1. Hoş geldiniz, Akvaryum Portalı ailesine katılım için kendinizi hazır hissediyorsanız üye olun.
    Yardım sayfasından forum kullanım desteği alın.

Dıy co2 sistemi(kabarcık sayaçlı)

Başlığı 'Kendin Yap Genel Portal' kategorisinde atlantis tarafından 16 Ekim 2008 başlatılmıştır.

  1. atlantis

    atlantis

    Mesajlar:
    306
    Yer:
    İzmir
    İsim:
    Murat Yıldız
    Uzun araştırmalar,uzun uğraşlar,uzun denemeler yaptım ama yıllardır çözümleyemediğim acaba hangisi daha faydalı sorusunun cevabını birkaç üstadın fikirlerini karma yaparak buldum.Buldum diyorum çünkü şuan artık co2 sorunu yaşamıyor ve bitkilerimin gelişimini zevkle seyredebiliyorum.Bu yüzden öncelikle çalışmalarıyla bana ışık tutan,yaptığı dıy co2 sistemlerini ve formüllerini nette paylaşan tüm üstadlara teşekkür ederim.

    Öncelikle mayalı sistemimizin hazırlanmasında bahsedelim dilerseniz.

    Gerekli malzemeler: 2 adet 1 ltlik boş kola pet şişesi,yeterince hava hortumu,3 adet düz hortum birleştirme aparatı,1 adet hava vanası ,1 adet çekvalf,japon yapıştırıcı,kapak delmek için tornavida veya kalınca çivi,varsa bir miktar silikon.

    Öncelikle sistemde kullanacağımız şişelerin kapaklarına hortum bağlantı aparatlarını yerleştireceğiz..Tornavida veya çivi yardımı ile gerekirse kolaylık açısından ısıtarak kapağın bir tanesinde aparatın gireceği kadar 1 delik,diğer kapakta 2 delik açılır.

    Daha sonra aparatlar japon yapıştırıcısı ile yarısı iç kısımda yarısıda dış kısımda kalacak şekilde sabitlenir.Kuruması beklendikyen sonra kapak içerisinde bulunan conta(her kapakta vardır)ve yapıştırdığımız aparatın çevresi sızma olmaması açısından güzelce silikonlanır.

    Aparatların yerleştirilmesinden sonra 2 şişe arasındaki bağlantı için bir miktar hortum kesilir ve aparat ile bütünleştirilir
    [​IMG]
    [​IMG]
    [​IMG]
    Çift aparat bulunan şişedeki birleşen aparatın içeridende bir miktar hortum kesip eklenerek hava kabarcık sayacı işlemi yapılmış olur.' aparatlı şişeden çıkan diğer aparat içinde akvaryum içerisinde difüzör veya iç filtreye kadar uzatılacak bir hortum kesilip takılır, sistemimiz hazır.
    Şimdide içerisine maddelerimizi koyalım..
    malzemelerimiz:2 bardak toz şeker,1 çay kaşığı toz maya,akvaryumumuzdan alacağımız yeterince su..
    Önce 1 nolu yani tek aparatlı şişemize yarısına kadar akvaryumumuzdan su dolduruyoruz.İçerisine toz şekeri ilave edip daha sonrada mayamızı içine atıyoruz..Başka birt kapak kullanarak yada ağzını sıkıca kapatıp yaklaşık 5 dakiaka kadar sallayarak işekerin iyice çözünmesini sağlıyoruz..Bu arada 2 nolu çift aparatlı olan şişeyede yine yarısına kadar su koyarak hem akvaryuma gidecek olan hortum hemde koyduğumuz su içine girecek kadar uzun olan hortum bulunan kapakla kapatıyoruz.! 1 nolu şişedeki çalkalama işlemi ardından onuda sisteme dahil ediyor ve kapağını kapatıyoruz.
    2 nolu şişeden çıkardığımız hortumuda akvaryumumuz içerisinde kullandığımız içfiltrenin hava alma hortum yerine bağlıyoruz
    Yanlız bu hortum arasına bir adet vana bağlayacağızki gerektiğinde fazla co2 gitmesini düzen altında tutabilelim..Akvaryuma gelen hortumun şişeye girmeden öncesine , isteğe bağlı olarak takılabilecek 1 adet çekvalfte herhangi bir elektrik kesintisinde akvaryumdan şişeye su dolmasını önleyecektir.

    [​IMG]

    Ben kendi sistemimde elimde olan bier dış filtrenin içeriye giriş aparatını (delikli olan borusu)iç filtremin çıkış ağzına taktım ve delikleri aşağıya yönlendirdimki akvaryumun içerisinde co2 daha uzun süre dolaşarak çözünsün..

    Sistemimiz bu kadar basit ve zaman almadan hazır bile..Sistem 1-2 saat içerisinde akvaryuma co2 vermeye başlayacaktır
    sağlıklı bitkiler.
    Makale yazma yeteneğim zayıf ama sanırım anlatımımdan akvaryum konusunda en cahiller bile anlamıştır.Bozuk yazım veya anlatım varsa şimdiden özür dilerim.
    Saygılarımla.
     
    TencoMelih bunu beğendi.
  2. YIKIKTEMO

    YIKIKTEMO

    Mesajlar:
    30.098
    Yer:
    İstanbul
    İsim:
    Temel Sert
    Ynt: Dıy co2 sistemi(kabarcık sayaçlı)

    Murat abi, ellerine sağlık. Çok güzel ve aydınlatıcı bir paylaşım olmuş. Bitkili akvaryumların vaz geçilmez bir ekipmanı olarak karşımıza çıkyor sürekli. Fakat sık sık sorunlara, olumsuzluklara neden olduğundan söz ediliyor. Hatta ben patlayan bir CO2 tüpü başlığına denk gelmiştim.
    Ellerine sağlık...
     
    TencoMelih bunu beğendi.
  3. Desert Falcon

    Desert Falcon

    Mesajlar:
    608
    Ynt: Dıy co2 sistemi(kabarcık sayaçlı)

    Benim elimde 7.5 ve 3W lık iç filtreler var.7.5 iç filtreyi oksijen sağlamada 3W lık iç filtreyi Co2 de kullanmayı düşünüyorum ama vanalar işin ayarını kaçırıyor yani kabarcık sayısını ayarlayamayacağımı düşünüyorum daha önce denemedim ama...Sonra fazla Co2 verip balıkları yan yatırmaktan korkuyorum ve birde uğraşıp da Co2 in 3 günde bitmesi gibi bir durum yaşarsam büyük hayal kırıklığı yaşarım.Böyle çift şişeli falan olmayacak direkt bağlayacağım iç filtreye hortumu.
    Önerilerinizi bekliyorum.Bu maya olayı nasıl oacak 1 çay kaşığı mı 1,5 paket mi? Küçük paketleri var onlardan 1.5 atılması gerektiğini okudum.
     
  4. atlantis

    atlantis

    Mesajlar:
    306
    Yer:
    İzmir
    İsim:
    Murat Yıldız
    Ynt: Dıy co2 sistemi(kabarcık sayaçlı)

    Ben küçük paketteki mayalardan kullanıyorum ve 1 çay kaşığı mayayı yukarıda anlattığım gibi yarım litre suya ve 2 subardağı şekere katarak hazırlıyorum co2 mi.Çift şişeli sistem hazırlarsanız kabarcıkları çok ama çok düzenli sayabileceğinizi söyleyebilirim..Ayrıca çift şişe yapmadaki bir amaçta hazırladığınız karışımın halen co2 üretip üretmediğini rahat gözlemlemenizi sağlayacaktır.
     
    TencoMelih ve Erman Pehlivan bunu beğendi.
  5. Desert Falcon

    Desert Falcon

    Mesajlar:
    608
    Ynt: Dıy co2 sistemi(kabarcık sayaçlı)

    Yok bağlama olayını yapamam ben onda en iyisi tek şişeyle peki kaç gün gidiyor bu Co2 size?
     
  6. atlantis

    atlantis

    Mesajlar:
    306
    Yer:
    İzmir
    İsim:
    Murat Yıldız
    Ynt: Dıy co2 sistemi(kabarcık sayaçlı)

    Enaz 10 gün gidiyor..Daha sonra yeniliyorum.
     
  7. CaN_BaKıR

    CaN_BaKıR

    Mesajlar:
    40
    Bende bir çizim ekliyim bu sisteme :)

    [​IMG]
     
  8. reis

    reis

    Mesajlar:
    5.928
    İsim:
    Olcay Aksu
    Murat hocam;oldum olası bu DIY çalışmlara hayranım.İnsanın kendi emeği gibisi olmuyor.

    Hocam;eline,emeğine sağlık :helalolsun:
     
  9. rappier

    rappier

    Mesajlar:
    320
    İsim:
    Mecit BAĞCI
    Benim bu CO2 sistemleri hakkında hiç bilgim yok. Bundan dolayı sormak istediğim birkaç soru var.

    1- Bu sistem kurulduktan sonra tanka oksijen sağlanması işi sadece bitkiler sayesindemi olacak. Yoksa hava taşi ile tanka hava pompalanacakmı ??

    2- Aydınlatma kapalı olduğu zamanlarda tanka co2 veren sistemde kapatılacakmı ??

    3- co2 sistemi uygulandığında bitki gelişimi hızlanacakmı ?? ve eğer hızlanırsa balıkların yemlemesini arttırmak gerekirmi ??

    4- Böyle bir sistem kullanırken aydınlatmada dikkat edilmesi gereken noktalar varmı ??
     
  10. Emrah Ece

    Emrah Ece

    Mesajlar:
    2.320
    Yer:
    İSTANBUL
    İsim:
    emrah ece
    Oksijeni karbondioksitle beraber vermenizin hiçbir anlamı olmayacaktır, aydınlatma yaparken co2 verilecek geceleri istersen oksijen verebilirsin.
    Işık yoksa co2 nin önemi yok çünkü işlem tam tersine döner bitki oksijen kullanmaya başlar
    Evet bitki daha sağlıklı olacak iyi gelişecek ama balıkları yemlemekle alakasını anlayamadım ?
    Co2 açıksa iyi aydınlatma iyi bir aydınlatma olmalı tabiiki
     
  11. Muzikopat

    Muzikopat

    Mesajlar:
    2.586
    İsim:
    Hüseyin ÇELİK
    Emeğinize sağlık hocam. İyi iş çıkarmışsınız.



    Saygılar...
     
  12. rappier

    rappier

    Mesajlar:
    320
    İsim:
    Mecit BAĞCI
    Bitki gelişimi artınca bitkinin ihtiyacıda artar diye düşündüm. biraz fazla yemleme bu ihtiyacı karşılarmı diye merak ettiğim için sormuştum.
     
  13. Emrah Ece

    Emrah Ece

    Mesajlar:
    2.320
    Yer:
    İSTANBUL
    İsim:
    emrah ece
    Bunun yemle çokta alakası yok fazladan nitrat oluşturmaya çalışıyorsunuz sanırım ama buna gerek yok co2 olacaksa iyi bir aydınlartma, gübreleme + uygun taban malzemesi yeterlidir saygılar
     
  14. radenko

    radenko

    Mesajlar:
    314
    Merhabalar,
    öncelikle çalışma çok güzel olmuş. Bu tip sistemlerde en büyük sıkıntı akvaryuma gelmeden önceki gaz kaçaklarıdır. Buna bir iyileştirme ve fikir olması açısında ben böle bir şeyi yani başlık açmadan bu konu üzerinde paylaşmak istedim. Kapağa açılan delik sökme ve takma esnasında bu işlem defalarca tekrarlandığında belirli bir süre sonra sorunlar yaratmaya başlıyor. İmkanlar dahilinde yapacağınız bu tip bir çalışma ile bu soruna kökten çözüm sağlayabilirsiniz.
    [​IMG]
    bir tarafı dişli bu parçaya üst kısmına o ring takarak iyice sıkarsanız sızdırma problemine son vermek çok kolay.
    [​IMG]
    Elektrik kesintilerinde sistem co2 veriyorsa çekvalf olsun yada olmasın herhangi bir sıkıntı olmaz. Çekvalf burada Co2 basınç sağlamadığı zaman yanı sistemi orda unutursananız ve co2 üretmemeye başladığında basınç olmayacağından suyun geri akışını önler.
    saygılarımla.....
     
    TencoMelih bunu beğendi.
  15. görkemtemel

    görkemtemel

    Mesajlar:
    400
    Peki böyle bişey yapsak dakika yarı nasıl olucak? Sadece su olan şişeye dakikada kaç damla gelmesi normal?
     
  16. volkantr34

    volkantr34

    Mesajlar:
    3.301
    Yer:
    İstanbul
    İsim:
    Volkan
    Dıy co2 sistemi(kabarcık sayaçlı)

    2. şişeye baloncuklar arda arda gelsede orada seyrelip daha makul bir şekilde ordan akvaryuma dahil olacağını düşünüyorum.. Ben hep tek şişe yaptım.. Saniyede 2 baloncuk normal ama 4-5 katı daha fazlası geliyorsa balıklarda sersemleme olabilir.Direk hava taşı ile verirseniz zaten hepsi tam çözünmeden sudan uçacağı için sorun teşkil etmez.. Sorun diye kastettiğim ise ph'ı düşürmesidir.. Ama tam çözünmeyen co2 suyun ph'ında bir dalgalanmaya sebep olmuyor.. Başlarda bayağı bir test çubuğu tüketerek sürekli gözlemleme fırsatım olduğundan bunu rahatça söyleyebilirim.. Suyunuzun gh'ı yüksek ise bu otomatikman ph'ınıza tampon vazifesi görüyor ve ani yükseliş artışları engelliyor.. Bütün iş gözleme dayanıyor sonra ayarı tutturuyorsunuz.. saygılar:gif
     
  17. görkemtemel

    görkemtemel

    Mesajlar:
    400
    Teşekkürler volkan abi , co2 sistemi yaptım bende yakında fotoğraflarını paylaşıcam ve gözlemliycem.
     
  18. ozcan13

    ozcan13

    Mesajlar:
    566
    İsim:
    Özcan Kayahan
    Dıy co2 sistemi(kabarcık sayaçlı)

    Ya 2. şişeyi niye yapıyoruz ben onu anlamadım çak:gif
     
  19. volkantr34

    volkantr34

    Mesajlar:
    3.301
    Yer:
    İstanbul
    İsim:
    Volkan
    Dıy co2 sistemi(kabarcık sayaçlı)

    1. sayfada yazıyor Özcan bey orayı atlamışsınız. saygılar:gif
     
  20. Erman Pehlivan

    Erman Pehlivan

    Mesajlar:
    2.787
    Yer:
    İzmir / Torbalı
    İsim:
    Erman PEHLİVAN
    vay be... alkışlamak istiyorum. :) ;) ellerinize sağlık!

    ikinci şişe sayaç gibi kullanılıyor. ;) çıkan co2 gazı diğer şişenin içerisine hava hortumu yardımı ile gelip sudan çıkışını izliyorsunuz ve sayaç olmuş oluyor ;) çok başarılı bi sistem :ay:
     

Sayfayı Paylaş