1. Hoş geldiniz, Akvaryum Portalı ailesine katılım için kendinizi hazır hissediyorsanız üye olun.
    Yardım sayfasından forum kullanım desteği alın.

Dış filtre debisi nasıl düşürülür ? Jebo 828

Başlığı 'Tatlı Su Donanım ve Ekipman Portalı' kategorisinde volkantr34 tarafından 9 Mayıs 2009 başlatılmıştır.

Konu Durumu:
Daha fazla cevap için açık değil.
  1. volkantr34

    volkantr34

    Mesajlar:
    3.301
    Yer:
    İstanbul
    İsim:
    Volkan
    Arkadaşlar merhabalar

    2 gündür eve kurduğum tankla uğraşıyorum.Bugün bitki dikimi komple bitti ve tank çalıştırıldı gayette güzel filtre ediyorum.. Kumu tam temizleyemediğimi düşündüğümden hani kabasını alayım diye dış filtrenin 4 sepetinede çift elyaf doldurdum o şekilde filtrelemeye başladım.Akvaryum 80*40*50 ebatlarında , dış filtremde Jebo 828.. Elyaftan başka hiçbirşey yok.. Acaba debinin fazla olmasının sebebi bu olabilir mi ? Sünger , lav taşı , zeolit , aktif carbon , substrat bioball daha eklenmedi.. 1 hafta böyle çalıştırmayı düşünüyordum ama 1 günde nerdeyse tüm bulanıklığı aldı bu şiddet beni rahatsız etti balıklarıda rahatsız edeceği kesin.. Acaba içini tam doldurduğum zaman debisi düşer mi ?

    Bu arada Jebo 828 dış filtreyi tavsiye eden arkadaşlarıma çok teşekkür ederim gerçekten kuvvetli bir filtre ve işini iyi görüyor.. Benim tankıma fazla gelmemiştir umarım.. 200 - 250 lt rahatça çevireceğini düşünüyorum gerçi kaç lt için tavsiye edildiğine bakmadım :)

    Evet arkadaşlar tavsiyelerinizi rica ediyorum.
     
  2. YIKIKTEMO

    YIKIKTEMO

    Mesajlar:
    30.098
    Yer:
    İstanbul
    İsim:
    Temel Sert
    Hiçbir dış filtrenin debisi çok aşırı büyük birşey değilse balıkları rahatsız edemez. Dış filtrelerin haznesinden geçen ve temizlenerek akvaryuma dönen suyun debisi ne kadar güçlü olabilir ve balıkları rahatsız edebilir ?

    Elyafların yavaş yavaş dolmasıyla 2-3 gün içinde debisi zaten düşmeye başlayacaktır. Güçlü iç filtrelerde bu lepistes gibi balıkları yorabilir, ancak dış filtre debisi yüzünden kısıtlanmamalıdır. Su çıkışına birçok şekilde önlem alınarak fazla olduğu düşünülen ürettiği akıntı yavaşlatılabilir. Ama bu yavaşlatma efektif çalışmasına yönelik değil, akıntı şiddetini azaltmaya yönelik olmalıdır.
     
  3. volkantr34

    volkantr34

    Mesajlar:
    3.301
    Yer:
    İstanbul
    İsim:
    Volkan
    Temel abi inan felaket bir su akıntısı var içerde ve rahatsız edici bir su sesi... suyu veren kısımda fülüt vari bir aparat var ya onu çıkardım sevmiyorum çünkü ama şimdi sanki su borusu patlamış gibi içerde dışarda dehşet bir akıntı oluşturdu.. Akvaryumun diğer ucunda ki bitkiler bile yattı ve kapamak zorunda kaldım... debiyi düşürücem diyede motoru zorlayıp yakmak istemiyorum.. İş yerinde atman 3336 var ve 200 lt'ye bile öneriliyordu ama bu arkadaş maşallah yani :) Kuvvetli bir iç filtre gibi üflüyor suyu..
     
  4. emmi_06

    emmi_06

    Mesajlar:
    1.090
    İsim:
    Özgür ABAY
    Volkan abi,bitkili akvaryumlarda olmazsa olmazlardan o dediğin flüt gibi aparattır.Şimdi senin suyu verdiği yer ufak çağlı bi borudan veriyor.Şelale aparatını kullanırsan suyun akşı çok yerden olacağı için sorun yaşamassın.Dış filtrende boş olduğu için debi yüksektir.Dış filtreyi doldurunca haliyle debi düşüyor.

    Bu arada Volkan abi,senin dış filtrede musluk yokmuydu :D :D

    Volkan abi, ayrı bi konu,ben herzaman kuvvetli filtre malzemelerini severim.Hepte öyle kullanmışımdır.Senin akvaryuma 500 litre debili bi dış filtrede yeterli olurdu.
     
  5. volkantr34

    volkantr34

    Mesajlar:
    3.301
    Yer:
    İstanbul
    İsim:
    Volkan
    Ama ama ama Özgürcüm ben o fülütten nefret ediyorum :) Herkese çıkarttırıp kendim takarsam kendimden şüphe ederim :))) Musluklu musluklu , gülme ben anladım seni :))) Onları kısmak aklıma geldi , gelmedi değil ama motoru zorlar mı zorlamaz mı diye düşünüp ellemedim.. Şimdi işteyim, bakmam lazım kaç lt'yi çeviriyor diye hatırlamıyorum valla.. Bayağı filtre malzemesi aldım tıka basa doldurucam inşallah debisi düşer.. 80 cm boy var, suyu öyle bir vuruyor ki karşı tarafta bitkiler sörf yapıyor yani o derece.. :D O fülütte 40 cm nerden baksan ve ben sakin suları seviyorum ama o aparatı bile nereye koyarsam koyayım acaip dalga var.. Bende sepet dolarsa bu şikayetim azalır diyorum ama şuda var ya azalmassa ? :)
     
  6. emmi_06

    emmi_06

    Mesajlar:
    1.090
    İsim:
    Özgür ABAY
    Volkan abi,dış filtreyi dolduracakmıssın.Nasıl olsa debi düşücek,ama abi aman aman bi debi kaybı bekleme.

    Konu dışı olacak ama,akvaryuma 2 hafta önce bitki(eledoa,saz) ekledim.Bıktım sıkıldım artık,her gün toplayıp dikmekten :D :D.
    2000 litre debili iç filtre+2000 litre debili dış filtre var.Bitki bana göre değilmiş anladım.

    Musluk konusuna gelince abi,çok kişiyi tanıyorum kısık hali ile çalıştırıyorlar dış filtreyi.
     
  7. volkantr34

    volkantr34

    Mesajlar:
    3.301
    Yer:
    İstanbul
    İsim:
    Volkan
    Peki o zaman Özgür sana birşey daha soracağım.. Muslukların 2'side aynı oranda mı kısılsın peki ? Yoksa suyu veren kısmı mı kısayım ? sonra ne biliyim emiş fazla veriş az olup güm müm olayı olmayız dimi ? :) Öyle bir akıntı var ki içerde ve yüzeyde tabandaki değil bitkiler hafif olan aquaclay bile hafif uçuşuyor.. Biraz hareket olsun severim ama bu kadarı fazla yani.. :) Musluk kısma olayını önümüzde ki hafta içi filtreyi tam doldurduğumda bakarım artık..

    Senin bitki olayına gelince elodea biraz gıcıktır ama tabanına ufak taş yada varsa lav taşı sıkıştırırsan tutturabilirsin.Sazların kökü kısa ise onlarda sorun oluyor.Ama kullandığın kumun kalınlığıda buna etki ediyor tabii..
     
  8. reis

    reis

    Mesajlar:
    5.928
    İsim:
    Olcay Aksu
    Volkan hocam; musluklardan su çıkışını kesinlikle kısma. Su giriş musluğunu kısabilirsin. Bu şekilde motor zorlanmaz. Az su çeker,az su basar. ;)
     
  9. volkantr34

    volkantr34

    Mesajlar:
    3.301
    Yer:
    İstanbul
    İsim:
    Volkan
    Sağolasın Olcay hocam ya.. Su emiş borusu kalın diğer boru ince olunca tazzikli oluyor.belkide diğer hortumda kalın yaparsak oda debiyi düşürebilir. mi acaba :) kaç gündür kafayı yiyorum bu sorundan dolayı.. Dış filtreleri hava motoru gibi ayarlı yapmaları çok mu zor yahu :) Debisini hallettim mi süper olucak.. Harika bir filtreymiş cam gibi yaptı akvaryumun içini , bayağı kötüydü ilk anlarda :) bakalım tanka yüklenmeye başlayınca ne yapıcak ;) Tavsiye eden arkadaşlara tekrardan teşekkürlerimi iletiyim.. :helalolsun:
     
  10. reis

    reis

    Mesajlar:
    5.928
    İsim:
    Olcay Aksu
    Volkan hocam; su çıkış borusunu aynı giriş gibi yaparsan debi mutlaka düşer. Ama çıkış borusu nekadar kalın olursa motora binen yük okadar fazla olacağından,motoru zorlar ve zamanla yanmasına neden olursun. dikkat:

    Giriş çıkış hortumlarının kalınlığı ile oynamana gerek yok. Yapman gereken tek şey ; sadece giriş vanasını kısman. ;)
     
  11. volkantr34

    volkantr34

    Mesajlar:
    3.301
    Yer:
    İstanbul
    İsim:
    Volkan
    Anlaşılmıştır durum Olcay hocam teşekkür ederim.. Pazartesi filtreyi tam doldurup birde öyle çalıştırmaya başlıycam birde öyle görelim bakalım durum nasıl olucak olmazsa musluğu kısma politikasına başvurucaz :)
     
  12. volkantr34

    volkantr34

    Mesajlar:
    3.301
    Yer:
    İstanbul
    İsim:
    Volkan
    Evet arkadaşlar konuyu burda sonlandırıyorum.. Lakin istediğim debiye ulaşmış durumdayım.. :basardim: Bu durumdan dolayıda çok sevinçliyim. Bildiğiniz üzere 4 sepette çift kat elyaf vardı.. En alttan üste sırası ile gene her sepette çift elyaf olmak üzere 4. sepete çift elyaf + aktif karbon + seramik yüzük , 3. sepete çift elyaf + substrat + seramik yüzük , 2. sepete elyaf+zeolit+elyaf+lav kömürü , 1. sepete 3 kat elyaf + biyolojik sünger.. Yani anlayacağınız tıka basa doldurdum.. Muslukları kısmama gerek kalmadı.. Debisi tam istediğim gibi oldu gayet güzel su üflüyor ama dalga yapmıyor..

    Şimdi yeni bir konu açarmışım debiyi nasıl yükseltirim diye :D :D
     
  13. MertBalim

    MertBalim

    Mesajlar:
    422
    İsim:
    Mert
    Volkan abi, 2 haftya kalmaz düşer filitrenin debisi. Kir çoğalmış oluyor. Veya dış filitrenin çıkış yerindeki ayarını kısabilirsiniz.
     
  14. volkantr34

    volkantr34

    Mesajlar:
    3.301
    Yer:
    İstanbul
    İsim:
    Volkan
    Teşekkür ederim Mertçim..
     
  15. RuPTuR

    RuPTuR

    Mesajlar:
    1.483
    İsim:
    Cem
    Bana da öyle geliyor.Yeni filtreye o kadar yüklenmemek lazım Volkan Abi.Neyse içindekilerin miktarını değiştire değiştire kendin bulursun zaten :D
     
  16. volkantr34

    volkantr34

    Mesajlar:
    3.301
    Yer:
    İstanbul
    İsim:
    Volkan
    O fülüt gibi aparattan kurtuluş yokmuş ben onu anladım.Enine takıp direk yapıştırdığım cama doğru üfletince sadece altta hafif bir akıntı oluyor.. Yani Özgür hocamın dediği gibi öyle aman aman bişey farketmedi.. Benim amacım o aparatı kullanmamaktı ama , o aparatı yapıştırdığım cama üfleterek yada Olcay hocamında dediği gibi su emiş vanasını kısarak debiyi başka türlü düşüremiyorsunuz.Emiş fazla üfleme az olursa motor haddinden fazla zorlanır ve yanabilirmiş bu dertten muzdarip başka tanıdıklarımda aynı şeyi söylediler.
     
  17. RuPTuR

    RuPTuR

    Mesajlar:
    1.483
    İsim:
    Cem
    Volkan Abi,çoğu dış filtre,karter motoru ve döngü motorlarında su debisi ayarını emiş ağzına koymuşlar.Adamların bir bildikleri var ki gelen sudan ayar yapıyorlar bak:
    Benim karterden gelen hortumun çıkışına fiskiye taktım,debisi inanılmaz düştü.Hatta ilk öyle denedim,var bir terslik bu kadar az su gelmemesi lazım dedim.Fiskiyeyi çıkarınca az kalsın taşıyordu akvaryum :D Taşırma borusunu kısaltınca sorun çözüldü...
     
Konu Durumu:
Daha fazla cevap için açık değil.

Sayfayı Paylaş