1. Hoş geldiniz, Akvaryum Portalı ailesine katılım için kendinizi hazır hissediyorsanız üye olun.
    Yardım sayfasından forum kullanım desteği alın.

Değerli Tavsiyeleriniz. Sıfırdan Akvaryum

Başlığı 'Tatlısu Genel Konular Portalı' kategorisinde ecegorgulu tarafından 27 Ocak 2011 başlatılmıştır.

  1. ecegorgulu

    ecegorgulu

    Mesajlar:
    16
    İsim:
    Ece Görgülü
    Merhaba sevgili balık dostları. Uzun zamandır bilgi ve birikimlerinizden konuk üye olarak faydalandığım akvaryum portalına,bir balıksever olarak resmen üye oldum:)

    Ve üye olur olmaz da, iyiniyetinize sığınarak kafanızı şişirmeye karar verdim :p

    Şu zamana kadar lepistes ve mollyci olan ben, artık hobimde bir adım daha ileriye giderek cichlidsever olmaya kadar verdim.

    halihazırda 6 molly, 10 lepistesime ev sahipliği yapan 50 lt akvaryumumu değiştirme kararı aldım, ve sizden yardım isteme durumum da burada ortaya çıktı.(Akvaryumumu,tüm malzemeleri ve balıklarımla birlikte askerden dönen kardeşime vereceğim)

    100cm'lik bir akvaryum alacağım ve cichlid türünden balıklar beslemeyi düşünüyorum ve sizden isteğim bana yardımcı olmanız.
    1-Isıtıcı öneriniz nedir? (Marka,model ve watt olarak).
    2-İç filtre öneriniz nedir?
    3-Hava motoru öneriniz nedir?
    4-Kaç cm hava taşı kullanmalıyım, önerebileceğiniz bir tür veya marka var mı?
    5-Kum olarak ne kullanmalıyım?
    6-Işık Öneriniz nedir? Handi renk ve güçte ki bir ışık yeterli olacaktır?
    7-Ve en önemlisi, böyle bir akvaryumda hangi cins ve kaç adet cichlid beslememi önerirsiniz?(2,5 ila 3cm boylarında cichlid alıp kendim büyütmeyi düşünüyorum.)

    Değerli cevaplarınız için şimdiden çok teşekkür eder, iyi balıklar dilerim :)
     
    zgrkaralar, hasanaytekin ve YIKIKTEMO bunu beğendi.
  2. YIKIKTEMO

    YIKIKTEMO

    Mesajlar:
    30.098
    Yer:
    İstanbul
    İsim:
    Temel Sert
    Cevap: Değerli Tavsiyeleriniz. Sıfırdan Akvaryum

    Hoşgeldiniz Ece Hanım hayırlı olsun kararınız. :cicek:

    Cichlid türü evet tahmin ettiğiniz gibi canlı doğuran türlerine kıyasla daha hareketli, daha agresif, daha sorunlu ama bir noktadan sonra canlı doğuranlara göre daha görsel bir türdür. 100 cm bir akvaryum başlangıç için yeterlidir, her ne kadar derinlik ve yükseklik yazmamış olsanızda. Bence iyi başlangış yapmak için iç filtre arayışı yerine biraz daha üzerine koyularak dış filtre edinmeniz çok daha fazla keyif almanıza yardımcı olacaktır. Sonuç olarak sağlıklı bir filtrasyon canlı kaybı riskinide azaltacağından maliyet dış filtre alınmış olmasına ramen aslında artmaz hatta hobici zaman içinde avantıjlı olur.

    Isıtıcı riskli bir ekipman olduğundan Jager veya duruma göre Atman 200 veya 300 wat olabilir.

    Hava motoru konusunda bence aynen bizlere sorduğunuz gibi titiz davranmaya devam edin. Sessiz ve yine kaliteli olması yanında güçlüoksijen basışına özen gösterin. Aklımda marka bu ekipmanda yok arkadaşlar yazacaktır.

    Hava taşı çok fazla marka ve model barındırıyor. Pek markaya takılmayın bu konuda. Ancak tavsiyem 15 cm iki adet uzun hava taşlarından alıp akvaryuma sağlı sollu yerleştirmenizdir.

    Kum olarak ise ince mercan kırığı veya ince mercan kumu, Silis kum ve dere kumu olarak tabir edilen kum kullanılabilir. Mercan kumları nispeten daha pahalıdır ancak güzeldir.

    Işık olarak akvaryum kapağında florasan takma yeri var bilemiyorum. Florasan olarak Sylvania gün ışığı florasan kullanabilirsiniz.

    Yavru boylarda alacaksanız 20 adet 3-4 türden alınıp büyümeye başlayıp cinsiyetleri anlaşıldığında fazlalık erkeklerin pasif olanlarını ayırıp 1-2 erkek 2-3-4 dişi gibi oranlarda türlerden bırakabilirsiniz.

    Tür seçimi göreceli bir konu. Tanganyika Cichlidleri ve Malawi Cichlidleri gibi farklı göl balıkları var. En güzeli aşağıdaki linkte bulunan Poratl Atlas bölümünden tür beğenin ve beğendiklerinizin bir birleriyle uyumuna burada birlikte karar verelim.

    Malawi ve Tanganyika türlerine bakın öncelikle bence :ay:

    http://www.akvaryumportali.com/forums/82-Canlı-Rehberi

    Kolay gelsin...
     
    hasanaytekin bunu beğendi.
  3. hasanaytekin

    hasanaytekin

    Mesajlar:
    882
    İsim:
    Hasan Aytekin
    Cevap: Değerli Tavsiyeleriniz. Sıfırdan Akvaryum

    Ece hanım aramıza hoşgeldiniz. Umarız ulaşmak istediğiniz seviyeye ulaşıp sizden sonra gelen akvaristlere örnek teşkil edersiniz. Cichlid balıklarını ve yaşam alanlarını incelediğinizi / bildiğini varsayıyorum -ki bu tür hakkında bir sorunuz bulunmuyor. Yinede tür hakkında genel bir bilgi yazayım. Cichlid balıklarının bir çok varyasyonu olmakla birlikte ulaşılabilirliği, bakım kolaylığı ve fiyatları ile en çok tercih edilenleri malawi gölü cichlidleridir. Cichlid'ler sert kaya balıklarıdır ve su şartları çok kötü olmadığı sürede 25 - 28 derece arasında ısıda yaşayabilir, hatta yaşam alanı gereği bol kayalık ve mağaları akvaryumlarda üreyebilirler. Bu balıkların bilinen ve erişimi kolay, fiyatı uygun türleri ise ; sarı prenses, mavi prenses, beyaz prenses, yunus, borley kadango, colica nienza, şeker pembe, imparator ve ahli olarak sayılabilir. Saydığım türler arasında yunus cichlid en az 300 LT'lik bir akvaryumda bakılması önerilir. Madde madde sorduğunuz sorularınızın cevabı aslında bütçenizle ilgili fakat ortalama fiyat ve kalitede ürünlerden bahsedeceğim.

    1-) Isıtıcınızın iyi bir marka olması tavsiye edilir. Atman'ın 300 watt ısıtıcılarından edinebilirsiniz. 2 gün önce Erman bey'in paylaştığı resimlerde kalitesiz ısıtıcıların inflak etmesi sonucu akvaryumlardaki hassarlar açıkça görülüyor. bkz : http://www.akvaryumportali.com/threads/8343-Maison-Reef-Akvaryumum?p=96442&viewfull=1#post96442

    2-) İç filtre 200 LT'lik bir akvaryumda (-ki ölçüler büyük ihtimalle 100 x 40 x 50 cm olacak, yani 200 LT) eheim markalı iç filtrelerden kullanabilirsiniz. Yinede dış filtrenin yerini tutmayacaktır. bkz : http://www.hepsiburada.com/Liste/eh...productId=ptada1052010020&categoryId=24001753

    3-) Hava motorunu da kesinlikle başlangıçta kaliteli almak gerekiyor. Ben minjiang marka çift çıkışlı bir hava motoru aldım. İlk zamanlarda bir sorun yoktu fakat 6 ay sonra vibrasyon nedeniyle kalitesiz malzemeli ürünler gevşiyor inanılmaz bir gürültü çıkarmaya başlıyor. Yerine sera marka çift çıkışlı hava motoru aldım. İnanılmaz sessiz ve çok kaliteli. bkz : http://www.petkargo.com/index.php?do=catalog/product&pid=1600

    4-) 100 cm yani 1 metrelik akvaryum için 80 cm'lik hava taşı kullanabilirsiniz. Foruma hediyeler bölümünde hediye etmek için konu açtım. Kargo bedelini karşılarsanız gönderebilirim.

    5-) Malawi cichlidleri inşaatcı balıklardır ve bu yüzden genelde kolay kazabilecekleri beyaz veya krem silis kum tercih edilmektedir.

    6-) ---

    7-) Cichlid'ler hızlı büyüyen balıklar olduğu için ilerde sorun yaşamamak için 200 LT'lik bir akvaryumda yavru alıyor bile olsanız maksimum 10 - 15 adet cichlid beslemelisiniz. Cichlid türlerini yukarda belirttim. Cinsiyet dağılımını 1 erkek 4 dişi olacak şekilde dağırsanız yavru bile alabilirsiniz.
     
    Erman Pehlivan, zgrkaralar ve YIKIKTEMO bunu beğendi.
  4. ecegorgulu

    ecegorgulu

    Mesajlar:
    16
    İsim:
    Ece Görgülü
    Cevap: Değerli Tavsiyeleriniz. Sıfırdan Akvaryum

    Açıklayıcı bilgileriniz için çok teşekkür ederim.

    Ben de sarı - beyaz prenses ve ahli beslemek istiyorum aslında. Bunun yanında da iceman yaşayabilir mi ? Yunusların bu türlerle beslenmeyeceğine dair bilgiler var ama iceman hakkında bilgim yok.
     
    hasanaytekin bunu beğendi.
  5. hasanaytekin

    hasanaytekin

    Mesajlar:
    882
    İsim:
    Hasan Aytekin
    Cevap: Değerli Tavsiyeleriniz. Sıfırdan Akvaryum

    Beyaz prenses nispeten diğer malawi türlerinden daha sert balıklardır. Sarı prenses ve ahli türü ile birlikte beslenmesi pek tavsiye edilmez. Yalnızca beyaz prenses tek başına bakılırsa daha iyi olur. Tavsiyem sarı prenses, borley kadango ve iceman. Bu 3 türden 1 e 3 veya 4 dişi olacak şekilde 3-4 cm yavru ekleyebilirsiniz.
     
    ecegorgulu bunu beğendi.
  6. ecegorgulu

    ecegorgulu

    Mesajlar:
    16
    İsim:
    Ece Görgülü
    Cevap: Değerli Tavsiyeleriniz. Sıfırdan Akvaryum

    Peki kadango ve icemanlar, sarı-beyaz prenses,ahli ve yunus gibi kolaylıkla bulunabilen yaygın balıklar mıdır?
     
  7. Erman Pehlivan

    Erman Pehlivan

    Mesajlar:
    2.787
    Yer:
    İzmir / Torbalı
    İsim:
    Erman PEHLİVAN
    Cevap: Değerli Tavsiyeleriniz. Sıfırdan Akvaryum

    Ece hanım merhaba, izmirli bir akvarist olarak sizi burda görmekten mutlu oldum. Gerekli açıklamaları üstadlar yapmışlar. Kum için normal kum düşünüyorsanız, özelliği ve rengi benim için önemli değil diyorsanız, elimde 30 Kg kadar dere kumu var, size hediye edebilirim. Dere kumu ağırlıklı olarak koyu Bej rengi açık kahverengi ve 1.5 - 2 mm arasında. Aslında yıkanmış elenmiş ve özel bir kum. Kuzenim makinisttir, trenlerde yağışlı havalarda bir buton sayesinde tekerlek ile ray arasına dökülüyor trenin kaymaması için. TCDD kumu :D GEreksiz bir açıklama oldu biliyorum, :) Dış filtre konusunda Temel abiye katılıyorum.

    Akvaryum ebatlarında da müsadenizle size bir önerim olacak. İlk akvaryum kurulumumuz kuzeniminki idi. Boyu 100 cm, eni 30 yüksekliği 40 tı. 120 Litre lik bir tank. Yalnız eni dar olduğu için, seyir zevki hiç güzel olmuyor. Bu yüzden, yükseklik ve enini 40 cm den az tutmazsanız, daha zevkli bir akvaryum sahibi olabilirsiniz. buda yaklaşık 160 Litre ve üzeri bir tank eder. Tabiki karar sizin.

    Ayrıca Chichlid türü olarak, daha ender türlere yönelebilirsiniz. Polit yavrularım var bol miktarda, size uygun bir fiyattan 10 adet verebilirim. Reklam gibi algılanmasın, karar sizin sonuçta. Umarım bol görselli başarılı bir kurulum olur sizin için.
     
    ecegorgulu, hasanaytekin ve YIKIKTEMO bunu beğendi.
  8. ecegorgulu

    ecegorgulu

    Mesajlar:
    16
    İsim:
    Ece Görgülü
    Cevap: Değerli Tavsiyeleriniz. Sıfırdan Akvaryum

    Erman bey teşekkür ederim. bahsettiğim gibi şu anda araştırma sürecindeyim, akvaryumumu hayata geçireceğim zaman, eğer mümkün olursa iletişime geçebilirim teşekkürler :)
     
    Erman Pehlivan bunu beğendi.
  9. Erman Pehlivan

    Erman Pehlivan

    Mesajlar:
    2.787
    Yer:
    İzmir / Torbalı
    İsim:
    Erman PEHLİVAN
    Cevap: Değerli Tavsiyeleriniz. Sıfırdan Akvaryum

    Akvaryuma başlamadan önce araştırmak iyidir. Araştırdığınız balıkların diyetlerini de incelemeyi unutmayın saygılar:gif

    Şimdi aklıma geldi, beni yanlış anlamadınız umarım. Akvaryum forumları arasında buranın ortamı çok çok farklıdır. Bunu kimseye iyi görünmek yada burayı yermek adına söylemiyorum, sadece hediye teklifimi samimi olarak algılayınız. Yardımlaşmak, paylaşmak amaçlı yazdım. Gerçi forumumuzu uzun süredir takip ettiğinizi yazmışsınız ancak, hediye teklifimin yanlış anlaşılabileceği geldi aklıma.
     
  10. ecegorgulu

    ecegorgulu

    Mesajlar:
    16
    İsim:
    Ece Görgülü
    Cevap: Değerli Tavsiyeleriniz. Sıfırdan Akvaryum

    diyetlerini derken ? pek anlayamadım da:)

    yanlış anlamak gibi bir durum yok :)
     
  11. Erman Pehlivan

    Erman Pehlivan

    Mesajlar:
    2.787
    Yer:
    İzmir / Torbalı
    İsim:
    Erman PEHLİVAN
    Cevap: Değerli Tavsiyeleriniz. Sıfırdan Akvaryum

    Diyet, beslenme biçimleri. :) Yoksa şişman balık alıp zayıflatmıyoruz. :F
     
  12. ecegorgulu

    ecegorgulu

    Mesajlar:
    16
    İsim:
    Ece Görgülü
    Cevap: Değerli Tavsiyeleriniz. Sıfırdan Akvaryum

    hım anladım.
     
  13. Erman Pehlivan

    Erman Pehlivan

    Mesajlar:
    2.787
    Yer:
    İzmir / Torbalı
    İsim:
    Erman PEHLİVAN
    Cevap: Değerli Tavsiyeleriniz. Sıfırdan Akvaryum

    Ece hanım sürekli otçul beslenen balıklar, besinleri sindirebilsinler diye bağırsakları uzundur. Etçil veya yarı etçil yarı otçul olanlarında bağırsak uzunluğu normaldir. Otçul bir balığa sürekli protein ağırlıklı dışkıda katılık yapacak besin türü verir iseniz, uzun olan bağırsak yapısından ötürü dışkı bağırsak içerisinde sıkışacak ve balığın Bloat olma ihtimali doğacaktır. Sürekli etçil veya karma beslenen bir balık kolonisi ile otçul bir koloniyi aynı akvaryumda beslemeye kalkarsanız, hemen olmasada, otçul olan kolonide bloat riski zaten yüksek, bunu daha da yükseltmiş oluyorsunuz. Bu yüzden dikkat etmenizde fayda var.

    Hemen bloat olur demiyorum ancak, bir gün olacaktır.
     
  14. ecegorgulu

    ecegorgulu

    Mesajlar:
    16
    İsim:
    Ece Görgülü
    Cevap: Değerli Tavsiyeleriniz. Sıfırdan Akvaryum

    açıklayıcı bilgiler için herkese çok teşekküeler
     
    hasanaytekin bunu beğendi.
  15. rappier

    rappier

    Mesajlar:
    320
    İsim:
    Mecit BAĞCI
    Cevap: Değerli Tavsiyeleriniz. Sıfırdan Akvaryum

    Ece hanım öncelikle başlangıcınız hayırlı olsun.
    Yukarıda yazınlanlarda ustalarımız gerekli bilgileri vermişler. Benim burada eklemek istediğim tek şey akvaryum ölçüleri ile ilgili. Bakmayı düşündüğünüz balıklar yatay yüzmeyi seven balıklar. Türde kalıcı olmayı ve yavru almayı düşünüyorsanız akvaryum ölçülerinizi baştan doğru belirlemenizde fayda var. 100 cmlik bir akvaryum derinlik 40-50cm olacaksa şu an için işinizi görecektir. Ama ileride koloni gelişipte balık sayısı arttığında sıkıntı olacaktır. Benim size naçizane tavsiyem akvaryum ölçülerini olabildiğince yüksek tutmanız olacak.
    Bendede şu anda 100x40x50(y) bir bitkili akvaryum var. Bu tankı ilk aldığımda gözüme muazzam büyük görünmüştü. Bu, benim gibi uzman olmayan tüm hobicileri yanıltan bir unsur. Burada size tavsiyem imkanlarınız dahilinde alabileceğiniz en büyük akvaryumu alın, emin olun ileride pişman olmazsınız.
    Görsellik kuralı gereği akvaryumda baktığınız balık boyut olarak ne kadar büyükse akvaryum ölçüleride o kadar küçük gözükecektir. Benim size tavsiye edebileceğim boyutlar 120x50x50 olacaktır. Derinlik bence kesinlikle en az 50cm olmalı. Yükseklikte en az derinlik kadar olmalı hatta 60cm yükseklik bile olabilir.
     
  16. ecegorgulu

    ecegorgulu

    Mesajlar:
    16
    İsim:
    Ece Görgülü
    Cevap: Değerli Tavsiyeleriniz. Sıfırdan Akvaryum

    Peki arkadaşlar sizce akvaryumun içinde olması gereken aksesuarlar(kaya,gemi,testi vb) ile dış aksesuarlar(cam silgisi,dip temizleme pompası vb) nelerdir ?
     
  17. hasanaytekin

    hasanaytekin

    Mesajlar:
    882
    İsim:
    Hasan Aytekin
    Cevap: Değerli Tavsiyeleriniz. Sıfırdan Akvaryum

    Dip çekim pompası ve kepçe her zaman gerekli olacaktır. Mıknatıslı temizleme aparatını alırsanız işiniz kolay olur. Fakat şart değil.

    Beslemek istediğiniz türlere uygun "doğal" ortamlar yaratmanız gerekmektedir. Testi, gemi v.b aksesuarlar göze hoş görünse de doğal yaşama pek uygun değildir. Aşağıda malawi gölü cichlidleri için dizayn edilmiş akvaryumlar var. Göz atıp kendinize uygun olanı başlangıç olarak "taklit" ;) edebilirsiniz. Zaman içerisinde hobide geliştikçe kendiniz uygun dizaynı zaten bulacaksınız.

    [​IMG]

    [​IMG]

    [​IMG]

    [​IMG]

    [​IMG]

    [​IMG]

    [​IMG]

    [​IMG]
     
    YIKIKTEMO, Erman Pehlivan ve zgrkaralar bunu beğendi.
  18. ecegorgulu

    ecegorgulu

    Mesajlar:
    16
    İsim:
    Ece Görgülü
    Cevap: Değerli Tavsiyeleriniz. Sıfırdan Akvaryum

    Resimler için teşekkürler.1-2 ve 4. ortamlar gerçekten çok hoş olmuşlar.
     
    hasanaytekin bunu beğendi.

Sayfayı Paylaş