1. Hoş geldiniz, Akvaryum Portalı ailesine katılım için kendinizi hazır hissediyorsanız üye olun.
    Yardım sayfasından forum kullanım desteği alın.

Deniz Karidesi

Başlığı 'Akvaryum Yemi Araştırma Portalı' kategorisinde taygun tarafından 14 Aralık 2008 başlatılmıştır.

1. taygun

taygun Guest

Merhaba,

Bundan yaklaşık iki yıl önce tetrazonlarıma çiğ deniz karidesini ezerek vermiştim. Birkaç gün içinde yarısı ölmüştü. Ben de ölümleri karidesin tuzlu yapısının, tetrazonların böbreklerini ya da diğer bir ifade ile sindirim sistemini yaktığını düşünmüştüm.

Şimdi dolapta yine birkaç deniz karidesi var. Beslediklerim - farklı tanklarda- platy, karides, rainbow.

Kairdesi yem olarak kullanıp kullanmamakta kararsızım.

Saygılar

2. Emrah Ece

Emrah Ece

Yer:
    İSTANBUL
    İsim:
    emrah ece
    Ynt: Deniz Karidesi

Tatlı su balığı tatlı suda bulduğu şeyi yer.Tuzlu su karidesi tatlısuda olamayacağına göre menüde olmamalı bence.Böyle durumlarda böbrek rahatsızlığı ve karaciğer yağlanması olabilir.

Saygılarımla...

3. turqer

turqer

İsim:
    Türker Sezgin

Bu noktada karidesi bir süre suda bekletmenin faydası olabilir mi acaba?

4. bmehmetyavuz

bmehmetyavuz

Ben ilk başta Emrah gibi düşünmüştüm ancak artemia aklıma gelince fikrim değişti. Daha önce karides ve havyarı yem olarak kullanan başka akvarist arkadaşların yazılarına da denk gelmiştim. Bu bağlamda karidesin yem olarak kullanılabileceğini ve Tamer Abi'nin yaşadığı kayıpların farklı nedenlerden olabileceğini düşünüyorum.
    Saygılar...

5. taygun

taygun Guest

Merhaba,

Mehmet Bey'in artemia örneği çok iyi bir örnek. Sanki bana da olabilirmiş gibi geliyor.

Başka fikir ya da tecrübe eden var mı acaba?

Saygılar

6. emmi_06

emmi_06

İsim:
    Özgür ABAY
    Markette dün don halde pınarın karidesini aldım.Balıklara vermeye düşünüyordum.
    Tamer abi,balık ölümlerin kesin karidesten ise vermeyeceğim.

7. reis

reis

İsim:
    Olcay Aksu
    Tamer abi;bizim pendik sahile arasıra gider ve kayalıkların arasından kepçeyle teke yakalarım.Bu tekeleri eve geldiğimde bir kova suda biraz beklettikten sonra canlı canlı balıklarıma veririm.Bu zamana kadarda bu nedenden dolayı bir sorun yaşamadım.Acaba senin balıklarının ölümleri başka birşeyden olabilirmi?

Saygılar.

8. james_34

james_34 Üstad Üye...

İsim:
    can candaş
    Ben de yazın yakalardım.Ve canlı canlı verirdim.Astronot ve malawi cichlid beslediğimde iştahlı şekilde yemekteydiler.Ayrıca sahilde kumu kazar solucan bulurdum.Onlarıda iştahla yerlerdi.Herhangi bir sorun yaşamadım.

9. Neverlander

Neverlander

İsim:
    Abdullah Üüzümcü
    Bunu da nereden çıkardın Emrah???

10. taygun

taygun Guest

Olcay,

Merhaba. Yakaladığın teke ne oluyor. Denize düşmüş erkek keçi mi? :hink: valla ben ilk defa duydum bu ismi. Böcekgillerden birşey olsa gerek sanırım.

Saygılar

11. taygun

taygun Guest

Arkadaşlar,

Aslında ben de kimi zaman karides sonrası gelen ölümlerin başka sebepten kaynaklandığını düşünüp şimdi balıklarıma gelişsinler diye vermek istedim. Ama korkumdan vermedim. Zira beslediğim Rainbowlar o kadar renklendiler ki ölürlerse üzülürüm diye korktum.

Aslında bu nedenle de forumda sizlerin bilgilerinden yararlanmak istedim.

Saygılar

12. YIKIKTEMO

YIKIKTEMO

Yer:
    İstanbul
    İsim:
    Temel Sert
    Yem konusunda sanırım seçici olmayan veya en fazla çeşidi balıklarına veren akvarist benimdir. Bunca yıldır şunu gördüm, balıklara zarar verecek gıdayı kimse kolay kolay yediremez. Uzun vadede belki zararı olcak gıdayı ilk anda kabul ederler, ancak sonrasında almayı keserler. Karidesleri besin olarak tatlı su, tuzlu diye ayırmanın bana mantığı sıfırmış gibi geldi. Tuzlu su karidesleri tuzlu suda yaşıyor diye bünyelerinde tuz bulundurmaz. Bu doğru olsaydı yediğimizde bu tadı biz de alırdık. Yıkanınca çıkıyordur gibi bir düşünce ortaya çıkarsa da, zaten yıkayıp veririz yine sorun kalmaz demektir.

Rahatlıkla veribileceğini düşünüyorum.

13. YIKIKTEMO

YIKIKTEMO

Yer:
    İstanbul
    İsim:
    Temel Sert
    Teke karidesi, tuzlu su akvaryumlarına adapte olabilen bir karides türü. Yem olarak malesef daha çok tercih ediliyorlar. Sularımızda bolca var.

14. Neverlander

Neverlander

İsim:
    Abdullah Üüzümcü
    Bütün canlılar tuzu bir şekilde vücutlarından uzaklaştıracak mekanizmalara sahiptir... Bazı organlarda (mesela böbrek) bir miktar tuza izin verilse bile genel anlamda vücutta yüksek tuz bulunamaz... Keza deniz canlılarında tuz iyonlarını (sodyum ve kloru) vücuttan hızla uzaklaştıracak çok sayıda mekanizma bulunmaktadır... Bu arada tuzlu birşey yiyen balıklarda vücutlarının içine daha fazla su alarak bu tuzun etkisini azaltırlar... Aynı bizim gibi, hatta daha kolay...

Bu arada Temel Hocam bu karidesleri tatlı su akvaryumunda bakabilme şansımız olur mu? Tatlı/tuzlu su geçişlerine adaptasyonu var mı?

15. YIKIKTEMO

YIKIKTEMO

Yer:
    İstanbul
    İsim:
    Temel Sert
    Malesef hocam, bunun mümkün olduğunu düşünmüyorum. Düşük tuz yoğunluğunda rahat yaşıyorlar aslında. Marmara'nın tuz yoğunluğu düşük1000.15-16 cıvarı. 1000.26 yoğunluğa adapte oluyorlar. Ancak tamamen tatlı suya mümkün değil.

16. Neverlander

Neverlander

İsim:
    Abdullah Üüzümcü
    Haklısın Temel Hocam... Hani ülkemizin karidesi deseydin anlardım... Ben daha böyle tatlı su ile tuzlu suyun geçiştiği bir yerlerde yaşıyor mudur diye şansımı zorlamıştım... O durumda belki adapte olabilirdi diye sevinecektim ama..

17. reis

reis

İsim:
    Olcay Aksu
    Tamer abi;konuyu yeni okudum.Tam açıklama yapacaktım ama Temel hocam benden hızlı davranmış :D

Abi bizim burda kayalıklarda bolca var bu canlılardan.Ben her gittiğimde yüzlercesini yakalıyorum.Temel abi kızacak ama ben bunları akvaryumda beslemek yerine,balıklarıma yedirmeyi daha çok seviyorum :DZaten deniz akvaryumum olmadığından,istesemde besleyemezdimya.

Abi birara bu taraflara yolun düşerse birlikte yakalarız bu tekelerden.Bende kova kepçe herşey var ;)

Saygılar.

18. emmi_06

emmi_06

İsim:
    Özgür ABAY
    Bi nebze olsun rahatladım.Buzdolabından çıkarıp veriyim karidesleri.
    Bu arada arkadaşlar karidesler hazır yuvarlak halde ve don.1 tanesini suda iyice yıkayıp robotto küçük(granür) hale getirip balıklara vermeyi düşünüyorum.

19. legend

legend

Abdullah bizim burada senin dediğin gibi tatlı su ile tuzlu suyun geçiştiği yerde yaşayan bizim tektek dediğimiz karidesler var ama adapte olamıyorlar ben denedim yaşatamadım.

20. taygun

taygun Guest

Temel Hocam,

Verdiğiniz bilgiler için teşekkürler.

Sayfayı Paylaş