1. Hoş geldiniz, Akvaryum Portalı ailesine katılım için kendinizi hazır hissediyorsanız üye olun.
    Yardım sayfasından forum kullanım desteği alın.

Deniz Akvaryumu Kırmızı Yosun

Başlığı 'Deniz Bitkileri ve Macro Alg Yaşamı' kategorisinde YIKIKTEMO tarafından 11 Ekim 2012 başlatılmıştır.

  1. YIKIKTEMO

    YIKIKTEMO

    Mesajlar:
    30.098
    Yer:
    İstanbul
    İsim:
    Temel Sert
    Deniz akvaryumu kırmızı yosun ve genel yosunlar ile haşır neşir olmak iki noktada gerçekleşir. Aradığınız ya kahverengi yosun, veya kırmızı yosun (yarı bakteri cyano) sorunu yahut o güzelim kırmızı deniz yosun türleridir. Kırmızı yosun merakınız veya araştırmanız bunlardan hangisi? Neyse her ikisine de makalemiz içinde değineceğim. Deniz akvaryumu kırmızı yosun türünü bulacaksınız. Gönlüm elbette daha çok kırmızı yüksek yosunlarının bakımını merak edenlerin konuya giriş yapmasıdır ama kırmızı yosun sorunu yaşayanlara da derman olacağız. İlk olarak sorun yaşayanların derdiyle başlayalım, malum sorunlar beklemez. Güzel türleri anlamak isteyenler merak etmesin, fazla beklemeyecekler.

    deniz akvaryumu yosun.jpg

    Deniz Akvaryumu Kırmızı Yosun Sorunu cyanobacteria nedir, Her Kırmızı Yosun Sorun mudur?

    Aslında tam olarak yosun türü olmayan ama bu şekilde yarı alg olmasıyla tanınan cyano her zaman beslemeyi arzu ettiğimiz deniz akvaryumu kırmızı yosun oluşumlarından biri değil. Fakat, bu konuda eğer araştırma yapıyorsanız size yardımcı olacak birkaç fikrimi ve yine sorunla alakalı bir link aktarmak isterim. Ne olursa olsun, sadece öneriler üzerine akvaryumlara bir takım katkıları veya elementleri girmekten geri durmak gerekir. Deniz akvaryumu yosun sorunu için bazen düşünüyorsunuzdur 'su doğru, akvaryum aydınlatma doğru, deniz tuzu kralından, elementler en babasından ama neden bunlar türüyor' diye. Bunları sorgularken faydalı olduğunu düşünerek birçok eklediğiniz katkıyı da sorgulamanız gerekir. Bunlar aminoasitler olabilir, su değerlerini tamponlayan elementler olabilir, mercan besinleri olabilir, sıvı besin maddeleri olabilir vb. Bu ürünler faydasız demek değildir anlatılmak istenen ama eğer akvaryumların haddini ve ihtiyacını bilmeden sırf birileri kullanıyor diye eklemek akvaryum kadar sizi de sinirden kızartıyor olabilir. Doğal Yöntemlerle Yosun Kontrolü mümkün iken, aynı zamanda Cyano Sorunu Tedavisi Blue Wet Red Cyano RX gibi ilaçların kullanımı mümkün. Fosfat ve silikat düzeylerinden emin olduktan sonra, akvaryuma bol oksijen, yeterli yüzey su hareketi sağlamanız ve dip sifonlama ile cyanobacteria oluşumlarını sifonlamak sorunu çözmenize yetecektir. Linkte ilaç kullanımı düşünenlere öneride bulunuyor.

    Deniz Akvaryumu Kırmızı Yosun Türleri Nelerdir, Faydalı Yosun Türlerini Nasıl Tanırım?

    Deniz akvaryumu kırmızı yosun türleri hep istenmeyenlerden ibaret değil. Son derece güzel yüksek yosun türleri bulunur. Hatta sadece deniz akvaryumu yosun türleri için akvaryum oluşturanlar bulunur. Genellikle yurt dışında bu tarz deniz akvaryumları daha yaygındır. Ülkemizde deniz akvaryumu kırmızı yosun veya diğer değerli yosun türlerinin bulunamamasından dolayı bu konuda geri kalmış durumda. Bazı türleri zaman içinde snaf arkadaşlara geliyor, özellikle Nitrat tüketiminde faydalı olan türleri tercih edilirken, aslında bu yosun türlerinin güzelliği akvaryuma fayda tarafının gölgesinde kalıyor. Bu türleri kısaca tanımak gerekirse; Halymenia durvillaea alg deniz akvaryumu kırmızı yosunu oldukça güzel ve faydalı yosun türlerinden.

    deniz akvaryumu kırmızı yosun.jpg

    Halymenia durvillaea alg deniz akvaryumu kırmızı yosun T5 veya MH metal halide altında çok güzel gelişen yosun türüdür. Özellikle kötü su şartlarını düzeltmesi için değil, kendisi sağlıklı kalmak için güzel su değerleri gerekir. Deniz akvaryumu akıntısı orta şiddetli olursa çok daha keyifli olurlar. Elbette deniz akvaryumunun su kalitesine tükettikleri atıklar sayesinde destek olurlar ama besin ve atık miktarı aşırı seviyelerde olmamalıdır. Fosfat, Nitrat, ağır metaller besinleri arasında. Akvaryumdaki iyot miktarını birçok deniz akvaryumu kırmızı yosun türleri ve diğer alg türleri gibi tüketirler.

    deniz akvaryumu yosunları bakım.jpg

    Rhodophyta deniz akvaryumu kırmızı yosun türü ise rengini kırmızı alglerin varlığından alır. Kırmızı pigment fikoeritrin olarak ifade edilir ve bu pigment kırmızı ışık yansıtır, bunun yanında aynı zamanda mavi ışık emerler. Asya için rhodophytes önemli gıda kaynaklarından biridir. 300 yıldan fazla bir süredir Japonya'da ekimi yapılır. Deniz akvaryumu kırmızı yosun türleri içindeki Rhodophyta kırmızı yosun yüksek vitamin ve protein içerir. Rhodophyta deniz akvaryumu kırmızı yosun karbonat tabanlı sert bir kabuğa sahiptir ve öldüklerinde beyazımsı renk alabilirler.

    kırmızı yosun sorunu.jpg

    Dilsea carnosa red alg deniz akvaryumu kırmızı yosun türü ise biraz daha değişik bir yapıya sahip. Kuntze tarafından 1898 yılında tanımlanmıştır. Genellikle gölgeli havuz halini almış alanlarda ve yosun ormanlarında kayanın üzerinde oluşurlar. Gelgitler sayesinde beslenir ve salınırlar. Kıkırdak yapılı kalın yapraklara sahiptirler ve sağlam yapıları vardır. Deniz akvaryumu kırmızı yosun çeşitlerinin birçoğunu akvaryumda beslemek sanıldığı kadar kolay değildir. Su değerleri, besin düzeyleri ve aydınlatma istekleri sağlamalıdır. Deniz mercanları kadar ilgi istemeseler bile, sanıldığı kadar akvaryumda veya Refugium Kulumu sonrası oluşturulan ortamda çoğaltmaları sanıldığı kadar kolay olmuyor. Deniz akvaryumu kırmızı yosun dediğimiz zaman zararlıları bir yana, fayda sağlayan ve yukarıda tanıtılan deniz akvaryumu kırmızı yosun türleri özellikle refugium alanlarında fayda sağlanmak üzere barındırılıyor.

    Akvaryum Portalı
     
    arso, Sinan09, Dreamcatcher ve diğer 7 kişi bunu beğendi.
  2. Okurt

    Okurt

    Mesajlar:
    2.232
    Yer:
    Çanakkale
    Bu yosunlar gerçekten uygun şartları bulunca çok hızlı büyüyor:

    Uygun şartlar:

    Onu tüketip bitirecek balık türlerinin akvaryumda olmaması.

    Kuvvetli ışıklandırma ve yüksek KH.

    Benim akvaryumda bildiğiniz gibi her yeri kaplayınca, muazzam bir kh emici haline geldiler, hali ile bu durum yüksek gece gündüz ph dalgalanmalarına da sebep oldu.

    İkinci bir mevzu benim gibi kendi haline bırakıp adeta futbol topu ebatlarına kadar büyümesini beklememek lazım. Bu durumda ışık görmemeye başlayan alttaki kayaya bağlı kısımlar çürümeye başlayabiliyor. Yüksek bitkiler gibi damarsal, besin taşıyıcı yapıları olmadığı için ışık görmeyen yerler bir süre sonra ölmeye başlayabiliyor bu yüzde arasıra budanması gerektiğini düşünüyorum.

    Aşağıdaki resimde akvaryumumda bulunan diğer alg türlerini görüyorsunuz. sağ taraftaki kayanın üzerini kaplamış olan makarna-çim gibi olan yumuşak bir kırmızı alg cinsi. Akvaryumdaki bazı kurtlar adeta tırtıl gibi bunları yiyorlar. sağ alt köşede gördüğünüz size verdiğim tür. Sol arka ve orta kısımda gördüğünüz kıvırcık marul şeklinde olan da ayrı bir tür ve yurt dışında dragon's breath (Ejderha nefesi) adı ile çok güzel isimlendirilmiş halikaten bir ejderhanın ağzından çıkan alevlere benzeyen başka bir kırmızı alg. Ejderha nefesi türü çok hızlı büyümesine rağmen taşın üzerine bağlı bir rizomdan gelişerek büyüyor ve 6 ayda sadece iki adet rizomu taşa bağlayabildim
     
    A.P Bot Yazı düzenlemesini kaydetti.: 14 Mayıs 2016
    Dreamcatcher, Elmaslar, ahmetzbfb ve diğer 2 kişi bunu beğendi.
  3. Alparslan

    Alparslan

    Mesajlar:
    19.505
    Yer:
    Kartal-İst
    İsim:
    Alparslan İşken
    Özdemir abi gerçekten de çok güzel duruyorlar tekrar teşekkür ederim...
     
  4. MOVACIKLI

    MOVACIKLI

    Mesajlar:
    1.679
    İsim:
    Mustafa ovacıklı
    Özdemir Bey yosunlar çok güzel budadığınızda birazda bana gönderirseniz çok sevinirim.
     
    Okurt bunu beğendi.
  5. ahmetzbfb

    ahmetzbfb

    Mesajlar:
    157
    Yer:
    İSTANBUL
    İsim:
    ahmet UMUROĞLU
    Herkese selamlar.Benim bir sorum olacak. Benim akvaryumum da sadece bir kayanın üzerinde pembemsi bir yosun oluştu, ışık açıkken kayayı sarmaya başlıyor kapandığında ise bir şey onu yiyor.

    Lokal parçalanmalardan bunu anlamak mümkün oluyor.
     
  6. YIKIKTEMO

    YIKIKTEMO

    Mesajlar:
    30.098
    Yer:
    İstanbul
    İsim:
    Temel Sert
    muratmuratt bunu beğendi.

Sayfayı Paylaş