1. Hoş geldiniz, Akvaryum Portalı ailesine katılım için kendinizi hazır hissediyorsanız üye olun.
    Yardım sayfasından forum kullanım desteği alın.

Cansız kayayı canlı kaya ile aşılama

Başlığı 'AP Portal Blog- Üye Tank Tanıtımları' kategorisinde lcturkey tarafından 20 Nisan 2009 başlatılmıştır.

  1. lcturkey

    lcturkey

    Mesajlar:
    855
    İsim:
    Levent Cepdibi
    Arkadaşlar merhaba,

    Yeni kuracağım 100 * 50 * 50 boyutlarında akvaryumum için 20 kg kürlenmiş canlı kaya alıp yanınada 30 kg kadar kuru cansız kaya koysam zamanla onlarda kürlenir mi ?
     
  2. YIKIKTEMO

    YIKIKTEMO

    Mesajlar:
    30.098
    Yer:
    İstanbul
    İsim:
    Temel Sert
    Levent selam,

    Güzel bir konuya değindiğin için sana teşekkür ederim. Tuzlu su hobiciliğinin ilerlemesinin önünde bazı engeller var, bu engelleri kısaca saymak gerekirse, şehirlerdeki ekipman bulma sıkıntısı ve fiyatları, canlıların şehirlerimizdeki zor bulunuyor olması ve senin açtığın güzel konunla alakalı olarak canlı kaya temin etme zorluğu.

    Kürleme olarak belirtmişsin, kürleme cümlesi genel olarak henüz canlı olan ve denizden yeni çıkarılmış kirli kayaların temiz tuzlu su tanklarında temizlenmesi anlamında kullanılması gereken bir ifadedir.

    Biz cansız kayaların canlandırılması veya cansız kayaların canlı kayalar ile aşılanması konusu olarak bakalım. Canlı olmayan herhangi bir taş parçası veya gözenekli suya salınım yapmayan malzeme aşılanabilir. Önemli olan sadece ve sadece gözenekli yapıda olmasıdır. Gözenekli yapıdan kasıt canlı kayalar ile aşılma yapıldığında bakterilerin yeni ve cansız kayalarda yerleşecek alan bulabilmesidir.

    Deniz akvaryumlarında mor renkte gördüğümüz kayaların üzerindeki mor renk bir alg türüdür, adı Coralline Algdir. Kayaların güzel görünmesine vesile olan bu alg kaldırım taşında bile oluşur ve akvaryumcunda görsen bayılırsın, hatta üzerine mercanlarda sıçrar zaman içerisinde. ;) Ama iç yapıları bize aslında uygun değildir, çünkü kapalı yüzeydir. Bu yüzden kaya satın alırken dikkat. ;)

    Kısaca elbetteki canlı kayalarla cansız kayları aşılayabiliriz, hatta kendimiz canlı kaya bile yapabiliriz. Bununla alakalı Dıy bir paylaşım hazırlayacağım. ;) Çıkan sonuç önemli olan iç yapısının biyolojik filtrasyona uygunluğudur. Sağlıklı bir akvaryumda iç yapısıda mükemmel olan kayalar mükemmel verimde üzerine mercanlarında atladığı canlı kayalar haline gelecektir.
     
  3. lcturkey

    lcturkey

    Mesajlar:
    855
    İsim:
    Levent Cepdibi
    Arkadaşlar bu kayaları akvaryumda kullanabilir miyim ?Şuanda akvaryum içinde tatlı su ile çeviriyorum.Bu kayaların yanına 10 kg kadar canlı kaya alsam zamanla bu kayalarda canlanır mı ? yapı olarak delikli kayalar ve akvaryumda çok güzel bir dekor oluşturacağa benziyor. 2-3 fotoğraf koyuyor ve yorumlarınızı bekliyorum.

    Teşekkürler..

    [​IMG]

    [​IMG]

    [​IMG]
     
  4. YIKIKTEMO

    YIKIKTEMO

    Mesajlar:
    30.098
    Yer:
    İstanbul
    İsim:
    Temel Sert
    Levent, kayalar şekil itibari ile güzeller gerçekten. Eğer dekor ve görüntü olarak canlı kaya ile uyuşması anlamında soruyorsan, kesinlikle uyacak ve sırıtmayacaktır. Zamanla alg ve coralline alg kaplayarak güzel bir dekor tamamlayıcısı olacak gibi duruyor. Ancak iç yapısının daha çok kapalı yüzey olduğunu düşünüyorum, yani biyolojik anlamda pek desteği olmaz.
     
  5. lcturkey

    lcturkey

    Mesajlar:
    855
    İsim:
    Levent Cepdibi
    anladım hocam iki ufak kaya elimde kalsın o zaman diğer büyük olanı hiç koymayım ve sizin dediğiniz gibi iç yapısı delikli olan kayalardan bulup koyayım akvaryuma.Sizin tavsiyeniz ne olur kaya temini konusunda ? Kaç kg canlı kaya almam gerekiyor.Bu akvaryuma ? Düşündüğüm Resif bir akvaryum.
     
  6. YIKIKTEMO

    YIKIKTEMO

    Mesajlar:
    30.098
    Yer:
    İstanbul
    İsim:
    Temel Sert
    Akvaryumun litresi ve filtre sistemi nasıl olacak ? Fotoğrafta görülen akvaryumdan mı söz ediyoruz ?
     
  7. lcturkey

    lcturkey

    Mesajlar:
    855
    İsim:
    Levent Cepdibi
    hocam akvaryum 250 litre ve bu akvaryuma uygun bir sump yapacağım.Sump boyutu konusunda da yardımlarınıza ihtiyacım var :)
     
  8. Muzikopat

    Muzikopat

    Mesajlar:
    2.586
    İsim:
    Hüseyin ÇELİK
    Cevabı üstaddan almışsınız hocam. Paylaşım bilgilendirici olmuş.


    Saygılar...
     
  9. YIKIKTEMO

    YIKIKTEMO

    Mesajlar:
    30.098
    Yer:
    İstanbul
    İsim:
    Temel Sert
    Levent, elimizden gelen neyse yanında olacağız şüphen olmasın. 250 litre bir akvaryum için özellikle reef istediğin için 30 kilo cıvarı kaya kullanman gerekir. Tabi mantıklı düşününce canlı yüküne göre zamanla kayayı çoğaltmakta mümkün. Yani bir anda akvaryuma mercanları koyacak değilsin, zamana zaten yayacaksın, seçtiğin canlıların kendi kayalarıda olacak ve belli bir kaya kilosunu zaman içinde tamamlayabilirsin. Kayaları şecerken dikkatli olmak lazım, apista gibi zararlı canlıları barındırmasın ve iyi temizlenmiş ( Kürlenmiş) olsun. Eline aldığında lahım kokmasın.

    Sump konusuna gelince, artık tamamen papahan gibi oldum bu konuda. Kesinlikle kafanı karıştıracak hiçbir yanı yok. İç boş bir cam kare düşün. Fotoğraftaki akvaryum 250 litrelik bir akvaryum için sump olur mesela. ;) Eğer yaptıracağım dersen, dikkat edeceğin noktalar belli, akvaryumdan elektirikler kesildiğinde sumpa boru mesafesine düşene kadar su iner. bu suyu içine alacak ve taşma yapmayacak boyutta olacak. Burası önemli. Zaten akvaryumun altı yeterli hacimde su alacak sump mesafesindedir. Tabi yan tarafta küçük bir dolaba falan yapmazsan. Akvaryumun dolabı ne kadarlık bir sump yapımına müsade ediyorsa, o kadar sump yapman senin karınadır. Su hacmine artı bir katkısı olacak ve daha sabit su değerlerin olacak.
     
  10. lcturkey

    lcturkey

    Mesajlar:
    855
    İsim:
    Levent Cepdibi
    Teşekkürler hocam.

    Resimde görünen akvaryum zaten 250 litrelik :) fotoda biraz ufak çıkmış galiba.Hocam bu arada gecen akşam arkadaşla konuşurken dalış yaptıkları yerde bir sürü domates anemonu olduğunu söyledi.onları akvaryuma koyabilirmiyiz ? bu arada bende suyu sarozdan almayı düşünüyorum.Tekne var biraz açılıp bidonları dolduracağım :)
     
  11. cimlikaya

    cimlikaya

    Mesajlar:
    2.208
    Yer:
    İST.
    İsim:
    Teoman Çimlikaya
    Selamlar .Suyu Sarozdan almayı düşünüyorsanız canlı kayalarıda ordan çıkartabilirsiniz .Önce denizden çıkarttığınız kayaların hafif ve bol gözenekli olmasına dikkat edin ,kürleme vede başka bir şeyle uğraşmayın iyice bir kurutun yani cansız kaya olsunlar .daha sonra ise aldığınız 5 yada 10 kg canlı kaya ile aşılama yapın tabii bu söylediklerim hemen yapılacak işlemler değil zaman gerek .Bunlarda benim düşüncelerim ayrıcada yıllar önce eminönündeki akvaryumcuların deniz akvaryumlarını sarozdan getirilen deniz suyuyla kurduklarını duydum ama ne dedece doğrudur bilemem Saygılar. :heyo:
     
  12. YIKIKTEMO

    YIKIKTEMO

    Mesajlar:
    30.098
    Yer:
    İstanbul
    İsim:
    Temel Sert
    Teoman abiye katılıyorum, saroz suyuyla akvaryum kuranlar varmış. Teoman abiye sorsana Levent, sen Kartal suyu ile kuruyorsunda Saroz niye olmasın diye? :D

    Domates anemon geçen gün Teoman abi bana getirdi birtane. Güzel canlı kırmızısı çok güzel. Yedirirsen açar, yedirmessen kapanır ve gece açar. Teoman abinin clown içinden çıkmazdı. Ah birde dekorun arkalarına gitmeseler. Göreceli konu sen bilirsin. Ben geri verdim.
     
  13. lcturkey

    lcturkey

    Mesajlar:
    855
    İsim:
    Levent Cepdibi
    Hocam suyu almak sorun değilde onu Edirne'ye getirmek biraz problem olacak galiba :) Arabanın içine ne kadar bidon doldurabilirsem alıcam artık. Bir de Edirne ile saroz arası 2 saat sürüyo yolda su ile ilgili bir problem olmaz değil mi ?
     
  14. YIKIKTEMO

    YIKIKTEMO

    Mesajlar:
    30.098
    Yer:
    İstanbul
    İsim:
    Temel Sert
    Leven bu soruda tam Teoman abinin tecrübelik sorusu. Su canlılığını iki saatte bir miktar kaybeder muhtemelen, akvaryuma girdiğinde şarlar ve süre derken bir miktar daha kaybeder. Kalan sahalar bizimdir. Suyun zatan oturmasını Saroz'dan su alırsan beklemen lazım. Doğal su ile akvaryum kurmak kolay değil. Çok sabırlı olmak lazım ve kaliteli bir ps ile suyu 10 gün akvaryumda döndürmen lazım en az.
     
  15. lcturkey

    lcturkey

    Mesajlar:
    855
    İsim:
    Levent Cepdibi
    Abim ile denize çıktığımızda neredeyse yunan adalarına kadar gidiyoruz :) hele ağları topladığımızda dünya kadar canlı çıkıyor.eğer bu hobiye geçen sene merak sarsaydım şimdiye kadar 100'lerce kg kaya ve dünya kadar akvaryuma malzeme toplardım.İnsallah çok yakın bir zamanda gidip kurutacağım heryeri :)

    hocam kaliteli ps derken yapacağımız ps'den bahsediyoruz değil mi :)
     
  16. YIKIKTEMO

    YIKIKTEMO

    Mesajlar:
    30.098
    Yer:
    İstanbul
    İsim:
    Temel Sert
    Levent, daha kalitelisi var mı ki ? :D

    Şaka bir yana kafa motoru işini çözersek olacağını zaten hep birlikte gördük, başka söze hacet kalmadı.

    Her yeri kurutma Levent, deniz akvaryumu hobisi doğaya en büyük zarar veren hobi, canlılar ve dekor tamamen denizlerden toplanıyor. En verimli şekilde kullanalım.
     
  17. lcturkey

    lcturkey

    Mesajlar:
    855
    İsim:
    Levent Cepdibi
    Hocam valla benim yaptığım motor hala sorunsuz çalışıyor.Resimlerde akvaryumun içinde görünen 2. yaptığım motor onda da problem yok.Bence en iyisi bu motorlar ile ps denemesi yapmamız.Ben henüz sistemi tam olarak hazırlayamadığım için deneyemiyorum.Akvaryum için demir sehpa siparişi verdim hazırlanıyor.Sump işinide sehpa olunca halledeceğim.sonra artık ps denemelerim hızlı bir şekilde başlayacak
     
  18. YIKIKTEMO

    YIKIKTEMO

    Mesajlar:
    30.098
    Yer:
    İstanbul
    İsim:
    Temel Sert
    Levent, daha evvelde belirttiğim gibi, sabırsızlıkla zatan senin bitirmeni bekliyoruz. Ps modeli gövde olarak hazır, fakat hala tam olarak kafa motorunda karar kılmış değiliz. Yarın inşallah görsel olarak daha profesyonel bir ps çıkaracağız pleksiden. Buna tam verim alacak uygun fiyatlı motor uydurusak... :hasta:
     
  19. okan058

    okan058

    Mesajlar:
    853
    İsim:
    okan sakal
    Herkeze merhaba
    Yaklaşık iki yıl boyunca tatlı su tankımda kullandığım salınım yapmayan süngüt adı verilen kayaları yeni kuracağım akavaryumumda kullanıcam canlı kayalar ile aşılanacaklar belki resimler aşılamak isteyen arkadaşlara fikir olur
    [​IMG]
    [​IMG]
    [​IMG]
    [​IMG]
     
  20. YIKIKTEMO

    YIKIKTEMO

    Mesajlar:
    30.098
    Yer:
    İstanbul
    İsim:
    Temel Sert
    Okan, şekillerine bakınca canlı kayalar içinde sırıtmayacak görünümde kayalar olduğu görülüyor. Zaten zamanla daha da uyum sağlarlar. Tabi biyolojik anlamda desteği fazla olmasa da canlı kayalarla birlikte güzel bir dekor çıkabilir. Zamanla canlı kaya ilavesi yaptıkça çıkarırsın bunları. Tabi çıkarmak istersen ve o zamana kadar üzerine mercanlar atlamaz ise.
     

Sayfayı Paylaş