1. Hoş geldiniz, Akvaryum Portalı ailesine katılım için kendinizi hazır hissediyorsanız üye olun.
    Yardım sayfasından forum kullanım desteği alın.

Coraline Alg Oluşması

Başlığı 'Genel Tuzlu Su Konuları ve Tartışmalar' kategorisinde Görkem ÇAKIR tarafından 19 Mayıs 2010 başlatılmıştır.

  1. Görkem ÇAKIR

    Görkem ÇAKIR

    Mesajlar:
    1.177
    İsim:
    Görkem ÇAKIR
    Coraline alg oluşması deniz akvaryumununda bence göze hoş gelir. Coraline alg yapan şeylerden biri de "coraline alg" . Eskiden genellikle akvaristlerin istediği bir şeydi fakat günümüzde isteyenlerin sayısı git gide düştü. Nedeni ise sudaki tüketime ortak oluyor diye. Benim sorum şu "coraline alg" oluşumu için neler yapmamız gerekiyor? Katkılar mı ilave etmek gerekiyor. Yoksa ışıklandırma ile alakalı mı? Yoksa yüksek akıntı mı istiyor? Bir yerde "coraline alg" in aktinik ışıkları sevdiğini okudum. Ne kadar doğru bilemiyorum. Özellikle Temel abinin akvaryumunu kaplamış "coraline alg" e hastayım. :) Kumlarda bile var. Nerede görülmüş kumlarda olduğu. :D

    coraline alg oluşması.jpg

    Saygılar...
     
  2. YIKIKTEMO

    YIKIKTEMO

    Mesajlar:
    30.098
    Yer:
    İstanbul
    İsim:
    Temel Sert
    Zaman seni bize doğru sürüklüyor Görkem farkında olmadan. Hani çok argonit istiyorsun ya işte o argonitte coraline algleri tabanda ancak rüyanda görürsün. Mercan kırığında oluşuyor ama argonitte malesef. Evet birileri sevmeyebilir ve sebebleri sudaki elementlere ortak olması da olabilir ama nerde kaldı akvaryumun doğallığı. Coraline alg kaplamasını istemeyenler bunu nasıl engelliyorlar çok merak ediyorum.

    Kalsiyum mu eklemiyorlar akvaryuma...peki mercanların ihtiyacı ne olacak ?

    Magnezyum mu vermiyorlar halla halla mercanlar ne yapacak ?

    İyot mu, ciyot mu, siyot mu, defransiyel mi, manifolt mu lazım coralin alge ? o zaman vermesinler nasıl olsa bu elementler sadece coralin alglere lazım mercanlara gerek yok değil mi ? Bu ifadeler komik ifadeler Görkem.

    Çünkü eğer sağlıklı bir sisteminiz varsa ve doğal olarak değerleri yerinde bir akvaryumunuz varsa coraline alglerinizde olacak. Bilmiyorum sadece coraline alg imha eden bir ürün var mı sorsana bu insanlara bize sorma yazan onlar.

    Kaya gözeneklerini tıkar, kumda ışığa engel olur, son 200 de spirint atan coralin alglerimi seviyorum. :ay:
     
    ka2n bunu beğendi.
  3. Görkem ÇAKIR

    Görkem ÇAKIR

    Mesajlar:
    1.177
    İsim:
    Görkem ÇAKIR
    Tamam abi vallahi çok açıklayıcı oldu yazın. Ama bana biraz iğneleme var gibi geldi. :) Aragonitten kesin kez vazgeçtim. Zaten gönlümde %60 mercan kırığı %40 aragonit vardı. O da gitmiş oldu. Asıl sormak istediğim şu. Bu coraline alg için bir şey yapmadın yani öyle mi? Tabandaki coraline algden kum tanelerinin büyüklüğü gözükmüyor abi sende. :D Acaba kum tanesinin kalınlığı ne kadar?


    Saygılar...
     
  4. YIKIKTEMO

    YIKIKTEMO

    Mesajlar:
    30.098
    Yer:
    İstanbul
    İsim:
    Temel Sert
    Ölçmedim Görkem ama sanırım yarım cm cıvarı kum taneleri. Argonit yaramaz ifadesini çıkarma buradan. Çünkü argonitlede akvaryum kurulabilir. Fakat tercih meselesi saygı duymak gerekir. Tabanda coraline alg sende de olacak hiç merak etme. O kısma daha var.:ay:
     
  5. halilkocan

    halilkocan

    Mesajlar:
    7.593
    İsim:
    halil kocan
    Cevap: "Coraline Alg"

    Forumu talan ederken gördüm konuyu biraz hortlatalım dedim. Ya şaka bir yana da coraline alg tetikleyen, olmasına sebep herhangi bir şey var mı? yoksa gerçekten oturmuş eski bir su mu istiyor. Oturmuş su diyorsanız 2. soru geliyor;

    5 yıllık hemen hemen 1000 litre bir akvaryum var akvaryumcuda **** akvaryumu içinde mercan da var balıkta gayet sağlıklı görünüyorlar kayaları gerçekten kaliteli, bu akvaryumda bile burak arkadaşımızın ki kadar coraline alg yok, çok az var o da bazı bölgelerde. Bu akvaryumda neden olmuyor peki?
     
  6. fth-94

    fth-94

    Mesajlar:
    5.167
    Yer:
    Türkiye
    İsim:
    Fatih BAŞBAĞ
    Cevap: "Coraline Alg"

    Halil abi sadece oturmuş suda yeterli olmuyor malesef. Bunun yanında çeşitli elementler, aydınlatma değerleri ve süreside oldukça önemli.
     
  7. brkfrt

    brkfrt

    Mesajlar:
    1.785
    İsim:
    Burak Fırat
    Cevap: "Coraline Alg"

    Eski kayanızda; akvaryumcudan aldığınız ufak bir parça canlı kaya; coraline alg yoktu galiba. Öncelikle bir yerden bir parçada olsa coraline alg girmeli akvaryuma; bu minik bir parça alg kaplı kaya ya da kabuğu alg kaplı bir conch ile olabilir. Fosfat düşmanları diye biliyorum yani akvaryumda fosfat olmamalı. Coraline alg hızlandırıcı katkılar satılmakta piyasada, bunların içeriğini bilmiyorum açıkçası sadece hızlandırıcı olduklarını biliyorum. Bir parçada olsa öncelikle akvaryuma sokmanız gerekir. Kayalarınız tamamen ölü kaya olduğu için sizde geç olması normaldir. Su değerlerinin oturduğuna işaret eder, beyazlamaları kalsiyum ve magnezyum değerlerinin düştüğüne işaret eder, yani gözlem yapmak adına da faydalı bir canlıdır. Yeni akvaryum olduğu için Mg ve Ca sorunu olduğunu sanmıyorum; ama akvaryumunuza hiç giriş yapmamış olabilir ve fosfat bulunabilir. Yüksek akıntı severler, bende haddinden fazla bir akıntı var. Düşük ışık sevdikleri de söylenir; ama bence düşük ışıktan ziyade actinic renkteki ışığı sevdiklerini düşünüyorum. Bahsettiğiniz akvaryumda bu sebepten oluşmamış olabilirler.
     
  8. YIKIKTEMO

    YIKIKTEMO

    Mesajlar:
    30.098
    Yer:
    İstanbul
    İsim:
    Temel Sert
    Cevap: "Coraline Alg"

    Daha evvelde düşüncemi yazmıştım Coraline alg için. Coraline alg sağlıklı bir akvaryumda kendiliğinden oluşan...oluşması gereken bir alg türüdür. Oluşturmaya çalışmak yerine akvaryumun genel sağlık ve su kalitesine odaklanarak ortaya çıkışına şahit olmak gerekir. Kısaca işlerin yolunda olduğu akvaryumda davet edilmesine gerek yoktur.
     
  9. halilkocan

    halilkocan

    Mesajlar:
    7.593
    İsim:
    halil kocan
    Cevap: "Coraline Alg"

    Temel abi zaten benim amacım da bu su kalitesini otuturmaya çalışmak. Ben akvaryumda balık beslemek istiyorum alg değil :).
    Akvaryumda yeşilimsi yosunlar belirdi ve diatom hala dağılmaya çalışıyor.
    [​IMG]
    [​IMG]
    [​IMG]
    [​IMG]
     
  10. ogurcay

    ogurcay

    Mesajlar:
    2.336
    Yer:
    Silivri/İSTANBUL
    İsim:
    Ozan Gürçay
    Cevap: "Coraline Alg"

    Bu yosunlar cyano ve kötü su şartlarının veya ışıklandırmanın bir yanlışı olduğunun habercisidir...
     
  11. YIKIKTEMO

    YIKIKTEMO

    Mesajlar:
    30.098
    Yer:
    İstanbul
    İsim:
    Temel Sert
    Cevap: "Coraline Alg"

    Cyano ve diatom karışık bir alg başlamış Halil. Akıntı, ısı, ışık, oksijen azlığı, su değişimlerinde kullanılan suyun içeriği ve akvaryuma besin olarak yüksek fosfat içerikli yemleme yapmak gibi tetikleyici unsurlardan biri veya birden fazlası söz konusu olmalı.

    Bu ara su değişimleri yaptın yanılmıyorsam, damacana su mu kullandın? Biraz neler yaptığını anlatırsan iyi olacak.
     
  12. brkfrt

    brkfrt

    Mesajlar:
    1.785
    İsim:
    Burak Fırat
    Cevap: "Coraline Alg"

    Resimdekiler cyano bakteri yani zararlı bir yosun türüdür. Önlem almak gerekir; kullanılan su en büyük etkenlerin başında gelir; ama ben sizin akvaryumu tanıdığımdan yetersiz biyolojik filtrasyon diyorum.
     
  13. halilkocan

    halilkocan

    Mesajlar:
    7.593
    İsim:
    halil kocan
    Cevap: "Coraline Alg"

    İlk 2 resim hariç diğer resimlerdeki yosun kahve rengi ama resimde mor gibi çıkmış.
    Gelelim neler yaptığıma :

    pazartesi %15 su değişimi yaptım (doğal kanak suyu Uludağ'dan deneme amaçlı)
    su sıcaklığı: 25 26 derece aralığında
    yemleme:new life spectrum marine günde 2 öğün 5-8 tane
    ışık : her zaman ki gibi 1 beyaz 1 mavi T5 günde 8 saat yanıyor
    akıntı : eksilme yok geri dünüş 2 bölgeye vuruyor ve 2 adet akıntı motoru var, su yüzeyi oldukça dalgalı.


    her şey rutinde devam ediyor. ama yosun cynoya da pek benzemiyor ama cyano ise kesin sudan. Bir fosfat testi bulup yapmayı planlıyorum.
     
  14. YIKIKTEMO

    YIKIKTEMO

    Mesajlar:
    30.098
    Yer:
    İstanbul
    İsim:
    Temel Sert
    Cevap: "Coraline Alg"

    Deneme amaçlı dediğin su sorun yaratır buradan tam bilemeyiz ama dediğine göre belirsiz zaten. Şimdi kayaların dıy olmasından dolayı diatomu anlamak mümkün ama bence iyi suyla su değişimleri yapman hem kalıntıları alacaktır hem de alkaniteyi yükseltecektir. Bu arada yapacağın su değişimleri bir süre daha oturma aşamasına gireceğinden kalkmaz ama zamanla yerini dağılmaya bırakır ki zaten başlamıştı aslında ama sanırım kullanılan su uygun çıkmadı.

    Burak akvaryumunda temkinli gidiyor ve iyi gidiyor. Coraline alg yayılması beni de kıskandırıyor ama burada önemli olan neyi ne zaman kullanacağımızda. Burak'a özellikle katkılardan uzak dur derken bazen fayda verecek sandığımız katkıların bu yapıyı bozuyor olmasıdır. Buna şaşırtıcı ama kalsiyum, Kh, magnezyum katkıları da dahildir.
     
  15. halilkocan

    halilkocan

    Mesajlar:
    7.593
    İsim:
    halil kocan
    Cevap: "Coraline Alg"

    Tamam anlaşıldı üstad en kısa zamanda kaliteli su ile %20 su değişimi yapıyorum. yapmam gereken başka bir uygulama veya ilave falan var mı?
     
  16. YIKIKTEMO

    YIKIKTEMO

    Mesajlar:
    30.098
    Yer:
    İstanbul
    İsim:
    Temel Sert
    Cevap: "Coraline Alg"

    Hiçbir katkı girilmeyen %100 doğal suyla kurulu önceki akvaryumdan iki kare. Coraline alg yapısı tabandaki tüm mercan kırıkları dahil göz kamaştırıyordu. Akvaryuma kalsiyum su değişimleriyle girer. Eğer tüketecek canlı yükü yoksa coraline alg vb kullanır. Eğer tüketen canlı varsa dışardan eklemelerle değer korunurken eklenen değer zaten tüm yapıya yetecek orandadır. Çünkü kimin ne tükettiği değil ne kadar tüketildiğine göre ekleme yapılır.

    [​IMG]

    [​IMG]
     
  17. seckinmucteba

    seckinmucteba

    Mesajlar:
    733
    Yer:
    Mersin
    İsim:
    seckin dogan
    Bende de yogun sekilde olusmaya basladi.hatta delikleri kapatacak seviyede azgin bir sekilde gidiyor.özellikle gun isigina ve dalgaya en magruz kalan yerde.delikleri kapattigi icin pek hos karsilanmiyormus.kestane onlari yiyormus.ben deniz suyu ilave ettikce coşuyor iyice.sıkıntı yaratmaz umarim.onceden hep istediğim birseydi,simdi delikleri kapatinca urkmeye basladim.hatali birseyler olmasin
     
  18. Nuri Degirmenci

    Nuri Degirmenci

    Mesajlar:
    15
    Yer:
    İstanbul
    İsim:
    Nuri Değirmenci
    Işık görmiyen bölgelerde oluşmadığı için ben sorun olarak görmüyorum sonuçta kayaların altını kaplamıyor bakteri kultürünün işine ışık almayan bölgelerde devam edebilir. çok güzel yıldız secenekleride var bence onları deneyin kestaneden daha güzel bir görsel olur sonuçta onlarda coralile besleniyor.
     
  19. Alparslan

    Alparslan

    Mesajlar:
    19.505
    Yer:
    Kartal-İst
    İsim:
    Alparslan İşken
    Asterina deniz yıldızı dengeyi sağlar...:)
     
    seckinmucteba bunu beğendi.
  20. seckinmucteba

    seckinmucteba

    Mesajlar:
    733
    Yer:
    Mersin
    İsim:
    seckin dogan
    Zaten bir tanesi katmanli o cok agir ilerliyor, digeri kadife gibi o hizli yayılıyor. Biraz daha artsin o deniz yildizini düşünüyorum. Kestane den endiseliyim.bir defa öldü farkettim kokmadan cikardim.yildiz ufak oldugundan daha mantikli,hemde fraglari devirmeden gezer
     

Sayfayı Paylaş