1. Hoş geldiniz, Akvaryum Portalı ailesine katılım için kendinizi hazır hissediyorsanız üye olun.
    Yardım sayfasından forum kullanım desteği alın.

Deniz akvaryumu taban sistemleri

Başlığı 'Deniz Akvaryumu Kurulumu Forum' kategorisinde YIKIKTEMO tarafından 2 Ekim 2008 başlatılmıştır.

  1. YIKIKTEMO

    YIKIKTEMO

    Mesajlar:
    30.098
    Yer:
    İstanbul
    İsim:
    Temel Sert
    Tuzlu suda farklı sistemler...Bu başlık altında sizlerle deniz akvaryumlarında farklı sistemlerden söz edeceğiz. Bu sistemler Avrupa genelinde çok yaygın olmasına karşın ülkemizde iyi tanıtılamadığından çok fazla kullanım alanı bulamamıştır. Halbuki bu alternatif sistemler, doğayı en yakın taklit etmenin birer mükemmel yoludur. Bu sistemlerle çok başarılı akvaryumlar kurulabilir.

    DSB sistemi tabanda kullanılan kum tabakasının kalınlığına dayanır. Bu kum tabakasının kalınlığı en az 10-15 cm cıvarında olmalıdır. Kullanılacak olan kumun tanecik boyutu çok önemlidir. Kumun tane büyüklüğü en az 0,06mm, en fazla 1 mm olmalıdır. Başarılı olabilmesinin anahtarı kum tabakasının kalınlığında yatar. Gereğinden ince oluşturulacak kum tabakası nitrifikasyon için çok kalın, denitrifikasyon için çok çok ince olacaktır. Dikkat edilmesi gereken konuların başında bu nokta gelir. Sistemin özelliğine baktığımızda biyolojik olarak işlev yapacak olması kum tabakasının çeşitli katmanlarına yerleşecek bakteri ve minik kabuklular ile işlevsel olacağı ortaya çıkıyor. Bu açıdan akvaryum içerisinde kurulan DSB sistemine zarar verecek kum kazıyıcı balıklar bulundurulmamalıdır. Önlem olarak ise, katmanlar arasına sineklik teli kullanılarak balıkların kazıyarak sisteme su akışı kaçırmaları engellenebilir.
    Bu sistemin kullanıldığı akvaryumlara iki, üç yılda bir kültür aşılaması yapak sistemin daha sağlıklı yürümesini sağlayacaktır. Oksijence zayıf olan alt katmanlarda yerleşen bakteri kolonileri oksijen kaynağı olarak nitrat'ı
    kullanarak azotun gaz olarak akvaryumdan uzaklaşmasını sağlarlar. Bu sistemin bir çok faydası mevcuttur. Alt katmanlarda çözülen kalsiyum ile omurgasızlar beslenebilir. KH, PH,gibi değerlerin sabit olma eğilimi, düşük bakım ihtiyacı sistemin diğer önemli faydalarıdır. Sistemin riskli yanları ise, zaman içerisinde zemin üzerinde siyah bölgeler oluşması ve buradan akvaryum suyuna karışan kükürt bileşikleri sonucu balık ve omurgasız ölümleridir.Sistemde kullanılacak ps ve yine akvaryum içerisinde oluşturulacak yeterli su hareketi bu riski ortadan kaldıracaktır. Bu sistem sayesinde mükemmel bir doğayı taklit ve başarılı bir akvaryum kurmak mümkündür.

    Jaubert Sistemi:

    Sizlere yine deniz akvaryumlarında kurulabilecek sistemlerden birinden jaubert sisteminden söz edeceğim. Malesef bir çok tatlı su hobicisi bakım zorluğundan ve canlı yaşatabilme zorluğundan çekinmekte ve deniz akvaryumlarına girmeye çekinmektedir. Ben ise bu başlık altında kafalarda bulunan bu soru işaretlerine çözümler ve alternatifler sunarak ortadan kaldırmak istiyorum. Böyle bir başarı için uygulamanız gereken iki nokta var. Okumak ve kendinize güvenmek.

    Kurulum aşaması:

    Bu sistemle 10lt bir nanodan başlayarak dev akvaryumların kurulması mümkündür. Bu sistemin ana ihtiyacı kalbi, ciğeri fitre düzeneğidir. Filtre sistemi hem akvaryum içerisinde hem akvaryumdan ayrı bir haznede kurulabilir.
    Avrupa'da bu sistemin kullanıldığı bazı akvaryumlarda aktif karbon, ps kullanılmamıştır. Bu akvaryumlarda su değişimi yapılmamıştır. Dört yıl süre ile yapılan ölçümlerde su değerleri çok yerinde çıkmıştır.


    Klasik taban filtresi görünümünde olan sistemde, zemin malzemesi olarak kullanılan malzemenin altında oksijence fakir bir ortam yaratılır ve bu alan, klasik taban filtresideki gibi bir pompa veya hava taşı ile kumun üstündeki akvaryumun ana haznesine bağlanmaz. Bunun için akvaryumun alt camının üzerine minimum 1 cm, tercihen 2-3 cm kalınlık oluşturacak pvc boru veya benzeri malzeme yerleştirilir. Bu borular üzerine klasik taban filtresi plakaları veya delikli bir plaka yerleştirilir. Bu plakanın üzerine minimum 8 cm kalınlığında, tanesi 2-3 mm irilikte olan mercan kumu dökülür. Böylece kumun altında 2-3 cm kalınlığında, akvaryumun suyu ile bağlantısı olmayan oksijence fakir bir su katmanı oluşturulur. Daha sonra bu katman mercan, anemon ve alglerin gelişimi için kuvvetli ışık ile aydınlatılır. Bu sayede, kum katmanının derinliklerine indikçe oksijence fakir bir ortam elde edilirken, yüzeyde fotosentez sayesinde zengin oksijenli ortam elde edilir. Yüzeyde nitrifikasyon bakterileri yerleşip faaliyet gösterirken alt tabakalarda denitrifikasyon bakterileri faaliyet gösterir. Oluşan nitrat ise oksijensiz ortamda bakterilerin oksijeni nitrattan almasıyla nitrat azot gazına dönüştürülür. Balıkların yine kum katmanını kazarak katmanın derinliklerine su kaçışı yartmamaları için katmanın 1cm altına sineklik teli kullanılarak bu risk ortadan kaldırılmalıdır. Eğer sistem akvaryum içinde düşünülüyorsa, akvaryum alınırken veya yapılırken kum zeminin kalınlığı göz önünde bulundurulmalı, görsel anlamda güzelliği için akvaryum bu sisteme uygun yaptırılmalıdır. Sisteme magnezyum, stronsium, iyot gibi elementler dışarıdan takviye edilmelidir. Sistemin diğer bir avantajı çok daha az canlı kayaya ihtiyaç duymasıdır. Bu sisteme de mükemmel bir akvaryum kurulabilir.

    Berlin Sistemi:

    Ülkemizde şu an kullanılan ve en çok tercih edilen sistemlerden biri. Berlin sisteminin prensibi diğer sistemlere göre daha basittir. Sistemin basit yapısına karşın, canlılar uzun süre sağlıklı yaşatılabilmektedir. Bütün sistemlerde sabır önemli bir unsurken, Berlin Sistemi'nde sabır daha bir önem kazanmaktadır. Sisteme zamansız eklenecek bir canlı tüm sistemin çökmesine neden olabilir. Sistemde kullanılacak canlı kaya sistemin en önemli noktalarından biridir. Sistemin tüm filtre yükünü canlı kayalar üstleneceğinden mesaneli yapıda olanları tercih edilmelidir. Sistemin ihtiyaç duyduğu diğer önemli bir unsur kuvvetli ve yeterli aydınlatmadır. Yüksekliği 50 cm yi geçen akvaryumlarda MH lambalar, T5 floresan lambalarının kombinasyonlarının, su derinliği daha düşük olan sistemlerde ise sadece floresan lambalarının kullanılmasıdır. Sistemde kullanılacak ps kalitesinden ödün verilmeksizin tercih edilmelidir. Sistemde kullanılacak ps hacmi sistemin en az 3 katı olmalıdır. Berlin Sistemi kalsiyum ve izelement takviyelerinin dışarıdan eklenmesine ihtiyaç duyar. Berlin Sistemi'nde kullanılacak kum kalınlığının 2,5 cm olması yeterlidir. Berlin sistemi çok karışık olmayan, ancak sabır, ilgi, kaliteli canlı kaya efektif çalışan bir ps ile ciddi yoğunlukta bir canlı yelpazesini akvaryumda barındıracak ve sağlıklı bir şekilde uzun süre yaşatılabilecek bir sistemdir.
     
    Düzenleme: 15 Mayıs 2016
  2. Blue tang

    Blue tang

    Mesajlar:
    114
    İsim:
    ahmet aykut
    Deniz akvaryumu taban sistemleri

    Merhaba....;
    Başta temel bey Olmak Üzere Bütün Akvaryum Severler.Aranıza katılmaktan mutluluk duydum.Öncelikle Temel Bey'in çalışmaları ve uçsuz tecrübesine hayran kaldım.Bİ kaç çalışmamı paylaşmak ve yorumlarınızla hata ve marifetlerimi farketmek isterim.
    Saygılar.......
     
  3. Blue tang

    Blue tang

    Mesajlar:
    114
    İsim:
    ahmet aykut
    Buda kendi çizimim.bazı eksikler var.
     
    A.P Bot Yazı düzenlemesini kaydetti.: 15 Mayıs 2016
  4. YIKIKTEMO

    YIKIKTEMO

    Mesajlar:
    30.098
    Yer:
    İstanbul
    İsim:
    Temel Sert
    Deniz akvaryumu taban sistemleri

    Ellerinize sağlık gayet güzel bir cizim olmuş. Benim cizimde dikkatimi çeken nokta Uv lambası için ayrılan geniş bölme oldu. Böyle geniş bir bölmeyi Uv için ayırmaya gerek olmadığını düşünüyorum. Uv lambası sumpun her alanından sualarak verebilir. Çizimdeki bu alanı otomatik tatlı su ekleme haznesi veya tuzlu su hazırlama haznesi olarak kullanmak daha mantıklı gibi.

    Bu kadar güzel ve kapsamlı düşünülen sump için diğer tavsiyem yukarı temiz suyu basan boruyu tek boru olarak değil de, 2 veya 3 ayrıma bölerek akvaryuma arka kısımdan dağıtarak verilmesidir. Bu akıntı yönünden fayda sağlayacaktır. En azından bir akıntı motorunu devre dışı bırakarak avantaj yaratabilir. Çizimdeki en güzel kısım yukarı su basacak olan devridaim pompasının olduğu alanın geniş çizilmesi oldu. Bu alan ne kadar büyük ve geniş olursa, buharlaşan suyu tamamlamak için o kadar çok zaman kazanırız. Yoksa akvaryumu iki günden fazla yanlız bırakamıyoruz.

    Tabi bu haliyle sorunsuz kullanılabilecek bir çizim olmuş, yaparken ince ayrıntıları düşünmek avantajdır.

    Emeğinize sağlık...

    Saygılar...
     
  5. Muzikopat

    Muzikopat

    Mesajlar:
    2.586
    İsim:
    Hüseyin ÇELİK
    Deniz akvaryumu taban sistemleri

    Ellerinize sağlık. Çok değerli bilgiler vermişsiniz. Paylaşım için teşekkürler.


    Saygılar.
     
  6. Blue tang

    Blue tang

    Mesajlar:
    114
    İsim:
    ahmet aykut
    Deniz akvaryumu taban sistemleri

    Beğendiğinize sevindim.Fakat çizim üzerinde bazı çizgiler kaybolmuş.
     
  7. Blue tang

    Blue tang

    Mesajlar:
    114
    İsim:
    ahmet aykut
    Deniz akvaryumu taban sistemleri

    Ben projelerimde kule kullanımını pek benimseyemedim.Sanırım buda kirliliği tek bir yerde toplamak yerine dağıtarak daha az zaraı olacağını düşünmemden kaynaklanıyor.Hem böylece suya olan salınımları daha az olacağından balık stres vs gibi etkiler azalacak diye yorumluyorum.
    Bu gün 2. poje üzerinde çalışıp sizlerle paylaşmak umudu ile....

    SAYGILAR....
     
  8. Blue tang

    Blue tang

    Mesajlar:
    114
    İsim:
    ahmet aykut
    UV'yi daha yaygın bir alanda kullanmak konusunda verim kaybından dolayı haklısınız Temel bey.Ama bu denemelerin sizde takdir edersinizki bir çoğu deneme yanılma yöntemine bağlıdır.Aslında daha çok verim alınabileceği kanısındayım.2. projemde bunu gece özellikle ay ışığı olarak kullanmayı düşünüyorum.Fikir benim taktir sizlerin........

    Saygılar....
     
  9. YIKIKTEMO

    YIKIKTEMO

    Mesajlar:
    30.098
    Yer:
    İstanbul
    İsim:
    Temel Sert
    Deniz akvaryumu taban sistemleri

    Elbette haklısınız, projeler üzerinde fikir yürüterek gelişir. Ay ışığı konusu doğayı en iyi taklit etme açısından önemlidir. Tuzlu akvaryumlarında tatlı suya göre çok daha fazla küçük kabuklulara ve mikro organizmalara ev sahipliği yapar. Bunların bir bölümü gece ay ışığında beslenir. Bu açıdan güzel bir düşünce.
     
  10. Blue tang

    Blue tang

    Mesajlar:
    114
    İsim:
    ahmet aykut
    Diğer projem.
     
    A.P Bot Yazı düzenlemesini kaydetti.: 15 Mayıs 2016
  11. YIKIKTEMO

    YIKIKTEMO

    Mesajlar:
    30.098
    Yer:
    İstanbul
    İsim:
    Temel Sert
    Ahmet Bey tebrik ederim. Gerçekten çok güzel düşünmüşsünüz. em34: Özellikle temiz suyu anladığım kadarı ile tabandan akvaryuma vermeyi düşünerek çizim yapmışsınız. Bu tam benim bazı dıy paylaşımlarımda altını çizdiğim ve tavsiye ettiğim projeyle örtüşüyor. Bu sistem tabana oturmaya çalışan tüm tortuyu havalandırarak yüzeyden taşırma sistemindeki filtre malzemelerine yönlendirecektir. Gerçekten çok iyi bir fikirdir.

    Eksik ve zor yönlerine fikir beyanı yapacağız elbette. Örnek olarak iki kafa motoruna bağlanacak hortumlar için sağlı sollu arka camda iki ayrı delik delinmeli ve hortumların etrafı sıvanmalı, sizin sistem bunu gerektiriyor. Tabi olmayacak iş değil. Fakat daha basit hale getirmek çok mümkün. Üstelik tek kafa motoruna düşürerek aynı verim alınabilir. Sadece biraz daha güçlü tek bir kafa motoru eklenecek.

    Örnek olarak:



    Bu sistemi herkes kendi ölçülerinde yapabilir. Su tesisat borusu kullanarak taşırma haznesinin içine doğru dirsekler yardımıyla hiç görüntüyü bozmayacak şekilde rahatca götürebiliriz. Yine suyu dağıtacak kol sayısı bize bağlı olarak değişir. Ben aslında 2-3 ayrımın yeteceğini düşünüyorum.

    Bu sistemde cam delmek yok, çift motor yok. Ne dersiniz?

    Saygılar...
     
    Düzenleme: 15 Mayıs 2016
  12. Blue tang

    Blue tang

    Mesajlar:
    114
    İsim:
    ahmet aykut
    Deniz akvaryumu taban sistemleri

    Haklısınız ama bu filtrasyon malzemesindeki tortu ve pisliğin tek yönde toplanıp daha kısa süreli bakım gerektirecek,ayrıca su basıncı bi uçtan olduğu zaman karşı uç kısma daha az bağlantı kısmı daha hızlı olacağını düşünüyorum.Kafa motorunun güçlü oluşu tazziği artıracak buda balıkları rahatsız edeceği kanısındayım.Tabi denemek kesin sonuca ulaştıracak.
    SAYGILAR...
     
  13. Blue tang

    Blue tang

    Mesajlar:
    114
    İsim:
    ahmet aykut
    Deniz akvaryumu taban sistemleri

    Peki bu sisteme PS'yi nasıl ekleyebiliriz? Kendi yapımımız olursa maliyet açısındanda iyi olacağı kanısındayım.Pet şişe falan değilde camdan ayrı bir bölme gibi.
     
  14. YIKIKTEMO

    YIKIKTEMO

    Mesajlar:
    30.098
    Yer:
    İstanbul
    İsim:
    Temel Sert
    Deniz akvaryumu taban sistemleri

    Bu sisteme ps askılı olan tüm tipleri eklenir. Camdan ayrı bir bölme ps için yapmaya gerek yok.

    Kendin yap ps paylaşımları aşağıdaki ilgili link içerisinde bulunmaktadır.


    Saygılar...
     
  15. Blue tang

    Blue tang

    Mesajlar:
    114
    İsim:
    ahmet aykut
    Deniz akvaryumu taban sistemleri

    2.şemadaki akvaryumun yapımı bitti şimdi kurulumu üzerinde çalışıyorum.bittiği zaman resimleri ekleyeceğim.bakalım sonuç ne olacak? şu ana kadar 75*75*50 cm cam ve ara bölmelerinin maliyeti 250 tl.tamamen cam.hiç bir plastik,metal vb. malzeme kullanılmadı.2 adt.1500 kafa motoru,2 adt hava motoru eklendi.onlarda 85 tl.aparatlar dahil.fiyat veriyorum ki sonuçta bakalım maliyet ve verim ne çıkacak? ps için ayrı bir bölme var.hava taşı destekli.bakalım başarı oranı ne olacak.görüşmek ümidiyle...
    saygılar.

    Mesajınız Yönetim tarafından Forum Kuralları gereği ufak harfe çevrilmiştir.Konu ile ilgili çalışmanızda başarılar diler , bu hususada riayet etmenizi rica ederiz.
     
  16. verko

    verko

    Mesajlar:
    156
    İsim:
    Orhan ÖZALAN
    Deniz akvaryumu taban sistemleri

    Azimle çalışan dağları deler. :helalolsun:
    Çalışmalarınızın sonuçlarını merakla bekliyoruz. Bu arada çizimlerinizde çok güzel.
    tekrar tebrikler.
    Sevgiler.
     
  17. lades

    lades

    Mesajlar:
    363
    Yer:
    Mersin
    İsim:
    Cem Tunç
    Temel hocam, Jaubert Sistemi tatlı su akvaryumlarında da kullanılamaz mı?
     
  18. YIKIKTEMO

    YIKIKTEMO

    Mesajlar:
    30.098
    Yer:
    İstanbul
    İsim:
    Temel Sert
    Kullanılabilir Hocam bu sistem. Zaten bitkili akvaryumlarda kullananlar da var. Balık akvaryumlarında tatlı suda yaygın değil çünkü tatlı su akvaryumlarında su değişimi tuzlu suya göre zor ve maliyetli değil.

    Tabi bazı tatlı su türleri bu tarz su değişimleri uzatılmış eski suları seviyor, bu sistem bu türler için de uygun bir sistem bence.
     

Sayfayı Paylaş