1. Hoş geldiniz, Akvaryum Portalı ailesine katılım için kendinizi hazır hissediyorsanız üye olun.
    Yardım sayfasından forum kullanım desteği alın.

Deniz Atları

Başlığı 'Gobi-Blenny-Dragonet' kategorisinde Warden tarafından 27 Eylül 2010 başlatılmıştır.

  1. Warden

    Warden

    Mesajlar:
    585
    İsim:
    Güven Gökdere
    Konuyu nereye açacağımı bilemedim yanlış yere açtıysam yönetici abilerimiz doğru yere koyarlarsa sevinirim.

    Evet bu haftada bizi Haftanın Akvaristi yarışmasına layık gören Temel abime saygılarımı sunarak haftanın ilk paylaşımını başlatıyorum.Bu haftada tek oyla kalıp rezil olmayalım dimi. :crazy1:Bu yarışma sayesinde portal bilgisi zenginleşiyor.

    Bu makalede size deniz atlarını tanıtacağım.Biraz ilginç değil mi ilginç gelmesin.Son zamanlarda en azından benim gördüğüm kadarı ile akvaryumlarda bakılmakta olan canlılar.Çok hoş bir görünüme sahipler.Tecrübeli olsam bu konuda ve yeterli olanaklara sahip olsam bende alacağım :)

    Deniz atı Syngnathidae familyasından Hippocampus cinsine ait olan bir canlıdır.Genellikle ılık sularda yaşayan canlılardır.Boyutları 16 mm ile 35 cm arası değişen canlılardır.Son zamanlarda olan avlanma tehlikesi ile tehlike altına girmiş bir canlı.Zaten son yıllarda türü tehlikeye girmeyen bir canlı kaldı mı Dünya'da ?

    Üreme

    Deniz atı alışılmışın dışında dişiler yolu ile çoğalmaz. Deniz atlarında erkekler yumurtaları dişiden devralır ve hamilelik dönemini geçirirler. Hamilelik süreleri genelde 2-3 hafta arası sürer. Çiftleşen dişi ve erkek kuyruklarını birbirine sarar dişi ovipositoru erkeğin kesesine getirir.Erkeğin yumurtaları taşımak için kuluçka kesesi bulunmaktadır. Dişinin keseye bıraktığı yumurtalar daha sonra erkek tarafından döllenir. Erkek denizatı, kuluçka kesesinin iç dokusunda bulunan kılcal damarlar aracılığıyla memelilerde olduğu gibi yumurtalara oksijen sağlıyorKesenin içindeki plasenta benzeri sıvı yumurtalarla temas ediyor ve besin sağlıyor.Yumurtalar 10 gün ile 6 hafta arasında gelişir.

    Erkek doğumda tüm yavrular çıkana kadar devam eder. Erkek denizatı gövdesini bükerek yavruları kesesinden dışarı atıyor. Böylece, doğum gerçekleştikten sonra, yeniden hamile kalmak için sabırsızlanmaya başlayan erkek denizatı dişiye boş kuluçka kesesini göstererek, yeni yumurtaları almak için hazır olduğunu belli ediyor. Bazen birkaç saniye bazen de günlerce süren yeni bir çiftleşmeden sonra dişi; yumurtaları erkeğin kesesine bırakıyor Yavrular çıktıktan sonra ebebeynlerinden bağımsız yaşarlar..Deniz atları genelde tek eşlidir.Tüm gün yiyecek arama ile geçirirler.Sabah ve akşamları ise kur yaparak karşılaşırlar.Bu hareket aralarındaki bağı güçlendirmek içindir.

    Uzun kavrayıcı kuyrukları vardır.Bu sayede deniz yosunu gibi desteklere tutunarak akım tarafından sürüklenmekten kurtulurlar.Hızlı hareket eden gözlere sahiptirler.Avlarını yutmakta kullandıkları uzun burunları vardır.Yüzgeçleri küçüktür.

    Akvaryumda Deniz Atı

    Yem konusunda seçicilerdir.Genelde canlı yem kabul ederler.Artemia benzeri canlı yemler onlar için iyi bir beslenme biçimi olacaktır.Ancak erişkin boyda olması gerekiyor.Bunun yanında mysis shrimp onlar için çok iyi bir besin kaynadığıdır.Deniz atı beslemeye karar veren kişilerin önceden bol bol canlı yemi hazırda tutmaları gerekiyor.Akvaryumlarında başka canlı olmaması gerekiyor.

    Güven Gökdere / Warden (Akvaryum Portalı)

    Kaynak:
    Bilgiler:Vikipedi Ansiklobedisi
     
    hasanaytekin, murer, YIKIKTEMO ve diğer 2 kişi bunu beğendi.
  2. kerem11

    kerem11

    Mesajlar:
    874
    İsim:
    Kerem Ürütürk
    Bu deniz atlarının erkeklerimi doğuruyor :D
     
  3. YIKIKTEMO

    YIKIKTEMO

    Mesajlar:
    30.098
    Yer:
    İstanbul
    İsim:
    Temel Sert
    Ellerine sağlık Güven ilginç bir canlı olan deniz atları hakkında bilgi vermişsin. Sadece onlara refigium kuran arkadaşlar var. Çok yavaş olduklarından balıklar arasında kolay kolay yem alamıyorlar.
     
  4. Erman Pehlivan

    Erman Pehlivan

    Mesajlar:
    2.787
    Yer:
    İzmir / Torbalı
    İsim:
    Erman PEHLİVAN
    Güven güzel makale. Teşekkür ederiz :em: toka:gif
     
  5. Warden

    Warden

    Mesajlar:
    585
    İsim:
    Güven Gökdere
    Beğenmenize sevindim :)

    Abi bu arada resim eklemede bir sorun mu var? Diğer forumlarda bir sıkıntı çekmiyorum ancak burada eklenmiyor? Sadece bende mi yoksa tüm forum üyelerinde bu sorun var mı?
     
  6. furkanready

    furkanready

    Mesajlar:
    56
    İsim:
    Korhan HAZIR
    Kusturalım Biz bunu :):) Ne kadarda yavru çıktı ...
     
  7. Warden

    Warden

    Mesajlar:
    585
    İsim:
    Güven Gökdere
    Kusturmak :F :F

    Bu makaleyi bir arkadaşıma okuttum.Arkadaşımla şimdi deniz atı yavrusu arıyoruz :) Akvaryum kurulumuna başladı...
     
  8. furkanready

    furkanready

    Mesajlar:
    56
    İsim:
    Korhan HAZIR
    bu kadar çikletten sonra ikginç geldi deniz atı.
     
  9. Warden

    Warden

    Mesajlar:
    585
    İsim:
    Güven Gökdere

    İlginç gelmesin Korhan Bey... Çok güzel canlılar.Dediğim gibi arkadaşım bunlar için akvaryum kurulumuna başladı.Akvaryumu tam anlamı ile hazır olduğunda onun da izni olursa portalda tanıtabiliriz.Böylece bu canlıyı beslemek isteyen ancak çekinen kişilere bir yol olur.

    Saygılar,
     
  10. hasanaytekin

    hasanaytekin

    Mesajlar:
    882
    İsim:
    Hasan Aytekin
    [konu dışı]

    Makale oldukça bildilendirici. Fakat yazım dili, akılıcığı ve edebi kullanım açısından geçer not bile zor alır. Cümleler bazı yerlerde devrik yazılabilir ama bu durumlarda cümle anlamının değişmemesi, okuyanın konudan kopmaması gerekli. :)

    İlerleyen makalelerde bu duruma dikkat etmeniz dileğiyle.

    [/konu dışı]
     
  11. berkan

    berkan

    Mesajlar:
    405
    İsim:
    berkan yıldız
    Abi yanlış söylemişsin deniz atlarındada yavruyu dişi oluşturur ancak dişi yumurtaları bırakınca erkek yumurtaları kesesine alırmış.
     
    yasemin elif ve YIKIKTEMO bunu beğendi.

Sayfayı Paylaş