1. Hoş geldiniz, Akvaryum Portalı ailesine katılım için kendinizi hazır hissediyorsanız üye olun.
    Yardım sayfasından forum kullanım desteği alın.

Canlı kaya (Tuzlu su mimarı)

Başlığı 'Tuzlu Su Kimyası ve Ekipman Portalı' kategorisinde YIKIKTEMO tarafından 10 Ocak 2009 başlatılmıştır.

Etiketler:
  1. YIKIKTEMO

    YIKIKTEMO

    Mesajlar:
    30.098
    Yer:
    İstanbul
    İsim:
    Temel Sert
    Canlı kaya (Tuzlu su mimarı) deniz akvaryumu kurulumunun önemli bir parçasıdır. Canlı kaya fiyatlarından satış noktasına ve tutulduğu şartlara kadar iyi bir seçicilik gerektirmektedir. Kavram olarak doğal alanlarından sökülerek ve derinliklerinden dış yüzeyine kadar barındırdığı canlı yaşamını mümkün olduğunca öldürmeden muhafaza ederek akvaryumlara taşımak anlamını ifade eder. Aynı zamanda iyi kaya seçimi Deniz Akvaryumu Su Değerleri konusunda size yardımcı olacaktır. Elbette bu ifade sonrası çikarılmış oldukları bölgelerin durumuna göre akvaryuma taşımaması gereken unsurları da barındırır. Canlı kaya üzerinde istenmeyecek canlılar (Yengeçler, Aiptasia vb) barındırmamalı ve lağımlı bölgelerden çıkarılmış olmamalıdır. Kürleme olarak tabir edilen temizlik aşaması iyi şartlarda gerçekleşmiş olan canlı kayalar satın alınmalı ve akvaryumlar bu kayalarla kurulmalıdır. Canlı kaya ihtiyacını belirleyecek olan birçok unsur bulunmaktadır. Ekipman gücü, hazırlanan kum tabanı gerekli canlı kaya miktarında belirleyicidir. Ancak düşük filtrasyona sahip sistemlerde canlı kaya son derece kaliteli ve yeterli oranda temin edilmelidir. Canlı kayaya alternatif malzemeler üretilmiş olsa da doğallığıyla halen caziptir. Tabii canlı kaya çıkarılmasının doğaya verdiği zarar noktası da yabana atılamaz. Bu açıdan alternatif malzemelerin kalitesi giderek önem kazanmaktadır. Yurt dışından da canlı kaya getirilerek satışa sunulmaktadır. Canlı kaya su içinde gelmesi gerekir ama geliş aşaması sırdır. Fiji canlı kayası olarak lanse edilen ağaç dalı formundaki kayalar işin temelinde daha çok görselliğe hitap etmektedir. Fiji Canlı kaya (Tuzlu su mimarı) biyolojik yaşam olarak nispeten zayıftır. ithal edilen kayaların maliyeti oldukça yüksek ve pahalı rakamlara satılmakta olup, doğru şartlarda ülkemize ulaşan Singapur kayaları oldukça güzel ve kaliteli yapıdadır.

    Canlı kaya görünümü:

    [​IMG]

    Canlı kaya akvaryumda uzun süre kalmış ise ve akvaryumlarda hızlı çoğalan mercanlar kaplamış ise oldukça güzel görünür ancak bu Canlı kaya sandığınız güzel görünümlü kayalar kaldırım taşı dahi olabilir. Bu yüzden asli olan gözenekli ve görünümüne göre oldukça hafif olması, son derece iyi kürlenmiş olup lağım vb kokulardan uzak olmasıdır. Yüzey kısımlardan kayanın derinliklerine inen catlaklar ve gözenekler birçok farklı biyolojik ve makro yaşama ev sahipliği yapar. Canlı kaya (Tuzlu su mimarı) derinliklerine doğru açılan çatlaklarda su çok yavaş ilerler. Bu kısımlarda su yolculuğu sırasında birçok biyolojik canlının beslenme amaçlı saldırısına uğrar ve oksijence çok fakir hale getirilir. Sırasıyla işlemleri sıralayacak olursak; Beslenme sonrası veya olası balık ölümleri gibi nedenlerle oluşan Amonyak son derece yakıcı istenmeyen bir maddedir ve ilk olarak Amonyak daha az zehirli ancak son derece zarar verici olan Nitrit evresine çevrilir. Ardından katmanlardan geçen su bakteriler sayesinde Nitrit formundan daha az zararlı olan (100 ve üstü ppm sonrası zarar üst seviyeye çıkar) Nitrat formuna dönüştürülür. Bu aşamadan sonra derinliklerin sonlarında sudaki oksijen artık tükenme aşamasına gelir. Canlı Kayanın derinliklerinde su anaerob bakteriler tarafından istilaya uğrar. Oksijen Nitrat'tan temin edilerek Nitrat Azot gazına ( N2) çevrilir.

    (Tek başına Nitrat değerinde mucize yaratacağı da beklenmemelidir, destek unsuru olarak görmenizde fayda var).

    Canlı kaya (Tuzlu su mimarı) farklı bir açıdan doğadan yakalanan canlılar için doğal ortam inandırıcılığı yaratır. Beyaz seramik kayalarla kurulmuş ve yine beyaz taban kumuna sahip bir akvaryum özellikle balıklar açısından inandırıcı olmayacaktır.

    Mucize beklenmeyecek olsa da canlı kayanın biyolojik denge mimarı olduğu unutulmamalıdır. Nakil sırasında zarar göreceği bilinmelidir. Bir balık gibi akvaryumlarda satılmaları gerektiği unutulmamalı ve bu konuyu araştırarak bilinçli satın alma gerçekleştirilmelidir.

    Akvaryum Portalı;
     
    ybarbaros ve pisgitar bunu beğendi.
  2. turqer

    turqer

    Mesajlar:
    1.083
    İsim:
    Türker Sezgin
    Canlı kaya (Tuzlu su mimarı)

    Denizden çıkarılan canlı kayalar tam olarak nasıl taşınmalı hocam?
    Yani demem o ki...Kayaları denizden çıkardık. Uygun bir taşıma kabına, deniz suyu içerisine koyduk. Hava vermeden maksimum ne kadar süre o kapta kalmaları uygundur? Hava vererek taşımakta herhangi bir sıkıntı olmaz sanırım...
    Ama dediğiniz gibi illaki denizde bulundukları ortamda oldukları kadar sağlıklı olmayacak akvaryumlarımıza girdiklerinde...
     
  3. YIKIKTEMO

    YIKIKTEMO

    Mesajlar:
    30.098
    Yer:
    İstanbul
    İsim:
    Temel Sert
    Canlı kaya (Tuzlu su mimarı)

    Bu soru o kadar geniş bir ifade alanını kaplıyorki inanamazsın Türker. Yurt dışından ithal kaya geliyor ve su dışında ama nemli kalması bile belli bir canlı yaşamının yaşamasına yetiyor. Akvaryumlarımıza eklediğimizde bir bocalama dönemi geçiriyor olsalar da toparlıyorlar. Yerli kayalar içinde aynı şartlar geçerli. Önemli olan esnafa ve ya bizlere gelen doğal alandan çıkmış kayaların iyi kürlenmiş olmasıdır. Bunu evlerimizde de yaparız ve tabi esnaf yapmış olarak satmalıdır.

    Su içerisinde canlı kaya taşımanın belli bir kiloya kadar belki ama yüksek kg olan kaya miktarının su içinde taşınabileceğine pek ihtimal vermiyorum. Bu yüzden yapılması gereken mümkün olan en kısa sürede ve nemli ortamda tutularak taşınmasıdır. Kaybedilen canlı yaşamaı zaten geri kazandırılmaktadır akvaryumlarda. Küçük çaplı kaya parçaları ise su içinde taşınmaları yeterlidir, oksijene gerek yok bu sürede.
     
  4. turqer

    turqer

    Mesajlar:
    1.083
    İsim:
    Türker Sezgin
    Canlı kaya (Tuzlu su mimarı)

    Haklısınız hocam. Belli bir miktarı su içerisinde taşınabilir ama fazlası çok zor hatta imkansız gibi...
    Kayaların canlı canlı kürlenmeside bayağı emek isteyen bir iş sanırım. Sağlıklı bir başlangıç için sağlıklı kayalar şart tabi ki.
    Teşekkürler yorumunuz için hocam.
     
  5. exteam

    exteam

    Mesajlar:
    52
    İsim:
    Mehmet Öztekin
    Cevap: Canlı kaya (Tuzlu su mimarı)

    Merhabalar Temel bey. Canlı kayaları tuzlu suda kovanın içinde nekadar uzun süre muhaffaza edebilirim? Kayaların içinde birçok canlı vardı, kurtcuklar falan hemde bayağı fazla. Aslında suyum hazırdı kayaları koydum ama tüm canlılar öldü, kurtlar deliklerden dışarı çıktı üzerinde domates de vardı kayadan söküp aldım ama fena koku var nitekim akvaryumu kurdum şu an boş çalışıyor. Kayaların kokusu nasıl gider? ne yapmam gerekir kovada bu şekilde tutmam ne kadar doğru? Akvaryumcu sorun olmaz su tuzlu olduktan sonra durur dedi. Tabiki sizin tecrübeniz çok fazla herkes Temel abi diyor başka birşey demiyor akşam resimlerle beraber yeni konu açacağım çok faydanız olacağına inanıyorum iyi günler.
     
  6. YIKIKTEMO

    YIKIKTEMO

    Mesajlar:
    30.098
    Yer:
    İstanbul
    İsim:
    Temel Sert
    Cevap: Canlı kaya (Tuzlu su mimarı)

    Anladığım kadarıyla kayaların eklendiği akvaryum suyunda sorun vardı. Üstelik baya büyük bir sorun olmalı çünkü kayaları kurtların, podların dahi terk etmesi çok ilginç. Kayalar kova içerisinde ne kadar bekler dersen oksijen bağlı olarak 1-2 gün bekleyebilir ama daha fazlası içindeki yaşamı etkilemeye başlar.

    Konunuzu açın ve neler yaptığınızı, nasıl bir kurulum yapıldığını yazın. Ben de merak ettim ilginç bir durum yaşanmış.

    Geçmiş olsun.
     
  7. exteam

    exteam

    Mesajlar:
    52
    İsim:
    Mehmet Öztekin
    Cevap: Canlı kaya (Tuzlu su mimarı)

    Teşekkür ederim birazdan resimleri çekip sizlerle paylaşacağım..
     
    fth-94 bunu beğendi.
  8. Durul Baykara

    Durul Baykara

    Mesajlar:
    425
    İsim:
    Durul Baykara
    Cevap: Canlı kaya (Tuzlu su mimarı)

    Hiç canlı kayamız olmadan bu işe girişmemiz mümkün müdür üstadım? Ben 2 adet büyük lav kayası edindim bugün. Onları güzelce sterilize edip kullanmayı planlıyordum.
     
  9. halilkocan

    halilkocan

    Mesajlar:
    7.593
    İsim:
    halil kocan
    Ben cevap versem olur herhalde.
    Canli kaya degilde lav kayasi ile kurulan ornekler var forumda olur olmaz degil ama canli yasami olusmasi zaman alir ama yanina 1-2 kilo kaliteli canli kaya ile asilama yaparsaniz pot ve canli yasami daha hizli cogalir. Yeterki kayalar uygun formda olsun.

    Sent from my U8800 using Tapatalk
     
  10. Durul Baykara

    Durul Baykara

    Mesajlar:
    425
    İsim:
    Durul Baykara
    Cevap: Canlı kaya (Tuzlu su mimarı)

    Aslında elimde yanlış bir malzeme yok tabi ki denemek lazım sadece. Kaybedeceğim sadece zaman. Ama tecrübe kazanmak için zaman kaybetmek gerekiyor.
     
  11. Alparslan

    Alparslan

    Mesajlar:
    19.505
    Yer:
    Kartal-İst
    İsim:
    Alparslan İşken
    Cevap: Canlı kaya (Tuzlu su mimarı)

    Merhaba hoş geldiniz...Bence hiç zaman kayıp etmeye gerek yok,siteyi dolaşın okuyun,size yararlı bilgileri kesinlikle bulacaksınız denenmişi denemeyin.Anlamadığınız noktalarda abiler üstadlar yardımcı olurlar.Selamlar... :temel:
     
  12. saruhan

    saruhan

    Mesajlar:
    224
    İsim:
    Saruhan Genel
    Cevap: Canlı kaya (Tuzlu su mimarı)

    İthal kayalar yurt dışından gelirken gazeteye sarılı olarak gelir, yerli kayalar toptancıdan dükkancıya gelirken yine gazeteye sarılı olarak gelir kimiside kayanın suyunu süzdürür leğenine koyar getirir önemli olan kayanın üstü kurumamasıdır, Ama yinede bir çok yaşam formulu ölür malesef... Ben tankımdan bir kaya çıkardım ertesi gün üstünde potların yürüdüğünü gördüm ilginç gelmişti... Önemli olan en iyi şekilde kürlenmesi, koku olmaması, hafif olması, zararlı canlıları üstünde bulundurmamasıdır yoksa biim marmaradan çıkan kayalarda kürlenip kullanılabilir hiç bir sıkıntıda olmaz ama çok sağlam kürlenmesi gerekir...
     

Sayfayı Paylaş