1. Hoş geldiniz, Akvaryum Portalı ailesine katılım için kendinizi hazır hissediyorsanız üye olun.
    Yardım sayfasından forum kullanım desteği alın.

Columnaris Hastalığı

Başlığı 'Tatlı Su Hastalık Tedavi Portalı' kategorisinde themurtt tarafından 26 Temmuz 2009 başlatılmıştır.

1. themurtt

themurtt

İsim:
    GÖKSEL DERİNPINAR
    Merhaba arkadaşlar. Bu sabah dişi lepisteslerimden bir tanesinde aşağıdaki balıktaki gibi bir leke olduğunu farkettim. Acaba bu hastalık columnaris midir ? Nasıl tedavi etmem gerekir ve bu bakteri bulaşıcı mıdır ? Lütfen yardım edin :(

A.P Bot Yazı düzenlemesini kaydetti.: 13 Mayıs 2016
  2. hasanacar

hasanacar

İsim:
    Hasan Acar
    Eğer columnaris ise bazen saatler içerinde yayılabilen bir hastalıkmış. Bence balığı başka bir yere alın. Ondan sonra üstadlar durumu değerlendirir. Bir çare bulunur umarım. Geçmiş olsun.

3. YIKIKTEMO

YIKIKTEMO

Yer:
    İstanbul
    İsim:
    Temel Sert
    Geçmiş olsun öncelikle ve telaşlanmayın. Mantara ve ülsere yol açabilecek bir ileri safhası vardır. Diğer balıklara bulaştırabilir, balığı ayırmanız yerinde olacak. Genel olarak bakıldığında lepisteslerin ortak ve tanı zorlaştıran bazı hastalıklaı var. Tripartiella, Trichodina, Trichophyra, Tetrahymena corlissi lepistes olarak bakarsak tedavi için Tetrasiklin veya Oxitetraciclina kullanabilirsiniz. Bu tedavi yöntemleri ülkemizde bilinir ve uygulanmış değildir. Ancak birçok balığın bu hastalıklardan beyhude çabalar sonucunda kurtarılamadığını ve toplu ölümlerin görüldüğünü de biliyoruz.

Benim tavsiyem balığı ayıracağınız ayrı bir yerde bu ilaçları kullanmanızdır. Ana akvaryuma güvenlik için su değişimi yapmayı unutmamalısınız. İlaçlar eczanelerde bulunmaktadır ve 4-5 lira civarıdır. Merhem olarak ve tablet olarak bulunmaktadır. Tablet olanlar daha uygundur.

10 litrelik akvaryuma aldığınızı düşünürsek her gün %30 su değişimi ile 7 gün ilacı uygulamanız yeterli olur. 250 mg her su değişimine kullanabilirsiniz.

Geçmiş olsun.

4. balıkosman

balıkosman

İsim:
    Osman Tuna
    Bu hastalıktan balık kurtarmak çok zor bence.önerilen tedavi yöntemini hiç duymadım inşallah balık kurtulurda biz de öldürmekten kurtuluruz merak ettim. kıvır:gif

5. Neverlander

Neverlander

İsim:
    Abdullah Üüzümcü
    Columnaris stres ya da pH düşürücü maddelerin (nitrat gibi) artması sonucu ve de akvaryum suyunun aniden soğumasını ya da oksijenin azalmasını takiben ortaya çıkan bir hastalıktır... Hastalığın etmeni Flavobacterium columnare bakterisidir... İnanılmaz dayanıklı bir bakteri olan Flavobacterium columnare hemen bütün yeryüzü tatlı sularına yayılmıştır... Yani her zaman bu etmen akvaryumlarımızda olacaktır... Ve her türlü balığı hasta edebilme özelliğine sahiptir...

Hastalanan balıklar genelde stres ya da ani soğuma veya oksijensizliğe daha az dayanabilen balıklardır... Bireysel bir problemdir ancak hastalığın ortaya çıkmasına neden olan şartlar düzeltilmezse tüm balıklara yayılabilir... balıklar genellikle mikrobu sürekli solungaç ve ağızlarından vücuda almaktadır... Yani balıklar eğer sağlılıklarsa ve stres altında değillerse ve de ortam şartları ısı, pH aniden değişmezse hastalığa yakalanmazlar...

Hasta balıklar ister ölüme terk edilebilir... İstenirse iflah edilebilir... Anti-biyotik kullanmak çok mantıklı değildir çünkü oluşum şartları değiştirilmedikçe tekrarlayacaktır... Çünkü her su değişimi ile birlikte yeni Flavobacterium columnare'ler gelmektedir...

Alınabilecek tedbirler:

1. Yaz aylarında bile olsa termostatı olan ısıtıcıların fişlerinin çekilmemesi...

2. Periyodik aralıklarla ısıtıcıların düzgün çalışıp çalışmadığının kontrol edilmesi...

3. Filrasyon sisteminin düzgün çalışıp çalışmadığının değerlendirilmesi... Yüksek nitrat pH'ı düşürdüğü için balıkalrın derisinde erezyona neden olur ve hasarlı deri alanları Flavobacterium columnare'lerin balığa dışardan yerleşmesi için uygun ortam sağlar... Nitrat indikatörü olarak aşağıdaki linklerden size uygun olanları kullanabilirsiniz...

4. Balıklarda stres oluşturabilecek durumların önüne geçilmelidir... Yani hızlı ve bir anda su değişimleri yapılmamalı ve tanklar aşırı kalabalık tutulmamalıdır...

5. Su değişimlerinde mutlaka değiştirilecek su akvaryumun taban kısmından çekilmeli böylelikle nitrat düzeyi mümkün olduğu kadar çok düşürülmelidir...

6. Eklenecek yeni su ya akvaryumdaki su sıcaklığına getirilmeli ya da su eklemesi damlatma metodu ile yapılmalıdır...

NOT: Columnaris'in en çok ortaya çıktığı durumların yeni tank kurulduğu zaman, havaların ısınmasına güvenilip ısıtıcıların fişten çekilmesi ve aniden bir anada su değişimi yapılması olduğunu unutmayın... :uyari:

A.P Bot Yazı düzenlemesini kaydetti.: 13 Mayıs 2016
  6. Kinglepistes

Kinglepistes

İsim:
    Uğur ZAN
    Murat Bey,
    Temel Hocam ve Abdullah Hocam çok güzel açıklamalarda bulunmuşlar.

Öncelikle yapmanız gereken hasta balığı ayrı bir tanka ayırmanız. Hastalık başlangıç safhasında ise tedavi, ileri safhaya ulaşmış ise ölüme terk veya itlafı uygundur.

Bakteri oluşumu gibi görünen bu hastalık diğer balıklar sağlıklıymış gibi görünse de tüm akvaryumunuzu sarmıştır. Ana tankda Abdullah Hocam'ın yazdıkları doğrultusunda su değişimi ve balıkların kondisyonunu arttırıcı yemleme yapılmalıdır.
    Yemleme filtrasyonu zorlayacak şekilde canlı yemle değil de hazmı ve filtre edilmesi kolay "Haşlamış ıspanak veya marul yaprağı" gibi, sindirim sistemini de çalıştıracak besinlerle yapılabilirse iyi olur.

Geçmiş olsun...

7. themurtt

themurtt

İsim:
    GÖKSEL DERİNPINAR
    Cevaplarınız için teşekkür ederim arkadaşlar. Akvaryumcumdan hemen 15 lt lik küçük bir akvaryum aldım. Şimdi balığı ana tanktan ayıracağım. Bir sitede Sera Bactopur un bu hastalığa iyi geleceğini okudum. Elimde de var bu ilaçtan. Temel Hocam acaba bu ilaç iyi gelir mi ? Yok gelmez diyorsanız sizin dediğiniz ilacı almak için hemen dışarı çıkacam. Saygılar.

8. YIKIKTEMO

YIKIKTEMO

Yer:
    İstanbul
    İsim:
    Temel Sert
    Açık konuşalım bence... Başlığa yorum yapan arkadaşlar konuya hakim arkadaşlar ve balığın lav edilmesinin bile normal olduğunu belirtiyorlar. Bu hastalık ve benzeri hastalıkların tamamı için zaten elinizdeki o ilaç önerilir. Ama ben hafif durumlar veya sorunu daha basit ama ağır olduğu düşünülen durumlar dışında iyileşen balık görmedim. Ben açıkcası hayatımda o tarz ilaçları önermedim kimseye ve önereceğimide sanmam. Ancak unutmamak gereken şu ki elinizdeki ilaç ticari güvenilir bir markanın ilacı yine de siz bilirsiniz. Ben yeni açılım kazanmış ve ülkemizde hiçbir platformda olmayan bir tedavi yöntemini önerdim ve birçok hastalıkta önermekteyim. Blot hastalığında örnek olarak faydasını çok gördük. Balığınızın kurtulması yeni bir açılım katacaktır konuya ve hastalığa. Tabi tamamen sizin bileceğiniz bir iş. Kolay değil taktir edersinizki bu tarz önerilerde bulunmak, sonuçta balık ölecekte olsa bazı arkadaşlar bu ilacın yüzünden öldüğünü veya önerinin yüzünden öldüğünü beyan edebilir. Demek istediğim platform için bir risk aslında bu öneriler. Ancak bunun doğru olmayacağını düşünüyorum. Sırf bu korkudan herkesin ağzına sakız olmuş tedavi yöntemlerini yazışacak değiliz, gelişecek ve yenilikler katacağız. Yukarıdaki platfom adına gelebilecek zarara ramen konuların üzerine gitmeliyiz. Elbetteki herkesin düşüncesi böyle olmaz ama düşünebileceklerde çıkabilir. Hastalıklar hakkında daha fazla ağızlarda sakız olmuş tedaviler üzerine yazışamayız...çünkü ilerlemeliyiz. olma:gif

9. themurtt

themurtt

İsim:
    GÖKSEL DERİNPINAR
    O zaman ben 2 dakika çıkıp Tetra alayım ve deneyeyim Temel Hocam :) Denememiz olumlu çıkarsa belki ileride aynı sorunla karşılaşacak arkadaşlara da bir yararı olur :) Balığım şu anda çok sağlıklı gözüküyor (o leke hariç). Yem yemesinde veya yüzmesinde herhangi bir sorun yok. Galiba daha başlangıçta farkettim hastalığı (inşallah). Sonucu olumlu veya olumsuz bildireceğim. Hepinize teşekkür ederim arkadaşlar.

10. themurtt

themurtt

İsim:
    GÖKSEL DERİNPINAR
    Arkadaşlar akvaryum suyunu ve taban malzemesini değiştirme telaşından açtığım bu konuyu sonlandırmayı unutmuşum, kusura bakmayın. Hasta olan balığı küçük akvaryuma ayırıp ilaç tedavisine başladıktan 2 gün sonra kaybettim. Bu hastalığa kapılan balık dediğiniz gibi zor kurtuluyormuş. Ne yem yemesinde ne de hareketlerinde hiçbir sorun yoktu, ama kaybettim sonuçta. Tek tavsiyem böyle bir durumda hasta balığı hemen ana tanktan ayırmak. En azından diğerlerine bulaşmasın.

Sayfayı Paylaş