1. Hoş geldiniz, Akvaryum Portalı ailesine katılım için kendinizi hazır hissediyorsanız üye olun.
    Yardım sayfasından forum kullanım desteği alın.

Deniz Kestanesi.

Başlığı 'Akvaryum Yemi Araştırma Portalı' kategorisinde bmehmetyavuz tarafından 14 Aralık 2008 başlatılmıştır.

1. bmehmetyavuz

bmehmetyavuz

Deniz kestaneleri özellikle Uzakdoğu ve Kuzey ülkelerinde besin olarak tüketilmektedirler. Deniz kestanelerinin besin olarak tüketilen bölümleri olgun gonadlarıdır. Bu gonadlar taze (canlı) olarak yapılan preparasyon sonucunda suyundan ayrılmakta (dehidrasyon) ve bazı kimyasallar yardımı ile dayanıklılık sağlandıktan sonra, kalitelerine göre ya tahta (balsa) kutucuklar içinde dizili olarak taze, ya da daha düşük kalitelerde gözlendiği gibi torbalanmış olarak (polybag-bulk) dondurulmuş veya serin muhafaza statüsünde pazara sunulmaktadır.Ağırlıklı olarak ticaret Strongylocentrotus franciscanus (Agassiz, 1863) ve Strongylocentrotus purpuratus (Stimpson, 1857) gelmektedir (red sea-urchin). Aynı zamanda besin değeri de oldukça yüksek olan bu ürün, kimi Uzakdoğu ülkesinde "afrodiziak" olarak da kabul görmektedir. Aşağıdaki tabloda, deniz kestanesi gonadının ortalama besin değeri verilmiştir
    Beher 100gr. deniz kestanesi gonadında:
    Yağ-Kalori 29 Kcal.
    Total yağ 16gr.
    Kolesterol 55mg.
    Dünya istihsali incelendiğinde, karşılaştırmalı olarak ele alınan yerli türler, pazar payında ancak "X-119" normu ve altını yakalayabilecek kalitededir ve randımanları maliyet-satış rantabilitesine ulaşamamaktadır.

Kaynak; Hidrobiolog M. Levent ARTÜZ
    Makalenin tamamına ulaşmak için ;http://www.artuz.com/artuz/PDF/2134.pdf

Bu bağlamda ben canlı yem olarak kullanılabileceğini düşünüyorum, artemia'yı düşündükten sonrada tuzlu suda yetişmesinin bir dezavantaj olmayacağını tahmin ediyorum.
    Saygılar, keyifli paylaşımlar...

Sayfayı Paylaş