1. Hoş geldiniz, Akvaryum Portalı ailesine katılım için kendinizi hazır hissediyorsanız üye olun.
    Yardım sayfasından forum kullanım desteği alın.

Dönüm noktası

Başlığı 'Tatlısu Genel Konular Portalı' kategorisinde YIKIKTEMO tarafından 8 Temmuz 2009 başlatılmıştır.

1. YIKIKTEMO

YIKIKTEMO

Yer:
    İstanbul
    İsim:
    Temel Sert
    [​IMG] Sohbet tadında

Platformları bilirsiniz arkadaşlar, hep doğrular yazışılmaya çalışılır tabi kimi zaman becerilemese de genel olarak bakarsak amaç güzelliklerden yanadır. Hep güzele yönlenmeye veya yönlendirmeye çalışmak asli amaçtır. Bazen hobinin acı tarafları bizi bulur ve tabi bizde kendimizi dönüm noktasında. canım.gif Toplu balık ölümleri örnek olarak bir dönüm noktasıdır. Bu konuya değinmeden önce farklı bir dönüm noktasından giriş yapalım. Bazen içimizden amacı paylaşım olmayan veya paylaşım olupta bunu becerme konusunda yardıma ihtiyacı olan arkadaşlarımız olur. Kimi zamanda hiç birşey fayda etmez. Fayda etmeyen arkadaşlarımıza bir müzik video izletelim.

Müzik videosunda bir otobüs var ve otobüsün içi ışıl ışıl. Bu otobüs herkese açık ve davetkar. İsteyen biniyor. Benzin parası istemez, şöförü maaş istemez, kendi karşılar. Tek isteği otobüse binenlerin hoşca vakit geçirmesi ve bilgi denizine katkıda bulunmasıdır. Bu gözle videomuzu önce izleyelim ve sohbete devam edelim.

İzlesene.com : Video - atiye - salla

Yukarıdaki dönüm noktası yine bir forum gerçeği ve bazı arkadaşların dönüm noktası olabilir...Ancak farklı dönüm noktalarına ne demeli ? Çünkü portal otobüsü her durakta durmaya ve bilet sormadan herkesi içine alarak yürümeye devam edecek. Bu otobüse inenler diğer durakta tekrar her zaman binecek. canım.gif

Zor bir dönüm noktası... Hobicinin yerine kendimizi koyalım ve biraz düşünelim...........................
    Kaçımız bu manzarayı kaldırmış veya kaldırabilmiş veya hangi hasarla atlatmıştır ?
    Ben kendimi beceremesemde hobicinin yerine kendimi koymaya çalıştım. Ölümün sebebine bak ben ne şanssızım diyebilirim. Sana beceremezsin bu türe girme dediler ben ne yaptım al gör diyebilirim. Ana bu düşünceler için ana sebebi bilmemiz gerek değil mi ?

Olacak iş değil.. Şansın böylesİ. Akvaryumun yeri tuhaf belki ama ne olursa olsun şanssız bir toplu ölüm. Bu durumu karşısında gören bir akvarist bir anda farklı duygular içerisine girecektir. Akvaryumun kırılmayan camlarını çiğnemek, hobiye lanet etmek, bir daha yanından bile geçmeyeceğine yemin etmek...

Kısaca bizim akvarist artık bir şeytan gibi bakıyor akvaryuma...

Bu şeytan şimdi ne yapacak. Yoksa bizi şaşırtacak geri mi dönecek, geri dönüp bu yazıyı okuduğunda ne düşünecek ? Umarım bu düşünceler içinde hiçbir portal ailesi üyesi denk gelmez, geldiğinde ise bu yazıyı okuyarak geçmişi hatırlayarak traji komik olaya gülümser ve aramızda olmaya devam eder.Hayatın her alanında dönüm noktaları bulunur ve bizi de kader birgün bu noktaya öyle bir çeker ki verilecek karar geleciğin kararı olur.

Geleceğiniz aydınlık olsun. sağol.gif

YIKIKTEMO...

2. reis

reis

İsim:
    Olcay Aksu
    Hocam bizim çıktığımız yolda durak yok. Her ne olursa olsun yola devam. Bu hobiyi sadece aklında,beyninde taşıyanlardan değil, adeta damarlarında taşıyanlardanız. ;) O iki resimdeki örneklerin,biz 202 çeşidini yaşadık bu zamana kadar.Ve hala buradayız. ;)

3. myillar

myillar Marmara Tuzlucu Üstad Üye

Yer:
    istanbul-pendik
    İsim:
    Mesut YILLAR
    Ben bugüne kadar böyle bir durumla karşılaşmadım Allahda vermesin ama yaşarsamda ne akvaryum kırar ne hobi bırakırım oturur eteğimdeki taşlara bakar nerede yanlışlık olduğunu bulmaya çalışırım

4. okan058

okan058

İsim:
    okan sakal
    Şimdi Mesut hocam söyle bir durum var gözün gibi baktığın aile fertlerinden biriisi olmuş canlıların birden hayatını kaybediyor ve o anda ne yapacağını bilmiyosun deliye dönüyorsun bu durumlar kişiye göre değişir tabiki ...

5. myillar

Yer:
    istanbul-pendik
    İsim:
    Mesut YILLAR
    Doğru söylüyorsun herkesin yapısı farklı Okancığım ama benim yapımda bu olaylara virgül koymayı sevmem birgün akvaryumu tası tarağı kaldırıp bu işi yapamayacağıma kannat getirirsem bu nokta olur.

6. dr_glicocalix

dr_glicocalix

İsim:
    Gökhan Emre ÇAÇAMER
    Buna benzer bir olay benimde başıma geldi. Nedenini anlayamadığımız bir şekilde damızlık 28 yunustan 26 tanesi akvaryumumda can verdi. Bilgisayarım formatlandığı için resimleri gitti. Olsalardı sizlerle paylaşıp fikirlerinizi almak isterdim. Şöyle anlatayım balıklar enteresan bir şekilde vücutlarında beneklenmeler olarak ve yüzgeç ve kuyruklarında vücutlarına dığru sanki renk çekilmesi gibi zizgiler oluşarak öldüler. Beneklenmeler öyle enteresandıki sanki birileri sigara basmışcasına yanık gibi görünüyordu. Bir arkadaşımın akvaryumundaydı balıklar ve 3 koloniye bölmek için başlangıç olarak benim akvaryumuma koymuştuk balıkları. balıkların tamamının ölemesi 2 gün içinde gerçekleşti. Biz suya bağladık çünkü akvaryumu yeni almıştım ve çeşme suyu koymuştum akvaryuma. Baya da oturmuştu aslında su ancak sudaki bir enfeksiyon sebep oldu diye düşündük. Velasıl kelam bu beni çok üzmüştü o zaman ancak yıldıramamıştı. Zaten hali hazırda olan beyaz prenseslerimi naz: koydum akvaryuma ve hala sağlıklı bir şekilde yaşamaktalar... Her aquaristin başına böyle olaylar gelir zaman zaman yılmamak lazım.
    Hayat da böyle değilmidir bazen siz ne yaparsanız yapın olacakları değiştirmek için elinizden bişey gelmez. Eğer insan her olumsuzlukta yaptığı şeyden vazgeçseydi yaşamaktan da kolaylıkla vazgeçerdi...

7. YIKIKTEMO

YIKIKTEMO

Yer:
    İstanbul
    İsim:
    Temel Sert
    Bu durum hangi arkadaşımızın başına gelirse ben şahsen vereceği tepkilerin tamamında haklı sayarım. Kendi hatamızda verilecek tepki ile olmayacak bir şansızlıkta verilecek tepki arasında çok fark vardır. Ben akvaryumun sağlam parçalarınıda o an için kırar sonra yenisini almaya giderdim. :D

Şaka bir yana Gökhan Bey bu durumu tecrübe etmiş ve başlık içinde de belirtildiği gibi şu an aramızda bu mesajları okuyor ve trajik olarak gülümsüyordur.

Peki ama başaramayan veya geri dönmeyenler nasıl akvaristti sizce ? Farklı bir değişle gerçek akvaristmiydiler yoksa şişme ev dekorunu kaybeden dekorvaristmiydiler ?

8. myillar

Yer:
    istanbul-pendik
    İsim:
    Mesut YILLAR
    Başaramayanlar iki katagoride incelenebilir bir dekor amaçlı hobici olanlar zaten onlar bu işten görsellik dışında tat alamayanlar hayatında balık ellememiş evinde akvaryumu olan arkadaşlarım var mesela onların bu olayı bırakması kaçınılmaz yaptığımız sohbetlerde neden akvaryumu kaldırdın sorusunun cevabı ya çok kirleniyordu veya bakımı zordu yada durmadan ölüyolar oluyor ama diğer katagori bu işi gerçekten bilerek isteyerek sevrek yapan ama şansızlıklar yada imkansızlıklar yüzünden bırakmak zorunda kalanlar zorunda kalanlar diyorum zira zaten zorunda kalmasa hobici olmazdı :heyo:

9. Emrah Ece

Emrah Ece

Yer:
    İSTANBUL
    İsim:
    emrah ece
    Tüm balıklarımı defalarca kaybettiğim oldu farklı boyut ve şekillerde birçok akvaryumum oldu her seferinde akvaryumu kaldırmış olsamda hep yeniden kurdum bu hobiden kurtuluşum yok benim daha iflah olmam ben :D

10. Neverlander

Neverlander

İsim:
    Abdullah Üüzümcü

11. lepistes

lepistes

İsim:
    Muhammed Ali Tavur
    Allah kimseyi böyle durumlarla karşılaştırmasın. Ama naparsın kader oluyor işte. Büyük konuşmamak lazım, başıma böyle bir şey gelmedi ama gelirsede Takdiri İlahi der durumu düzeltmeye bakarım. Allah kimsenin başına vermesin.

12. stablizer

stablizer

Son zamanlarda çok yazıp çizdim bu konu hakkında.Bütün aldığım yavruları kaybediyorum.Şimdi işler daha güzel gözüküyor.Kimi zaman sinirleniyor yada hüzünleniyor,kimi zamanda havalara uçuyorum.Netice itibaryle ortak noktamız hobiye devam Abiler.Bu mesajı yazdığım saatte işden geldim gece saat 01:00.İki akvaryuma su tazeleme yaptım,ayıptır söylemesi bir süt ısıttım içiyorum. Çoğu arkadaşıma bu konuyu anlatsam oğlum sen divanemisin der ama siz anlarsınız.

13. YIKIKTEMO

YIKIKTEMO

Yer:
    İstanbul
    İsim:
    Temel Sert
    Konuya olan destek ve düşünceleriniz için Teşekkürler arkadaşlar. Ancak sanıyorum yazılamayan gerçeklerde var. Mesela bu durumlarda balıkların maddi değerinin önemi. Şimdi balık sevgisine ve can taşıma konusunada girinler olacaktır. Bu zaten ortak düşüncemiz ancak itiraf edip kıvırmayalım ki, maddi değerleride tepkide önemli rol oynayacak. Örnek vermek gerekirse;

Toplam ölen balıkların değeri 60 lira ise tepki farklı mı olur ? Değeri 2000 lira ise tepki daha mı farklı olur ? Daha doğrusu nasıl olması gerekir ?

Yazamayanlar için yazdım. ;)

14. Neverlander

Neverlander

İsim:
    Abdullah Üüzümcü
    Fiyata bağlı olarak verilebilecek her türlü tepki farklıdır...

Bu hobi de balıklarının TL tutarı ile övünen arkadaşlar da gördük... Onlar heralde 60 TL'lik balıklar için üzüldüklerinden çok daha fazla üzülürler 2000 TL'likleri balıkları ölünce...

Benim için ise hiç farketmez... Fiyatı ne olursa olsun ölen hiçbir balığa üzülmem... İster benim hatam ile ölsün, ister Nisan gidip içine oyun hamuru atsın (tabii Nisan'a kızarım), isterse görünmedik kaza olsun, isterse de küt dadanak ölü versinler...

15. YIKIKTEMO

YIKIKTEMO

Yer:
    İstanbul
    İsim:
    Temel Sert
    Abdullah Hoca'm senin düşüncelerinde fazla katı bu konuda. Neden böyle düşündüğünü merak etmiyor değilim hani. :cekingen:

16. rappier

rappier

İsim:
    Mecit BAĞCI
    Konuyu sonuna kadar okudum. Hayatın gerçeklerine karşı çarpıcı görüşler var. Ben kendi adıma pahalı balık ucuz balık ayrımı yapmam. Ama ölmüş balık konusunda fazlaca üzülmem. Neden derseniz ben kendi adıma o canlının yaşatılması için elimden geleni yaptığımı düşünüyorum. Ve sonuç olarak ortada bir ölüm varsa takdiri ilahi der geçerim.

Beni asıl üzen kısım can çekişen bir balığımı görmek ve onun iyileşmesi için birşey yapamamak kısmı olur. Bakıyorsunuz akvaryumunuzda bir balık debelenip duruyor ve siz bu konuda birşey yapamadan o canlının can çekişmesini izliyorsunuz. İşte asıl üzücü olan konu bu bence.

Yoksa eve gelmişsiniz sizin dışınızda bir nedenden akvaryum patlamış ve balıklarınız ölmüş. Bana göre bu konuda üzülecek ve yapılabilecek fazla birşey yok.

17. Neverlander

Neverlander

İsim:
    Abdullah Üüzümcü
    Kendi hatamdan öldüler ise Temel Hocam üzülmenin bir faydası yok... Önemli olan hatamın ne olduğunu öğrenip gerekli tedbiri almamdır... Bu bağlamda ölenler arkalarından gelip elime düşecek haleflerinin hayatları kurtulsun diye can verip bana öğretmenlik yapmışlardır diye düşünürüm...

Diğer -hastalık kaynaklı olsun sebepsiz olsun- ölümlere gelince ise... Bakteriler, viürsler, mantarlara Allah rızıklarını vermiştir... Hasta balık ve ölüp çürüyen balık bu gibi canlıların rızıklarıdır... Hepsi bir kenara baktığım hiçbir balığın sahibi ben değilim ki... Ben sadece "gönüllü emanetçi"yim... Emanete bildiğim, yapabildiğim kadarı ile sahip çıkmak ile yükümlüyüm... Gerçek sahipleri ise istediği zaman onları benden geri alabilir... Bunun için de üzülünmez... ;)

18. balıkosman

balıkosman

İsim:
    Osman Tuna
    Okuduğum en güzel yazı ve yorumlar çoğumuzun yanından geçtiği veya geçmek istemediği gerçekler.Öncelikle Temel bey sizi bu özgün ve akıcı başlık için kutlarım. Söylenecek başka söz yok.Konuya o kadar cesaretle yaklaşılmış ve öyle yorumlar yapılmışki özgün olmanın rahatlığında mesajı yazıyorum.açıkcası bende ölen balıklarıma bir yere kadar üzülürüm.maddiyat değerleri sizinde dediğiniz gibi üzüntü derecemi belirler.yerine koyulamayacak balıklar kaybedildiğinde insan doğası gereği tepki farklı olur.konuda çarpıcı düşünceler var gerçekten rızıktan hepimiz söz ederizde gözle görülmeyen bakteri bile olsa onların rızıklarını hep atlarız.rızık her zaman iyi kalpliye ait değilki. Yaradanın yarattığı amacı doğrultusunda rızkını bulacak.Konuyu o kadar çok beğendim ki ifade edemem.akvaryumlarda sanırım bizler sadece balık beslemiyoruz.Görülen veya görülmeyen birçok canlıya ev sahipliği yapıyoruz.bu durumda aklımızdan çıkanlarada rızık sağlamayı biz ihmal ediyorsak onlar buluyor.çok hoşuma giden diğer kısım ise forumun otobüse benzetilmesi ve içindeki güzelliği kabullenenlerin yeri olduğunun çok çarpıcı sergilenmesi.mümkemmel keyif aldığımı itiraf etmem gerek. :helalolsun:

19. okan058

okan058

İsim:
    okan sakal
    Arkadaşlar mademki konuya maddi yaklaştık balık besleyipte üreten bir çok arkadaşım var . Bu işe hobiyle başlayıp yunus besleyen sonra tonlarca yavru alan ve üç kuruşa akvaryumcuya satıp tatmin olmayıp bu yavruların maddiyatına bakıp diskus üretmeye çalışan arkadaşlarda var. Şimdi biz diyoruzki rızkı veren Allah benden kaynaklanmayan bir ölüm oldu ben emanetçiyim diyoruz dinsel açıdan bakıyoruz eceli geldi deyip geçiyoruz . Peki hiç söyle baktıkmı ? Biz akvaristler yeni türler istiyoruz özelliklede sipariş veririz doğan yakalanan f 0 canlılar aryıyoruz insanları teşvik ediyoruz peki bu balıklar yakalanırken hangisi fileyle yakalıyor ? Acı ama gerçek olan siyanür faciasıyla kaç familya çöküyor yada kaç resif bölgesi tarumar oluyor bunu düşündükmü ? Ben bunları bildiğim halde hala besliyorum ve devamda edeceğim . Yanlış anlaşılmak istemem kimseye gönderme felan yapmıyorum ama gerçek olan bu ...

20. reis

reis

İsim:
    Olcay Aksu
    Benim için tüm balıklarım kıymetlidir. 1 cm lik yavrumda ölse, kocaman damızlık balığımda ölse bana zor gelir. Neticede oda bir can. Bunun ufağı büyüğü, pahalısı ucuzu yok. Ortada bir can var ve ben o cana değer veririm.

Sayfayı Paylaş