1. Hoş geldiniz, Akvaryum Portalı ailesine katılım için kendinizi hazır hissediyorsanız üye olun.
    Yardım sayfasından forum kullanım desteği alın.

Deniz Akvaryumu Nitrat Sorunu

Başlığı 'Tuzlu Su Kimyası ve Ekipman Portalı' kategorisinde YIKIKTEMO tarafından 12 Kasım 2012 başlatılmıştır.

  1. YIKIKTEMO

    YIKIKTEMO

    Mesajlar:
    30.098
    Yer:
    İstanbul
    İsim:
    Temel Sert
    Deniz akvaryumu Nitrat sorunu sanıyorum ki tuzlu su hobisinin en tanınmış simalarından biri konumunda. Deniz akvaryumlarında Nitrat değeri özellikle birçok mercan bakımında aşılması gereken engellerden biri. Farklı bir açıdan bakacak olursak ve hiç kıvırmadan dürüst şekilde ifade etmek gerekirse, akvaryumdan uzaklaştırması hiç kolay olmayan bir toksik madde konumunda. Bertarafı zor olan unsuru en az düzeyde tutmak uğraşı en akıllıca olandır, yazımız içinde de deniz akvaryumu Nitrat sorunu unsurunu en düşük düzeyde tutmanın yollarını arayacağız.
    Deniz akvaryumu Nitrat sorunu.jpg
    Biyolojik yaşam yeni şekillenmeye başladığında henüz zincirin halkaları oluşmadığı için akvaryum tepkisini Deniz Akvaryumu Diatom olarak gösterir. Azot zincirinin son halkası olan deniz akvaryumu Nitrat sorunu aslında çizimde bulunan zincirdeki en masum halkadır. Ancak, akvaryumdaki değeri yükseldikçe zarar aşaması artarak yükselir. Deniz akvaryumu su değerleri ilk kurulum aşamalarında oldukça dengede sayılır. Akvaryumlara balıklar, mercanlar ve omurgasızlar adapte edilmeye başlandıkça su değerleri yavaş yavaş güç kaybeder ve bozulmaya başlar. Yaklaşık olarak 40 mg deniz akvaryumu Nitrat değeri sinyal veren oran olarak kabul edilebilir. Ancak bu değerler sps mercan açısından yüksek olur. Sürekli ifade edilen ve önemine dikkat çekilen protein skimmer düşük güç ve verimsiz olursa deniz akvaryumu Nitrat sorunu katlanarak artar. Elbette bunun da anlamı, Nitrat değerini dengede tutmak zorlaşır.

    Deniz Akvaryumu Nitrat Sorunu Su Değişimleri ile Çözülebilir mi

    Canlı yükü artan ve giderek su değerleri düşen akvaryum içinde eğer eski ve oturmuş canlılarınız varsa belli bir noktaya kadar Nitrat değerini tolere edebilirler ama yeni eklenen canlılar tepki koyarlar. Deniz Akvaryumu Su Değişimleri akvaryumda bulunan Nitrit, Nitrat, Fosfat gibi zararlı maddeleri uzaklaştırmamıza olanak sağlar ama su değiştirmek her zaman deniz akvaryumu Nitrat sorunu çözümü olmaz. Elbette genel olarak su değişimleri hem Nitrat değerini ve hem de akvaryum ortamında biriken diğer ağır metaller gibi unsurları uzaklaştırmak konusunda yardımcı olur. Bunun yanı sıra canlılar tarafından tüketilen bazı elementler su değişimi ile tekrar akvaryuma kazandırılır. Öncelikle su değişimini yaparken akvaryumun litresi, balık çeşitliliği, balık sayısı gibi dikkate alınması gereken önemli hususları barındırır, çünkü canlı yükü deniz akvaryumu Nitrat sorunu tarafında belirleyici unsurdur. Canlı yükü fazla olan akvaryumlarda su değişimleri de daha yüksek oranlarda yapılır. Su değişimlerinde akvaryumunuz küçük ise ve içerisindeki balık sayısı fazla ise haftada bir % 20 lik su değişimi idealdir. Su Değişimlerinde dip süpürgesi kullanmak kumun içerisinde biriken balık dışkısı, ve yem kalıntılarının büyük bir kısmının su dışına atılmasını sağlamakta ve nitrat oluşumunu azaltmaktadır. Su değişimlerinde kullanılacak su dikkatli seçilmelidir. Kullanılacak olan su ağır metal, fosfat, nitrat gibi zararlı maddeleri bulundurmamalıdır. Akvaryuma ilave edeceğimiz su değişim esnasında akvaryum suyunun ısısının düşmemesi için ilave edeceğimiz suyun soğukluğuna dikkat göstermeliyiz, aksi taktirde balıkları oodinium gibi hastalıklara açık konuma getirebiliriz. Ekipmanlar bazında baktığımızda aslında piyasa da Nitrat reaktörü adı altında ekipmanlar bulunur ama kullanımı risklidir ve tecrübe yanında sürekli dijital kontrol gerektirir.




    Deniz Akvaryumu Nitrat Patlaması ve Su Değişim Miktarları

    Eskiden beri dilimizin alıştığı şekli ile deniz akvaryumu Nitrat patlaması aslında biyolojik yaşamın olgunlaşma aşamasını ifade eder. Nitrat patlaması genellikle camlarda aniden ince alg tabakası oluşturarak kendini belli eder. Düzenli su değişimi önemli olduğundan, yapılacak olan su değişiminin nispeten dengeli Nitrat seviyeleri yakalamanızı sağlar. Eğer ortalama olarak 200 litrede deniz akvaryumu Nitrat oranı yaklaşık 40 mg ise %30 su değişimi 5 mg / l düşüş gösterme eğiliminde olur. Fakat, bu orandaki bir su değişimini daha yüksek Nitrat değerine sahip bir deniz akvaryumu üzerinde yaparsak düşen Nitrat miktarı çok daha azalır. Takip seviyelerini korumayı başarmak için takip eden günlerde %30 su değişimine devam etmek gerekir. 5 gün içinde bu oranlardaki su değişimi canlılar üzerinde olumlu etki yapar. Yukarıda ifade ettiğim gibi, deniz akvaryumu Nitrat sorunu seviye açısından 80 ila 100 mg / L değerinde olursa sorunlar yaratır ve su değişimleri daha sık ve yukarıda verilen miktarlarda yapılmalı. Deniz akvaryumu Nitrat sorunu 50 mg / L değerini aşması halinde canlı türüne göre acil olmayan seviyeler, 10-15 mg / L seviyeleri ise normal seviyeler olarak kabul edilmelidir. Balıklar deniz akvaryumu nitrat değerine mercanlara göre çok daha toleranslıdır. Oranlar arttıkça canlıların bağışıklık sistemi zayıflar ve hastalıklara karşı daha savunmasız hale gelirler. Nitrat sorunu balıklar üzerinde strese neden olabilir. Kötü su koşulları yüzgeç çürümesine dahi neden olabilir ve Nitrat oranları kötü su koşulları ile bir bütün olarak ele alınabilir. Bu sorunlardan kaçınmak nispeten ideal seviye olan 15 mg / L aralığı deniz akvaryumu nitrat sorunu açısından rahat nefes alabilmenizi sağlar.

    Deniz Akvaryumu Nitrat Sorunu ve Buna Sebep Olan Nedenler

    • Deniz akvaryumu kurulumu ardından erken canlı eklemek.
    • Diatom aşaması başlamamış ve tamamlanmamış akvaryuma sahip olmak.
    • Canlıların beslenmesinde aşırıya kaçmak ve zayıf Protein skimmer kullanmak.
    • Aşırı canlı yükü bulundurmak ve beslenmelerini abartmak.
    • Yeni eklenen balıkların yem almadığı noktada aşırı yem denemesi yapmak.
    • Dondurulmuş gıdalar, karides, kalamar gibi besinleri fazla ve sık vermek.
    • Akvaryumun hacmi ile orantısız, düşük ve kötü su ile su değişimi yapmak veya yapmamak.
    • Biyolojik açıdan alan azlığı, canlı kaya oranı eksikliğini hesaplamadan canlı yükü ve besin diyeti.

    Bazı yosun, bitki ve mercan türleri Nitrat tüketiminde etkilidir. Örnek olarak, makale içinde bulunan bazı Deniz Akvaryumu Kırmızı Yosun türleri destekçi yüksek yosun türlerdir ama deniz akvaryumu Nitrat sorunu için kesin çözüm olamazlar. Mangrove Fidanları, bazı yüksel alg türleri ve yine bazı xenia ve mushroom türleri deniz akvaryumu Nitrat kullanan canlılardır. Her koşulda sağlıklı bir deniz akvaryumu sistemine, atık yükü ile mücadele de destek olabilecek iyi bir proten skimmer ekipmanına, zamanında ve yeterli oranda yapılması gereken su değişimlerine sahip değil isek, deniz akvaryumu Nitrat sorunu bizimle var olmaya devam eder.

    Akvaryum Portalı
     
    Düzenleme: 14 Mayıs 2016
    TAMER75, FRK34, assasin*cyprus ve diğer 11 kişi bunu beğendi.
  2. Şuanda 4. Haftadayım herşeyi ölü olarak koydum şuan heryeri kahverengi ve aralarında çok az yeşil yosun bulunuyo açık ama toplama yapmıyo kesinlikle su değişimi 300 litreye 65 litre yaptım nitrat 50ppm gösteriyo normalmi değilse nerde yanlış yaptım
     

Sayfayı Paylaş