1. Hoş geldiniz, Akvaryum Portalı ailesine katılım için kendinizi hazır hissediyorsanız üye olun.
    Yardım sayfasından forum kullanım desteği alın.

Cüce Vatozlarla İlgili Herşey...

Başlığı 'Japon, Vatoz, Çöpçü ve Diğer' kategorisinde Muzikopat tarafından 11 Aralık 2008 başlatılmıştır.

  1. hawkeyex

    hawkeyex

    Mesajlar:
    14
    İsim:
    Erkan AKLUM
    Kuluçka aparatına sadece yuvanın dışında kalan yumurtaları koydum. Şahsi fikrim yumurtaları babanın bakması ancak egg thumblerda da rahatlıkla çıkabildiğini tecrübe ettim. Yavruluk olayınıda sadece yavruların yumurta keselerini toplayana kadar kullandım. Yavruların sağlıklı ve daha hızlı büyüyüp gelişmeleri adına ana tankta yaşamalarının daha iyi olacağı kanaatindeyim. Saygılarımla
     
  2. Muzikopat

    Muzikopat

    Mesajlar:
    2.586
    İsim:
    Hüseyin ÇELİK
    Erkan hocam verdiğiniz bilgiler ve eklediğiniz resimler için teşekkür ederim. Sizin de dediğiniz gibi üretilmesi kolay ve zevkli yaratıklardır. Biraz kirletiyorlar diğer balıklara nazaran ama gülü seven dikenine katlanır.


    Saygılar.
     
  3. hawkeyex

    hawkeyex

    Mesajlar:
    14
    İsim:
    Erkan AKLUM
    Kirletme olayına kesinlikle katılıyorum...Örneğin moba akvaryumumda sadece 2 tane albino cüce vatoz olmasına rağmen akvaryum içinde sadece onların dışkıları gözüküyor. Ancak iyi bir filtreleme ve düzenli su değişimi ile birlikte kesinlikle sorun yaratmıyor. Bu arada bir gözlemimde balıkların mango kökünü gerçekten çok sevdikleri. Gerçi bu bilinen birşey ama kökü kemirmeye bayılıyorlar. Birde kök sebebiyle su renginde olan değişimde çok hoşlarına gidiyor. Anladığım kadarıyla çok net sulardan ziyade hafif bulanık rengi açık bakır rengine çalan su da daha huzurlu oluyorlar. İnşallah değişik varyasyonlarda ülkemizde çoğalır ve değişik türlerini bakma imkanımız olur.
    Saygılarımla
     
  4. Neverlander

    Neverlander

    Mesajlar:
    2.908
    İsim:
    Abdullah Üüzümcü
    Evet bende de hareket başladı...

    Bundan yaklaşık 3 ay önce gerek satın alma gerek hediye edilme şekli ile (ki Yaşar Hakan Karataş (yasarhakan) Hocam'a bana cüce vatozları hediye ettiği ve Murat Yıldız (atlantis) Hocam'a balıkları başta Hakan Abi'ye o hediye ettiği için çok teşekkür ederim) cüce vatoz toplamaya başladım... Şu an sayıları kaç bilmiyorum... Yaklaşık bir ay önce ise sadece cüce vatozlara ait olmak üzere 80 lt'lik bir akvaryum yaptırdım (tabii Akvaryum Portalı sakinleri "Duvar"a karşı olunca ve Hakan Abi'nin hediye ettiği sanat evi çıkışlı "Ancistropolis" denemesi de akvaryuma büyük gelince bizim Ancistropolis hayal oldu... Şimdilerde aynı zamanda kaya, kiraz, amano bitki kardieslerinin çirit attığı, komando/albino çöpçülerin gırla gezdiği, istisnasız en sevdiğim kedi balıkları olan CAE'lerin keyif çattığı bir Molistes [moli-lepistes kırması] üretimhanesi olarak da işlev görüyor)... Cüce vatozları 80 lt'lik yeni yerlerine aldığımdan bu yana ses seda çıkmıyordu... Üremeleri için iki adet kil testi olduğu halde... Herşey kısa bir süre önce bana Java Moss diye satılan bir bitki (ki bu bitki İstanbul - Anadolu yakasının batısındaki akvaryumcuların hemen hepsi tarafından Java Moss olarak biliniyor ve satılıyor) bağlı olduğu kütükten ayırmamdan sonra başladı... Bağlı olduğu kütüğün ortası enteresan bir şekilde tamamen oyuktu... Oyuk kısım ortaya çıkar çıkmaz damızlık erkek cüce vatozum kütüğü yuva olarak sahiplendi... Uzun zamandır orada tek başına takılıyordu... Bilmiyorum, bilen varsa cevaplarsa sevinirim, acaba içeride temizlik mi yapıyordu? Bugün 13 cm'lik damızlık dişi cüce vatozumu naz: oyuğa doğru götürdü, gerçi içeri sokamadı ama bu en azından hareketin başladığına işaret değil mi?

    Bir de aklıma şu takıldı... Kütükteki oyuk ancak erkek vatozun sığacağı kadar... Buna karşılık testilerin ağızları her ikisinin birden girebileceği kadar geniş... Peki erkek cüce vatoz neden testileri değil de kütüğü tercih etti?

    Testilerde yumurtlama olduğu takdirde erkek testilerin giriş kısmını kendi başına kapatabilecek kadar büyük değil... Ama kütüğün ortasını tamamen kapatabilir gövdesi ile... Sebep bu mudur acaba? Eğer öyle ise testileri çıkarayım bari... Şimdiden verilecek tüm cevaplar için teşekkürler...
     
  5. Muzikopat

    Muzikopat

    Mesajlar:
    2.586
    İsim:
    Hüseyin ÇELİK
    İki sebebi olabilir hocam ;

    Birincisi ; erkek dediğin gibi tek başına testiyi kapatacak kadar büyük olmadığından dolayı bu durum karşısında zorda kalabileceğini ''Hissettiği'' için orayı sahiplenmemiş olabilir.

    İkincisi ; bu canlılar doğal ortamlarında bu tip genelde uzun ince taşlar yahut kütük köklerinin içinde ürüyorlar. Sen kütük koyduğunda o da doğasına göre hareket etti ve kütüğü tercih etti. Benim fikrim ikinci ihtimalin gerçekleştiğidir. Ayrıca yuva olarak seçmeden önce bir kütüğü günlerce sarıp sarmalayabilirler. Bu aynı zamanda bir nevi diğer balıklara üstünlük kurma mücadelesidir. Cüce vatozlar dişilerine de üstünlük kurmak ister. Zaten üstünlük kurduğu dişiyle çiftleşir. Sana temizlik gibi görünen şeyin aslında bölge sahiplenme olduğu benim nacizane fikrimdir. Umarım yardımcı olabilmişimdir hocam.


    Saygılarımla...
     
  6. Neverlander

    Neverlander

    Mesajlar:
    2.908
    İsim:
    Abdullah Üüzümcü
    Hüseyin,

    Haklı olabilirsin... Erkek vatoz dişiyi kütüğe sokmayı denedi ve beceremedi... Şu anda da kütğü tamamen bıraktı ve ağzı daha dar olan ancak boyutu da küçük olan çömleğe "konuşlandı"... Anlaşılan bu iş daha sürecek...
     
  7. Muzikopat

    Muzikopat

    Mesajlar:
    2.586
    İsim:
    Hüseyin ÇELİK
    Sen sabret hocam. Gerisi ALLAH kerim. O kendine en uygun yeri bulana kadar daha akvaryumun altını üstüne getirir. ALLAH sana sabır ve akabinde bol yavrular nasib eylesin. Cümlemize.


    Saygılar...
     
  8. Neverlander

    Neverlander

    Mesajlar:
    2.908
    İsim:
    Abdullah Üüzümcü
    AMİN...
     
  9. emmi_06

    emmi_06

    Mesajlar:
    1.090
    İsim:
    Özgür ABAY
    Abdullah abi,zaten dişi yumurta aldıysa karnı bir hayli şişiyor.Benimde abi 1 adet küçük testim var.Dişi yumurtaları bıraktığında erkek başından ayrılmıyor.5 günde yavruları alıyorum.Yani anlayacağın abi 20 günde bir 60_80 arası yavru alamaktan bıktım.4 batın yavruları abi yaklaşık 6_7 cm damızlıklar.İnşallah abi testiyi beğenirler yavrularda kaybın olmaz.İnce ayrıntı abi ben birde ciklet ile besliyorum.Sen abi en iyi yöntem yavrudan alıp damızlık boya getirmek.Birde abi 13 cm'lik cüce vatoz için aşırı boy yani farklı tür olmasın
     
  10. Muzikopat

    Muzikopat

    Mesajlar:
    2.586
    İsim:
    Hüseyin ÇELİK

    +100
     
  11. taygun

    taygun Guest

    Bu işi başaran arkadaşları tebrik ediyorum. İçimde ukde kalan bir konudur.

    Erken cücem var da yanına bir tane dişi yetiştiremedim. Bakalım ne zamana kısmet olacak.

    Saygılar
     
  12. tolgacetin72

    tolgacetin72

    Mesajlar:
    108
    Abdullah Hocam Moli-Lepistes melezi yavru aldınız mı hiç? Benim çok merak ettiğim bir konudur. Bende de erkek lepistesler çiftleşir gibi kovalamacalar yaparlardı dişi molilerle ama yavrulama olmamıştı. Sizde durum nedir?
     

Sayfayı Paylaş