1. Hoş geldiniz, Akvaryum Portalı ailesine katılım için kendinizi hazır hissediyorsanız üye olun.
    Yardım sayfasından forum kullanım desteği alın.

deniz suyu koysak olurmu acaba

Başlığı 'Ülkemizden Sucul Yaşam' kategorisinde y.asar tarafından 9 Nisan 2009 başlatılmıştır.

1. y.asar

y.asar

Selam arkadaşlar deniz akvaryumu kuramaya calışıyorum. Suyunuda denizden almayı planlıyorum. Ama olur mu yani bir zararı olur mu? Yoksa suni tuz mu kullanmalıyım kafam karıştı arkadaşlar, siz ne önerirsiniz bu konuda.

A.P Bot Yazı düzenlemesini kaydetti.: 14 Mayıs 2016
  2. Emrah Ece

Emrah Ece

Yer:
    İSTANBUL
    İsim:
    emrah ece

Vallahi Temel hocamla Teoman hocam doğal deniz suyu kullanıyorlar bakalım yorumları ne olacak benimde hep ilgimi çeken bir konu olmuştur bu.
    saygılar

3. y.asar

y.asar

Yorum için teşekkürler bende uzun zamandır araştırıyorum ama bir sonuç almış değilim inşallah bir sonuç buluruz.

4. YIKIKTEMO

YIKIKTEMO

Yer:
    İstanbul
    İsim:
    Temel Sert

Yaşar kardeşim hayırlı uğurlu olsun diyelim. Doğal deniz suyuyla kurulmaz diyemem, eğer dersem gülerler bize. Çünkü yıllardır kullanıyoruz. Ancak, konu malesef denizden suyu alalım akvaryuma koyalım ve balıkları ekleyelim durumu değil. Çok uzun süre araştırdık, kafa patlattık, risklere girdik ve belli noktaya ulaştık.

Sanıyorum çok fazla yazılıp tavsiye edilen bir uygulama değil.1.500 litrelik bir akvaryumu şuan doğal su ile hazırlama aşamasındayız. Dıy bölümünde konusu bulunmaktadır.

Aşağıdaki linkte bu konuyla ilgili düşüncelerimizi ve uygulamalarımızı bulabilirsin.

Denizlerimiz malesef çok temiz değil, malesef tuz oranı en azından Marmara'nın çok düşük, elementler eksik. Bu açıdan çok önemli ve dikkat edilmesi gerekenler var.

Çok güçlü bir ps, daha fazla sabır, Tuz oranını dengeli yükseltmek ve bunları yaparken suyun canlılığını öldürmemek.

Bunlara hazırsan doğal su olur.

Saygılar...

Düzenleme: 14 Mayıs 2016
  5. y.asar

y.asar

Trakya'yı tam olarak biliyormusunuz bilmiyorum ama Enezde arkadaşlar canlı kayaları ordan cıkarıyorlar. Şu anakadar bir sorun yasamamışlar ama su konusun da tam bilgim yok, tabiki ben birazda maliyeti düşürmeyi planlıyordum. Ama değişen pek fark olmuyacak herhalde. Ps yi aldığıma pişman oldum, sizin purejeyi görünce verdiğim paraya üzüldüm gerçekten.

6. YIKIKTEMO

YIKIKTEMO

Yer:
    İstanbul
    İsim:
    Temel Sert

Saroz tarafından kayalar çıkarılıyor bunu biliyorum. Ps konusunda hepimiz zamanında hatalı alımlar yaptık ve yenisini bir daha bir daha aldık. Kafanı takmana gerek yok. Kullanılır bir şekilde. Eğer su değişimlerini sık sık yaparsan ps'nin önemi azalır akvaryumlarda.

7. y.asar

y.asar

Yorumunuz için teşekkürler evvimde 140*75*50 akvaryumum var onu kurmak istiyordum deniz olarak ama maliyet cok cıkıyor birazada korktum yapabilirmiyim diye bende 70*75*50 bir akvaryum yaptım onu kuracağım bakalım inşallah sorunla karşılaşmam istediğim gibi olur yardımlarınızı bekliyorum.

8. YIKIKTEMO

YIKIKTEMO

Yer:
    İstanbul
    İsim:
    Temel Sert

Kurulum aşamasına fotoğraflı olarak başlamanızı dilerim. Elbette yardımcı olabileceğimiz konular olursa elimizden geleni yaparız. Başlamak bitirmeye giden yolun en kestirmesidir.

Saygılar...

9. y.asar

y.asar

:) İnşallah resimleride ekliyeceğim Allah ın izniyle yorumlarınız için teşekkürler.

10. oceanography

oceanography

Arkadaşlar herkeze selamlar bu sitede yeniyim.
    fakat deniz suyuyla akvaryum kurulurmu sözüne bende birşeyler eklemek istedim türk karasularında (karadeniz akdeniz marmara ve ege denizi ) buralardan alınmış hiç bir deniz suyuyla tankımızı kuramayız, nedeni bir cok sebebi var,
    genelde tanklarımızda bulundurduğumuz canlı türleri marcanı balığı vs.. batı pasifik endenozya sirilanka vs.. taraflarında tropical iklimlerde yaşan canlılardır, ben henüz marmarada bi clown fısh in yaşadığını görmedim :)
    neyse daha acık olayım bazı arkadaşlar denizden (marmara denizinden ) su alıp tanka doldurup bunu tuzlarla gravitesini suyun üst seviyelere çekmeye çalışan arkadaşlar var ,
    arkadaşlar bu suyu batı pasifik taraflarından alsanız okey ama bizim denizlerimizde oldukca ağır metaller de var bütün şehirin kanalizasyonu denizlerimize bağlı, ayrca marmara denizinden alınmış suya üretilmiş sentetik bir tuz uyacakmı bakalım denedinizmi hiç, bence cok yanlış şeylerin peşindeyiz.
    beyler çok kısa olarak son birşey daha eklemek istiyorum deniz akvaryumu kurulumu sırasında atıyorum tropik marin tuz kullanmış bir hobiciye kısmi su değişikliklerinde asla başka tuz kullandırtamazsınız, işi bilen bu hobici asla bunu yapmaz ,olması gerekende budur.

herkeze saygılar.
    emrah emiroğlu

11. verko

verko

İsim:
    Orhan ÖZALAN

Emrah önce aramıza hoş geldin.

Forumumuzda gezinip karıştırdıkça burda çok güzel bir arkadaşlık ortamı ve herkesin bu güzel hobiyi daha ilerilere götürebilmek için bir şeyler yapmak için uğraştıklarını göreceksin.

Ben 30 senedir akvaryumlarla uğraşır dururum. malavi tanganyika amerikanlarda dahil her türü besledim ve hevesimi aldım. Fakat bir deniz akvaryumu kurmak hep içimde bir uhde olarak kaldı. Ne zaman bir deniz akvaryumu kurmak için ayağa kalktıysam her seferinde bu işin hem çok zor hemde çok pahalıya mal olacağı söylendi durdu. taa ki bu foruma üye olup, burdaki arkadaşlarla tanışıp, bu işin o kadarda zor olmadığını öğrenene kadar.

Ve giriştik 250*70*70 bir akvaryum yaptım yapım aşamalarını aşağıdaki linkte bulabilirsin. Bu akvaryumu tamamen doğal deniz suyu ile doldurduk. Tabiiki sende bu suyun içinde bir sürü ağır metaller var olmaz demekte haklısın. Zaten amacımız denizden suyu doldurup biraz temizlenip berraklaştıktan sonra mercanları balıkları eklemek değil. elimizden geldiği kadar ağır metallerden arındırıp bu suyu kullanılabilir hala getirdikten sonra canlı eklemeye başlayacağız. Akvaryuma suyu doldurduğumuzdan bu yana 1 aydan fazla zaman geçti bu hafta 50 kg. kadar canlı kaya ekleyeceğiz ve zamanlada yavaş yavaş balık ta eklemeye başlarız inşallah.

Emrah bu iş kesinlikle olmaz demektense, Madem giriştiniz benimde fikirlerim şu, şu şekide yapalım bu şekilde yapalım diyerek bu işin üstesinden geliriz gibime geliyor. İstedikten sonra yapılmayacak hiç bir şey yok bence.

Bu bahsettiğim akvaryuma göre bir de tamamen DIY sistem bir PS yaptık bir kaç arkadaş buluştuk ve herkez bir şeyler söyledi gövde şöyle olsun içi böyle olsun boyunu uzat kısalt derken yaptık. bayada güzel oldu. PS. nin yapım aşamalarıda aşağıda.

Şimdide çamaşır makinesinin devirdaim motorundan çırpıcılı kafa motoru yapmaya çalışıyoruz. Ondada baya ilerleme kaydettik hatta sona bile yaklaştık diyebilirim. Onunda yapım aşamaları bu linkte.

Aslında bunların hepsinin hazırları ve profesyonel olarak hazırlanmışlarıda var. Fakat kendi imkanlarımızla bir şeyler yapabilmek zevki hiç birşeyde yok.

Temel hocamızda bu konuda daha ayrıntılı bir şeyler söyleyecektir mutlaka.

Tekrardan aramıza hoş geldin Emrah.

Sevgiler.

A.P Bot Yazı düzenlemesini kaydetti.: 14 Mayıs 2016
  12. YIKIKTEMO

YIKIKTEMO

Yer:
    İstanbul
    İsim:
    Temel Sert

Merhaba Emrah Bey,

Konuyu denizden su al ve balıkları koy noktasına getirmeden üzerinde fikirlerimizi yazalım dilerseniz. Çünkü başarmak için yapılması gerekenler var ve bunlar yapılmadan elbette olmaz.

Mesajınızı çok dikkatli okudum, içinden doğru uyarılarınızı aldıktan sonra, yorum yazmaya karar verdim. Benim sevmediğim konulardan biri ben yaptım oldu zihniyetinde mesaj yazmaktır ve mesajlarımın bu yönde algılanmasıdır, böyle algılanmamasını rica ederim. 4 yıl kısmen ve tamamen Marmara suyunda 30 cm french angel, 30 cm, Emperor angel, 30 cm naso tang, 20 cm asfur angel, 20 cm majestic angel, 15 cm blue tang, 10 cm flam angel, 10 cm yellow tang ve bazı omurgasılar baktım. Şu an suyumun %80 oaranı doğal sudur ve 2 yıldır yaklaşık olarak su değişimi yapılmamıştır. Kapı komşum olan Teoman abi şu an tamamı doğal su ve su değişimleri doğal sudan olmak kaydıyla tang balıklarını sağlıklı olarak 2 cm alıp 15 cm satmaktadır. Şimdi siz bize olmaz dediniz, bizim inanmamız için neden olmayacağını bize yazmanız ve bizi ikna etmeniz gerekecek malesef. ;)

Marmara'da Clown yaşamıyor ama, sentetik tuzlada yaşadıkları Kızıldeniz kurulmadı. :)

Tropic marin sevdiğim ve kullandığım bir tuzdur. Ancak yukarıdaki ifadeniz yanlıştır. Konunun uygulanmasa da farklı bir boyutu vardır. Zaman zaman kullanılan tuzda marka değişikliğinin faydalı yanları vardır ve önemli bir yandır. Avrupa'da yaygın olan belli periyotlarla tuz markasını değişitirme konusunu size kısaca açayım. Suni tuzların içerikleri farklıdır, birinde kh değeri yüksekken, diğerinde kalsiyum yüksektir vs vs. Elementlerdeki bu eksik yada fazlalığı tamamlamak için tuz markası değişimi yaygın olarak uygulanır ve bu sayede farklı içeriklerinden faydalanılır. ;)

13. cimlikaya

cimlikaya

Yer:
    İST.
    İsim:
    Teoman Çimlikaya

Selamlar .Marmarayı seviyorum,Tüm canlıları seviyorum (İşi bilen yada bilmeyen ) Kartala Selam Tuzlusuya devam polemik yok icraat var :heyo:

14. Emrah Ece

Emrah Ece

Yer:
    İSTANBUL
    İsim:
    emrah ece

Teoman abi bende seni seviyorum canım abim :heyo: :D

15. myillar

myillar Marmara Tuzlucu Üstad Üye

Yer:
    istanbul-pendik
    İsim:
    Mesut YILLAR

Temel hocamın mesajlarını giriş gelişme Teoman hocam sonuç...
    Ps yaparkende herzamam sonucu teoman hocam koymuştur
    -abi atiye boşuna para verdik...
    em34: em34: em34: em34: em34: em34:

16. oceanography

oceanography

Temel bey kısmi su değişikliklerinde farklı farklı tuzlar kullanılır sözünüze katılmıyorum ben ...neden ?
    Çünkü bu yöntem yıllar önce kullanılan bir yöntemdi sebebi çok öncelerden sps ve slp reef akvaryumlarında olması gereken kalsiyum ve magnezyumu insanlar çeşitli tuzlardan elde etmeye çalışıyorlardı yani kh ı yüksek olan tuzu kullandıktan sonra akvarist, kalsiyumu yukarı çekebilmek için başka bir tuz markasını kullanmaya ihtiyacı var ve kullanıyordu sebebi her element her minarel tek bir tip tuzda üst seviyelerde değildi, ama günümüz teknolojisi ile bu sorun çözüldü nasıl ?
    Şimdi günümüzdeki akvaristler reef tanklarda kalsiyum ve magnezyumu istedikleri seviyelere çekebiliyorlar nasıl dosıng pomp yada ca reaktörü kullanarak, avrupadaki reef cantraldeki bir kimyager arkadaşla yaptığım yazışmada zaten bir çok sentetik tuzun birbiriyle uyumlu olmadığı söylenmektedir.

Bu gün soft mercan tankı oluştursanız bile burada kalsiyum ve mg ye ihtiyaç yoktur bu sebeple tankınıza ilk kullandığınız tuzu değiştirip başka bir tuzla kısmı su değişikliklerinde farklı tuz kullanmanıza hiç ama hiç gerek yok, sps ve lps reef tankınızda da tuz değişiklikleri yerine ki bu olay sakıncalı bana göre en iyisi bir kalsiyum reaktörü kullanmaktır.

Ayrıca kalsiyum reaktörü çalışma prensibi bilmeyen arkadaşlar için yazıyorum yanlış anlaşılmasın ,
    Prensib reaktörün içerisindeki calcium hidroksit veya mercan kırıklarını reaktörün içerisine karbondioksit gaz verilerek eritmeye dayanır ve sonuçta kalsiyum ve ikinci bir medya ile magnezyumu elde ederken ph ıda dengelemiş oluruz.

---------------------------------------------------------------------------------------------------

ayrıca temel bey benim prensibim şudur şöle düşünelim siğara dumanı olan bir odada yaşamaktansa temiz bir odada bol oksijenli bir odada oturmak daha iyi, ben denizden alınmış suda birtakım değişiklikler yaparak haddinden fazla risklere girerek ve cok caba harcıyarak balık yaşatamazsınız demiyorum ama sıkıntılı ve riskli olur, bence bu kadar ugraşmaktansa işin rajonu neyse onu uygulama taraftarıyım. gelin hep birlikte bu ekipmanlar neden pahalı onları ele alalım. şu an dünyada en iyi bana göre ve tüm avrupanın kabul etmiş olduğu ps yi ele alalım. BUBBLE KING bunu üreten firma ile yazışmalarım oldu almandaya bubbl kıng 160 modeli 450 euro ya satılırken bizim ülkemizde bu 840 euro bence bunlara cözüm bulalım.

unutmadan bişey daha eklemek istiyorum denizden alınmış olan suyun redox unu ilk alındığında ölçtümü arkadaşlar. ?

Not: Lütfen, yazım ve imla kurallarına özen gösterelim...

Arka arkaya mesaj atmak yerine önce 'Düzenle' butonunu kontrol edelim, aktifse mesajlarımıza ekleme yapabiliriz...

17. YIKIKTEMO

YIKIKTEMO

Yer:
    İstanbul
    İsim:
    Temel Sert

Emrah Bey selam,

Öncelikle katkınıza teşekkür ederim. Uzun yıllar tuz markaları ara ara değiştirildi, bu konuda fikir birliğine varmamız güzel oldu. Ben aslında tuz markasının sık sık değiştirilmesi taraftarıda değilim. Sizin tropic marin kullanan birine başka tuz kullandıramazsınız ifadeniz üzerine bir gerçeği açıkladım. Teknoloji ile açığın kapatılacağında da kesinlikle hem fikiriz. Ancak genel olarak unutulan bir konu var; Bir tuzlu su ekipmanını genele yaymak ve tüm akvaryumların ihtiyacı olarak göstermekte yanlıştır.

Reaktörler kullanarak kalsiyum konusunu çözersek, magnezyumu ve yine kh'ı reaktörlerle çözersek bunun büyük bir bedeli olacak doğrumudur ? Buna kaç kişinin imkanı vardır. Siz reaktör kullanımını gündeme getiriyorsunuz... Ancak tavsiyede bulunurken kendi akvaryumunuza göre veya sps (sert mercan ) akvaryumlarına göre yorum yapıyorsunuz. Oysa sadece balık akvaryumları, soft mercanla karışık balık akvaryumları bolca mevcut. Reaktör tavsiyelerini tüm tuzlu su kuracakların ihtiyacı gibi göstermek sizce ne kadar doğru ? Ben malesef hiç reaktör alamadım ve zaman zaman ihtiyacı ortaya çıktığında 5 litrelik pet su şişesinde kalsiyum eriterek damla damla akvaryuma ekliyorum. Yıllardır bu sistemi uygularım, zaten balık ağırlıklı ve bazı dayanıklı soft mercanların bulunduğu bir akvaryumum var. Benim reaktöre ihtiyacım sizce nedir ?

Ps konusunda o kadar haklısınızki alkışı hak ediyorsunuz. em34: Doğal su kullanım konusuna bizim platformlarımız alışık değil, ben redox ölçerek su almanın gereğini anlamadım. huh: Denizden suyu alıp eve gelene kadar redox değişebilir, değişmesede o an redoxla işimiz yok. Çünkü akvaryum içinde kalacağı ve çeşitli evrelerden geçeceği bir 20-25 günlük süreçten söz ediyoruz. Biz doğal suyu hazır hale getirdiğimizde önemli olan redox değerinin ne olduğudur. ;)

Ekipman tavsiyeleri konusuna düşüncelerimi yazmaktan benim parmaklarım ağrıdı. Ama size bir gerçeği açalım. Hobiye gerçek katkı sizce nasıl olmalı ? Tuzlu su akvaryumu kurmak isteyen bir hobiciye 2000 liralık ps tavsiyesiyle mi ? Eğer maddi imkanım yok deniliyorsa, paran yoksa kumda top oyna diyerek mi ? Kendiniz yapın, yapabilirsiniz demeyle ve yardımcı olarak mı ? Yoksa doğru haklısınız kaliteli... Ama bunun bir de maliyeti var değil mi ? Çabamız aynı verimi yollar üreterek daha düşük maliyetle herkesin uygulayabileceği hale getirmek olmalıdır sanırım.

Burayı işte bu yüzden seviyorum. Bu işte cesaretli, emeğini ortaya koyabilecek arkadaşlar var. EEE öyle olunca alın size 2000 liralık ps yerine biri motorlu 350 lira, motorsuz 110 lira, diğeri motolu 185, motorsuz 35 lira maliyetli iki ps buyrun izleyin.Ati ps kullanıyordum, yaptığımız ps'nin performansını görünce sattım. Şimdi bu dıy ps'mize psk 2500 kafa motoru eklemeyi düşünüyorum. Ben çok net yazıyorum bu başlığa Emrah Bey, pleksiden yaptığımız ps Ati'den daha iyi topluyor.

Düzenleme: 14 Mayıs 2016
  18. tuyluoglu

tuyluoglu

Temel abi, psyin sattığın arkadaş bu videoyu izleyip malı iade etmesin:) geçen gün yanımdaydı psyi çalıştıramamış. o yüzden gidip başka ps almış, bende gidip ps sini çalıştırdım şimdi 2 tane pssi var, ama bu videoyu izlediğinde ne düşünecek merak ediyorum.

19. YIKIKTEMO

YIKIKTEMO

Yer:
    İstanbul
    İsim:
    Temel Sert

Senin gibi esnaflar oldukça biz ne ps yaparsak yapalım hobici olarak, size zararı dokunmaz karı olur. Bunu canı gönülden yazıyorum. Sen muhteşem bir insan ve gerçek bir esnafsın. Tabi hemşerim olmanında bunda payı var. :cicek: Ps muhteşem oldu evet, göğsümüzü gere gere söylüyoruz.

Dünya'nın parasına ps işte, ta bilmem nerden ithal ediliyor, elektirikler gidice motorlar tekrar çalışmıyor. Ben buna ne yorum yapayım Hakan, sen yaz.

20. tuyluoglu

tuyluoglu

Abi ne diyeyimki, yaklaşık 700 euro veriyosun, elektrik gidip geldimi motor çalışmıyo. su emişine parmağını sokuyosun çalışıyo, bence 700 euroluk ps ye bu kavaralık yakışmıyo.

Sayfayı Paylaş