1. Hoş geldiniz, Akvaryum Portalı ailesine katılım için kendinizi hazır hissediyorsanız üye olun.
    Yardım sayfasından forum kullanım desteği alın.

Deniz Akvaryumunda Sump

Başlığı 'Tuzlu Su Kimyası ve Ekipman Portalı' kategorisinde YIKIKTEMO tarafından 8 Ocak 2009 başlatılmıştır.

  1. YIKIKTEMO

    YIKIKTEMO

    Mesajlar:
    30.098
    Yer:
    İstanbul
    İsim:
    Temel Sert
    Deniz akvaryumunda sump yapımı, kurulumu doğru yapıldığı taktirde büyük kolaylık sağlarken, suya oksijen kazandırılması yönünden de oldukça verimlidir. Akvaryum ekipmanlarının sump içerisinde kullanılabilmesi görsel güzelliğe de yardımcıdır.

    [​IMG]

    Orta kısımda bırakılan geniş bölüm ps kullanmak için daha uygun. Ekipman durumuna ve sump büyüklüğüne göre bu bölüm iki adet yapılabilir ve yine bu bölümlerden biri refigium olarakta dizayn edilebilir. Refigium ( yüksek alg, bitki) içerisinde su sirkilasyonu çok aşırı güçlü olmaması gerekir. Bu açıdan yukarıdaki çizimde örnek verildiği gibi refigium haznesine su boru yoluyla ayrılabilir ve vana ile sirkilasyon ayarlanabilir. Refigium( yüksek alg, bitki) içerisinde su sirkilasyonu çok aşırı güçlü olmaması gerekir. sıkıntı çekmemek için son haznenin büyük yapılmasıdır. Sistemden buğarlaşan su eksiltmeyi buradan yapar. Kendimize zaman kazandırmak adına sistemin kendi başına bir süre idare edebilmesi bize büyük kolaylık sağlayacaktır. Sump içerisinde kule tercih edilmesi bir çok yönden avantaj getirecektir.

    [​IMG]

    Tuzlu su akvaryumlarıda günümüz teknolojisinde sump içerisinde biyolojik malzeme kullanma ihtiyacını ortadan kaldırmıştır. Bu açıdan yapılacak sumplar kullanılacak ps boyu göz önüne alınarak rahatça ulaşabileceğimiz, müdahalede edebileceğimiz şekilde tasarlanmalıdır. Refigium için ayrı bölme ve eksilen suyu otomatik olarak ekleyecek bölmeler tasarıma alınabilir. Kule kullanımı, balık akvaryumlarında elyaf , aktif karbon gibi kimyasal fitrasyon malzemelerini kullanmamıza imkan tanırken, oksijen miktarının artırılmasında yine önemli rol oynar. Bu aynı zamanda ph değerinin tamponlanması anlamına gelir.

    [​IMG]

    Sump sistemi tasarlarken devridaim motorunu su içerisinde çalışan modelden seçmek zorunlu değildir. Bu sistem düşünüldüğünde sump tasarımına kuru çalışacak devridaim motoruna bağlanması için boru sisteminde değişiklilik ve ekleme gerekecektir. Çizimde anlatılmıştır.

    [​IMG]

    Kule ve sump içerisinde yine uv filtresi ve diğer ekipmanların kolayca yerleştirildiğini çizimde görmek mümkün. Sumptan çıkan temiz su basma borusunun arasına uv filteresini girebiliriz. Eğer debi uv filtresi için yüksek ise, ayrı bir kafa motoru kullanılmalıdır.

    [​IMG]

    Sump içerisinde ve kule içerisinde sık kullanılan bir filtrasyon malzemesi olduğundan elyaftan da söz edelim biraz. Sump sistemlerinde kule, elyaf kullanımı ve oksijen sağlaması yönünden avantajlıdır. Akvaryumdan gelen suyu elyafın su dışında karşılamasıda ayrı bir avantajıdır. Su içerisinde kullanılan elyaf, istenilen randımanı veremez. Elyafın yakaladığı çökeltiler akıntının da güçlü olmasıyla çözünerek suya büyük oranda karışır. Dışarıda kullanılan elyafta atık parçaları elyafın akıntıdan uzak yerlerine su gücüyle atıldığını ve suyla temasının azaldığını söyleyebiliriz. Elyaf kullanılması ne kadar doğrudur?

    Pek tartışılmasada ve genel olarak kullanımı çok yaygın olsa da, akvaryumlara zararlı olduğu yönleri vardır. Elyafın yakalayacağı bir çok çökelti balıkların ve omurgasızların tüketebileceği besinlerdir. Özellikle reef Akvaryumlarında suyu süzerek beslenen canlılar açısından eksi bir durumdur. Akvaryumlarımız içerisinde yaşayan bir çok küçük canlı bizler görmesekte mevcuttur. Bu canlıların yumurtaları, larvaları elyafla birlikte çöpe gitmektedir.

    Tuzlu su akvaryumlarında sump kullanımı görüldüğü gibi bir çok açıdan avantaj sağlamaktadır. Bu avantajlarından ve suya olumlu etkilerinden dolayı belli bir hacimin üzerindeki akvaryumlarda tercih edilmeli.
     
    KILIÇ, TencoMelih, Alparslan ve diğer 2 kişi bunu beğendi.
  2. TencoMelih

    TencoMelih

    Mesajlar:
    2.287
    Yer:
    Karabük
    İsim:
    Melih
    Eline saglık abi en son sayfada bu bilgilerin ne işi var :confused:
     
    KILIÇ ve YIKIKTEMO bunu beğendi.

Sayfayı Paylaş