1. Hoş geldiniz, Akvaryum Portalı ailesine katılım için kendinizi hazır hissediyorsanız üye olun.
    Yardım sayfasından forum kullanım desteği alın.

Dış filtre yapımı

Başlığı 'Akvaryum Filtre Yapımları' kategorisinde YIKIKTEMO tarafından 2 Ekim 2008 başlatılmıştır.

1. YIKIKTEMO

YIKIKTEMO

Yer:
    İstanbul
    İsim:
    Temel Sert
    Bir dış filtre hikayesi,
    Bu gün eminim bir çok hobicinin aklından dış filtre yapmak geçiyordur.
    Bunu bende çok düşünmüştüm,vede yapmıştım.Ben büyük bir (turşu bidonu) bidon kullanmıştım.Bidonu dibe yakın bir yerden delerek HD power
    2.500 iç filtre motoru kullandım.Motorun su çıkış kısmını bidon da deldiğim delikten çıkardım.Hortumu da takarak silikonla çok iyi bir şekilde sıvadım.Daha sonra bu su çıkış hortumunu dirsek ile akvaryuma verdim.Yine bir dirsek yardımı ile akvaryumdan gelen su hortumu çıkarak bidonun kapağını delerek taktım ve yine çok sağlam bir şekilde önce güçlü yapıştırıcı ve ardından da silikon yardımı ile sıvadım.Kapak zaten döndürülerek kapatıldığından ben sadece araya poşet kullanarak su kaçırmamasını sağladım.motorun tıkanmaması için sineklik teli kullanarak güvenceye aldım.Bu aşamadan sonra bana kalan gelen su ile giden su arasındaki dengeyi kurmaya geldi.Bu dengeyi kurmak inanılmaz derecede önemliydi bidonda su kalmayarak motorun yanması içten bile değil di.Bunun için bulduğum çözüm her iki hortumun da arasına tesisatçılardan aldığım vanaları taktım.Aslıda bu gün artık akvaryumcular da bu vanalar dış motor yedek parçası olarak satılıyor.Ancak daha sonra onlara da ihtiyacımız kalmayacak.Ben artık dip çekimi yolu ile suyu bidona yolayarak sistemi çalıştırabilirdim.Filtre malzemeleri sineklik teli üzerine ilk olarak elyaf ve o zamanın şartlarında aklınıza gelebilecek her türlü malzemeyi denedim.Sınırsız denebilecek filtre malzemesi koyma şansına sahip olmuştum.

Ben filtreyi düzenli akışı vanalarla ayarlıyarak çalıştırdım.Hiç unutmuyorum 3 kutu kömür kullanmıştım. Ve su cam gibi de olunca motoru dahamı büyük koysaydım dedim.Bunu her zaman yapabilirdim. Ancak bitirip filtre çalışırken ve ben akvaryumu izlerken aklıma elektirikler giderse çalışırmı acaba bu tekrar dedim.Fişini çektim ve tekrar taktım.O anda çalışınca çok sevindim.Ama kafamdaki soru işaretleri bitmiyordu zira sakatlık çıkabilirdi. Bunlar beni düşündürüyordu.Ve o sorun aklıma geldi.Ya elektirikler kesilir de hazneye su inmez ise,ve haznedeki suyu akvaryuma motor basarsa dedim.Akvaryum taşardı.Motoru akvaryumun içine koydum.Alt taraf da deldiğim deliği kullanarak su girişini verdim üst tarafdan akvaryuma çıkış olmuş oldu.Bunu tam tersi olarakta yapabiliriz. Ve bu şekilde suyu hazneye basarak bu güçle dönüşü sağlamış ve kafamdaki bütün soru işaretlerini silerek rahatca kullanabilmiştim.Yani sonuç olarak basit olabilecek bir sistem üzerinde bir hayli düşünmüştüm.Zaten bu işin güzelliğide burada.Motor gücünü akvaryumumuza göre büyültebilirizde.Şimdi birde hortumun takılacağı aparatlar satılıyor.Bu aparatları bidon da ve kapak da somunlu şekilde olduğundan güvenle takarak ve yinede silikonla etrafını sıvar hortum uclarını bu kısımlara takabiliriz.Ve yukarı dönüş hortumunu daha büyük tutarak rahat çalışmasınıda sağlayabiliriz.Birde filtrenin dip tarafında 5 cm boşluk bırakacak şekilde ızgara koyulmalı su bu alanda ve tıkanma olmadan dolaşarak filtre elemanlarından geçebilsin.

Bu gün artık içim rahat olurdu böyle bir filtreyi tekrar yapsam.Ne de olsa malzeme için geniş alan olurdu.Filtre malzemesi olarak kimyasal filtre elemanları kullanırdım yer çok kömür,fosfat tutucu, reçine,zeolit vs gibi.Zira ben kısıtlı bir yeri olan dış filtrelerde biyolojik malzemeye sıcak bakmıyorum.
    Nacizane fikrim ve FİLTREM...
    Filitreyi, bir hafta sonu canım sıkıldı yaptım. Gayet güzel oldu ve hiç bir sorun çıkmadı.
    Resimleri,

[img width=600 height=450]http://img237.imageshack.us/img237/1039/cimg3156il1.jpg[/img]

[img width=600 height=450]http://img372.imageshack.us/img372/9982/cimg3157zt4.jpg[/img]

Yapımı kuruması hariç, bir saat sürmüştür. Güle güle kullanın.
    Saygılar...

Sayfayı Paylaş