1. Hoş geldiniz, Akvaryum Portalı ailesine katılım için kendinizi hazır hissediyorsanız üye olun.
    Yardım sayfasından forum kullanım desteği alın.

Deniz Akvaryumu Balıkları Araştırma

Başlığı 'Genel Balık Konuları' kategorisinde YIKIKTEMO tarafından 5 Nisan 2009 başlatılmıştır.

  1. YIKIKTEMO

    YIKIKTEMO

    Mesajlar:
    30.098
    Yer:
    İstanbul
    İsim:
    Temel Sert
    Deniz akvaryumu balıkları yaklaşık 25.000 türden oluşuyor ve çoğunluğu denizlerde yaşıyor. Bunların yine büyük bölümü mercan kayalıklarında bulunuyor. Satın alma yapmadan önce balıklar hakkında araştırma yapmak gerekiyor. Bu türlerin bir çoğu farklı bölgelerden, farklı yoğunluktaki sulardan ve daha önemlisi doğadan yakalanıyor.

    [​IMG]

    Powder blue deniz akvaryumu tang balıkları

    Powder blue tang çekici toz mavisi rengi balık satın almak için mağazalara giden hobiciyi kendine çeker. Üzülerek belirtmek gerekirse, oldukça fazla hobici tarafından öldürülen bir balıktır. Sabit su değerlerine alışık olan balık akvaryuma adaptasyonda zorlanmaktadır. Oodinium hastalığına çok çabuk yakalanırlar. Bu evreyi atlatmayanı neredeyse yoktur. Tabi bu evreyi kolayca atlatması ancak su değerleri yerinde bir akvaryumda mümkündür. Ph değerine aşırı hassastırlar. Kuru yem almadaki sıkıntısı sözü edilen sıkıntılara eklenince, ortaya tecrübeli hobicilerin tercih etmesi gereken bir balık olduğu çıkıyor.

    [​IMG]

    Chelmon rostratus

    Hobicilerin yine üzücü olarak fazla sayıda öldürdüğü balıklardan biri. Satın almadan önce araştırma yapmanın önemini bir kez daha anlıyoruz bu sonuçlardan sonra. Chelmonun kuru yem alanına denk gelmek büyük şanstır. Bunun için balığı satın almadan önce yem vererek sınamak gerek. Muhtemelen almayacaktır ancak, yeme hamlesi sağlık durumu hakkında fikir verecektir. Yeterli oranda eskimiş akvaryumu olan hobicilerin tercih edeceği bir balık. Satın almadan önce etrafına ilgisine ve kayalarda yem arayıp aramadığı yine sağlık durumunu ortaya koyar. Mükemmel renklerine ramen fiyat olarak çok pahalıya satılmamasını fazla narin olmasına bağlıyorum.

    Salarias fasciatus

    Mükemmel bir yosun yiyen balık türüdür.Akvaryumlarda alg kontrolünde en iyi yardımcınız olacaktır. Kuru yem almakta zorlandıklarını size hatırlatırken, satın almaya karar vermişseniz akvaryumunuzdaki kayaların ona hitap edip etmeyeceği önemlidir

    [​IMG]

    Oxycirrhites typus

    Maksimum 12 cm cıvarına kadar büyüyen bu tür çok ürkek bir balıktır. Bu yüzden akşamları düşük bir aydınlatma yapmanızı tavsiye ederim. En çekici ve sevilen yanı mercanların üzerinden parazitleri temizlemesidir. Barışcıl bir balıktır. Reef akvaryumlarında daha fazla tercih edilirler.


    Paracanthurus hepatus ve Bazı türdaşları

    Zebrasoma scopas

    Zebrasoma xanthurus

    Zebrasoma flavescens

    Naso eleganz

    Cerrah balıkları olarakta adlandırılırlar. Bu ad kuyruk kısımlarındaki neşter benzeri silahtan gelir. Kavgalarda diğer balıklara ve kepçe ile yakalarken neşterin takılmasından kendilerine ve tabi ele alındığında hobiciye zarar verebilirler. Günlük öğünleri bitkisel ağırlıkta olduğundan daha sık olmalıdır. Muz, kivi, brokoli, kıvırcık, nori diyete dahil edilmelidir. Akvaryuma yeni eklenen aynı tür dostlarına karşı misafirperver davranmazlar. Boy ve tür oranına dikkat edilmelidir.

    [​IMG]

    Macropharyngodon bipartitus

    Hobici arkadaşlara göre beğenisi göreceli bir tür. Bir çok farklı renkteki türleri bulunmaktadır. Tüm dondurulmuş gıdaları iştahla tüketirler.Akvaryumda mandarin gibi pod türleri ile beslenen bir balık varsa ona rakip olacaktır. Yeterli düzeyde kayalık bulunmayan akvaryumlarda mandarin ile birlikte bakılmamalıdır.

    [​IMG]

    Rhinomuraena quaesita

    Filtre sistemi güçlü akvaryumlar için daha uygundur. Etçil beslenmesi akvaryuma htırı sayılır bir atık yükü yükler. Dondurulmuş gıdaları kabul etmekte çok zorlanırlar. Balık parçaları ve karides tercih edilir. Overflow sistemi olan akvaryumlarda veya su iniş borusunun ağzı açık akvaryumlarda dikkatli olup önlem alınmalıdır. Buralardan içeri kaçacak canlı kaybedilebilir. Akvaryuma uygun kalınlıkta ve uzunlukta bir boru eklenirse gizlenme alanı olarak kabul edilecektir.

    [​IMG]

    Synchiropus splendidus(Mandarin

    Gün boyu kayalar ve kum üzerinde pod gibi mikro organizmaları arar. Sizi bu esnada görmez bile. Gerçekten mükemmel renklere sahip bir balık. Fakat akvaryumlarda beslenmesi ve uzun vadede tutulabilmesi çok kolay değil. Kuru yemi kabul etmiyorlar. Nadirende olsa kuru yem alanlarına rastlamak mümkün. Bu yüzden akvaryumlarda yine bu tür beslenme alışkanlığı olan başka balıklar olmamalıdır. Pod gibi besinlerinin eski akvaryumlarda bulunması dikkate alınmalıdır. Satın alırken eğer iki adet alınacaksa dişi erkek seçilmelidir. Erkeklerin sırt yüzgeci daha uzundur. Hareketli olmasına ve yem arayışında olan sağlıklı birey seçilmelidir.

    [​IMG]

    Amphiprion ocellaris (Palyaço)

    Belkide en sevimli balık türlerinden biridir. Anemon içerisindeki hareketleri onları daha sevimli hale getirmektedir. Renkleri kaliteli yemlerle beslendikleri sürece canlı kalır. Akvaryumlarda üreyebilen bir türdür. Anemon balıklarının farklı ve daha agresif türleri vardır. Birden fazla türü beslemek istenirse seçim yaparken dikkat edilmelidir.Her türlü yemi kolayca kabul ederler. Diyetlerine mutlaka canlı yemler eklenmelidir. Akvaryumlarda beslenmeleri için anemon şart değildir.

    [​IMG]

    Blue,Yellow Tail Damsel (Chrysiptera Parasema)

    Damsel türleri genel olarak yeni başlama aşamasında ilk tercih edilen ve tavsiye edilen balık türüdür. Bunun sebebi çok daha dayanıklı olmalarıdır. Akvaryuma tam anlamı ile adapte olduktan sonra kayıp edilmeleri zordur. Tanıtımı yapılan tür nispeten en mülayim olanlarındandır. Genel olarak agresif tavırlar sergileyen türleri vardır. Akvaryuma yeni eklenen balıklara stres kaynağı olabilirler. Seçim yaparken dikkatli olmak gerekir. Yem sorunları yoktur, her türlü kuru yemi kabul ederler. Akvaryumlarda üreyebilen bir türdür.


    Angel fısh (Blue faced )

    Büyük bir aileye mensup olan bu tür, balık akvaryumlarında beslenmelidir. Reef canlıları diyetleri içerisindedir. Akvaryumlara atık yükü oldukça fazladır. Biden fazla türü bir arada barındırılacaksa balıkların ekeleme sırasından başlayan ve renklerinin yakınlığına kadar uzanan konular dikkate alınmalıdır. Blue face, akvaryumda gırtlak sesi sayesinde kendine çabuk yer bulan bir türdür. Gırtlak sesi diğer balıklar için caydırıcıdır. Genel olarak her türlü gıdayı kabul ederler. Satın alma sırasında gözlerin parlaklığına, siyanürlü olup olmadığına dikkat edilmelidir.

    SON SÖZ...

    Mercan, karides ve diğer omurgasızlar akvaryumda muhafaza ediliyorsa, uygun olan balık miktarı azalır. Piyasada satılan bazı balıklar, daha küçük balıkları, karidesleri veya mercanların üzerindeki canlıları yiyerek beslenen balık türleridir. Tabi mercanları direk yiyenlerde unutulmamalıdır. Grouper, trigger, ofroz, aslan balığı, büyük melekler vs benzerleri, omurgasızların mevcut olmadığı ve sadece balık akvaryumlarında beslenmelidir. Hem atık yükünün çok fazla oluşundan, hemde omurgasızları besin zincirine dahil ettiğinden, omurgasızlardan ayrı beslenmelidir. Tabi bu yazılanlardan, balıklar hiç bir omurgasız ile beslenemez fikri çıkarılmamalıdır. Atık yüküne dayanıklı ve büyük meleklerin dokunmayı tercih etmeyeceği bir çok omurgasız mevcuttur. Gerekli araştırma sonucu, bu canlılar balık akvaryumlarında beslenebilir. Balıklar arasında, bazı barışcı balık türleri de sorunlara neden olabilir. Örneğin, deniz atı çok sık beslenmek ister ve yavaş hareket eder, çok sık beslemek gerekeceğinden su fazla kirlenir. Ayrıca balıklar içerisinde yem alması, oldukça yavaş hareket ettiğinden son derece zordur. Yine hobiye yeni başlayanların, Antias türü balıkları tercih etmemeleri iyi olur. Çok bakım isteyen bir türdür.

    Yeni başlayanlar için bence iyi balık seçimi şunlardır,

    Damseller: ( sakin türlerini seçmek akıllıca olur)

    Basslet: (bir çok güzel türü mevcut)

    Kardinal balıkları: ( akvaryumda üreyebilir)

    Soytarı balıkları: (adı üstünde soytarı)

    Waresse: (çok dikkatli seçilmeli, bazı türleri kısa zamanda canavara dönüşebilir)

    Cerrah balıkları: (alg yiyici olmaları güzeldir)

    Cüce melekler: (bazıları omurgasızlara dokunabilir)
     
    Beril olcay, Nadir, igvesm ve diğer 7 kişi bunu beğendi.
  2. salkayetrer

    salkayetrer

    Mesajlar:
    422
    Yer:
    Adana
    İsim:
    Seha
    Balıklar hakkında (Araştırma)

    Yeni okumama rağmen marin akvaryum kuracak arkadaşlarımız için balık araştırmasında çok faydalı bilgiler ;) Emeğe saygı saygılar:gif
     
  3. Muzikopat

    Muzikopat

    Mesajlar:
    2.586
    İsim:
    Hüseyin ÇELİK
    Balıklar hakkında (Araştırma)

    Abi yine döktürmüşsün. Çok güzel bilgiler. Bu balıkları beslemek isteyen arkadaşlar için iyi bir kaynak oluşturmuşsun.
     
  4. cüneydbayramça

    cüneydbayramça

    Mesajlar:
    216
    Yer:
    bursa
    İsim:
    cüneyd bayramça
    Balıklar hakkında (Araştırma)

    Çok güzel bir paylaşım olmuş çok teşekkürler...
     
  5. taygun

    taygun Guest

    Balıklar hakkında (Araştırma)

    Teşekkürler Temel. Eline sağlık. Bir kenarda dursun. Tuzlu suya geçmeden açıp okumak lazım.

    saygılar:gif
     
  6. YIKIKTEMO

    YIKIKTEMO

    Mesajlar:
    30.098
    Yer:
    İstanbul
    İsim:
    Temel Sert
    Balıklar hakkında (Araştırma)

    Yorumlarınıza teşekkür ederim. Balıkları tanımak verilecek zayiyatı en aza indirir bu bir gerçek. Yem almayan ve su şartlarından dolayı zorluk çeken balıkları sistemimizi tanımadan satın almak % 80 zayiyat demektir.

    İşi şansa bırakan ve bir anlık heves ile balık satın alan bunca hobici varken ve özellikle söz konusu olan tuzlu su ise bu yazı inşallah atıldığı denizden ihtiyaç duyana ulaşır.

    Sevgiler...
     
  7. Onur G. HİTİT

    Onur G. HİTİT

    Mesajlar:
    855
    Yer:
    İlkadım/SAMSUN
    İsim:
    Onur G. HİTİT
    Balıklar hakkında (Araştırma)

    Hocam, "gırtlak sesi" nedir? Bu çok ilgimi çekti, ama anlayamadım.
     
  8. YIKIKTEMO

    YIKIKTEMO

    Mesajlar:
    30.098
    Yer:
    İstanbul
    İsim:
    Temel Sert
    Balıklar hakkında (Araştırma)

    Hocam ilgini çekmesi çok normal çünkü inanılmaz bir kazanım bu özelliği geliştiren angel türleri için. Bölgesine giren, besinine yaklaştırmak istemediği ve boyut olarak üstün diğer balığı caydırmak için kullanılan bir gırtlak sesi. Köpek balığı bile bir anlık şaşkınlık yaşar bu sesi duyunca. Bu gibi durumlarda sağlam kalın bir cama elinizi yumruk yaparak seri şekilde vurduğunuzda çıkan sese benzer bir ses çıkarırlar gırtlaklarından. Bu sesi duyan balık anında geri dönüyor. İmparator angele bu özellik inanılmaz yakışıyor, yan yan yavaşca arkasındaki büyük angel türünden uzaklaşırken arkadaki balık hızlanırsa sesi çıkarır ve balık geri döner.

    Büyük angel türleri varsa akaryumda mesela bu sese sahip olan imparator ve blue face gibi bu ses gece çıkarsa hırsız var diye fırlarsın yataktan o derece tok bir ses çıkarırlar. Hepsinde yok ben sadece imaparator ve blue face türünde biliyorum.
     
  9. Onur G. HİTİT

    Onur G. HİTİT

    Mesajlar:
    855
    Yer:
    İlkadım/SAMSUN
    İsim:
    Onur G. HİTİT
    Balıklar hakkında (Araştırma)

    Hakikaten ilginçmiş. Bilgilendirme için sağolasın hocam. Bakalım, daha neler öğreneceğiz... foto:
     

Sayfayı Paylaş