1. Hoş geldiniz, Akvaryum Portalı ailesine katılım için kendinizi hazır hissediyorsanız üye olun.
    Yardım sayfasından forum kullanım desteği alın.

D.I.Y Reaktör (fosfat-nitrat-silkat)

Başlığı 'Kendin Yap-Kendiniz DIY Yapabilirsiniz' kategorisinde G.S.İ tarafından 19 Kasım 2010 başlatılmıştır.

  1. G.S.İ

    G.S.İ

    Mesajlar:
    202
    İsim:
    Orhan Eray Tosyalıoğlu
    Herkese merhaba.Ben kendim reaktör yapmak istiyorum dıy olarak.Takımda fazla sakal yosunu oluyor ve tankım salonda fazla güneşe maruz kalıyor yeri değişemez malesef.Şimdi bu sakal yosunundan kurtulmak için önce hangi reaktörü yapacağıma karar verelim fosfat reaktörü mü?nitrat reaktörü mü? silkat reaktörü mü?Konu hakkında fazla bilgim yok yardımcı olursanız sevinirim.

    İşimi görecek şekilde (öğrenciyim aynı zamanda)zevkine vara vara yapabileceğim malzemeleri yerleriyle söylerseniz birde uygun kafa motoru marka modeli olsun lütfen.
     
  2. YIKIKTEMO

    YIKIKTEMO

    Mesajlar:
    30.098
    Yer:
    İstanbul
    İsim:
    Temel Sert
    Güzel bir konu başlangıcı daha kendi açımdan. Belki de yapmaya karar verdiğin reaktörler için ilk önce ne yapacağın veya nasıl yapacağın hakkında fikirler bekliyorsundur. Yani malesef böyle alıştırılmış durumdayız. Fakat farklı bir platfom ortamındayız bunu unutmamak lazım. Elbette Reaktörün en kralını da yapar, yaptırır ortaya koyarız bundan kimsenin şüphesi olmasın.

    Fakat önce bana sorarsan gerçek öğrenci işi nedir ona bakalım ? Fosfat reaktörü, Silikat Reaktörü ve Nitrat reaktörünü en az maliyetle yapmak mıdır ? Yoksa bunların hiç birini yapmamak bunlara gerek bırakmamak mıdır ? Yani akvaryuma sokup masrafla geri almaya çalışmak mı, yoksa akvaryuma sokmayıp toplamaya çalışmamak mı ?

    Kararımızı verelim ve Reaktör yapımına geçelim. Ro cihazının dış kabından edinebileceğini biliyorum, ikili Ro kabı haznesi çok daha faydalı olacaktır. Nitrat reaktörünü bir kenara koyalım bu o kadar basit değil ve bir bombayı akvaryum altında saklamak gibidir. Fosfat ve silikat reaktörüne yoğunlaşalım derim.
     
    pasha27 bunu beğendi.
  3. erdnc83

    erdnc83

    Mesajlar:
    66
    İsim:
    Erdinç Çelikok
    Temel abi açıkcası bu konuyu öyle dikkatle izliyorumki cevap olarak hapşırsan ben mendil temin edeceğim yosun sıkıntısı deyince pc nin başından ayrılamıyorum heyecanla arkadaşımıza yardımcı olmanı bekliyorum bütün alet çantamı hazırladım sizin yazışmalarla eş zamanlı alttan alttan imalata başlayacağım :)
     
  4. G.S.İ

    G.S.İ

    Mesajlar:
    202
    İsim:
    Orhan Eray Tosyalıoğlu
    Fosfat ve silikat reaktörüne yoğunlaşalım Temel abi.Öğrenci işinden kastım akrilik gövde yerine pet şişe ya da içine koyalacak olan medya elemanlarının en iyi işgöreni gerksiz fazla birşey almamak anlamında dedim.İlk bahsettiğim ro cihazı gövdesine yapmayı iptal ettim sen farklı çalışma prensipleri var deiynce abicim.Benimde aklıma plastik gövde içine yapılan reaktörlerden geldi.Bence yosun için hele hele sakal yosunu için fosfatı düşürelim gerisi kendini ayaralar düşüncesindeyim,ha baktık etkilenmedi o zamanda bu konu altından yine silkat reaktörümüzü yapalım derim.Nitratı şimdilik pas geçtim.
     
  5. YIKIKTEMO

    YIKIKTEMO

    Mesajlar:
    30.098
    Yer:
    İstanbul
    İsim:
    Temel Sert
    Fosfat reaktörü veya silikat rektörü için yapım olarak zorlanacağını sanmıyorum. Önemli olan alacağın kimyasal filtre malzemesinin markası ve işlevidir. Reaktör dediğin sonuçta basit bir medya reaktörü denilen içinden ve dolayısı ile malzemelerin içinden suyun geçeceği bir kap. Benim yukarda demek istediğim ilk önce akvaryumunda fosfat, silikat olduğunu düşünüyorsan bunun akvaryuma ne şekilde soktuğunu bulmandır. Eğer giriş noktasını bulursan reaktöre de gerek kalmaz. ;)

    Akvaryum tanıtımını bulamadım açıkcası sanırım yayınlamadın. Sump sistemi var mı akvaryumda ? Su değişimleri nasıl ve nasıl su kullanılıyor ?
     
    zipkinteam bunu beğendi.
  6. G.S.İ

    G.S.İ

    Mesajlar:
    202
    İsim:
    Orhan Eray Tosyalıoğlu
    Giriş noktası olarak kullandığım takviye güzelim akdeniz suyu ve salondaki fazla güneş abi.Normal eksilen suyu tatlı içme suyuyla tamamlıyorum ama yinede sakal yosunlarında bir azalma göremedim ve bu yüzden reaktör yapmak istedim.Tankımı müsait olduğumda makine vs paylaşırım abi.Sump sistemi var tek göz , su değişimi eklsilen su ayda 2 kere akdeniz suyu(akıntının bol olduğu yerden en temiz su seçilerek alıyoruz dalgıç arkadaşlarım var ayrıca aenmon sulçata vs vardı çoğunu geri bıraktım.)Yaptığım araştırmada bio sünger koyoluyor ve seachem phoustguar doldurulduyor remover olarak çoğunda şişenin içine.Seçilen kafa motoru 2000l-h (markasına karar vermedim) reaktörün gvdesinin altına takılıyor su buradan giriyor ve yukarıdan reaskyona girerek arıtılmış olarak takılan musluk aparatında çıkıyor.Şimdilik bukadar benden .
     
  7. YIKIKTEMO

    YIKIKTEMO

    Mesajlar:
    30.098
    Yer:
    İstanbul
    İsim:
    Temel Sert
    Sünger sadece filtre malzemesini reaktör içinde tutmak için ve katı pisliklerden filtre elemanlarını korumak için. Sıradan bir reaktör kullanımı önerecek değilim, çünkü edindiğin bilgide olduğu gibi sıradan uygulamalar. Bunlar yaz aylarında suyu daha da ısıtan artı motor ilaveli sistemlerdir. Akıllıca, tasarrufu ön planda tutarak ve işlevselliği üst noktada olmalı.

    Önerim aşağıdaki sistemdir. Beğenirsen reaktörün gövdesini düşünmeye başlarız. Artı motor olmayacak, artı elektirik masrafı olmayacak. Devridaim motorundan güç alınacak ama yeteri kadarı alınacak.

    [​IMG]
     
    LostRua bunu beğendi.
  8. LostRua

    LostRua

    Mesajlar:
    3.518
    Yer:
    Konya
    İsim:
    Doğuş ARISOY

    Temel Abi bende buna benzer bir sistemi su üstü yağlanma için düşünmüştüm. Dış filtrenin yanından bir boru yardımı ile yüzeyden ve dipten su çeken dış filtre sayesinde. Gerçekten hoş görünüyor. Ne fazla kalabalık nede fazla yorucu bir iş. Birde malzeme için önerilerim var. Biraz güzel gözüksünüz öğrenciyim uğraşmayayım derseniz eğer.

    [​IMG]

    Resimde gördüğünüz bir ista co2 reaktör. Su yan kısımdan giriş yapar orada pervaneler vardır. Biz onlar attık işimize yaramayacak.Alt kısımdabir pervane daha var onuda attık en altta bir kapak var onu açık ve şu tutucu süngerimizi onun etrafına sardım. Burada amaç su süngerden geçerken su dışarı çıkmak için. Ortadaki boruyu kullanacak. Su direk yukarıdan devam edecektir.Hemde çok şık durur. Yapılacak tek şey altta bir su birikme bölümü yapmaktır. Yani süngerin en altta gelmemesi daha iyi olur. O anki suyun basıncıda suyun çıkmasını sağlayacaktır. O yüzden altta bir toplama bölümü yaratırsa. Destekler sayesinde oradanda borunun içine kılcallığıda kullanarak su ne hızda olursa olsun çıkacaktır. Hatta bunların 2 adeti var boyut olarak orta boy ve uzun boy olmak ile beraber. Eğer uzun boy olsun derseniz. Hem silikat hemde fosfat tutucu filtrasyon malzemelerini kullanabilirsiniz.

    Birde birşey sormak istiyorum. Ben akvaryumcuda görmüştüm. 5-6 TL fiyat veriyorlardı fosfat tutucu süngerlere filan. Bunlar gerçekten bu kadar ucuz mu ? Yoksa o kadar ucuz ürünler sıkıntımı çıkartır...
     
  9. YIKIKTEMO

    YIKIKTEMO

    Mesajlar:
    30.098
    Yer:
    İstanbul
    İsim:
    Temel Sert
    Fosfat tutucu süngerlerin amacına hizmet edebilmesi bana göre imkansız. Bu tıpkı kırpılması gereken koyundan 5-10 tüy almaya benzer, tabi böyle olunca koyun da kırpılmış olmaz. Aşağıdaki ürün kaliteli bir ürün, bankadaki akvaryumda kullanmayı planlıyoruz. Malum Ro su kullanıldı her yer yeşil yosun oldu. 1 kg kadarı 5 ton suyu temizliyor gibi bir ibaresi var yanılmıyorsam.

    [​IMG]
     
  10. G.S.İ

    G.S.İ

    Mesajlar:
    202
    İsim:
    Orhan Eray Tosyalıoğlu
    Temel abi süper fikir hiç aklıma gelmemişti geri döniüş motorundan yararlanarak extra bir motora ihtiyacımız olmayacak.Senin sistemde geri dönüş pompasının başına bağlayacaz değil mi abi anladığım kadarıyla.Aynı uv filtreler gibi.Ama o pompayla reaktörün arasında olan apartı nerden bulacağız?Benim geri dönüş atman at 107 aynı senin örnek gibi =) bu arada elimde doğla 40kg sporax ım var bunlarn yanında 300 adet biabol bir yerde sporax da koymuşlar reaktörün içine .Ama benim dediğim sporax lar halka halka değil doğal küçük delikli taş şeklinde onlardanda yararlanabilirmiyiz?


    ** Az önce gördüğüm kdarıyla sporaxlarla kalsiyum reaktörü yapımında yardımcı elemen medya malzemesi oluyorlar biz fosfat reaktörü yapacağımız için bu malzemeye ihtiyacımız yokmuş.

    gördüğüm reaktör çeşitleri:
    1)carbon filre reaktörü
    2)nitrat reaktörü
    3)fosfat reaktörü
    4)kalsiyum reaktörü
     
  11. YIKIKTEMO

    YIKIKTEMO

    Mesajlar:
    30.098
    Yer:
    İstanbul
    İsim:
    Temel Sert
    Sporax 40 kg ne için aldın merak etmedim değil ? Hayatımda görebileceğim en gereksiz malzeme tuzaklarından biridir tuzlu suda. Akvaryumunu tanıtman iyi olacak Orhan çünkü durum hakkında bilgi sahibi olunması önemlidir. Fosfat değil belki de silikat sorunun vardır vs.

    Aparat konusuna gelince zaten çizimdeki ara aparat pek uygun değil. Yaratıcılığını devreye alman yeterli olacak. Su damlatma sistemmi rediksiyonlarından gereken parçaları güle oynaya çıkarabilirsin. Sen vanalı bir sistem yaparsan verim alman artar. Bu şekilde reaktör içine istediğin oranda suyu yollaman mümkün olmayabilir.

    [​IMG][​IMG][​IMG][​IMG][​IMG]
     
  12. G.S.İ

    G.S.İ

    Mesajlar:
    202
    İsim:
    Orhan Eray Tosyalıoğlu
    Evet tankı kurmadan önce 500 ytl gibi bir kazık yediğimi 2 ay sonra farkettim sadece 300 bioball ve 40 kg sporax sattmışlardı bana.Zaten satan kişi ayrılmış oradan sonra ve herkese böyle davranıyormuş.Ben tanktan çıkaralı 8 ay oldu onları abi.atıl durumdalar şu an sporaxla bio ballar.Tankı ekleyeceğim ilk fırsatta ama çok hatalı kızma bana =).(burada hatalu derken mazleme kalitesi ve işçilik ve kullanılan iç motorlar ve ışık falso anlamında su değerli oalrak kesinlikle değil ama yosun sorunu hariç)İşte bunlar olamdığı halde tankta sakal yosunu bitmek bilmiyor ilk başlardaki resimleri de koyarım pırıl prıldı suyum örnek alınacak cinstendi ama şimdi kayalarda arka camda sakal yosunu var.Silkat tan olurmuş abi bunun için fosfat reaktörü gerekmez mi?
     
  13. YIKIKTEMO

    YIKIKTEMO

    Mesajlar:
    30.098
    Yer:
    İstanbul
    İsim:
    Temel Sert
    Akvaryumun hakkında sana kızmak haddimiz değildir, biz akvaryumunu senin beğeneceğin konuma getirmekle sadece mutlu oluruz. Ne diyebilirim 500 lira verip aldığın malzemeler hakkında, yönlendirme hatasından başka bir şey değil.

    Silikat sorunu olsa dahi yapacağın reaktör bu sorun içinde aynı şekilde kullanılabilir, hatta birlikte de kullanılabilir. Fakat dikkat edersen sık sık araya yazarak seni uyandırmaya çalışıyorum. Önce akvaryuma bunların girişini bulman, yani sakal yosunu sorun kaynağını bulman daha akıllıcadır. Filtre malzemelerine sürekli para vermektense kökten çözümü tercih ederim. Elbette reaktöründe sistemde çalışır halde olur buna ramen ama bu sefer keyifle kullanırsın...mecburiyetten değil. İkisi arasındaki farkı anladığında akvaryum hayatın daha güzel olacak. :ay:
     
  14. G.S.İ

    G.S.İ

    Mesajlar:
    202
    İsim:
    Orhan Eray Tosyalıoğlu
    Değerli Temel abim , sakal yosunun başlaması deniz suyu kullanamya başladığımdan sonra oldu ama değerler iyiydi yosun yapması dışında.Birde tankın konumu salonun ortasında camlardan güneş alıyor ama ben mümkün olduğunca perdeleri kapalı tutuyorum,güneş gören ylerdede yosun oluyor du.akıntım şu an içride 1* atman at 106 4000L/H - 1*atman ph 2000L/H - geri dönüş ucu toplmada 6500L/H gibi bir iç akıntım var ana tankta :90* 50h*40 şeklinde,akıntım var dalga motorum yok.)Sakal yosunu akıntıyı saat yönünde ayarladıktan sonra azaldı ama gitmedi.Atman ph 2000 le oynadım biraz çırpıcılı gibi veriyor havayı ve en ölü noktaya koydum at 106 da tam ortada ana sirkülasyonu sağlamakta.Şimdilik blıklar memnun ,akıntıya karşı antrnman yapıyolar beraber.Ama sakal yosunu sorunum için denizden su alacağıma göre bitmeycek gibi görünüyor yani bitricek başka bir yöntem gelmiyor aklıma o yüzden reaktör dedim değerli abicim.Temiz İçme suyuda ekleyince bitmiyor.Bu sakal yosunun tek iyi yönü balılar acıktığında nori gibi makarna yer gibi yiyorlar.

    Sumpım :[​IMG]
    demir proflı kapatmadım tankı ıptal edebilrim diye .Resimdeki ps gövdeleride dıy mod yaparken kafalarını bozduğum pslerin gövdeleri dir =)
     
  15. YIKIKTEMO

    YIKIKTEMO

    Mesajlar:
    30.098
    Yer:
    İstanbul
    İsim:
    Temel Sert
    Orhan biraz işin var akvaryumla alakalı gibi görünüyor. Hani inan 3 adet ps gövdesi görüp ama çalışan Protein skimmerin kendine faydası olmadığını görünce şaşırdım biraz. Doğal su kullanıyorum ben de biliyorsundur ve üstelik Marmara deniz suyu. Yosunlanma ilk zamanlarda olur normaldir ancak zamanı geldiğinde kalkar. Doğal su kullanımında en önemli şey kullanılan ps kalitesidir. Çünkü söz ettiğin olumsuzlukları bununla bertaraf ederiz.

    Zayıf bir ps bu süreçte sınıfta kalır. Küçük ps var solda atıl gibi duran, onunla reaktör yapabilirsin diye düşünüyorum. Protein skimmer gövdelerinden sağdaki büyük olan neden kullanılmıyor ? Ps motorun nedir ?
     
  16. G.S.İ

    G.S.İ

    Mesajlar:
    202
    İsim:
    Orhan Eray Tosyalıoğlu
    Abi şimdi şöyle söyliyeyim.Arkada duran sump ın içindeki gövde needle wheel (çırpıcı) tarzı ama elimdeki motorlar bozulduğu için ben at 107 normal motorla oynayıp taktım geçen tekrardan. Şimdi iş görecek kadar topluyor. O reimdeki hali ilk tanka yeni koyduğumdaydı.Gövdelerim çok iyi aslında benim küçü canavar odysea marka Amerikan patentli çin de yaptırıyor firma ama amreikan malı ps 75 çok iyi di ama kırdım dıy merakım yüzünden.Sağdaki Atman af 100 s toplaması baya baya iyidi , venturi tarzi var ama motoru çırpıcılı yapmışlardı gövdede hava az görünüyordu ama çok ince moleküle ayırdığı için daha 24 saat dolmadan çekmiştim resimlerini böyleydi ve tank sıfır canlı vardı .
    [​IMG][​IMG][​IMG]
    Atmanda dıy sevdasına gitti ph 2000 vardı üerinde kendi motoru şu an buble maguslara yapıyor.Şu an aqua makro gövdeye kendi mod ladığım at 107 motor lu ps çalışmakta.
     
  17. YIKIKTEMO

    YIKIKTEMO

    Mesajlar:
    30.098
    Yer:
    İstanbul
    İsim:
    Temel Sert
    Atman 107-106 ps motoru olmak için fazla hantal, çırpıcının çalışacağı alan çok dar ve suyu ısıtır. Yanlış işler bunlar bence Orhan. Elbette sana da dediğim gibi fazla bir şey demek istemiyorum sonuçta elinden geleni yapmışsın. Ancak eğer bir motoru modifiye edeceksen ve uygun olacaksa, kaliteli bir motor olmalı ve hem de uygun olması yanında uçurup, şişirip, patlatmalı. Multi modeller saatte 2500 devirden başlayan tüm modellerini çevirebiliriz ve bu modeller ilk kez bizim tarafımızdan modifiye edilmiştir. Performans videoları da var.

    [​IMG]

    [​IMG]
     
  18. G.S.İ

    G.S.İ

    Mesajlar:
    202
    İsim:
    Orhan Eray Tosyalıoğlu
    Evet abi ne desen haklısın ama o kadar çok kazıklandım ki inan hsepladım 1 küsür milyar zarar etmişim.Elimde bir sürü gereksiz biyolojik ve kimyasal materyal var ve hiç birisi işime yaramıyor.Bizimkilerle papaz olmuştum o yüzden alamadım abi elimdekilerle birşeyler yapmaya çalşıyorum.Senin yaptığın ps leri dün gece yarısı oturup zevkle izledim en çok beğendiğim beyaz boru gövdeli olan dı süper olmuş görütüsü hiç önemli değil ki o bile güzel.
    Bana motor mu yapsak ne abi? Ben de reaktörü yaparım burda.
     
  19. YIKIKTEMO

    YIKIKTEMO

    Mesajlar:
    30.098
    Yer:
    İstanbul
    İsim:
    Temel Sert
    Motor gerek sana buna katılıyorum ben de. Sıcce modellerinden multi 2500 güzel olur. Zor olacağını sanmam elinden geliyor sanırım. Kendim yapmak isterdim ancak çok yoruldum bu işlerden ve hatta arkadaşlar iyi bilir tövbeliyim bir süre ellemem DIY ps, motor vs.

    Fakat kolay yaparsın hiç kafanı yorma buradan ilerleriz inşallah. Gereksiz malzemelere verdiğin paraya üzülmedim dersem yalan olur ve zaten açıkcası ilk gün de bunu anlamıştım. Forumlarda konun var gördüm yani başka yerden destek almaya çalışmışsın. Biraz sivri dilliyimdir o da samimi gördüğüme yazarım ve yazacağım; Çok bilenleri gerçekten çok gördük ve kendimizce bilme noktalarını test ettik.

    Bazen tuzlu su konularımız aşırı yoğun oldu, bazen duraksamalı gitti, bazen konulara hep ben dahil oldum sayfalarca ilerledi. Bazen birileri burada reeften anlayan fazla yok dedi vs ama biz ne dedik biliyor musun ? İyi ki örneklerdeki gibi reeften anlayanlar çok yok burada. :ay:
     
  20. G.S.İ

    G.S.İ

    Mesajlar:
    202
    İsim:
    Orhan Eray Tosyalıoğlu
    Samimiyetinizden dolayı teşekkür ederim gerçekten kendimi tanıdık bir yerde hissettim. Dün birisi bana eheim 1103 pompayı 100 ytl ye verebileceğini söyledi. Bu nasıl sence abi baktım çırpıcılı ve eheim 1103 pompa 300 ytl ye almış ? Dışarıda da öyle fiyatları sağolsun abimiz yardımcı olmaya çalıştı. Ama kendisine ulaşamadımBence burada reef tan çok iyi anlayanlar mesela siz:).

    [​IMG]
     

Sayfayı Paylaş