1. Hoş geldiniz, Akvaryum Portalı ailesine katılım için kendinizi hazır hissediyorsanız üye olun.
    Yardım sayfasından forum kullanım desteği alın.

Dış Filtreler.

Başlığı 'Tatlı Su Donanım ve Ekipman Portalı' kategorisinde Muzikopat tarafından 11 Ocak 2009 başlatılmıştır.

  1. Muzikopat

    Muzikopat

    Mesajlar:
    2.586
    İsim:
    Hüseyin ÇELİK
    Herkese merhaba sevgili akvaristler. Dış filtre kullanan arkadaşlarımız elbette vardır. Kim kullanıyor kim kullanmıyor onu mümkünse öğrenmek istiyorum. Bende bir dış filtre aldım Lifetech-838. Kullandım, faydasını da gördüm. Ama deneme amaçlı fişini çektim. Fişini çekeli 20 gün olmasına rağmen akvaryumumun suyu hala tertemiz. Yemlemede bir oynama yapmadım. Günde iki defa. İç filtreyi bile günde 2 ila en fazla 4 saat çalıştırıyorum. Akvaryumum 120 lt. İçinde 8 adet damızlık malawi var. Asıl sorum şu ; Sizce dış filtrenin faydası var mıdır? Ben dış filtresi olmayan üretimhane sahipleri de gördüm. Dış filtre kullanan veya kullanmayan bütün arkadaşların yorumunu bekliyorum.


    Saygılar.
     
  2. taygun

    taygun Guest

    Hüseyin Bey,

    Bence sizin üretimhanede görmediğiniz dış filtreler yerini ortak bir sistem olarak sumpa yerini bırakmıştır. İllaki bir filtre vardır. Ama ortada bir filtre gözükmüyorsa arka planda bir sump sistemi vardır.

    Öte yandan, üzülerek söyleyeyim ki filtrenizi devre dışı bırakarak ilerleme kaydetmeyi beklememelisiniz. Yaptığınız hatadır. Çünkü siz öncelikle dış filtreyi mekanik temizleme yapan bir sistem olarak görüyorsunuz. Ama bunun bir de biyolojik filtrezizasyon ayağı vardır ki siz bunu gözardı ediyorsunuz. ;)

    Bu nedenle, öncelikle dış filtrelerin kullanım gereklerini araştırıp konuyu burada tartışmaa açmak daha geçerli olur. Sonuçta akvaryumlar kapalı sistemler olması nedeni ile kendi kendini temizleyen bir sistem olmamaktadır. Bunun için filtre sistemlerine ihtiyaç vardır. Bu dış filtre olur ya da sump olur. Ama illaki birşey olur. ;)
    Saygılar
     
  3. YIKIKTEMO

    YIKIKTEMO

    Mesajlar:
    30.098
    Yer:
    İstanbul
    İsim:
    Temel Sert
    Aslında konu çok basit, dış filtre faydalı faydasız tartışması yerine, akvaryumun içinin kurulum dengesinden, kum kalınlığından ve diğer ekipmanlardan söz etmek gerek. Yorumu bunun üzerine gerçekleştirmek gerekir. Dış filtre bağlı olmayan bir akvaryum elbette belli bir süre sorunsuz çalışır. Fakat yemleme ve eskiyen su sonrasında suda kahverengileşme, sararma görülür.

    Üretimhanelerde dış filtre yanlızca içerisine aktif kömür koyularak kullanılır ve yukarıda sözünü ettiğim su rengini engellemek için içi kömür dolu filtre akvaryumlarda gezdirilir. Bu gibi akvaryumlara su değişim periyodu farklıdır.

    Dış filtrelerde biyolojik temizlik hedeflemek ise, cama cam kum olmayan akvaryumlarda daha mantıklıdır. İyi dizayn edilmiş akvaryumlarda şart değildir. Kimyasal filtreleme ile ilerlenebilir.
    Saygılar...
     
  4. reis

    reis

    Mesajlar:
    5.928
    İsim:
    Olcay Aksu
    Ben dış filitre kullanmayalı yıllar oldu.Benim bütün akvaryumlarım sumplu.Filtrasyon denince,sumptan başkasını tanımam.


    Ayrıca;Hüseyin o fişini çektiğin dış filitreni,20 gün sonra birden fişini takarak kullanmayı düşünmüyorsundur umarım ?
     
  5. emmi_06

    emmi_06

    Mesajlar:
    1.090
    İsim:
    Özgür ABAY
    İlginç,dün benim akvaryum konuma dış filtre olmadan ne yapacaksınız diye yazmıştın.
    20 gün kapalı durması bana göre yanlış.Ama iç filtre varsa bi sakıncası yok.20 günlük aranın üzerine dış filtre temizliği yapılması lazım.

    300_500 litrelik akvaryumda sump ve dış filtre kullanmayan çok kişi tanıyorum.İç filtre ile idare ediyorlar.Üretimhanesi olan kişiler aşırı yemleme yapmazlar.
     
  6. Muzikopat

    Muzikopat

    Mesajlar:
    2.586
    İsim:
    Hüseyin ÇELİK
    Özgür abi onu senin akvaryumunun kapasitesi ve beslediğin canlıların benimkinden daha fazla olduğu için yazmıştım. Değerli hocalarım elbetteki biyolojik temizlik de önemlidir ama üretimhane sahipleri bunu bilmiyorlar mı ? Yetiştirdikleri balıklarda çok sağlıklı. Bu nasıl oluyor peki ? Sadece sump yeterli oluyor mu ? Mekanik temizlikle yetinmiyorum zaten. Ben sadece bilgilendirici bir tartışma ortamı yaratmak istedim. Nitekim başarılı da oldum. :)
    Ayrıca filtremi temizleyip içini su doldurduktan sonra fişini taktım çalışmadı. :hink: Bana yardımcı olabilirseniz sevinirim hocalarım. Su çekme ve suyu akvryuma boşaltma hortumlarını iyice bağladığımdan ve vanalarını açtığımdan eminim. Fişini taktığım zaman hafif bir ses çıkıyor ( hava motoru sesi gibi ) ve suyu ne çekiyor nede akvaryuma boşaltıyor. Sizce sebep ne olabilir hocalarım fikirlerinizi bekliyorum. Pompalama da yapıyorum yine sonuç yok. :hink: :bilmem: :(


    Saygılar...
     
  7. taygun

    taygun Guest

    Hüseyin,

    Merhaba. Ben önce pompalama yapmadığında şüphelenmiştim. Yaptığına göre sebep hortumların yanlış bağlanması olmalı. Yani filtreden çıkıp akvaryuma gelen temiz su borusu suyun dışında olmalı ve bu boru muhtemelen emiş yapmakta. Boru su dışında olduğu için de su çekemiyor. Bu borunun filtredeki ucunu filtreden çıkarıp diğer tarafa bağlayın. Çalışacaktır.

    Saygılar
     
  8. Muzikopat

    Muzikopat

    Mesajlar:
    2.586
    İsim:
    Hüseyin ÇELİK
    Merhaba Tamer Abi ;

    Söylediğin yöntemi yarın uyandığımda ilk iş olarak uygulayacağım. Yardımların için teşekkür eder saygılarımı sunarım abi.
     
  9. taygun

    taygun Guest

    Hüseyin Merhaba,

    Gelişme var mı?
     
  10. Muzikopat

    Muzikopat

    Mesajlar:
    2.586
    İsim:
    Hüseyin ÇELİK
    Merhaba Abi ;

    Abi tamamdır dediğin gibi yaptım sorunsuz çalışıyor. Çok teşekkür eder saygılar sunarım.
     
  11. gerçeküstad

    gerçeküstad

    Mesajlar:
    40
    Başlığı açan arkadaşımızın alıntı olarak mesajıma eklediğim kısmı hakkında fikrimi beyan etmek isterim. Dış filtre sistemlerini kuşkusuz bir çok akvarist farklı yük ve hacimdeki akvaryumlarda kullanmaktadır. Öyle akvaryumlar söz konusudur ki, değil dış filtreye, suyu buğarlaşmasa müdahaleniz gerekmez. Öyle akvaryumlar bulunmaktadır ki, kayasını oynattığınızda balıklarda sürtünme tepkisi baş gösterir. Yukarıda fişinin belli sürelerde çekilmiş olduğu ifade edilen akvaryumun hacmi, yükü nasıldır ve nasıl bir akvaryumdur?

    Konuyu bu bağlamda değerlendirme hassasiyetine giremeyeceğimizden, genel anlamda görüş ifadesi tercihim olacaktır. Yukarıda ifade edilen kimyasal filtrasyon terciğinde bunu anlamak mümkünken, biyolojik anlamda kurulumu gerçekleşmiş filtrasyonda mümkünlüğü geniş şekilde görüş bildirimiyle mümkündür.

    Akvaryumlarda kullanılan suyun bile filtre tercihinde rolü ( güç ve filtre malzemesi) bulunmaktadır. Damacana içme sularının kullanıldığı akvaryumlarda su daha çabuk kararma, kahveringine dönme eğilimindedir. Çeşme suyunda bu süre daha uzundur. Bu sorunu yaşamak istemeyen ve su tercihinde memnun olan akvaryum dostları, filtre malzemesi ve filtre gücünde araştırmacı ve bilinçli olmalıdır.

    Suyunuz kararmasın...
     
  12. Muzikopat

    Muzikopat

    Mesajlar:
    2.586
    İsim:
    Hüseyin ÇELİK
    Halim Bey güzel fikirlerinizi paylaştığınız için teşekkür eder saygılar sunarım...
     

Sayfayı Paylaş