1. Hoş geldiniz, Akvaryum Portalı ailesine katılım için kendinizi hazır hissediyorsanız üye olun.
    Yardım sayfasından forum kullanım desteği alın.

DAMACANA SULARDAKİ TEHLİKE !

Başlığı 'Tatlısu Genel Konular Portalı' kategorisinde Desert Falcon tarafından 16 Kasım 2008 başlatılmıştır.

  1. Desert Falcon

    Desert Falcon

    Mesajlar:
    608
    Damacana sulardaki tehlike
    GATA lojmanlarında araştırıldı...
    [​IMG]
    Ankara'da damacana sularının mikrobiyolojik incelemesi sonucunda, suların yüzde 53.1’inde mikrobik etkenlerin pozitif olduğu bildirildi.

    Sağlık Araştırmaları Sitesi’nde yer alan çalışmaya göre, Araştırma Ankara'da Gülhane Askeri Tıp Akademisi lojmanlarında, Doç. Dr. Ö.Faruk Tekbaş ve arkadaşları tarafından yürütüldü. Araştırma kapsamında GATA lojmanları bölgesinde bulunan 400 evde kullanılan damacana suyundan numunesi alındı.

    -SULARIN YÜZDE 10’U RENK VE BULANIKLIK AÇISINDAN UYGUN DEĞİL-

    Mikrobiyolojik incelemesi sonucunda, damacana sularının yüzde 10.2’sinin bulanıklık ve renk açısından, yüzde 99’unun sülfat, kalsiyum ve potasyum açısından, yüzde 98’inin sodyum ve magnezyum açısından, yüzde 94.9’unun klor ve yüzde 14.3’ünün nitrit açısından uygun olmadığı sonucuna ulaşıldı.
    Alınan su numunelerinde mikrobiyolojik üremenin ve suların anyon-katyon değerlerinin yüksek olduğunun belirlendiği araştırmada, mikrobiyolojik kirliliğin nedeninin ise pompa temizliğine gereken önemin verilmemesi olabileceği belirtildi.

    Çalışmaya dahil edilen katılımcıların yüzde 90'ının damacana suyu kullandıkları, söz konusu kullanıcıların yüzde 50’sinin damacana pompasını hiç değiştirmedikleri, yüzde 15.3’ünün de pompayı hiç temizlemedikleri saptandı. Damacana suyu kullanan kişilerin damacanalarının pompalarını haftada 1 kez klorlu suyla temizlemeleri öneriliyor.

    ANKA

    KAYNAK :www.haberturk.com
     
  2. Desert Falcon

    Desert Falcon

    Mesajlar:
    608
    Ynt: DAMACANA SULARDAKİ TEHLİKE !

    Arkadaşlar birçok hobici damacana su kullanılması tavsiyesinde bulunuyor fakat ne olduğunu nerde nasıl yapıldığını bilemiyoruz.Birileri ben tanıtımını izledim desede bikaç ay önce damacana sudan çıkan parçalanmış denizanaları hepimizde kuşku uyandırdı.Bu zamana kadar sadece 1 kez damacana su kullandım.
    Kimse bu tehlikeyi göze almasın. :kotu: :bak:
     
  3. veyko61

    veyko61

    Mesajlar:
    11
    İsim:
    Recep sarı
    Ynt: DAMACANA SULARDAKİ TEHLİKE !

    Şahin Bey, bu konu sanırım tüm akvaryum üzerine olan konular gibi araştırarak, kalitesine, içeriğine bakılarak yapılması gereken bir konu. Damacana sular güvenlidir bence, tabi bu hangi damacana olduğuna bağlıdır. Genel olarak damacana sular ifadesi pek doğru olmayacaktır.

    Bu konuda size katılamayacağım üzgünüm. :cekingen:
     
  4. Desert Falcon

    Desert Falcon

    Mesajlar:
    608
    Ynt: DAMACANA SULARDAKİ TEHLİKE !

    3 marka var bildiğim sık hatalı ve çok yüksek satan markalar bunlar.Haliyle hobici çoğu arkadaşlarımız bunlardan kullanıyorlar.İçerdiği maddeler uygun gözüküp yukarıdaki haberdeki gibi aslında hiç de öyle olmayan sular var.O çok güvenilen markalar...
     
  5. Desert Falcon

    Desert Falcon

    Mesajlar:
    608
    Ynt: DAMACANA SULARDAKİ TEHLİKE !

    Damacana Suyun Gelişimi

    Plastik damacanalar sağlık açısından sakıncalıdır. Çünkü evimize içmek için aldığımız kaynak suları çeşme sularına göre daha aşındırıcıdır. Tüketicinin sağlıksız damacanayı çıplak gözle anlaması mümkün değildir. Ayrıca bu konuda yeterli denetim olup olmadığı da şüpheli bir durum.

    Damacanaların hammaddesinde fosgen adı verilen, savaşlarda yaygın şekilde kullanılan kimyasal zehirli bir gaz dahi bulunuyor. Yıprandığında ve içinde uzun süre su bekletildiğinde, damanacayı oluşturan plastikteki birçok tehlikeli kimyasal suya karışabiliyor. Bu kimyasallar mide, karaciğer, sinir sistemi ve akciğer dokusunda tahribata yol açıyor.

    İyi ve Kötü Yönleriyle Damacana Suyu


    İçerdiği zararlı kimyasallar nedeni ile sağlığa zararlıdır.

    Evinizde sınırlı miktarda bulundurursunuz.

    Her damacana su için ödeme gerekir. Kendini amorti etmesi söz konusu değlidir. Sabit gider olarak aile bütçenize eklenir.

    Pompa ile şişeye veya bardağa alınır.

    Yaz aylarında pompa ile şişeleme gerektirir.

    Mutfağınızda yer işgal eder. Görüntü kirliliği oluşturur.

    Damacanalar büyük tesislerde doldurulur. Bu tesislerde arıtma kişiye özel arıtma kalitesi kadar hassas değildir.

    Ortalama 19 litre ağırlığındaki damacananın her bitişinde taşıma sorunu karşınızdadır. Bu durum özellikle bel ağrısı çekenler ve yaşlılar büyük bir sorundur.

    Dolum tesisinden mutfağınıza ulaşıncaya kadar geçen süre içersinde bayatlama ve bozulma riski yüksektir.

    Sadece birkaç hafta yaşayacağınız yerler için uygun bir çözüm olabilir. Ancak yıllar boyu yaşayacağınız evlerinizde niçin sürekli taşıma su ile yaşamak zorunda kalasınız?

    Musluk suyu içilmez mi?


    Günümüzde bilinçli insanlar çamurlu ve paslı, kötü koku ve tatlı, sert, içinde mikrop arsenik ve nitrit gibi zararlı karışımlar olabilecek musluk sularını içmektense arıtılmış su satın alıyor.

    Damacana ile su çekmek...

    Kaynak suları çevre kirliliğinin tehditi altındadır. Klorlanmadığı için daha riskli, beklediği için ise bayat olabilir. Her an bitecek endişesi, sipariş verme ya da taşıma zahmeti ve her defasında ödediğiniz para...
    Tüm bunlara katlanmaktansa kendi suyunuzu kendiniz arıtabilirsiniz.

    Doğru arıtma yöntemi hangisi?

    Atık su çıkışına sahip olan ve tüm zararlı maddeleri bu yolla dışarı atabilen, katkı maddesi gerektirmeyen ve arıttığı suyun kalitesini raporlarla onaylatan sistemlerdir.

    Musluk suyu içiyorum, bir şey olmuyor !

    Her ne kadar belediyeler tarafından güvenilirliği iddia edilse de şebeke sularında yaklaşık 700 organik ve inorganik madde belirlenmiştir ve bunlardan bazıları kansere, sakat doğumlara, nörolojik hastalıklara ve diğer bir çok hastalığa sebep olabilir.
    Bir insan hayatı boyunca ortalama 50 ton su içer. Su içinde bulunan zararlı maddeler bir anda olmasa bile zamanla insan vücuduna zarar verebilir.

    DAMACANA SU KULLANIRKEN DİKKAT EDİLMESİ GEREKEN HUSUSLAR

    Çok eskimiş damacanaları kullanmayın

    *Damacana pompasını her su alımında yıkayın,senelerdir kullandığınız bir pompaysa değiştirin.

    * SU dolabı (sebil) nız varsa,arada bir içini dezenfekte edin,yada sucunuzdan rica edin o halletsin.
    *Korsan dolumlara karşı dikkatli olun.Damacananın üzerinde açılmamış kapağı,bandajı olmasına,kapakla damacananın üzerindeki etiketin aynı olmasına dikkat edin.

    *Damacana suyunu aşırı sıcak yerlerde bulundurmayın.Direk güneş ışığında bırakmayın.

    * Damacana suyunu pompası olmadan kullanmak özellikle hanımlar için zordur.Bu şekilde damacanadan su almak bel ağrılarına yol açabilir.Bir ad.damacana pompası edinirseniz pratik bir şekilde bu dertten kurtulursunuz.Kalabalık işyerleri içinde sebil bu iş için çok idealdir.

    KALITELİ SU GÖSTERGELERİ NELERDİR?


    Üretici garantisi altında üretilen, lezzet, renk ve kokusu değişiklik göstermeyen ve tüketicilerin beğenisine uygun olan su kalitelidir.

    SUDA KALİTE VE GÜVEN GARANTİSİNİ ETİKETTEN NASIL ANLAYABİLİRİM?


    Etiketin üzerinde belirtilen üretici firma isminin bildiğiniz ve güvendiğiniz bir marka olması birincil göstergedir. Ayrıca, resmi kuruluş izin ve onay tarihleri ile üretim tarihi yine etiket üzerinde aramanız gereken unsurların başında gelir.

    SUDA KALİTE VE GÜVEN GARANTİSİNİ DAMACANA ŞİŞESİNDEN NASIL ANLAYABİLİRİM?


    Günümüz standartlarında kullanılan damacanaların ön yüzünde tercih ettiğiniz markanın büyük bir etiketi, arka yüzünde aynı markanın soğuk damga şeklinde olan kabartma yazısı bulunmalıdır, ayrıca ürün kapağı ve hologram adı verilen koruma bandında da markanın adı yazılı olmalıdır.

    SUDA TAD DEĞİŞİMİ OLURMU? NORMALMİDİR?


    Doğal kaynak sularında mevsim geçişlerinde minerallerini topraktan sağladığı için bazı tad değişiklikleri olabilir, bu tad değişikliği vücudunuz için kesinlikle bir zarar içermez sadece suyun lezzetini etkileyebilir. İşlenmiş içme sularında ise mevsim değişimi her hangi bir tad değişikliğine sebep olmaz, her zaman aynı tadı alırsınız.

    Damacana sularda büyük oyun!

    Mineral değeri yüksek su markalarının damacanasına düşük nitelikte su konulmasına yönelik denetimleri artıran yetkililer, 3 ayda İstanbul'daki 14 işletmeye yasal işlem yaptı.
    Yaz sıcaklarının artmasıyla birlikte su yine gündemin ilk sıralarındaki yerini aldı. Çıkarılan yönetmeliklerle ambalajlı su sektörüne AB kriterlerini getiren Sağlık Bakanlığı, 1 milyar 500 milyon YTL'yi bulan pazarda yazın tüketimin yüzde 50'ye yakın artmasına bağlı olarak ortaya çıkan usulsüzlüklere karşı sıkı takip başlattı. 250'ye yakın markanın rekabet ettiği Türkiye ambalajlı su sektörün en büyük pazarını İstanbul oluşturuyor. Bir çok firma daha kaliteli suyu daha iyi şartlarda servis yapma yarışına girerken bazılarının markalı su damacanasına kalitesiz su doldurmak gibi yöntemlere başvurduğu belirtildi. İstanbul Gıda ve Çevre Kontrol Şube Müdürü İrfan Yılmaz, geçen yıl toplam 17 cezai işlem yapılmasına rağmen 2008'in ilk üç ayında 14 işletmeye yasal işlem yaptıklarını söyledi. Yılmaz, 3 ayda bir yapılan denetimlerin yazın artacağını vurguladı.

    DAMACANAYA DİKKAT

    Yılmaz, pazarın yüzde 80'e yakınını oluşturan damacana suyu alırken dikkat edilmesi gereken noktaları şöyle sıraladı: Marka ismi kabartmalı olmalı. Marka etiketi bulunmalı. Kapaktaki bilgi, gövdedeki kabartma ve etikettekilerle birbirini tutmalı. Damacana boğazındaki emniyet şeridindeki bilgiler de diğerleri ile uyumlu olmalı.

    Ne içtiğinizi bilin!

    Mevzuatı AB kriterlerine uygun hale getiren Sağlık Bakanlığı, suları da AB kriterlerine göre yeniden sınıflandırarak ruhsatlandırdı. Dolayısıyla piyasadaki her su aynı nitelikte değil. Bakanlığın güncelleyerek sitesinde yayınladığı listeye göre 10 markaya 'İçme Suyu', 181 markaya 'Kaynak Suyu', 4 markaya da 'Doğal Mineralli Su' ruhsatı verildi. Kalsiyum ve magnezyum gibi temel mineraller bakımından zengin ve özü değiştirilmemiş suları tanımlayan 'Doğal Mineralli Su' ruhsatını damacana dolumuna ilk olarak Saka Su'yun aldığı, Kardelen, Pınar ve Buzdağı'nın da bu kategoride yer aldığı görüldü.

    Suyu yerinde görün

    Kaliteli suyun bozulmaması için iyi ortamlarda muhafaza edilmesi gerektiğine dikkat çeken İrfan Yılmaz, "Bayilerine bir kere gidip suların nasıl bir ortamda tutulduğunu görsünler" uyarısını yaptı. Yılmaz, İstanbul'da 2 bine yaklaşan satış noktaları ile ilgili dikkat edilmesi gerekenleri de şöyle sıraladı: Satıcının içme suyu satış belgesi olmalı. Sadece bir firmanın suyunu satmalı. İşyeri satış ve muhafaza olmak üzere iki bölümlü olmalı, sular güneşi görmemeli. Petrol türevleri ile aynı ortamda bulunmamalı ve taşınmamalı.

    uyurgezer.net
     
  6. Desert Falcon

    Desert Falcon

    Mesajlar:
    608
    Ynt: DAMACANA SULARDAKİ TEHLİKE !

    Arkadaşlar internette bunu okumuştum,buyrun...
     
  7. chatlaq

    chatlaq

    Mesajlar:
    3
    Ynt: DAMACANA SULARDAKİ TEHLİKE !

    Evet Bende Bugün Gazetede Okudum Ne Yasak Die Düşünüyordum :(
     
  8. aaksu

    aaksu

    Mesajlar:
    1
    Ynt: DAMACANA SULARDAKİ TEHLİKE !

    siz o zman birde deniz akvaryumu sahiplerini düşünün. musluk suyu yosundan geçirmiyor akvaryumu. ya damacana kullanıyoruz. yada reverse osmos cihazı alacağız. ama 150 litre su için olan reverse osmos cihazı 400 ytl üzerinde. ama büyük akvaryumu olanların alması gerekir. damacana daha pahalıya geliyor. bizede önerilen bir kaç su var. onlar haricinde kullanmıyoruz. forum kuralları hakkında tam bir bilgiye sahip değilim o yüzden o markaları burda yazmıyorum. yinede dikkatli olmak lazım diye düşünüyorum.
    saygılar...
     
  9. emmi_06

    emmi_06

    Mesajlar:
    1.090
    İsim:
    Özgür ABAY
    Ynt: DAMACANA SULARDAKİ TEHLİKE !

    Şahin,ne yaptın oyle sen.5 yıldır damacana su içiyoruz.Nerdeyse bırakacam bu okuduklarımdan sonra.
    Erikli marka kullanıyorum.İnşallah sağlıklı koşullarda üretiliyordur.
     
  10. Desert Falcon

    Desert Falcon

    Mesajlar:
    608
    Ynt: DAMACANA SULARDAKİ TEHLİKE !

    Abi deniz anası çıkan sulardan içmem çünkü ne oldukları belli değil deniz suyu arıtıp saf su elde edip sonra mı minerallerini ekliyorlar gibi şüpheler oluyor insanda.Tabii yaşadığınız yerdeki su çok berbatsa çareniz yok damacana içeceksiniz şükür bizim öyle bir sorunumuz yok.Akvaryumuma da çeşme suyunu dinlendirip su koyuyorum kireç sorunu var sadece.
     

Sayfayı Paylaş