane akvaryum konusundaki tecrübemide katarak çözmeye çalıştım. Hazıra konupta direk benim şu sorunum var demedim. Bu şekilde olunca hem bu konuyu okuyanları gereksiz yere bilinen basit şeylerle yormamak, hem de mücadele göstermeden hazıra konmamak istedim. Ama bir gerçek var ki bu balıklar Ülkemize çok geç girmekle birlikte, genelde deneme yanılma yöntemleri ile birşeyler yapılmaya çalışıyor. Şunu da inkar etmiyorum ki, her akvaryumun şartları farklıdır ve balıkların o akvaryum şartlarına uyumu daha da farklıdır. Ama Amerikayı tekrar keşfetmeye gerek yok. Piri Reisin keşfettiği Amerika'ı Kristof Kolomb ( sözde en büyük denizci, aslen kan emici korsan) tekrar keşfetmiş (!) ve o bölgeye yerleşen halkı katletmiş............

    Konumuzu fazla dağıtmadan tekrar döneyim. Bu balıklara ilişkin özellikle hastalıkları ile ilgili bilgiler içeren yazıları görmeyi çok isterim. Tuna bey gibi özellikle cüceler hakkında tecrübesine ve bilgisine saygı duyup güvendiğim ustaların daha önce yazdıkları bilgilendirici yazılarına ek olarak bu konuda da yazmalarını çok isterim.

    Özellikle bu balıkların yaşam koşulları ile ilgili o kadar tezat bilgiler var ki, sanki ilk kez balık besliyormuşum düşüncesine kapıldım.

    Bu konuda yapacağınız çalışmalarda elimden gelen desteğide vermeye hazırım.

    Tuna bey, Salatalık haricinde bir kaç kez haşlanmış ıspanak verdim lakin dağılma olayı çok olduğu için ve kıyı / köşe toplaması zor oluyor. Dolayısısı ile fazla vermekten hep çekindim. bezelyeyi hiç denemedim hemen deneyeceğim. Salatalıkların kabuklarını soyup verdim, daha önceki yazılarınızdan okuduğumu uygulamak adına. Soyduktan sonra tekrardan yıkadım. Etçil yem ihtiyaçlarını gidermek için dediğiniz gibi haftada bir kez, tetra bits/ tropical diskus gran/ Nls thera a gibi yemlerden takviye yapıyorum.

    İnce kum olarak hangi tür kumu tavsiye edersiniz? Ölen balıkların içine bakma konusunu tam anlayamadım. Yani balığın içini yarararak göreceğim görüntüden herhangibir sonuç çıkarabilecek yetiye sahip değilim. En iyisi fotosunu çekip burada yayınlayayım. Uygunmudur?

    Volkan bey, tavsiyenizi uygulayacağım. Lakin su mercimeği bulma şansım şu an yok. en kısa zamanda temin edip ekleyeceğim. Elimde mevcut olan anubiasları ekleyeyim en azından tanka.

    Size de ilginizden dolayı çok teşekkür ederim. değerlendirmelerimde dikkate alacağım bu hastalığı.
     
  7. omeriyidogan

    omeriyidogan

    Mesajlar:
    139
    İsim:
    Ömer İYİDOĞAN
    Cüce vatoz hastalıkları

    Birkaç arkadaştan duyduğum bazı şeyleri de buradan nakledip, tartışmaya açmak istiyorum.

    Akvaryuma su koymadan önce, her tarafını alkol veya tuz ruhu ile temizlemem gerektiği söylenmişti. Daha sonra çok iyi durulamak kaydıyla.

    Akvaryumları bölmede kullandığım fiber sinekliğin zarar verdiği, salınım yaptığı söylenmişti.

    Su değişimini kesinlikle yapmamam gerktiği, hatta eksilen suyu dahi tamamlamamam gerektiği söylenmişti. Hem damızlıkların, hem de yavruların tankında.

    Isının 22-23 derecenin üzerine çıkarmamam gerektiği söylenmişti. Oda kalariferle ısınıyor. Bunu sağlamam biraz zor. Isıtıcı takılı diğer tanklarımda ortamın sıcaklığını kullanarak tasarruf yapıyorum elektrikten.

    Gözlemlediğim başka bir durumu daha nakledeyim. Bazı cüceler suyun yüzeyine yakın cama yapışık duruyorlar. Hatta kafa kısımlarını suyun dışına çıkarıyorlar. Sonra da daha önce bahsettiğim belirtiler oluyor ve ölüyorlar.

    Bu konular hakkında düşünceleriniz nedir acaba?
     
  8. volkantr34

    volkantr34

    Mesajlar:
    3.301
    Yer:
    İstanbul
    İsim:
    Volkan
    Cüce vatoz hastalıkları

    Ömer bey öncelikle konuya bakış açınız ve düşünceli yaklaşımınız için sizi tebrik etmek istiyorum.. em34: Her türlü tartışmaya açık ve hiç doymayan bir forumda olduğunuzdan rahatça herşeyi paylaşın lütfen.. burda:gif Öncelikle su mercimeğinin nitrata birebir en masrafsız çözüm olduğunu söylemek istiyorum.. 2-3 yaprak dahi atsanız akvaryuma 1 haftada tüm su yüzeyini kaplarlar.. Ben temizlemekten yoruldum inanın.. Çöpe giden su mercimeğinin haddi hesabı yok.. Dağıtıp verdiklerimi saymıyorum bile.. Su mercimeğinden önce tankımda nitratım hep tehlike seviyesine çıkardı.. Ne zaman tankıma bulaştı bilmiyorum ama gelip su üstünü kapladıkları günden beri nitratım 1 ay boyunca su değiştirmediğim ve eksilen suyun yerine ekleme yapamadığım halde 0 düzeyine yakın seyretti.. Benim tankım bitkili ve ışık çok önemli olduğundan tabii biraz zararı oldu.. Daha önce istemiş olsaydınız 1 lt'lik şişeyi rahatça dolduracak kadar su mercimeği gönderebilirdim.. Orda bulamazsanız haber verirsiniz.. burda:gif

    * Alkol ve tuz ruhu bana biraz abartı gibi geldi.. Risklide aynı zamanda.. Akvaryum temizlenecek diye yanmayalım - yakmayalım.. Ben açıkçası bol tuzlu suyla yıkayıp durulamaya çalıştım o kadar..
    * Fiber sineklik , bizim bildiğimiz camlarda kullanılan sineklik ise salınım yaptığına kesinlikle inanmıyorum.Neden derseniz ben filtre emiş borularının ucuna her zaman onlardan takarım ve bu şekilde kullanan bir sürü kişi biliyorum.Vatozlar oraya yapışıp tortuları uzun uzun emiyorlar.Aynı zamanda bitkili akvaryum yapan kimi akvaristler kum katmanları birbirine karışmasın diyede sineklik kullanırlar.. Bu çok yaygındır..
    * Su tazelemesi her zaman iyi sonuç verir.Kapalı bir odada ki halinizi yada düzenli olarak içeriye temiz hava aldırılan odada ki halinizi düşünürseniz eğer aynı mantığa çıkar.. Suda ki biriken metaller , canlılarımızın dışkıları ve eskiyen suyun tazelenmesi ile balığın büyümesini engelleyen zararlı maddeler (başta nitrat) bu şekilde bertaraf edilir.
    * Isı olayınızı her balığınızın tolere edebileceği orta düzeyde tutulması en sağlıklısı olanıdır.Tuna bey yada diğer arkadaşlar daha net bilgi verirler bu konuda.. Ben daha üretim aşamasına gelemedim.. Büyütüp o moda getirme aşamasındayım..
    * Tankınızda nitrat o kadar artmış ki balığınız dibe inmek bile istemiyor.Bu hareketin tek açıklaması o.. Sağlıklı bir vatoz su değerleri bozulmadıkça bu hareketi yapmaz.. Mesela bu tankta corydoras'ınız (çöpçü) olsaydı oda sık sık su üstüne çıkıp hava alıp aşağı iner yada sürekli su üstünde gezinirdi.. Nitrat sadece dipte olmaz suyun her yerinde olur ama dipte ağır metallerde biriktiği için vatozunuz dipte rahat olmadığını ve su değişimini aksattığınızın sinyalini veriyor size burda:gif

    Ama gel gelelim haftada 1 % 25 su değişimi yaptığınıza göre ve buda makul bir oran olduğuna göre sorun ya su beklettiğiniz kapta yada ilk kez duyduğum mangrow kökü ile yumuşatma yönteminizde.. Piyasada o kadar çok kök dönüyor ki hangisi mangrow hangisi değil bilmek çok zor.. Yani sizin düşündüğünüz etkiyi yapmıyor olabilir.Test kitiyle hiç ölçtünüz mü ? Belkide bekleme kabınızda bilmediğimiz bir bozulma oldu ve buda vatozlarınızı etkiliyordur.. Zaten hassas balıklar kendileri :)

    Bildiğim kadarını aktarmaya çalıştım.. Varsa yanlış ve eksiklerimi üstadlar düzelteceklerdir zaten.. Tecrübelerim bu şekildedir. Umarım yardımcı olabilmişimdir. saygılar:gif

    Saygılar
     
    TencoMelih bunu beğendi.
  9. Aguila Negra

    Aguila Negra

    Mesajlar:
    442
    İsim:
    Serdar MUMCU
    Cüce vatoz hastalıkları

    Ömer bey,geçmiş olsun
    dipte gezenleri seven biri olarak gerçekten çok üzüldüm.
    Sinek teline de biraz yoğunlaşalım,renkli mi idi acaba?
    renkli ise renk veren boya zarar vermiş olabilir,
    günümüzde artık neredeyse her gıda maddesinde bile boya var,zararlı mıdır değilmidir kontrol edildiğini sanmıyorum,
    örnek çay,ben çocukluğumda porselen demliklerin içinin kahverengi boyandığını hiç hatırlamıyorum,şimdikiler maaşallah bardakları bile renk değiştiriyorlar.
    Sinek teli,her ne kadar fiber deseniz de,pvc olabilirmi?
    geri dönüştürülmüş malzemeden üretilmiş pvc de de sorun olabilir.
     
  10. Tuna Soylu

    Tuna Soylu

    Mesajlar:
    40
    İsim:
    Tuna Soylu
    Volkan bey şu bölüm çok iyi bir saptama olmuş;
    '' Tankınızda nitrat o kadar artmış ki balığınız dibe inmek bile istemiyor.Bu hareketin tek açıklaması o.. Sağlıklı bir vatoz su değerleri bozulmadıkça bu hareketi yapmaz.. Mesela bu tankta corydoras'ınız (çöpçü) olsaydı oda sık sık su üstüne çıkıp hava alıp aşağı iner yada sürekli su üstünde gezinirdi.. Nitrat sadece dipte olmaz suyun her yerinde olur ama dipte ağır metallerde biriktiği için vatozunuz dipte rahat olmadığını ve su değişimini aksattığınızın sinyalini veriyor size ''Tamamen doğru kanı.Tahmin ettiğim gibi nitrit oluşuyor tabanda.
    Ömer bey;
    Bunu en çabuk ve en güzel şekilde kesmenin en temel yollarından biri dip kısma çok ince bir tabaka kuvars (Quartz) kum atmanızdır.Sadece iri çakıl taneli olan değil ufak çakıllı yani 1mm kuvarz daha yararlı olacaktır.Unutmayınız ki kuvarstaki silisyumdioksit maddesi tabanda oluşacak nitriti hemen kesecektir.Üstelikte tabana serildiğinde kum taneleri aralarında boşluklar olacağından nitratta kaybolacaktır.
    Bir diğer husus dikkatimi çekti,düzenli dip çekimi yaptığınız halde oluşan bu nitrit,tankınız içerisinde yada dinlenmiş su içinde kullandığınız Mangrowe olarak nitelendirdiğiniz materyalin gerçekten Mangrowe olup olmadığıdır.Bu diğer ülkelerde mümkün olmayan bir olasılıkla olmakla beraber,bizim ülkemizde başımıza sıkça gelen bir ‘’Türk kurnazlığıdır’’ diye düşünmeden edemiyorum.Bu iş öyle bir hale gelmiştir ki,bildiğimiz zeytin ağacının kökü sirkede 1,2 hafta yatırılarak mangrowe kökü rengine kavuşturuluyor.Toptancılarda epey pahalı olan Mangrow’u akvaryumculukla uğraşan arkadaşlarda kapısına kadar gelen bu sözde Mangrow’u çok cüzi rakamlarla alıp yine aynı gerçek kaliteli Mangrowe kökü fiyatına satmaktadırlar.Bu işi dürüst olarak yapan akvaryumcu arkadaşları bu konudan tenzii ederek,malesef ve mateessüf bu konunun bu şekilde olduğunu belirtmek isterim.
    Fiber sineklikler salınım yapmazlar bu konuda endişeniz olmasın.Sıcaklık konusunda da bu balıkların ana menşei olan Brezilya,Paraguay olduğunu düşünecek olursanız,sıcaklığın oldukça fazla olduğunu dolayısıyla da her zaman yaptığımız gibi beslenen balığın en sağlıklı durumu sadece onun yaşadığı doğal ortamını küçücük cam kafeslerde gerçekleştirdiğimizi düşünmemiz gerekir.Bu sebeple sıcaklık 27-28 derece olağandır.Sadece üretim aşamasına geldiğimizde benim diğer başlıkta belirttiğim gibi sıcaklıkla oynanması gerekir.
    Bir diğer konu alkol,tuz,tuz ruhu gibi materyalleri kesinlikle kullanmamanız gerekir.Haydi diyelim daha doğal diye tuz kullandınız (kaya tuzundan bahsediyorum,sofra tuzu katiyen olmaz) .Aşırı derecede bol bol ve tazyikli suyla durulamanız gerekecektir.
    Ölen balıklarınızı her daim içini yararak otopsi yapmanızı tavsiye ederim.Resimleyerek yapmak,konu hakkında naçizane benim gibi arıza insanlar için daha öncede dediğim gibi daha net bir bakış ve net çözümler sağlayacaktır.Sizde yazılan ve yorumlara bakarak en azından otopsiden çıkan sonuçlarla nasıl hareket edeceğinizi bilmiş olacaksınız.
    Testi ve üreme filtresi demişsiniz.Bunları birkaç gün dezenfekte edilmiş kovada bekletmenizi,süngeri özellikle kaynar suda bekletmenizi,ve hatta imkanınız varsa 6 ayda bir bu sünger ve aparatları değiştirmenizi tavsiye derim.Akvaryumunuza koyacağınız her yeni materyalin dezenfekte edilmesi hususunu hatırlatmakta da fayda var.
     
  11. omeriyidogan

    omeriyidogan

    Mesajlar:
    139
    İsim:
    Ömer İYİDOĞAN
    Cüce vatoz hastalıkları

    Şu an akvaryuma bakarken albino longfinlerimin bir tanesinin suyun üst kısmında durduğunu gördüm, yakından bakınca yüzgeç ve kuyruklarının tiftiklenmiş olduğunu gördüm. Vücududa kuyruktan başlayarak kafaya doğru kızarmaya başlamış. Hemen hazır su dabacanasından su alıp, ısıyı dengeledim. Birazda hastalık olmayan bir akvaryumun suyundan aşılama yaptım. Balığı bu ortama aldım. İşte asıl yakındığım konu burada başlıyor. Bu balıkların hastalıkları ve tedavileri ile ilgili bilgi bulamadığım için ne tür bir işlem yapacağımı bilmiyorum. Dış parazit için az bir tuz mu eklesem? İç hastalık için antibiyotik veya benzeri bir ilaç mı eklesem? Metilen veya permanganat banyosumu yaptırsam?........... Hiçbirine cesaret edemiyorum, balığın ölümünü tetiklemiyeyim diye. Ortamını ayarladıktan sonra kaderine bırakacağım artık.
     
  12. omeriyidogan

    omeriyidogan

    Mesajlar:
    139
    İsim:
    Ömer İYİDOĞAN
    Cüce vatoz hastalıkları

    Serdar bey, sineklik tel konusunundaki endişenizi anlıyorum. Lakin bu ayıraçları normal bir sineklik yapan yerden almadım. Praktikerde tabaka şeklinde kaliteli ve baya pahalı bir firmanın ürününü aldım. Hatta etiketinde fiber olduğu, salımın yapmadığı, yanmadığı vs... bilgiler yazılı olup CE belgesi felan aldığı yazıyor.

    Volkan beyin en son yazısındaki tespitinden ve Tuna beyin de tespit ve tastikinden sonra, suda oluşmuş nitrit kaynaklı bir hastalık olduğu aşikar. Şu an için Qartz kum bulmam zaman alacağından akvaryumların sularını tazelemekten başka bir çözüm aklıma gelmiyor.

    Mangrowe köklerini uzaklaştırdım akvaryumlardan. Daha sonra güvenilir bir yerden yenilerini alacağım.


    Otopsi konusunda, ilk ölen balığımın tüm fotolarını buradan yayınlayacağım.

    Bu konuya paralel bir konuda da yardımınıza ihtiyacım var. Tuna beyin bahsettiği Quartz kum (1mm) ve Volkan beyin bahsettiği su mercimeği ve pistia bitkilerini bulabileceğim güvenilir bir adres , kişi vb. bilgiye ihtiyacım varm Malesef burada bulma imkanım yok.
     
  13. Tuna Soylu

    Tuna Soylu

    Mesajlar:
    40
    İsim:
    Tuna Soylu
    Cüce vatoz hastalıkları

    Dip çekimini geniş ağızlı bir hortumla yaparsanız,gözle görülmeyen katman yada gaz tabakasını daha rahat alabilirsiniz.Bu arada dip çekimi esnasında motorların tamamını durdurmalısınız.Yani dış motorunuzu hava motorunuzu yada iç fitrenizi durdurmanız gerekir.Mangrowe kökü alırken akvaryunuzdan o kökü suya atmasını isteyin.
    -Kök atar atmaz kökten parçalar dökülüyormu?
    -Kök atıldıktan en geç 20 dakika sonra suya batmalıdır,batıyormu?
    -Kök su içerisinde canlı ve doygun olarak öz rengini gösteriyormu?
    -Kökün iç kıvrımlarında küf mantar gibi erime gözleniyormu?Mangrowe'un bünyesinde mantar,küf erime olmaz.
    -Kök sudan çıkarıldığında parçacıklar suya dökülüyormu?
    Bunlara dikkat ederseniz ve sizinde belirttiğiniz gibi güvenilir bir firmadan alırsanız materyalleri,daha doğru olacaktır.
     
  14. volkantr34

    volkantr34

    Mesajlar:
    3.301
    Yer:
    İstanbul
    İsim:
    Volkan
    Cüce vatoz hastalıkları

    Ömer bey su mercimeğini zaten kimse satmaz direk hediye eder.. Ben bayağı bir çöpe attım keşke önce yazışmış olsaydık.. Çok az miktarda var elimde.. Zaten sizde ekler eklemez 3-5 yaprak bile ekleseniz 1 haftada tüm su üstünü kaplarlar.. Temizlemesi biraz sinir edici bir su üstü bitkisi ama boyundan büyük iş yaptığıda bir gerçek.. Her ne kadar kurtulmaya çalışsamda gene tankımda az biraz bıraktım.. En azından su değiştirme sıklığımı azaltıyorlar..
     
  15. omeriyidogan

    omeriyidogan

    Mesajlar:
    139
    İsim:
    Ömer İYİDOĞAN
    Cüce vatoz hastalıkları

    Su mercimeği, pistia, riccia ve java moss buldum ilan veren bir arkadaştan. Kısmetse bu hafta ekliyeceğim tankıma. Quartz kum olayını daha çözemedim. İnşallah yakında onuda halledeceğim. Yalnız Tuna beyin dediği gibi akvaryum tabanına 1-2 mm serdiğim zaman cücelerin hareketi ile sağa sola dağılacak muhtemelen. Bu kumu 1cm civarı sersem sorun olur mu?
     
  16. volkantr34

    volkantr34

    Mesajlar:
    3.301
    Yer:
    İstanbul
    İsim:
    Volkan
    Cüce vatoz hastalıkları

    Tuna bey tabanın o incelikte olmasını istemesinin sebebi , sanırım dip çekimi yaparken hem zorlanmamanızdan hemde kum arasında istemediğimiz oluşumların önüne geçmemiz açısından olduğunu düşünüyorum.. Vatozlar çok ani hareket etmedikleri sürece o kumları ordan oraya uçurmazlar zaten.. Aslında vatozlar sakin hallerinde çok yumuşak yüzerler yeterki korkmasınlar.. burda:gif
     
  17. Tuna Soylu

    Tuna Soylu

    Mesajlar:
    40
    İsim:
    Tuna Soylu
    Cüce vatoz hastalıkları

    Doğrudur Volkan bey,kum sağa sola savrulsa bile bir kepçe yardımıyla kolaylıkla düzeltilebilir.Üstelik dediğiniz gibi hem kötü oluşumu kesmiş hemde balıklarımızı direk tabana temastan uzak tutmuş oluruz.Bu arada cüceler karakter icabı çekingen balıklardır.Üretimdede yavru bakımındada tank önünde çok fazla hareket ve ışığa aşırı duyarlıdır.Besleme ve üretimde dikkate alınacak hususlardan biride budur.
     
  18. volkantr34

    volkantr34

    Mesajlar:
    3.301
    Yer:
    İstanbul
    İsim:
    Volkan
    Cüce vatoz hastalıkları

    Hocam ben kesinlikle cam filmini öneriyorum.. % 100 etkili bir sistem.. Akvaryum içinde ışık olduğu sürece balık dışarıyı kesinlikle göremiyor.. Sorunsuz üretim için bence biçilmiş kaftan.. burda:gif Ben bunu düşünmüş hatta firma ile mailleşmiştim bilgi almak amaçlı fakat hayata geçirme fırsatım olmamıştı.Akvanusya.com'da Mehmet Demetçi (Marihuan) bey bunu yaptı ve test etti. Sonuç % 100 başarılı oldu.. burda:gif Akvaryum ışıkları açık olduğu süre boyunca tek bir balık yaklaştığınızı bile farketmiyor..
     
  19. Tuna Soylu

    Tuna Soylu

    Mesajlar:
    40
    İsim:
    Tuna Soylu
    Cüce vatoz hastalıkları

    Ama orada atladığın bir durum var Volkan bey,ben üretimde kesinlikle ışığa karşıyım.Işık olduğu sürece yavru adedinde dahi düşmeler yaşadım yıllarca.Üretimde her zaman kapalı yada çok ışıklı tanklar kullandım.Işıklılarda performans çok düşüyor hatta zorlaşıyor.
     
  20. volkantr34

    volkantr34

    Mesajlar:
    3.301
    Yer:
    İstanbul
    İsim:
    Volkan
    Cüce vatoz hastalıkları

    Hocam yavru alma konusunda üstad sizsiniz.. Ben aydınlatmanın yavru verimini etkilediğini bilmiyordum.. Bizi görünce korkmasınlar diyerekten söylemiştim.. Sayenizde bir ayrıntı daha öğrenmiş olduk burda:gif
     

Sayfayı Paylaş