1. Hoş geldiniz, Akvaryum Portalı ailesine katılım için kendinizi hazır hissediyorsanız üye olun.
    Yardım sayfasından forum kullanım desteği alın.

Dıy Üretimhane İşlevsel

Başlığı 'Akvaryum Filtre Yapımları' kategorisinde sconat tarafından 12 Kasım 2008 başlatılmıştır.

1. sconat

sconat

İsim:
    Ozan Sıdal
    Yapı marketlerde satılan plastik kaplardan küçük bir üretimhane yapımına başlayalım.Bize lazım olan üretim hanemizin büyüklüğüne karar vererek,kapları sayı ve büyüklüğüne karar vererek satın almak.

Resimler kırılmıştır.

Mesela bunlar çok uygun.

Bu üretim hanemizi yerleştireceğimiz stand basit olabilir.Veya yer durumuna göre daha farklı şekil yapabilirsiniz.
    Bu stand çok basit bir stand.Ama işimizi fazlasıyla görür bence.Daha sonra plastik kaplarımızı deliyoruz. Daha sonra su tesisat borularından yapacağımız su taşıma sistemine geçeceğiz.

Su tesisat borularından fotoğarftaki basit şekilde üç tane yapacağız.Bu sistemde üç hazne kullanıldı.Bu açıdan üç tana hazırlayacağız.

Daha sonra haznelerin içinden yukarı basan suyun fazlalığını taşıması için fotoğraftaki başlıkları, işaretlenmiş yerlerden kesmemiz ve süzgeç haline getirmemiz lazım.Balık yavrularını çekmemesi için ince elyaf sarabiliriz.

Sonra deldiğimiz haznemize aparatı takıyoruz.yine haznemize yukarı temiz suyu taşıyacak hortum aparatınıda unutmadan takıyoruz.
    Sonuç olarak, her hazneden fotoğraflardaki gibi filtreye kirli suyu taşıyacak aparatımız olacak.Tabi yine temiz suyu yukarı taşıyan hortumumuzla birlikte.Haznelerin içinde suyu aşağıya taşıyacak borunun ağızlarını süzgeç şekline kesmeyi unutmayalım.

Artık en alttaki filtremizi hazırlayabiliriz.Önce bir plastik ile filtrenin altında boş alan bırakıyoruz.Bu boruların pislikten tıkanmaması ve suyun süzülerek aşağı inerken oksijen kazanması için gerekli.

Temiz suyu yukarı basacak kafa motorumuzu hortumunuda takarak filtrenin en altına yerleştiriyoruz.

Daha sonra biyabol ve benzeri bir filre malzemesini yeterli miktarda ekliyoruz ve üzerine bir plastik tabaka daha ekliyoruz.

Üzerine yine plastik bulaşık teli ekliyoruz su süzülerek oksijen kazanacak.Su parçacıklara bölünecek, katı pislikler tutulacak. Üzerine ince bir tabaka elyaf koyarak filtremizi hazır hale getiriyoruz.Filtremizin üst kapağını haznelerden gelen boruların içindeki suyu filtreye boşaltacak şekilde kesiyoruz.

Sistemi çalıştırıyoruz.Suyun orturmasını bir hafta beklersek güzel olur. Kapağın keserek hazırladığımızın kısmından su filtremize giriş yapıyor ve kafa motoru ile temiz olarak yukaru,sisteme geri dönüş yapıyor.

Balıklarımızı artık ekliyoruz.Yavrular için haznelerimizin içine yavruluk ekleyebiliriz.Eğer küçük boru parçalarını haznelerin içine bırakırsak balıklar için korunak ve yumurtlma alanı olur.

Üretim hane faliyete geçiyor artık yavaş yavaş.

A.P Bot Yazı düzenlemesini kaydetti.: 15 Mayıs 2016
    TencoMelih, asercan, RuFKaD ve diğer 3 kişi bunu beğendi.
  2. YIKIKTEMO

YIKIKTEMO

Yer:
    İstanbul
    İsim:
    Temel Sert
    Ynt: DIY ÜRETİMHANE (İŞLEVSEL)

Ellerine sağlık Ozan kardeşim. Gerçekten mükemmel bir fikir, bu üretimhane bir çok arkadaşın kafasında acaba sorusu uyandıracaktır. :alkis: Müsadenle sabit başlık yapmak isteriz. Özellikle canlı doğuran grubuna mükemmel hitap edecek görünüyor.

TencoMelih bunu beğendi.
  3. avşarbeyi

avşarbeyi

Vay be ben bunları düşünemediğime göre amatörlükten hala kurtulamadık demekki.Mükemmel bir fikir... :alkis:

TencoMelih bunu beğendi.
  4. reis

reis

İsim:
    Olcay Aksu

Çok güzel bir çalışma fakat keşke plastik kap yerine cam akvaryum kullanmış olsaydınız.
    Bu kaplarda balığınızı sadece üstten görebileceğiniz için,balıklarda hastalık,gebelik vs gibi şeyleri zamanında fark edemeyebilirsiniz.

TencoMelih bunu beğendi.
  5. sconat

sconat

İsim:
    Ozan Sıdal

Yorumlara çok teşekkür ederim. Böyle bir sistemde cam ve akrilik kullanılabilir elbette. Ancak maliyetine ve yapım kolaylığına bakınca, tercih artık arkadaşlara kalıyor. Temal abi, sabit başlık yapmanıza çok sevindim. Biliyorsun bankada işlerimiz yoğun. Bu gibi yapımları bende çok seviyorum. Elimden geldiğince paylaşmaya ve çeviriler yapmaya çalışacağım. Bu arada sizin binadaki akvaryumu görmeye geleceğim en kısa zamanda.

TencoMelih bunu beğendi.
  6. atlantis

atlantis

Yer:
    İzmir
    İsim:
    Murat Yıldız

Güzel bir çalışma olmuş elinize sağlık..Yanlız bir hususu atlamış olmalısınız..Akvaryumlarında en azından artemya çıkarmak için plastik şişe kullananlar,yavruluk kullananlar ve hatta kuluçka aparatı kullananlarımız illaki vardır..Bu aparatların bir süre(bu süre 2 gün ile 1 hafta arasıdır genelde)sonra yenden gelen yağların,balık pisliklerinden oluşan bakterilerin,sudaki kimyasallardan gelen pas ve kireç türevi maddelerin,pamukçuğa benzeyen liflerin oluştuğu gözlemlenmiştir..Yosunlanmasıda cabası..Kısaca plastik maddelerin oluşturacağı riskler belliyken bukadar güzel bir projeyi plastikle yapmanız bence atlanmış önemli bir husustur.Projenizi tekrar tebrik ediyor ama bu güzel projede plastik kullanmanızı . onaylamıyorum..Saygılarımla.

TencoMelih bunu beğendi.
  7. YIKIKTEMO

YIKIKTEMO

Yer:
    İstanbul
    İsim:
    Temel Sert

Plastik malzeme eğer salınım yapmayacak bir malzeme ise, bence sıkıntı yaratmaz. Bu başlıktaki malzeme çok güvenilir. Artık bir çok orjinal sump sistemli akvaryumların altında bile plastik benzer sumplar kullanılıyor.

TencoMelih bunu beğendi.
  8. atlantis

atlantis

Yer:
    İzmir
    İsim:
    Murat Yıldız

Temel hocam işaret ettiğim nokta salınım konusu değildi,sanırım ya ben hatalı ifade ettim yada siz farklı algıladınız..Ben plastik malzemelerin sump tüğrü oluşumlarda kullanılmasını sakıncasını değil,çabuk kir tutması ve çirkin görüntülere çabuk ulaştığı için akvaryum,üretim tankı türü şeylerde kullanmamak gerektiğini belirtmek istedim..İşaretimde özellikle görsellik yönünden önem var..Saygılarımla.

TencoMelih bunu beğendi.
  9. YIKIKTEMO

YIKIKTEMO

Yer:
    İstanbul
    İsim:
    Temel Sert

Haklısın Murat abi, fakat bu gerekli bakımla önlenebilir sanırım. Sonuçta üretim anlamında kullanılacak. Kaplar içerisinde kum ve ve benzeri malzemelerde yok. Temizlemesi kolay olur düşüncesindeyim. Tabi buradan illaki plastik kullanılsın düşüncesi çıkmamalıdır. Akvarist kendi becerisini sergileyerek cam yaparsa, tabiki daha güzel olur. İşcilik ve harcanan emek biraz daha fazla olacak, hepsi bu.

TencoMelih bunu beğendi.
  10. axu2

axu2

Ozan bey tebrik ederim. Bu projede ısıtıcıyı sumpamı koydunuz?

TencoMelih bunu beğendi.
  11. YIKIKTEMO

YIKIKTEMO

Yer:
    İstanbul
    İsim:
    Temel Sert

Benim fikrim, sump'a koyulması yönünde olurdu. Haznelere de koyulabilirdi fakat, sump içerisinden su haznelere daha eşit ısıda dağılır diye düşünüyorum. Tabi en doğrusunu Ozan yazar.

TencoMelih bunu beğendi.
  12. sconat

sconat

İsim:
    Ozan Sıdal

Arkadaşlar, evet ısıtıcıyı alttaki filtre bölümüne ekliyoruz. Hazneler içerisinde mantıklı olmaz bence.

TencoMelih bunu beğendi.
  13. bmehmetyavuz

bmehmetyavuz

Maddi imkansızlıklardan ötürü yavrularını boylandıramadan elden çıkartmak zorunda kalan arkadaşlar için, örnek alınabilecek, yol gösterici bir çalışmaya imza atmışsınız. Bu arada maddi imkansızlıklardan dolayı karantina tankı olmadığını söyleyen arkadaşların da çok işine yarayabilir...
    Saygılar, keyifli paylaşımlar...

TencoMelih bunu beğendi.
  14. taygun

taygun Guest

Şüphesiz ki Ozan Bey için değerli ve takdir edilmesi gereken bir proje. Hemen hemen herşey gibi burada da ilk bakışta görülen bir takım artı ve eksiler.

Hemen aklıma gelen ilk artı plastik yapı nedeni ile kaplardan dışarı ısı kaybı daha za olur. hele hele bir de kapağı kapatıldığı zaman ısıtıcı daha az çalışacaktır. Su buharlaşmasında da su kap içinde kalacaktır. Ama bu o kadar önemli konu değil.

Eksilere bakınca; sanırım bunlar artılardan daha fazla ve sorun yaratacak gibi. Öncelikle Murat Bey'in söylediği gibi balığı yandan görüpde gözlemleme gibi bir şans olmayacak. ;)

Hepimiz gayet iyi biliyoruz ki günlük bakımın en temel öğelerinden biri balığı gözlemlemektir. Bu sayede bir hastalığı başlangıç seviyesinde yakalayıp tanktan ayırarak tedavi şansımız vardır. Ama bu sistemde böyle bir şey olamaz.

İkincisi de temizlik. Dikkat ettiniz mi bilmem, akvaryumdaki plastik borular bir zaman sonra sümüğümsü kayda bir madde ile kaplanırlar. Nedir, nasıl olur bilmem ama olmaması gereken birşey olduğunu, yani istenmeyen bir şey olduğunu biliyorum. Aynı şey plastik kapların iç çeperlerinde de oluşursa ne yapılacak?

Son olarak, sanırım Temel Bey sump ile ilgili bir başlık açmıştı ve bir sump resmi koyarak eleştirmemizi istemişti. Konuya aşağıdaki linkten erişebilirsiniz.

Şimdi o konudaki sumpla buradakini işlevsellik yöninden karşılaştırdığınızda Ozan Bey'in projesindeki sump için ne diyeceğiz!

Umarım eleştirim yapıcı olmuştur.

Saygı ve Sevgilerimle

A.P Bot Yazı düzenlemesini kaydetti.: 15 Mayıs 2016
    TencoMelih bunu beğendi.
  15. YIKIKTEMO

YIKIKTEMO

Yer:
    İstanbul
    İsim:
    Temel Sert

Tamer Abi, ben yorumunun üzerine bir şey yazmayacağım. Doğruları bulunmaktadır. Ben konuya maliyeti düşük ve basit yapım bir sistem gözü ile bakıyorum. Eksiklerini sizler yazdıkça zaten belirleriz. Ortaya daha güzel ve işlevsel bir sistem çıkarırız.

Ben fikrimi hortumlarda oluşan beyazımsı kaygan tabaka hakkında belirtmek isterim. Bu tabaka bir çeşit balıklar için besindir. Zaman zaman temizlendiğinde su içerisine dağılan parçalarını balıkların yediğini görmüşüzdür. Özellikle zor yem alan bazı deniz balıkları tüketiyor bu tabakayı. Eğer aynı oluşumdan söz ediyorsak ?

16. MR_EREN

MR_EREN

İsim:
    Eren Eroğlu

Ben bu üretimhanenin mantığını çözemedim :cekingen:

Balıklar nasıl hortuma kaçmıyor vs. Zerre anlamadım...

Biliyorum, meşe odununu hakeden bir cevap verdim ama durum bu :D

En iyisi yatayım kafam durmuş...

TencoMelih bunu beğendi.
  17. sconat

sconat

İsim:
    Ozan Sıdal

Eren Bey,Sanırım anlayamamanız suyu haznelerden taşıyan boruların yani hazne içinde kalan boru uclarına sarılan elyafı atladığınızdan kaynaklanıyor.Yavrular elyaf sarılması sonucu, sump içinde değil,haznede büyümeye devam ediyor. :hasta:

TencoMelih bunu beğendi.
  18. sconat

sconat

İsim:
    Ozan Sıdal
    DIY ÜRETİMHANE (İŞLEVSEL)

Tamer Bey,Düşüncelerinizde çok haklısınız.Gözlem mutlaka önemlidir.Fakat bu yapımda amaç düşük maliyet üretim olduğundan üreme ve gözlemi kapların üzerinden yapmak yeterli oluyor.Yosun oluşumu ışık kaynağı olmadığından pek yok. Ancak borularda sözünü ettiğiniz tabaka kaçınılmaz olarak olur.bu zaten akvaryumlarda genel olarak oluyor zaten.

TencoMelih bunu beğendi.
  19. RuPTuR

RuPTuR

İsim:
    Cem

Bahsi geçen tabaka kahverengi yosun değil mi?Ben bunları akvaryuma salmak için arada dış filtreye hava kaçırtıyorum,kapatıyorum,açıyorum,akvaryum bunlarla doluyor ve balıklarım(lepistesler) afiyetle bu yaratığı tüketiyor.Bana zararından çok yararı varmış gibi geliyor.
    Ozan Hocam sizi tebrik ediyorum ve balığı yandan görmek gerekliliği konusuna aldırmıyorum.Çünkü üretimhanelerin hangisinde(büyük işletmelerden bahsediyorum) balıkları yandan izleyebileceğiniz bir sistemle üretim yapılıyor acaba???
    Maliyet olarak bana ters gelen bir durum söz konusu:Acaba neden 3 akvaryum arasında köprü yapmak yerine üçünden de kartere su çıkışı aldınız?Bölümleri kısa bir boru parçası ile birbirine bağlamamız daha akıllıca olmaz mıydı?(Maliyet düşer,sirkülasyon artar,ısı sabitlemek daha kolay olur)

TencoMelih bunu beğendi.
  20. Gizem Sayman

Gizem Sayman

Ozan güzel fikir böyle bir fikri bizlerle paylaştığın için teşekürler

Sayfayı Paylaş