1. Hoş geldiniz, Akvaryum Portalı ailesine katılım için kendinizi hazır hissediyorsanız üye olun.
    Yardım sayfasından forum kullanım desteği alın.

Dıy Su, hayatın içi, basit ps yapımı

Başlığı 'Kendin Yap-Kendiniz DIY Yapabilirsiniz' kategorisinde YIKIKTEMO tarafından 9 Şubat 2009 başlatılmıştır.

1. YIKIKTEMO

YIKIKTEMO

Yer:
    İstanbul
    İsim:
    Temel Sert
    Dıy Su, hayatın içi, basit ps yapımı naz:

Yağmurlu bir gün bu gün, sabah çok erken saatte patronu Brüksel'e gitmesi için hava alanına bırakmışım, iş bitti diyerek eve gelip rahatlamak istedim, çayı demledim ve bilgisayarı açtım. :hasta: Çocuklar ilk gün dersleri boş diye okula gitmemişler. Tam forumu açmış mesajlara bakarken kızım bana hafif bağırarak 'baba sinemaya götür bizi ne olur, gene mi oturdun bilgisayarın başına' diye selendi. Tam ona mazeret uydurayım derken sağ taraftan oğlum 'baba ayıp değil mi ? kıracakmasın şimdi kızını' diye hafif kendinide sağlma ve araya sıkıştırır bir ifadeyle seslenince sinamaya gittik tabi. ;) Eve dönmüş ve görevini yapmış baba rahatlığında tekrar bilgisayarı açmıştım ki, Teoman abi telefon açtı ' Kartal'a deniz suyu almaya gidelim hadi dedi' Akvaryuma su değişimi yapmayalı çok uzun zaman olmuştu, gerçi ben deniz suyu kullanmıyordum direk olarak ve su değişimi yapmama kararı almıştım bazen arada aşılama için bir damacana ekliyordum. Kıramazdım elbette Teoman abiyi, çok kahrımı çekmişti kalktık gittik.

Tabi Kartal'a deniz suyu almaya gittik, bir gün o bizi alıp götürecek bakalım ne zaman? :D Dört damacana bana düştü, iki damacanasını akvaryuma sumpun tortusunu alarak ekledim, elde iki damacana kaldı, beni de kaşıntı aldı, bakın neler oldu.

Ev biraz dağıldı, fakat bu arada Uv lambasına bakım yapmak içini temizlemekte nasip oldu.

Bu parçayı ya Hakan kardeşimin ordan almışım, ya Teoman abinin arşivinden tam hatırlamıyorum elime bir boru geçirdim. Boruyu önce haznenin derinliğine göre kestim.

50 litrelik hazneyi sumpun kenarına ayak yaparak dolap içine yerleştirdim ve kenarına bir hava motoru astım. Tabi bu arada bizim dıy suyu hazneye doldurdum, tuz oranı düşük olduğundan azar azar deniz tuzu ilave ettim ve kıntı motoru takarak eritmeye başladım. Su soğuk olduğundan ısıtıcıda bağladım. Bir miktar mercan kırığı ekledim ve ben işime devam ettim.

Sonra boruyu hazne içerisinde sabit tutsun diye eski bir akıntı motorunun vantuz kısmını güçlü bir yapıştırıcı ile boruya yapıştırdım.

http://img3.imageshack.us/img3/9295/cimg4445mi5.jpg[/img

[img]http://img18.imageshack.us/img18/8927/cimg4445kw0.jpg

Ardından alt taraftan hava hortumun sıkıca geçeceği kadar bir delik açtım. Hortumu geçirerek içerden hava taşını taktım. Aslında tahta hava taşı daha iyi oludu ancak yoktu. Taktıktan sonra hortumu dışarı çekerek hava taşının borunun içine doğru girmesini sağladım.

Ps olarak düşündüğüm ve yaptığım aparatı haznenin içine yerleştirdim. Atık kabı olarak gene Teoman abinin eski ve zamanında boş yere parçalandığı (maddi) ekipmanlara göz dikerek hallettim. Tam oturmadı ama işimi görecek gibi. Daha sonra yoğurt kabından yaparım. Hava motoruna hortum ucunu taktım. Bu ps hızlı mı çıktı ne? :D

Bu arada bizim ps ne halt ediyor diye kontrol edeyim dedim, yalan söylemek istemem hiç beklemiyordum toplamayı. Işık olarak sump dolabının üzerindeki yeterli gelmez diye düşündüm ve o anda paratik bir şekilde 150 wat tasarruflu florasan ampul takmak için masa lmbasına gözümü diktim. Alt ayak kısmını çıkardım ve sump dolabının tavnına hazneye içindeki canlılara tam yansıyacak şekilde ayarladım. Aydınlatmada tamam galiba? Akvaryumun dıy deniz suyu ısındı az miktardaki tuz iyice eridi bu arada. Yavaş yavaş bir iki parça xenia ekleyelim derken, Teoman abi al sana bir anemon dedi, zaten benimdi, ziyaretteydi sadece. :D

Filtre olarak şelale filtreye alan olmadığından pipo filtre ekledim. Kendim yapardım basit ve işlevsel bir tane ancak süre yoktu o kadar. Bu anlatılan konular daha yeni. Hava motoru çift çıkışlı araya T girip vana takarak oksijenin bir miktarını pipo filtreye aktardım. Görüntü yavaş yavaş ortaya çıktı vel hasıl.

Sonuç olarak düşününce ortaya ne çıktığının veya çıkacağınında pek önemi yok, elimdeki malzemelerle uğraştım, şehrin kahvesine ve bilimum kötü alışkanlıklarından uzak bir gün geçirdim. ;)

İçindeki canlılar zaten dayanıklı canlılar ve halen gayet güzel şekilde açıyorlar. Belki bu haznede deniz atı beslerim kimbilir?

www.akvaryumportali.com ;)

Sevgiler, saygılar...

2. lepistes

lepistes

İsim:
    Muhammed Ali Tavur
    Abi valla diyecek söz yok, ellerine emeğine sağlık. Keşke bende orda olsaydım da benim akvaryuma da bir ayar çekseydik :heyo:

3. YIKIKTEMO

YIKIKTEMO

Yer:
    İstanbul
    İsim:
    Temel Sert
    Sen akvaryumuna ayar yapabilecek bilgi ve beceriye sahipsin zaten Muhammed. Canım sıkılınca ilgileniyorum böyle işte. Bazen güzel işler çıkıyor, bazen boşa gidiyor.

Bakalım Xenialar yayılacak mı?

Saygılar...

4. Emrah Ece

Emrah Ece

Yer:
    İSTANBUL
    İsim:
    emrah ece
    Eline sağlık temel abi güzel iş çıkarmışsın,deniz atını türkiyede bulup besleyebilecekmisin vamı öyle bir imkanımız abi?

5. YIKIKTEMO

YIKIKTEMO

Yer:
    İstanbul
    İsim:
    Temel Sert
    Dolu almayanı dövüyorlar. Yerli türleride var, ithal olanlarıda. Çok yavaş bir canlı olduğundan, balıklarla bakmak çok zordur. Aç kalırlar.

6. Emrah Ece

Emrah Ece

Yer:
    İSTANBUL
    İsim:
    emrah ece
    Vay be neler öğreneceğim daha. :hink: Deniz atı haa :hink:

Valla Temel abi ben bu deniz akvaryumu konusunda çok kıt kalmışım.

7. reis

reis

İsim:
    Olcay Aksu
    Temel hocam;çalışmanın en çokta eldeki malzemeleri değerlendirme kısmını beğendim em34:

Hocam birde o ilk resimdeki yer kartal sahilimi? huh: O beyaz binayı ve arkasındaki dağlık alanı birtürlü çıkartamadım huh:

8. siftery

siftery

Yer:
    rize
    İsim:
    hızır şeref gültekin
    hocam konu elbette benim çocukla yaşıt ama resimler eskimiş vallahi bi çok konuda resimler kayıp laz aklımla hayal etmeğe uğraşıyorum bi güncelleseniz ne güzel olur

Sayfayı Paylaş