1. Hoş geldiniz, Akvaryum Portalı ailesine katılım için kendinizi hazır hissediyorsanız üye olun.
    Yardım sayfasından forum kullanım desteği alın.

Deniz akvaryumu zor mu

Başlığı 'Genel Tuzlu Su Konuları ve Tartışmalar' kategorisinde YIKIKTEMO tarafından 2 Ekim 2008 başlatılmıştır.

  1. YIKIKTEMO

    YIKIKTEMO

    Mesajlar:
    30.098
    Yer:
    İstanbul
    İsim:
    Temel Sert
    Deniz akvaryumunun zorluğu nereden kaynaklanır?

    Bir deniz akvaryumunun bakımı, yanlızca profesyonel akvaryumculara özgü bir iş değildir. Daha az deneyimli tatlı su akvaryum sahipleri de belli kuralları uygulayarak, deniz akvaryumunun bakımını başarılı bir şekilde yapabilirler. Bunun için canlılara ilgi duymak ve sabırlı olmak yeterlidir. Deniz akvaryumları giderek ilgi çekmeye başlamıştır. İnsan oğlunu cezbeden denizlerdeki inanılmaz yaşam formlarıdır. Resiflerin çarpıcı renklerini akvaryumunda görmek isteyen hobiciler bakım zorluklarından şikayet etmekte, canlıların zor yaşatılabilmesinden deniz akvaryumu sahibi olmaya çekinmektedir.

    Neden daha zor ?

    Bu sorunun yanıtını birlikte arayalım. Okyanuslar, yer yüzünün en istikrarlı ekolojik sistemini oluşturur. Okyanuslarda yaşayan canlılar, milyonlaca yıldır, sabit fiziksel, kimyasal parametrelere adapte ola gelmiştir. Bu durum okyanus canlılarının pek çoğunu, tatlı su canlılarına göre daha az uyum yeteneğine sahip bırakmıştır. Deniz akvaryumlarının daha zor olmasının temelini bu durum oluşturmaktadır. Bu nedenle deniz akvaryumu suyu , güçlü sapmalar göstermeyecek şekilde ayarlanmalı, kurulum bu temel noktalar göz önüne alınarak yapılmalıdır. Deniz akvaryumlarında ph 8.3 değerlerinde olması gerektiğinden, dışkı,yem, çürüyen yosunlar, ölen organizmalar sonucu ortaya çıkan amonyum yüksek olan ph yüzünden daha zararlı olmaktadır. Su parametrelerini küçük hacimlerde sabit tutmak daha zor olmakta, Buna doğadan yakalanan balıkların, omurgasızların milyonlarca yıl adapte oldukları su koşullarının tam sağlanamaması eklenince ortaya deniz akvaryumlarının daha zor olduğu gerçeği çıkmaktadır.

    Sabrın ilginç oyunu...

    Yukarıdaki satırlarda neden daha zor olduğunu sizlerle paylaşmaya çalıştım. Şimdi bu zorluklarla nasıl baş edebileceğimize dair cevaplar bulmaya çalışalım. Tatlı su akvaryumlarından farklı olarak, deniz akvaryumlarında kütük, bitki kökü gibi dekor malzemeleri kullanılmaz. Canlı kaya kullanımı genel anlamda kabul görmüştür. Canlı kaya haricinde Kullanılacak bazı doğal taşlar, kayalar vardır. Bunlar, dolomikaya, granit, bazalt ve sünger taşlarıdır. Ancak Canlı kaya kullanımı çok daha yaygındır. Bunlara neden canlı kaya dendiği zaman içerisinde akvaryumda ortaya çıkacaktır. Canlıların gizlenme alnlarına ihtiyaç duyması, akvaryumu dekore ederken dikkate alınmalıdır. Bu amaçla dekor dizayn etmek canlı kayalarla son derece kolaydır ve sizi sınırlayan tek şey hayal gücünüz olacaktır. Canlı kayalar sayesinde akvaryuma bir çok küçük canlı ve yosun türü girer. Bunlar geçen zaman zarfında gözle görülür hale gelir. Akvaryumun suyu hazılanıp, canlı kayalar eklendikten sonra sabırla beklenecek olan 15-20 günlük süreçte ışıklar kapalı tutulmalı ve ardından yavaş yavaş yükseltilerek açılmalıdır. Tuzlu su bakterileri, tatlı suya oranla daha geç oluşur. Sabırla beklenen her gün akvaryumunuzun çok daha sorunsuz olacağı anlamına gelir. Deniz akvaryumlarında balıklar eklendikten sonra ortaya çıkacak olan atık yükünü, sabırla beklediğimiz süre zarfında oluşan biyolojik denge kolayca bu yükü en zararsız olan nitrata dönüştürercektir. Nitrat canlı kayalar sayesinde bir miktar akvaryumdan uzaklaştırılsa da, bunu tek başına aşağı seviyelere çekemez. Özellikle marin akvaryumlarında bu daha zordur. Bu sorunu periyodik olarak yapacağımız su değişimleri ile giderebileceğimiz unutulmamalıdır. Deniz akvaryumlarında ph değeri sabah saatlerinde, akşam saatlerine göre daha düşüktür. Bu da gündüzleri karbondioksitin (co2)yosunlar tarafındantüketilmesinden ileri gelir. Bu durum sağlıklı kurulmuş ve oturmuş bir akvaryumda sorun yaratacak boyutlarda değildir. Akvaryumumuzda ph'şı istenilen değerde tutmak çok zor değildir. Bol oksijen sağlanan akvaryumlarda ph değerini sabit tutmak için kh, karbondioksit, calsiyum değerlerini bilmek ve gerekli zamanlarda, periyodik olarak su değişimlerini yapmak yeterli olacaktır. Yukarıda belirtildiği gibi deniz akvaryumları gerekli özen gösterilirse çok zor değildir.

    Not: Bu anlatım bir deniz akvaryumunun kurulumunu anlatmamaktadır.
    Kurmayı düşünebilecek hobicilere ön fikir vermesi açısından yazılmıştır.

    www.akvaryumportali.com

    Saygılarımla...
     
  2. Alparslan

    Alparslan

    Mesajlar:
    19.505
    Yer:
    Kartal-İst
    İsim:
    Alparslan İşken
    Temel abi eline emeğine sağlık, merakla okudum...
     
  3. hmrhmr

    hmrhmr

    Mesajlar:
    421
    Yer:
    istanbul

Sayfayı Paylaş