1. Hoş geldiniz, Akvaryum Portalı ailesine katılım için kendinizi hazır hissediyorsanız üye olun.
    Yardım sayfasından forum kullanım desteği alın.

Dış Filtre ile Deniz Akvaryumu

Başlığı 'Genel Tuzlu Su Konuları ve Tartışmalar' kategorisinde YIKIKTEMO tarafından 26 Eylül 2012 başlatılmıştır.

  1. YIKIKTEMO

    YIKIKTEMO

    Mesajlar:
    30.098
    Yer:
    İstanbul
    İsim:
    Temel Sert
    Dış filtre ile deniz akvaryumu kurulumu yapmayı istemek, durum itibari ile elde var olan dış filtreyi değerlendirmek isteğinden gelir. Deniz akvaryumu su bakımı doğal olarak çok önemli bir unsurdur. Fakat, dış filtre kesinlikle olmaz demek de son derece yüzeysel bir ifade olur. Konuyu yüzeysel yapan ifadeler yerine dış filtre ile deniz akvaryumu olursa nasıl olur, olmaz ise neden olmaz yanıtına net cevap bulalım.​

    Dış Filtre ile Deniz Akvaryumu Kurmak Nasıl Yapılır ve Neden İstenir

    Dış filtre ile deniz akvaryumu kurmak düşüncesinde direten arkadaşların bunu isteme nedenleri nelerdir kısa bir bakalım. Tatlı su tecrübesi yaşamış ve elindeki filtre malzemelerini değerlendirmek isteyenler, bunun yanında akvaryumu hazır olup, delik deldirme sorunu yaşayan arkadaşlar başlıca dış filtre ile deniz akvaryumu kurmaya yönelen arkadaşlar oluyor. Bu arkadaşların merak ettiği konuların başında Normal Akvaryumu Deniz Akvaryumuna Çevirme nasıl olur sorusu geliyor. Son derece anlayışla karşılanması gereken ve her ne kadar çok da uygun olmasa da belli koşullar ve yine belli canlılar ile mümkün olduğuna temas etmek gerek. Tabii yazımız içerisinde amacım, kesinlikle deniz akvaryumunda dış filtre hevesinden caydırmak ve daha pratik bir yol sunmak olacak, tabii başarabilirsem.

    Dış Filtre ile Deniz Akvaryumu Kurulumunda Dış Filtre Mantığı Nedir

    Dış Filtre ile Deniz Akvaryumu.png
    Dış filtre ile deniz akvaryumu kurulumu bazı koşulları içerir. Dış filtre kullanım ve fayda alma alma alanlarına değinirken, biraz da elde var olan ekipmanı en iyi şekilde değerlendirmek konusuna değineceğim. Öncelikle ele alacağımız kullanım şekli filtrasyon amaçlı düşünülmesi tarafı olacak. Yapısı itibari ile deniz akvaryumu su döngüsü dış filtre gibi kapalı filtre sistemlerine pek uygun değildir, bunun ana nedeni kapalı sistemlere biriken tortulardır. Tortu birikmesi masum görülebilir ama masum olması sadece çok sık temizlenmesiyle mümkündür ve dış filtre temizliğini bu kadar sık yapmak kolay iş değildir. İlk aylarda belki ama sonrasında süre konusunda esneme başlarsa akvaryumda da Ph düşüşü başlar. İlave olarak, dış filtre ile deniz akvaryumu kurulumu esasen oksijen katkısı olamayacak olan filtre şekli demektir. Deniz akvaryumu açısından bakarsak, tüm oksijen ihtiyacı kullanılacak protein skimmere bağımlı kalır. Bu riskler yanında yetersiz kalması anlamını taşır. Bir diğer olumsuz yanı ise, uzun süre temizlenmeyecek olan filtrenin Nitrat yükseltme eğilimine girmesidir. Buraya kadar olan kısmı kavrarsak, aşağıda hangi koşullarda dış filtre ile deniz akvaryumu kurulabilir bunu kavramaya çalışacağız.

    Dış Filtre ile Deniz akvaryumu Kurarken Nasıl Bir Dış Filtre Kullanılır

    Deniz akvaryumu kurulumu yapmayı nano tarzı 80 litre civarı bir akvaryumda planlıyorsak ve askılı model protein skimmer kullanmayı düşünüyorsak belli oranda canlı yükünü idare edecektir. Her ne kadar şelale tarzı filtreler daha uygun olduğu kabul görüyor olsa da, eldeki dış filtreyi değerlendirmek adına mümkündür. Örnek çizimde olduğu gibi araya UV filtresi de bağlamak mümkün. Belli oranda canlı yükü ifadesi hep kullanılıyor ama nedir bu belli canlı yükü? Evet bu kullanılıyor çünkü, biraz da bu ifade kestirmeden işin içinden çaktırmadan çıkma ifadesidir. Eğer bunu biraz açmak gerekirse, dış filtre ile deniz akvaryumu olarak bir nano reef kurulumu istiyorsunuz diyelim, hacim 80 litre olsun, protein skimmer askılı tip ve yeterli olsun, canlı kaya kullanıyorsunuz sayalım, bu durumda ideal canlı yükü seçimi devreye girer. Devam edersek, çok istediniz ve palyaço balığı bakmak istiyorsunuz diyelim, birkaç polip, ve yumuşak mercan eklemeyi de ihmal etmeyeceksiniz varsayalım, bu durumda sözü edilen sistemle mümkündür. Önemli olan hedefe sadık kalmak, akvaryumun haddini bilmektir.

    Dış Fltre ile Deniz Akvaryumu Kurarken Dış Filtreden Alternatif Faydalanma Nasıl Olur

    Dış filtre ile deniz akvaryumu oluşturmak konusunda aslında ısrarcı değilsinizdir ama elinizde onca para verdiğiniz bir dış filtre bulunuyor ve değerlendirme konusunda kararlısınız diyelim. Bu durumda şu şekilde bir kullanım alanı doğar, Sump sisteminizi oluşturup devreye vermek için devridaim motoru gereklidir, yani suyu yukarı basacak olan kafa motoru gerekir. Kafa motoru yerine eğer dış filtreniz çok komik düşük güce sahip değilse ve ortalama olarak debisi uygunsa bu amaçla kullanabilirsiniz. Fazla güçlü olması sorun yaratmaz. Çünkü, gerekirse fazlası akvaryum soğutucusuna vb aktarılabilir. Dış filtre ile deniz akvaryumu konusuna ilave olarak bir fayda daha eklemek mümkün. Dış filtre içinde sadece kimyasal filtre malzemeleri kullanabilir ve belli aralıklarla temizleyerek zamanı gelen kimyasal filtre malzemelerinizi değiştirebilirsiniz. Bu sayede ayrı bir medya reaktörü almanıza gerek kalmaz. Yazımız dış filtre ile deniz akvaryumu kurulumu düşünenlere destek olmak amacı gütmekte, imkanlar dahilinde sump sisteminin en ideal filtre sistemi olduğunu ifade etmekte fayda var. Deniz Akvaryumunda Dış Filtre Olur mu kullanılır mı merakınızı gidermişizdir umarım.

    Akvaryum Portalı
     
    Düzenleme: 14 Mayıs 2016
    Durul Baykara ve BulentS bunu beğendi.

Sayfayı Paylaş